Friday, January 30, 2009

'Limau Mandarin'


Tak de apa sgtlh Ell nk cite kali nih.cuma nk cite sket lg je mengenai BIL weddings aritu.Nk publish gambar pengantin pn nephew tk kirim lagi..:(
Masa sesi membungkus telur pindang tu kan..Ell ngan hsbn gi BP (batu pahat) beli limau utk 'pencuci mulut'para tetamu.tu yg Ell tk dpt nk snap gegambaran waktu kejadian mengisi telur dlm bekasnya tu.. Tp kn,ini bkn limau oren yg busuk, berulat tu ye...nmpknya semua ok.


Ha...nmpk tk berapa bnyk we'ols borong..Ye lah,nk menjamu tetamu lh gamaknya..
Kita org beli 50 kotak size s, yg dlmnya ada lebih kurang klau tk silap 33-36 biji dgn harga RM6.80 sekotak.Kira ok la hrganya..masa tu lum CNY lagi...Tp kn masa last year punya CNY (3-4 mnggu slps CNY) kt Pontian n Benut hrga limau2 nih smuanya jatuh cuma tnggl rm3 je sekotak. Alasan smua org2 yg jual nih tkut busuk. Baguslh cam tu..tk trlalu tamak haloba.Dia org nih kena sedar skit jual mahal2 pn klau org tk beli buang gak nnti klau bsuk.,dia org gak yg rugi.Mcm nih ok la kn dia org dpt gak dr tk dpt wlaupn kira blik modal atau pn dpt cver skit drp rugi.Kt hypermarket2 pn masa tu tnggl rm5 aje..


Memula tu kn..dh suspen gak tau..takut tk muat nk letak kotak2 limau tu dlm kete..bayangknlh 50 kotak.Tp sib baiklh hsbn Ell boleh dikatakn hndal meng-adjust2 bnda nih..selamat lh seat Ell n Aryan.kalau silap khidmat..ntah2 Ell brtenggek atas kotak. :D
Bkn setakat tu je..on the way blik singgah lg tmpt laen beli bawang besar 5 bag (tambahn)...adoii la..,sib baik muat.
Kira puas la tetamu yg dtg dijamu ngan limau ni..ada gak yg tapau bawak balik...:)



*we'ols dh merasmikan CNY dulu..ihiks*

'Limau Mandarin'

Wednesday, January 28, 2009

Al-Fatihah buat ROHAYA

Wednesday,28 January,2009

Pd hening pagi selasa,27 January 2009 seoarang lagi hamba ALLAH tlh pergi meninggal kn kita.Beliau adalah salah seorg anggota keluarga Ell iaitu adik kandung kpd mak Ell.Sebak dan sayu saat menerima khabar berita mengenai pemergian arwah.Arwah seorg balu yg kematian suami 3 thn lalu dan kini meninggalkn 6 org ank2 yg masih kecil diantara 3-16 thn,yg masih brsekolah .
Bercerita mengenai arwah,masih muda dn brusia dlm lingkungan 39thn.Arwah brgantung harap kpd nenek Ell utk menjaga ank2 nya krn trpaksa keluar mencari rezeki dr pekerjaan sekadar menjahit di Bukit Gambir,Muar,Johor..Stlh nenek Ell pergi menyahut seruan Ilahi 2 thn lps,hidup arwah ank beranak sprt hilang arah.
Arwah mula sakit2...tmbh perit lg bila ditimpa kemalangan jln raya.mmg menyayat hati kala melihatkn keadaan arwah dimasa hayatnya.Kurus kering hingga tk brdaya..mcm2 andaian yg diberikn mengenai penyakit arwah..tp hanya Allah yg tahu apa penyebabnya...
Yang menambah sebak lg,kesemua ank2 arwah tk mahu brpisah adik beradik...memandangkn mak ell dh tk de tanggungan ank lg..bolehlh kiranya dia mengambil seorg dua dr mereka 6 beradik..tp sekeras2nya menolak krn nk berkumpul dgn semua adik beradik trmasuk 6 org lg ank pakcik Ell yg brtanggungjawab membela ank2 arwah...
Pd Ell, semuanya brlalu dgn begitu cepat. 2minggu lps Ell sekeluarga melawat arwah yg ketika itu dikhabarkn dh trlalu uzur,sehinggakn menguruskn diri sendiri pn tk berdaya.Kami balik meniggalkn beliau dgn keadaan yg sgt menghibakn.. 2 hari kemudian beliau dimasukkan ke hospital besar Muar krn suspek TiBi...tk taulh TiBi ke apa,keadaan beliau brtambah kritikal dan dihantar ke hospital besar Sultanah Aminah di Johor Bahru slps 3 hari .
Stlh 5 hari dikuarantine di ward,beliau dibenarkn dilawat oleh sedara mara dn Ell sekeluarga serta merta pergi.Melihatkn keadaan beliau yg nmpknya semakin membaik ,hati terasa lega pd Isnin 26January ..kelmarin.
Dan semalam...khabar yg mengejutkn seluruh ahli keluarga.Beliau tlh pergi mengadap Ilahi..Yang paling ralat tk dpt mengadap arwah menghembuskan nafas trakhirnya adalah ank arwah yg ke-2 yg rasa brtanggungjawab menjg ibunya sepanjang berada dihospital tp tk de disisi arwah....
Biarlh semuanya berlalu..dn semoga arwah disemadikan dgn tenang didlm sana.Kita yg masih hidup ni,sama2lh sedekahkn AL-FATIHAH buat arwah ROHAYA BINTI YASIN agar rohnya dicucuri rahmat dan ditempatkn dikalangan org2 yg briman...AMIN...
*Arwah adalah antara makcik Ell yg paling bnyk meninggalkn kenangan bersama..beliau pernah tinggal bersama2 keluarga Ell dlm tempoh yg agak lama ..lebih kurang 4-5thn krn sekolah beliau yg berhampiran dgn rumah Ell ketika itu.Masa tu Ell kecik lg dn mmg sgt manja...sekarang kenangan hanya tinggal kenangan... :'(
Al-Fatihah buat ROHAYA

Monday, January 26, 2009

~ Dina's Birthday ~





Lima tahun lalu pd tanggal ini,jam 1.05pg.. syukur Alhamdulillah Ell selamat melahirkan bayi perempuan yang chumell..Sambil suami trsayang sanggup brsengkang mata menunggu dan memberi semangat dan harapan agar segalanya dipermudahkan .tk lupa memanjatkankan doa pd yg KUASA.owhh...sungguh trharu.
Hari ini,genaplah sudah 5thn usia bayi itu ..Buah cinta kami yang ke-2 yg kami beri nama AZRADINA HANISHA.Tanpa Ell sengaja trmenitis airmata mengimbas kembali saat2 indah itu.






HAPPY 5TH BIRTHDAY DINA!!


Mama&Babah sentiasa mendoakan yang terbaik utk Dina.. tk lupa juga Kakak n Aryan. Masih blm trlmbat rasanya mama nk ucapkn selamat memulakan alam persekolahan pd Dina. Mama harap Dina dpt lalui masa2 mndatang dn segala keadaan dgn baik..apa2 pn jgn putus asa k. Muuaaaahh...we all love you sayang..


~ Dina's Birthday ~

Friday, January 23, 2009

~Award +Tag n fakta benar~


Tick tag
1. Copy badge "2008 Cute's 3logger Award" di bawah untuk diletakkan di blog anda.

2. Link/ceritakan kembali siapa yang memberikan award ini kepada anda.
my blogger fren yg boleh la dikatakan close gak..rajin chot chet ngan Ell ,dh jumpa 2x.orgnya baik hati n bnyk mulut,bkn bnyk mulut jahat ekk tp peramah n malu2..otaknya mereng sket tp sgt baik hati.tgh mencari jodoh. Katanya, kalau ade sesape yg nk sign borang boleh tinggalkn no tepon disini...
3. Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta/hobi diri sendiri sebelum memilih penerima award seterusnya.
tk habis2 ngan fakta..kn dh bg aritu...kalau nk ngelat senang je ekk.tambah je lg 2 fakta dr 8 fakta yg Ell bg tu..cukup 10.Memandangkan tag ni ada award,so kene lh buat mengikut tatatertib...:P
~Suka pegi kt laut,tepi pantai ,pulau or yg dekat2 area laut..tp klau mndi kena main tepi2 je sbb hsbn Ell tk kasi.die takut jaws..hahaha.tu ler..mesti trlebih tengok tv.
~Tk suka pakai jam tgn,kalau pakai pn tk reti tengok.maknanya jam tu tk brguna kalau ada kt tgn.bkn nya tengok pn...eksesori kt tgn tk pe..
~Suka tengok movie.semua cite ell layan lebih2 lagi cite klakor,fanfasi,antu n cita yg tngkap feeling..
~Masa kecik2 umo 5thn rajin mengayuh basikal (BMX time tuh) smpai 1 kilometer sbb nk carik umah kwn2.pastu balik kene marah tk renti...:'(
~Walaupn suri rumah sepenuh masa,basuh baju seminggu 2x sajo...jimat air (malas sikit agaknya..)
~Sblm tido pastikn semua toys n brg2 yg tk trsusun akan disimpan dn dikemas..kdg2 siap sapu smpah lagi.Rasanya ni tabiat buruk kot...smpaikn hsbn Ell pn fed up, kdg2 die masuk tido dulu smbil ngomel ckp esok2 etc.Bknnya apa,pagi2 tu senang sket tk bnyk sgt keje...
~Suka on tv sesaje tp tk tengok pn..sbb boleh dengor gak..kalau trdengor mcm best,baru gi tengok.
~Kt umah jarang on radio melainkn dlm kete bila nk jenjalan je..dh tv on,tk kn nk on radio plak.abes,nk dengor mane..
~Bukan seorng yg meterialistic,smpaikn kalau gi shopping tu tk tau nk beli apa..so,hsbn Ell yg slalu suggest itu dn ini.Tp Ell sendiri lh yg decide nk ke tidak bende tu..
~Dlm pebualan,lebih selesa sebut nama sendiri (Ell) utk kata nama ganti diri sprt 'saya/aku'.cnth: mcm penulisan Ell dlm blog ni ler...
~Tiap2 awal pagi kene solat n buat bfast ank2 gi skool.kene bgn awal pagi.tp slalu tido lewat...
4. Anda perlu memilih 10 penerima award seterusnya dan menyatakan nama mereka di blog anda.
Boleh tk, tk nk tag sesape coz mata dh kelat sgt dh nih.buat mende ni tgh2 mlm...so,tk trbyng sape yg nk di tag.U'ols, boleh 'brpesta air' ye..sbb tk kene tag.
SELESAI..


Okeh,Ell nk bg fakta lg nih.Memandangkan Ell org Johor ,Ell bg fakta tentang JOHOREAN. Tdk ada yg tdk benar,melainkn yg benar sesaje...:) Fakta ni Ell amik dr internet.Tk tau sape yg buat...Melalui dr penelitian dn pemerhatian,boleh jugaklh dipercayai 200%.:P
Ell siap huraikn n tokok tambah sana sini..Sila perhatikan dgn betul..


1. We end 9 out of 10 sentences with "Ekkk..." Ekk ialah trademark orang Johor. Digunakan di hujung SETIAP ayat menggantikan tanda soal. Contoh :- "Ni awak punyer ekk?"

2. We refer to Johor Bahru as Johor and not JB. Kalau orang di negeri Johor sebut Johor, it means Johor Bahru (JB), the city not the state. Normally used by mereka yang tinggal di luar bandar Johor Baru seperti di Pontian umpamanya. Contoh : "Beb, gua nak turun Johor laa. Lu nak ikut gua tak?" So, if you ARE already in Johor, tak kira di daerah mana - if the locals kata nak pergi Johor, it means nak ke Johor Bahru. Jangan pulak buat lawak berkata, "Eh, lu kan dah ada kat Johor?" Or worse, jangan memandai nak tambah ekk with that question!

3. We pronounce Muar as MUOR. (kena juih bibir sikit) In fact you pronounce everything that ends with "AR" as "OR". Contoh : "Aku kena pakai seluor besor untuk main bolo kat Muor besok." Lapo (lapar), penampor (penampar), ulor (ular), pagor (pagar),kelakor (kelakar) dan lain-lain.

4. We are brash with a CRAZY sense of humour. Honestly, I haven't met a Johorean yang serious or square to act. Or cannot take a joke. Walaupun pendiam atau pemalu , but their sense of humour boleh tahan gak. Kebanyakn (yang Ell jumpa dan kenal lah) are either loyar buruk or bigor. Baik di kampung mahu di Bandar. The sense of humour is unique that I find sometimes orang luar (non- Johorean) agak takut with the brashness of budak-budak Johor.(we'ols gile ckit) hehe..

5. We called ENDUT(aweqz/boyfren). Kalau tak pernah berendut, sure pernah ada endut or busuk-busuk pun teringin nak ada endut,kire mcm couple le. Contoh ayat : "Haa...kau dah ada endut yer ? Kau pergi berendut kat mana ? Orang berendut dia pun nak berendut."

6. We'ols Makan Gula Tarik, Sagun, Gula Candy (dibuat dr kelapa n letak kaler), Otak-otak, botok2....Dah lama tak tengok atau makan gula tarik, sagun or candy. Ada lagi ke bebenda ni kat Johor? rasanya Gula tarik ader lagi kat Stesen bas Larkin..

7. Budak2 jantan Pernah (or berangan nak) jadi Mat Rock! Ell rasa sebab kedudukan Johor dekat dengan Singapore, sebab itulah pengaruh Barat di Malaysia masuk melalui Johor dulu. Itu teori je lah. Lagipun, Johor memang ada pertalian kuat dgn British. But kalau ikutkan sejarah Johor, Sultan yang mula-mula kawin dengan Mat Salleh pun Sultan Johor (Almarhum). So, tak heranlah kalau kumpulan Rock kat Malaysia ini semua ada susur galur dari Johor. Ramli Sarip (Spore), Amy Search, Zainal Abidin Headwind, Nash Lefthanded, Mael XPDC, Syam Kamikaze, Def Gab C, Bandi Amuk, Bittersweet, Sweet Charity (Spore) etc...Boleh pakai ke teori nih? Jangan kena pancung dengan Sultan,dah ler. Ampun Tuanku!

8. Kenduri Kawin Ada acara baling duit ngan gula2(ambur2) yang time tu,all mak-maks akan panggil knk2 suh rebut $$$$$ sekali.bestt woooo. and ada Telur Pindang. Telur pindang ialah telur ayam yang direbus dgn segala macam rempah dan dedaun untuk m'dptkan da special taste. Lepas rebus,telur akan berwarna cokelat pekat. Both kulit dan isi. nice! Normally it's for special occasion, like wedding day.Sila lihat n3 sebelum ni..

9. Tidur atas "LECA"** means tilam (LE+CE) (rhyme with letak and baca, the non-baku way). Baju simpan dalam "GEROBOK" tp sebutannya GOBOK. **. Ambik "GEBOR" tu means selimut.

10. We jarang tngok RTM :P . Hei,no hard feelings k if ur wth them though the sets are a little old fashion along wth the never ending 'technical' probs or mstakes bla2..apa yg sbnrnya bnyk cerita2 dah tengok kat Singapore channel long before on air kt RTM. For information, Johor bleh terima siaran from S’pore n some Indonesia .Kalo dok johor, xde astro pun xpe...Tp nk tmbh pengetahuan ada astro lg baguzz...





*Di petik dr sumber2 yg boleh dipercayai..
*Mngkn dtmpt lain juga ada prsamaan.tk pe apa yg pntng kita smua hppy n tk gaduh2..



~Award +Tag n fakta benar~

Tuesday, January 20, 2009

telur pindang JOHOR



Okeh alls,arini Ell cite sket pasal telur pindang ekk.
Setahu Ell asal usul telur pindang ni dr Johor..Warna coklat gelap n rasanya sedap dgn campuran pelbagai herba ,rempah dan daun2...rasanya tak boleh nk describes tp mmg unik..Pd sesiapa yg dh pernah mkn atau mmg suka telur pundang ni tau lh rasa die...Biasanya telur pindang ni org buat masa ada special occasions je sprt perkahwinan. coz cara membuatnya harus teliti n cerewet..
Bahan2 yg mesti ada utk membuat telur pindang.Resepi untuk 1000 biji telur.

DAUN2
daun senduduk
daun manggis
daun jambu batu
daun bebuas
daun serai wangi
daun salam
daun limau purut
daun lengkuas
daun pandan
kulit bawang merah n putih

REMPAH2
sekilo ketumbar
setengah kilo jintan kasar
setengah kilo jintan halus
halia(anggaran 4ringgit)
lengkuas (anggaran 4 ringgit) dikisar kasar
lada kering dan cili kisar kasar (campur setengah kilo)
2 kilo bawang besar kisar kasar
10btg serai kisar kasar
sebotol kicap lemak manis
sekilo kari
setengah kilo teh
sepeket atau 2 paket asam jawa
(campur semua)
garam campur kemudian,anggaran lebih masin dr gulai.

Mula2 basuh semua telur yg diperlukan utk membuat telur pindang.Dan guna telur yg segar sahaja~
Section lain,leraikan daun2 dr tangkai~
Rempah2 yg telah dicampur dan dibancuh supaya sekata~
Sebhgn daun2 yg sedia digunakn utk dibuat lapisan demi lapisan~


Cara malapis dgn meyusun daun2, diikuti dgn telur dan rempah yg tlh dicampur.curah rempah biar rata..dan ulangi langkah menyusun sampai habis~
Seeloknya untuk 1000 biji,buat 2lapis.Lapis daun yang pertama biar  tebal,kemudian baru susun telur.Lapis daun2 yg kedua agak nipis sedikit dari yg bawah.

Bahagian atas periuk ditutup tebal dgn semua jenis2 daun yang ada termasuk kulit2 bawang.Nk kenduri ni mmg senang nk dpt kulit bawang yg bnyk.Kemudian masukkn air melebih kuantiti telur~
Siap semuanya, telur direbus mengambil masa selama 2 1/2 hari hingga 3 hari.Pastikan api dlm keadaan yang paling kecil,dan pastikan juga air mencukupi sbb masak telur pindang ni tak boleh tambah air sebab nanti dikhuatiri hilang keenakan rasanya.
Selesai proses merebus slps 3 hari, telur dikeluarkn dgn hati2. Asingkan daun2 dan telur..Tp tk semua telur masak dgn elok.ada juga beberapa biji pecah.Makanya yg pecah tu we'ols dh 'ngap' dulu lh ye..
Dh keluarkn, satu persatu telur harus dibersihkan .Dh siap lap tu,pandai2lh nk isi telur tu dlm apa ekk..ikut kretiviti sendiri...
Lupa plak Ell nk snap bekas telur arituh.
Ell mmg suka telur pindang nih.rasanya yg best tuh mmg tk boleh lupa tau...lebih2 lg kalau time panas yg baru lps angkat...fullamak...U'ols just imagine the taste rempah2 n daun2 tu...mmg tk mengecewakn..


*Sanggup tau Ell tunggu step by step sampai 3-4 hari utk buat n3 special utk u'ols nih.




telur pindang JOHOR

Saturday, January 17, 2009

8 facts



Jade, ni die tag yg jade bg tuh .Mai sini tengok..Ell dh buat.


The rules:
Link to your tagger and post these rules.
List 8 random facts about yourself and
tag 8 people.


1.bercinta di zmn skool (frm 2) n bertemu jodoh diusia muda (awal 20an)dgn lelaki yg sama a.k.a suami trchenta .
2.suri rumahtangga sepenuh masa yg mempunyai 3 org ank, 2 org perempuan n sorang lelaki.

3. tk suka bwk handbag bila jenjalan..lebih selesa kalu brlenggang kangkung.melainkn trpaksa bwak diaperbag utk my baby Aryan..


gambar hiasan..
4.Suka sidai baju mengikut size or kaler..mean>hang dr kecik-besar n kaler gelap-terang tk pn seluar ngan seluar,baju ngan baju..kalau sempat la...(cantik siot..cam kt kedai baju..)

5.tk berapa suka rasa mknn masakn sendiri...serious,biar org laen yg rasa..dn, suka mkn chili..wow! pedas n berapi..tp sedap wooo...

6. tk tinggi sgt,tp tk jugak pendek...tk berapa gemuk,tp tk berapa nk kecik...yg sedang2 aja. U,ols imagine.:)

7.pernah kene ragut,kene kejar hanjing gilerr n memacam perkara2 giler yg kite tk nk kene kt diri kite tp brlaku...

8.yg paling penting n tk dpt nk dipertikaikn lg is Ell ank tunggal....i hv no siblings..huhuhu


Okeh sape nk jawab nih? tau dah..semua tk nk angkat tgn..makanya,cikgu kene pilih la ekk...
err..

murid2,nama kamu kah itu yg cikgu panggil..sila siapkn dgn kadar segera ya murid2...:)
Myself
First name: Ellymaswati
Name you wish you had: x de la..brsyukur mak abah dh kasi nama..
What do people normally your name as: Ell
Birthday: 2nd Disember
Birthplace: Hospital Muar,Johor
Time of birth: 10.20am
Single or taken: taken by Aminul rashid bin Arshad
Zodiac sign: Saggitarius
My appearance
How tall are you: 5"2
Wish you were taller:bersyukur jer apa yg ada
Eye color :black
Current hair color: hitam pekat melikat
Short or long hair: tidak kedua2nya....
Ever dye your hair a bizarre color: nope
Last time you did something thing dramatic with you hair:potong sependek habis
Glasses or contacts: none
Paint your nails: nope
Shy or outgoing: shy2 cat..miaow..
Sexy or cute: none
Serious or fun: fun
A turn on: -
A turn off: -
This or That
Flowers or chocolates: coklat..sungguh nikmat
Pepsi or coke: Pepsi .jade, jom kite boikot..
Rap or rock:rock
Relationship or one night stand:
School or work: tidak kedua2nya
Love or money: love
Movie or music: music
Country or city: country..nyaman..
Sunny or rainy days: windy..hehehe
Friends or family: family
Have you Ever
lied: yup..tipu sunat..
Stole something: nope..
Smoked: nope
Hurt someone close to you: i don't know,may be
Broke someone’s heart: ntah
Wonder what was wrong with you: ntah
Wish you were prince or princess: ntah,tak kot..redho je la kite org biasa
Like someone who was taken: no...
Shaved your head: no
Used chopstick: no,guna tgn lg afdhal..
Sang in the mirror to yourself: always
Favourites
Flower: bunga taik ayam..hahaha boley gitu..bourgenvilla..(bunga kertas lor)
Candy:lollipop
Song: before your love by kelly clarkson
Color: purple,white,brown,orange n turqoise
Movie: comedy
Singer: Semua leh layan..
Junk food: kacang ngan yin n chipster
Website: semua ku terjah.
Location: my home
Animal : cat
Ever cried over someone: yup..
Is there anything you wish you could change about yourself: weight,weigh n weight
Do you think you’re attractive: i dont know..my dear hubby,komen plz
If you had to choose a fairytale as your life what would you choose: ntah
Do you play any sports: teng2..hahaha
settled
8 facts

Wednesday, January 14, 2009

Taman Astakona..~


U'ols nmpk tk n3 khemah n canopy sebelum ni ada some pic of orcid.Hehehe sebenarnya Ell mmg saja nk tayang orcid tu tengah mengembang..U'ols tau tk,ramah pulak pokok2 bunga MIL time BIL wedding aritu.Sempatlh Ell amik sket gmbr2nya sebab geram tengok bunga2 tu semua... U'ols nk cuci mata?mai lh sini...hehehe kt blog Ell je..



Inilah antara collection MIL Ell.Bnyk lg tau..Ell pn cuma amik yg menarik perhatian Ell je..Ada 2 pokok yg tk brbunga tu,Ell geram gak..gemukkss sgt dn yg penting menghijau.

Inilah die husb ell tgh kemas2 masa sblm mjlis hr tu..n MIL yg tengah membelai pokoknya tu..ptg smlm Ell snap gambar ni..hehe...
Petang ni MIL nk bersiap2 utk bercuti ke BANGKOK esok dgn her sibling & nephew 4hari 5mlm.So,mmg dh 'tr-amanah' utk menyiram all da pokoks trmasuk pokok cili,kari n ape2jelh jenis pokok...Alamak aii...ada ke masa Ell smpai 2 jam nih.
U'ols nk tau,kalau tk de masa lebih kurang 2 jam setakat nk menyiram pokok2 MIL tu,alamatnya layu la....ya,mmg mengambil masa sekurang2nya 2 jam tau..jgn tk caya...

*Ada sesape yg sudi mnjd org suruhan menyiram pokok? ngeh3..
*Skrg kt Pontian dh 5 hri tk de hujan, angin kuat jer yg ade...

Taman Astakona..~

Tuesday, January 13, 2009

khemah n canopy


Ell nk sambung lg cite wedding nih.hehe ada yg boring ke..?tp Ell rasa tk senang hati la kalau cite2 BIL wedding ni tk habis lagi..So,u'ols..redha je la ekk.hahaha
Our theme is putih & hijau lumut.So nice...dgn concept classic garden.Tp semua family member tk lh diwajibkn memakai hijau..apehal plak ngan pengantin ye tak? kang pengantin hijau sedare mare hijau..tk jumpa plak pengantin...So,semua dh decide memakai pakaian rojak,ikut sukati..
Dan,pada hari selasa dh siap naikkn khemah n canopy.Ya,so early kn..tp mmg bagus la hasil kerja d'ols tuh.Ptg jumaat baru kerja2 mendeco dijalankn...Sgt chantek dgn harga yg brpatutan..

THE CANOPY


View dr dpn rumah menghadap ke jln.
KHEMAH

Left:khemah dj & karaoke
Right:khemah memasak (belakang)
n sewa percuma tempat basuh pinggan&cawan (warna biru) 2 tray
Overall, 7 khemah yg digunakn...dgn jemputan lebih kurang 2500 org yg hadir.
Ok u'ols,nnt Ell story lg pasal weddings nih.n tata for now...
*masih menunggu pics from our very own photographer, RUI..;)
So RUI,cepat dikit kirim gambarnya dong....
khemah n canopy

Sunday, January 11, 2009

israel sial..!!



Salam u'ols...Dh bnyk blog yg cite tntg boikot israel,doakn Palestin n mcm2 lg.
Mengulas mengenai apa yg brlaku skrg di Gaza, Ell nk tunjuk sdkt fakta yg Ell dpt lama dah..tp sekarang baru brkesempatan nk share ngan u'ols..
Apa jenis kekejaman kt muka bumi ni.langsung takde peri kemanusiaan..Ya Allah,hancurkanlh puak2 zionis israel sial,Amerika dan mereka2 yg bersekongkol dgn Yahudi...Yang paling tk tahan bila kanak2 juga menjadi mangsa korban kezaliman.Yg sepatutnya perjalann hidup mereka masih panjang.. tp sebaliknya mereka mengenal erti kehidupan sebagini rupa.
Ell tk nk lh ulas panjang lebar,U'ols tengok je map nih.
MAPS DON'T LIE
israel (in red) yg sehalus semut tu cuba memperluaskn kawasannya tnpa rasa takut lngsung...walaupn dikelilingi oleh negara2 Islam yg lain.
Sila lihat fakta nih.Secara prlhn2 mengikut thn yg menunjukkn betapa halobanya yahudi israel memperluaskn kawasannya...Sekarang israel cuba nk merampas Gaza pula (bulatan merah,stage 4) yang sebenarnya dr awal2 lg merancang utk menguasainya. Tp mana prginya negara2 jiran Islam yg ada? Sejak ditubuhkn, apa sebenarnya peranan dn tindakan yg dimainkn Liga Arab dlm menyelesaikn prmasaalah ini.? Brkali-kali brsidang, rundinganlh dsb. Namun semuanya gagal. What we want now is action!..action!! Jgnlh kerana adanya tekanan dn desakan dr pihak2 trtntu..segala usaha2 menghentikn segala kekejaman israel trhdp Bumi Palestin gagal. The time has come, somebody that capable should come forward n really gave the israelis a lesson. Hey, they started first. I think Iran., now is the time to use ur 'weapons of mass destruction' (that what bush called) on purpose.
Pd Ell puak yahudi israel ni memang kurang ajar, yg asalnya dipinggirkn dunia dan kemudiannya dicampak ke Bumi Palestin stlh ditolak oleh negara2 lain. Mereka ni semua org buangan dunia yg menumpang, dgn mnduduki ruang kecil pd mulanya tp lama-kelamaan tamak nk mengusai keseluruhan ruang besar yg ada. Pd Ell sepatutnya dr dulu lg Hitler dn org2nya hapuskn terus sahaja kaum yahudi di muka bumi ini. Mngkin mereka tk brkesempatan dn mngkin juga nmpak kejam segala tndakn puak nazi pd masa itu.. tp credits harus dberikn pd mereka. Sekurang-kurangnya dptlh secara tk lngsung ia mmbntu mengurangkn puak yahudi yg mmg mnjd musuh Islam sejak dahulu lg. Bg Ell segala permasaalahn utama dn prsepsi dunia yg melibatkn Islam adalah brpunca dr israel semata. Tnpa israel.. Dunia Islam tk mngkn jd begini..
Selain penyebaran berita n huluran bantuan semana yg mampu, kita boleh sama2 berdoa dn brsolat hajat .Moga2 dgn doa sekelian Umat Islam Dunia, zionis israel yg bongkak akan hncur dn Bumi Palestin Insya'Allah akn dilindungi. Amin...


*Respect to Venezuela atas kesungguhan menghalau duta israel dr negaranya sbg tanda sokongan srta sokongan2 rakyatnya trhdp Palestin. Negara2 lain ptut jadikn Venezuela sbg negara contoh bg memerangi kekejaman israel dlm apa jua peranan dn tndakan yg dimainkn. Chavez..respect2.
*Maaf jika ada trkasar bahasa..


israel sial..!!

Friday, January 09, 2009

BIL weddings ~ bride side



Hye ...okeh alls,mai sini Ell nk tunjuk hasil kerja photography, hubby nephew yg boleh dibanggakn semasa hari nikah & sanding BIL disebelah pihak perempuan.Hehehe..RUI, lps ni blanja mkn ekk.Ni dh bg puji2an ni...;P
Actually bnyk,tp Ell pilih yg paling Ell suka :).So u'ols,jom cuci mata..alah,sket je Ell letak gambar ni..hehehe

HARI IJAB KABUL



new journey begins..



HARI DI RAIKAN






Dan kt bwh ni antara gmbr candid yg Ell suka jugak :)

Bersantap-santapan dengan sopan..:)


Emmm...


berehat sebentar bersama kit kat....:)

Suamiku yang mithali..:P

Pose ala2 model ni yg Ell tk leh tahan..*ihiks*bnyk lg tau..tp tk mau tayang..:P bagi modeling agency di luar sana,brminat? sila hubungi 1800- bla3 ..hahaha

*thnx to RUI for da pics..
*N sori to alls yg dh jengah sini .coz smlm Ell wat auto publish so,tk perasan ada kesilapan..skrg dh diperbetulkn...:D
BIL weddings ~ bride side
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...