Thursday, October 30, 2008

Jom kacau .....wajik sirat

Apesal tajuk n3 ni cenggini ek....ha...bacalh lagi...

Ni lah u'ols...kdg2 kesian gak kt my MIL tuh.Asyik nk memasak...je.pulak tu bkn nye sket2..utk kenduri kawen la,kenduri arwah la...kenduri itu,kenduri ini...Ell mmg terasa nk tolong,tp sket2 tu boleh la....kalau nk menuras n mengambil alih...alamatnya mmg tk menjadi....Skrang ni pn die rasa dh tk 'done' nk buat...kalau bt pn bila ada permintaan dr ahli keluarga yg trdekat je....

Arini ,kul 4.05ptg baru abis mengacau kuih...kuih ni ada setengah org panggil wajik sirat,setgh lg panggil jenang kerasik n my MIL panggil kuih kepal.Apapn panggilannya,yg penting ia kuih yg sama.Kuih tradisional....Rumit sket dr wajik n dodol.Tp tk memkn masa lama cam bt dodol tuh...

Kalau ada yg rajin nk buat,Ell sertakn resepinya....sukatan ni yg buat tadi..kalau nk tambah atau kurang,pandai2 sendirilh ekk.

Bahan-bahan

5 kilo beras pulut
1/2 kilo gula pasir
5 kilo gula melaka
sedikit kapur makan
3 kilo santan pekat yg siap dlm pckt
4 biji kelapa muda parut

Cara menyediakan

1. Cuci beras pulut hingga bersih dan toskan (jangan direndam)
2. Gaulkan beras pulut dengan sedikit kapur (warnanya akan bertukar sedikit kuning)
3. Beras pulut tu kemudiannya disangrai/digoreng tanpa minyak (4 -5 kali gorengan) sehingga keperangan.
4. Setelah sejuk (selepas 4-5 jam)kisarkan beras pulut tuh, jangan halus sangat, cukup sekadar hancur.
5. resepi nih tak perlukan santan cair
6. Panaskan santan, masukkan kelapa muda parut, gula melaka dan gula pasir, masak hingga gula larut dan minyak pecah sedikit.

7. Masukkan beras pulut yang telah dikisar tadi dan gaul hingga sebati, teruskn gaul dalam 5-10 minit dan boleh diangkat. (masa tak terlalu lama sebab beras pulut dah sedia masak)

8.Cara penyediaan,ikut selera memasing.Kalau nk letak dlm loyang,lapikkn dulu.samada ngan daun pisang ataupn plastik.

Yg sebelah kanan dlm pic atas nih yg dh siap di pack.
boleh tahan selama 3-4 hari dalam suhu bilik dan lebih seminggu dalam peti sejuk.
*pic last skali tu bkn simpanan Ell.sbb dh sah2 my MIL tk buat dodol....



Jom kacau .....wajik sirat

Wednesday, October 29, 2008

PROTON JOURNEY-MPV

U'ols, Ell nk share info ni pd u'ols yg diluar sana tuh yg blum tau tntg prkmbangan latest Proton...mngkn u'ols dh dengar Proton akan mengeluarkn MPV...n Proton tlh membuat survey MPV ni bermula beberapa thn yg lalu.Ada sesiapa yg nk menukar or menambah kereta...?amat sesuai dgn PROTON JOURNEY nih.Chewah....cam penjual kete plak ...kita nengok gambar k...




Nampak hebat n mantap!!. Ell letakkan dlm blog ni utk tatapan u'ols. Ia mempunyai kuasa enjin 1.8 dn telah memulakan ujian di atas jalan sejak 12 hb September yang lepas. Bentuknya seakan-akan Toyota Wish. Harganya didlm lingkungan 70k-80k.Blm dipastikn lagi...
Harap2 MPV Journey ini bkn saje memberi keselesaan kepada peminat 7-seater tapi jugak mempunyai kelebihan yang lain sprt penggunaan minyak yg rendah n alat ganti yang lebih murah.Katanya...tp tk tau lh ekk..



*blm dikeluarkn...will b launched 2 da public in march 2009..
*Kalau brminat jgn berurusan dgn Ell ye...krn Ell bkn org yg tepat utk u;ols brtanya...sekadar memberikn info saje..
*Pd yg sdg atau nk menambah ahli keluarga,..elok tambah satu lagi kete...;)
* Sumber info dri Dr Azwan n TheophilusChin



PROTON JOURNEY-MPV

Saturday, October 25, 2008

@ TOYOTA service cntre..

Aduh! keletihan.....Ell sefamili siang td gi service kereta kt BP (Batu Pahat).Sebenarnya kn...dh terlewat tau..tarikh due srvice tu kn...27th sept ,huhu..1mth late...Memula we'ols tiba, security guard tk bg masuk,hri ni dh full..katanya cuma yg dh ada appntmnt je yg dibenarkn sbb takut tk smpat...waduh! ngapain gitu dong...kami dr jauh lho..then, hubby jumpa customer advisor yg biasa hndle keta kita org n we'ols blh masuk...aaaarh lega.....tdk sia2 dtg...Malas Ell nk cite bnyk..Ell persembahkn u'ols ngan pics nih ye...;)


Tengok la budak2 nih...blm sampai kemana dh pengsan...sweet nye d'ols tido mcm tu...aduhai..tersentuh hati nengok 3 beradik ni..
We'ols gerak dr rumah kul 2.05pm n sampai sana lebih kurang kul 2.55pm...Ni lah tmpatnye...dh tiba...


Tmpat ni bkn je utk service,tp utk pameran n jualan jgk...sgt besar...tp we'ols tk pergi semua bhgn walaupn smua setempat...

Ni,tmpt menunggu sementara kereta di service..sib baik tk ramai org...itu pn kami menunggu lebih kurang hampir 3 jam...tmpat yg sgt selesa utk berehat.siap tmpt solat skali.left side tmpt service dia n 2 the right side or on the front is the showroom..


Minum n mkn free berapa bnyk nk amik...tp biskut je...hot drink milo or coffee.ok la tuh.Ank dara tu tgh servekn minuman utk mama n babahnye...buat rajin lh tuh


Tu die....our car are now in service..nmpak kosong kn.kosong tu sbb we'ols lh org last yg dia serve.mula2 tk leh lh kata lps tu leh plak...ala jgn malu2..layan je, buat malu2 plak

WiFi pn ada...makna nya leh berblogginglh kn sbb ada streamyx...tp tk pe la..bg chance pd knk2...=(
Astro pn ada...ish! mcm2 ada kt sini..sgt best n saaaagattt selesa ....
Ni tmpt melepak kt dpn t.v tuh...bkn stkt nk baring ,tido pn boleh...buat mcm kt rmh sndiri
keren banget lho tempat nya....ngak heran deh yg batu Pahat Branch ni last year dpt anugerah '5 stars outlet facilities standard ' 2007.


Ada pulak yg sdg mendeco utk deepavali nih.Org yg brtanggung jawab melakukan kerja2 nih tk dpt Ell nk snap.Malu ah nk snap pic d'ols...
Ni ha...apa ke namanye 'rangoli' ke apa(sori eh kalau salah...)beras warna -warni nih...cantik ekk...
Last pose dr Aryan sblm we'ols berangkat pulang....tata...


6.00pm we'ols dh gerak blk rumah.Elok je smpai rumah dh masuk maghrib.Bila blk rumah we'ols kelaparan,sblm smpai ketahap kebuluran...hubby gi beli satay 50 cucuk(puas mencekik),kepak ayam madu 4 ketul (tk sedap pn..) apam balik n kacang rebus..
We'ols dh tk sabar nk membaham..*ihiks*lagipn u'ols kn dh tau mknn tu cammane kn...
Pasni , we'ols nk belayar ke tempat yg paling best..'dreamland'.



*Walau kepenatan,hubby sanggup jgk gagahkn diri gi main badminton....dh tk boleh tegah...mmg minat die n lg pn ramai followers dia.so dia kena ada setiap game.nnti lain masa dgn izin dia ell post psl bdmnton ni k.
*Perasan tk my MIL tk de...sbb die keluar kota....:) dh ell kata,rumah ni cam 'istana hinggap' je...We'ols lh jd penunggunye...
*Setakat ni dlm pngalaman we'ols service kt TOYOTA sgt excellent!!! keep it up guys n tqvm

@ TOYOTA service cntre..

Friday, October 24, 2008

Awards...

Yey! dpt award...lama dh tk de award.....terima kasih pada sis Rasp.She's a nice n humble person.n you know what..I like her.Sepanjang yg Ell tahu walau pn tk pernah jmpa, sis ni seorng yg sgt caring n suka mmberi kata2 smangat..
Award lagi satu nih dr sis Ayu...tq sis...tk sangka plak leh dpt.rupanya kira cool jgk ekk blog ell nih.
in random order the award goes to...


*Pd yg tk menerima award ni..jgn kecik hati ye.kali ni cuma 10 je..pasti nnt akan ada yg laen k..
*Really appreciate... both of you guys (rasp & ayu)


Awards...

Up stairs....

U'ols, Ell nk minta maaf pd kwn2,kazen ,niece or sesape saje yg kdg2 YM or MSN ngan Ell tp tk de respons..bknnye ape,cuma PC ell kt rumah 'loteng' ...makanya Ell tk tau sapa yg nk brchit chat tu kn....n bile Ell tgk kdg2 tu dh kul 11 or 12 mlm camne nk respon kn...kalau Ell nmpk sblm itu dpt lh u'ols layanan istemewa ,kita borak2..kita sembang2..kite gosip2..n ape2 aje..

Ni ha tangga nk naik rumah 'loteng' ...kt atas tu ada 2 bilik termasuk bilik Ell.Ell akan berada kt atas tu lps ank gi skool(pg), tgh hari solat zohor, lps maghrib n beberapa jam sebelum masuk tidur...Kalau Ell tk turun lepas maghrib...alamatnye 'bertapa' lh kt atas tu sampai trtido.Note:solat asar kt bawah je..
Tengok tuh...tinggi tau tangga ni mcm nk mendaki bukit.Ank tangga ada lh lebih kurang 20 steps...Jenuh jugk lh stp kali nk naik atas tuh.Tp kdg2 u'ols nmpak apa2 status kt messenger Ell tu...tanda nya Ell 'on' PC la kan...PC tu mmg selalu tk 'off' sbb apa tau...sbb...
Hubby Ell mendwnload lagu tp biasanya kejap je... Nk lagu yg quality nye superb... we dwnload guna 'lime wire',laju.Nk kene install dulu tau..dwnload movie pn bleh tp tk de snapshots.tk leh tngok skit dulu.tk thu yg movie tu dh ok ke lum...so dwnloadlh dri mcomet pakai bitcomet.barulh movie tu ok sbb ada snapshots.leh tngok skit dulu


cara ni mmg ok tp ambk masa kira lama skit depends feeds.ada yg ambik masa 1/2 hari atau lbih..tp yg pnting sejak 2thn lps, we'ols dh tk beli dvd lagi dh...cuma dwnload guna 'bitcomet' je.Install gak....tp puas hati tk keluar modal nk beli dvd lg.cuma kalau tk nk pc berat kena beli xtrnal hard drive sbb movie yg nk smpan trlalu bnyk.movie yg tk best tu lps tngok buang tk yah smpan.jimat space.Bila tgk movie tu kn..rasa mcm kt dlm panggung je, cuma monitor pc je tk cukup besar.bestnye klau dpt widescreen 22 inch....


When we'ols sefamili nk tengok movie,berlonggoklh reramai kt depan pc n cncentrate..




*Kalau u'ols nk berchattin silalah pilih masa yg sesuai..
*masa mendwnload tu nk surf internet mmg sgt lemau ...so kesabaran perlu ditingkatkn..
*Tolong jgn buat aduan kpd KPDNHEP tentang kerja dwnload mendownload tu ye...
*Harap maaf Pic kurang memuaskn coz amik guna cam hp je..
*Kerjasama U'ols amat dihargai...Terima kasih...
Up stairs....

Wednesday, October 22, 2008

Sorong basikal, Tarik basikal...

Dh lege sket k'bz'an...exam pn dh abis...echeceh..mcm ell plak amik exam ekk.yelah u'olss ank nk exam parents yg risau gayat tk hengat...cammane lh kalau exam besar nnt..next, budk2 skool ni sibuk nk berjamuan bagai...jamuan raya lah..jamuan akhir tahun la...siap bergambar2 kenangan...waduh2 la bdk skool.
Ni plak lagi sorang...menapak pun gayang lagi, nk naek beskal..tgklah ni Aryan dok menyorong2 beskal Kak Dee(Dina) nye ntah kemana2 je...kejap kang tarik semula kebelakang...habis2 pn buat bulatan..
.
cammane lh tu nk naek....

tgk lh tu ...tk jemu2 die cuba

masa ni dh mula merungut....nk minta tolong..
beskalnye stuck ...coz ada tangga kt pintu itu yg menyusahkn die nk menyorong...:)


*Hai la ank...seronok tengok ank2 membesar dpn mata...

Sorong basikal, Tarik basikal...

Tuesday, October 21, 2008

Selamat Ulangtahun Kelahiran Mak...


Hari ni 21 oct.hari jadi MIL yg ke~67.Sori mak,lambat wish...Tp yg penting Elly org pertama wish kt mak kn....;).Elly doakan semoga mak masih kekal sihat dn panjang umur serta awet muda:),diberikan rahmat dn murah rezeki. Semoga mak kekal bahagia dgn kehidupan mak bersama kami 5 beranak menemani mak...walaupn ada masanya kerje rumah kadang2 bnyak mak yg buat,tp mak tk bising atau ambik hati...:)Terima kasih mak..kerana mak lebih memahami , tambahan dgn
kerenah cucu2 mak yg tinggal bersama ni...mohon maaf juga andai ada yg menyinggung perasaan,tolong jgn simpan dalam hati ye mak....


Birthday Myspace Glitter Graphics
Dari Marsha, Dina n Aryan...Selamat Hari Jadi Atuk....Sayang Atuk.. 


*pd niece n nephew yg trbaca blog cik elly ni...cpt! wish b/day kt atuk...tk de yg lebih brmakna dr ucapan selamat utk atuk drpd u'ols ....

Selamat Ulangtahun Kelahiran Mak...

Monday, October 20, 2008

marhaban.....

Tk smpat2 Ell nk cite pasal marhaban nih...baru ni smpat.Ekceli, ahli2 surau pilih our house raya ke-2..tp memandangkan tk leh nk buat coz mcm2 hal yg nk disettlekn ...we choose raya ke-9 utk mengadakn marhaban nih...Raya kesembilan..?huhu 12 hari yg lalu...cite lapuk pn lapuk la...




klik2 dulu....
*
*
Aryan n babah dia..
Babah n anak2

Our menu simple je... roti jala/roti kirai n kari ayam....bhn n caranya u'ols tau sendiri kn...+ kuih kole kacang


Ell sempat ambik gambar masa MIL buat kuih kole kacang tuh...
bhnnye senang je...mudah nk dpt....cuma leceh sket nk membuatnye...yelah..nk mengacau bape lame..'tahi minyak' lagi....aduh...brcinta ah nk wat kuih tuh.Tp my MIL dh siap2 goreng 'tahi minyak' tu awal2 n dh ada dlm simpanan.. Masa ni buat lebih,coz ada org yg menempah...


bhn2:~
tepung kacang hijau,
santan,
gula melaka dimasak n dicairkn


Didihkn santan atas api..pastu masukkan tepung kacang hijau n air gula melaka yg dh siap dimasak.Kacau sampai pekat.Jgn trlebih kacau..nnt kuih jd keras.tk besh......


Dh siap kacau terus tuang dlm acuan loyang n taburkn 'tahi minyak'. lg bnyk,lagi sedap n lemak.



Ni hasilnye...
Marhaban perempuan seblh siang,mlm nya pulak lps maghrib marhaban lelaki.


Blur plak pic yg hubby snapkn nih.Time nih sesi amik makann...(marhaban lelaki di sblh mlm..)
biasanya d'ols dpt pergi 5 buah rumah slps solat isya'.
Alhamdulillah , selesai...........

 
Ell juga nk ambil kesempatan di hujung2 syawal ni utk mengucapkn selamat hari raya sekali lagi dn maaf zahir batin buat semua kwn2 lama dn yg baru mngenali ell. Moga persahabatan kita berkakalan n bagi sesiapa buat open house yg jmput ell tu, maaflh bnyk2 klau ell tk dpt hadir ya...tolong mknkn je eeh bhgn ell...Trima ksh bnyk2.



*Tahi minyak buat dr santan pekat dn dimasak , dikacau sampai kering keluar minyak n jd berketul2 keperangan.Then tapis.My MIL guna 16 biji kelapa utk mendptkn 6 loyang kuih kole.


marhaban.....

Saturday, October 18, 2008

isteri yang terlampau..

Mak..aiiiii....dahsyat nye baca title n3 kali nih..Yelah u'ols...lately Ell mmg terlampau tau..terlampau sibuk!!! Ada pulak tambahan kerja lain dr yg kebiasaan Ell buat..Ingat senang ke jadik fulltime h/w nih...tp Ell respect la u'ols yg brcareer tuh... lebih2 lg single parents..

1.My dotter nk exam,so Ell kene pantau die nye study.Bkn nya apa,cuma risau % nye merosot...Weekdays aritu agama skool axam,siap ngan tulisan jawi lagi.makanya Ell kene test,check,n tk nk lh reject die kn...Alhamdulillah,dh lepas...everythings ok n she told me that she can filled all da blank n boleh jawab semua soalan...yelah tuh!harap2 macam tu la...next ,sek.rendah plak...insya'allah die bleh buat yg trbaik...huhu...ayat nk tenang kn diri sendiri...
mama,doakan marsha k... (gambar hiasan je)

2.Adik ipar Ell nk melangsungkn perkahwinannya pd hujung tahun ni,n dgn tk sengaja..hubby Ell jd wedding planner.Siapa lg nk di lantik sbg assistant,kalau tk Ell nih kn...Kira2 budget, senarai jemp, sewa itu ini, ish ! bnyk sgt lh kerje nye sbg assistant nih. waduh2...capek deh.

3.Ell dpt 'lubang' bisnes kecil2an..jd nya, last week gigih Ell membina satu lg blog utk brg2 Ell tu..U'ols boleh klik sini utk maklumat lanjut...Ell pn masih menambah stok ....


Ada yg berindu-rinduan ngan Ell tu,inilh sebabnya u'ols..Blog u'ols Ell singgah,cuma tk semua dpt Ell berikan komen,srry ye....;)



isteri yang terlampau..

Thursday, October 16, 2008

map..

Hello.......Lamanya Ell tk meng'update blog...ada yg rindu ke..? hahah suke ati Ell je kn...

U'ols...ni ha,Ell nk cite sket,kt side bar ni kan,Ell ada letak map tau...yelah,mana tau ada yg tersesat kt Pontian ni ke kn...or yg nk gi JB tu singgah2 lh rumah Ell nih.Ell mmg suka terima tetamu kt sini.Kan ke setiap tetamu membawa berkat...

Map ni sgt details tau .Ell suka sgt!!U'ols boleh gerakkn map tu kesana kesini + zoom in n zoom out.U'ols boleh try 2 find ur way anywhere or anyplace u want...sgt mudah n syiokkk!!!





map..

Monday, October 13, 2008

'Burasak' Bugis

Sebenarnya kn...Ell hampir terlupa nk wat n3 pasal 'burasak' nih.Memula tu ingat,tp bila dh mcm2 hal semuanya tertangguh.tu le....suka sgt menangguh keje .
'Burasak' ni org bugis je yg pandai n mahir buat...Kat daerah Pontian ni ramai jgk lah org berketurunan bugis yg tok nenek d'ols asal dr kepaulauan yg mana satu ntah kat Indonesia tuh Ell pn tk tau.
Owh baru ingat! kepulauan Sulawesi.Dn kenyataan ini disokong oleh kawan hubby nyer niece yg ikut balik beraya kg ni aritu.
'Burasak' dibuat dr beras yg dicampur santan n dibalut dgn daun pisang muda yg masih bergulung kt tghnya tu...Ha...u'ols tau tk bape bnyk pucuk pisang trpaksa dikorbnkn utk buat 'burasak' ni ekk.Huhu Ell pn tk tau...tp yg pasti mmg bnyk.Tp d'ols pn ada yg mengelat tau....dh tk guna sgt pucuk daun pisang yg bergulung tu...yelah,mana nk carik bebanyak kn...
Nampak tk tali yg diguna tuk ikat tuh...panjang tau...lebih dr 2 depa org dewasa.Utk memastikan yg air tk masuk kebahagian dlm bg menjaga mutu 'burasak' tuh. Coz, kalau air dh masuk, tk menjadi lh 'burasak'.Lapisan luar ni just guna daun pisang biasa je...
Bila buka tali n daun lapisan luar,u'ols akan nampak satu lapisan lg yg Ell lupa nk snap.Then akan nmpak mcm dlm pic nih.Tiap2 satu bungkus mesti ada 5~6 keping nipis2 'burasak'.
Ni, sebenar nya tk berapa menjadi.Menurut pakar nya...'burasak' yg bagus tk kn peroi atau bahasa lainnya hancur....Sepatutnya..'burasak' ni akan mampat jd sekeping cam....apa ek nk ckp.ha...cam lepat la gitu... Ni kiranya org yg buat ni cuma semi pro la...cam wat ketupat jugak...kalau tk pandai sukat beras,mcm2 leh jd..lembik la...keras la...
 
Yg ni namanya 'lepat loi'.kaedahnya sama,cuma yg ini d'ols guna pulut.Then,dibungkus bentuk segitiga panjang.
Ni lah rupanya bila dh bukak....

'Burasak' n 'lepat loi' ni boleh dpt masa hari raya je...mcm lemang, ketupat n ketupat palas tuh....n thats y we tk melepaskn peluang meng'order' burasak dr bugis kg nih. Sedap lah kalau di mkn dgn rendang,serunding n kuah kacang.Baru2 ni d'ols ajar, sgt sedap jugak dimkn dgn gulai asam pedas ikan parang....Rasa 'burasak' ni sgt sedap!!!U'ols can imagine rasanya cam nasi lemak bungkus ngan daun pisang tu...tp 'burasak' ni rasanya lg superb....


*Kalau tk guna daun pisang yg bergulung tu...'burasak' akan jd hijau...coz warna daun pisang tu menurun...tk elok katanya...
*Proses merebus 'burasak' lebih kurang 4~5 jam..cam ketupat gak...
*Nk membuatnya mmg sgt leceh...sbb tu susah org nk belajar buat 'burasak' nih. N yg mahir buat 'burasak' ni hanyalh org2 tua je....*hiks*


'Burasak' Bugis
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...