Friday, February 27, 2009

~ what more can you ask for ~

meeting the israelis proud son of a bitch..

what the...?


is this what you called change..
~ what more can you ask for ~

Thursday, February 26, 2009

~Berguguran~




Daun-daun menguning berguguran dari pohonnya,
diterpa tiupan angin yang mengencang,
tidak puas rasanya menyaksikan
keindahan bunga-bungaan yang mekar berkembang,
turut layu serta berserakan dijalanan.

Ketika hujan dan angin datang silih berganti,
satu persatu kuntuman bunga mencium kebumi
petanda berakhirnya seri dimusim ini
akan tiba lagi dilain kali
nantikan saja musim indah yang diimpi.


~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~

Ha..apesal plak Ell berpuisi bagai nih.Sekarang dh pukul 1.15 pagi.Roh apa yg dh meresap dlm bdn Ell nih.Hahahaha
Sebenarnya tak de apa2 la u'ols.saje je sesekali Ell nak bersentimental sket.Pic kat atas tu gambar ikhsan dr hsbn Ell tau.Die yang men'snap'kan gambar tu kat tepi jaln kawasan tempat Ell nih..cantikan u'ols..rasa mcm kt oversea jer..org duk kat oversea lum tiba autumn,tp kt sini dh rasa dulu...


*thnx to my dear darling for this great pic
*musim luruh yg indah...
~Berguguran~

Tuesday, February 24, 2009

Buah Berangan..





U'ols kenal ni buah apa..?Ini buah berangan ya kawan2..Hari tu Ell masuk blog my fren yg duk kt Italy nun..die citer pasal buah ni.katanya belakang umah dia siap ada pokok lagi.Hai Izan..mmg puas lh u mkn buah ni ekk.Buahnya besar2 plak tu.katanya lebih besar dr buah berangan yg ada kt malaysia tau.Heran gak Ell eh.Ait! kt Italy pn ada buah berangan..? Kisahnya buah berangan bahasa Inggerisnya chestnut.La...baru tau.Ingatkn chestnut tu camner lh rupanya.Buah berangan rupanya..Dan Ell ada trbaca buah berngan ni mmg bnyk kt China ,Japan,Italy n satu lagi negara yg Ell lupa kt mana.So,mmg tk heranlh blkng umah Izan pn ada kn..
Sebnrnya kan..Ell lama dh nk cite pasal buah ni dlm lebih kurang 2 minggu yg sudah..tp, asyik menunda je..maklumlah rasa mcm tk penting sgt citer pasal buah berangan ni kan..alih2 tengok Izan tayang buah berangan nya yg dipanggang tuh.Apa lagi..Ell pn gigih carik gambar ni semula nk citer gak.
Teringat plak masa 1st preggy dulu..buah ini lh yg Ell kepingiin...sgt nk mkn.sib baik dpt.Kalau tdk kata org jawa tu apa 'ngences' eh.alah,yg baby meleleh air liur tu...hehehe.Ell ada gak cite serba sket tntng keinginan Ell masa 2nd n 3rd preggy.Nak tau ke..?klik lah sini ye..
okeh dh,tutup citer kepingin tuh.Ell sambung citer buah berangan nih.hari yg mkn buah berngan ni, my MIL gi pasar ada plak org jual buah berangan ni yg belum siap dipanggang.Harganya sekilo 10 hinggit kalau dh siap goreng tu,die jual sekilo 19 hinggit.Makoii..mencanak sungguh harganya..baik beli yg mentah pastu bikin sendiri ye tak?Tp Ell tk de panggang goreng nyer..Ell rebus je mcm rebus kacang biasa tu..letak daun pandan selai.sedap jugak rasanya...puas jugaklah mkn...
Org cina ekk yg bnyk jual buah berangan ni.Ye lah..dh asal usulnya dr negeri china,org cina jugaklh yg bawak masuk buah ni ke negara Malaysia dn dh tentu le org cina yg bnyk jual...U'ols suka tk buah berangan nih.Kalau org2 cina yg jual,u'ols beli ke..?



Buah Berangan..

Monday, February 23, 2009

~Tag~Fridge


Tag from sis Rasp.Citer pasal fridge/peti ais/peti sejuk/icebox/esbok/peti beku.ha,apalagi panggilannya..semua tu benda yg sama kan..
RULES:
1.Amik gambar peti ais




~dh,amik kiri kanan lagi..sib baik tk suruh amik dlm esbok..:P
jgn trperanjat ..sekali 3 esbok kt umah Ell nih.Fungsinya pn brlainan..disamping fungsinya yg membantu menambahkan bil letrik.hehehe..
~yg tgh2 tu utk simpanan bhn2 memasak sprt sayur2, bawang ,cili,halia,serai,lengkuas yg siap kisar..maklumlah MIL ni tukang masak yg raaajin memasak.So,semua bhn2 harus dh siap2 sedia dikisar supaya tak leceh.freezernya ell letak karipap,donut,burger,dan semua2 mknn segera yg memerlukan pembekuan..
~yg sblh kirinya tu tempat simpanan mknn yg boleh jd kudap2an..cth:-air minum,yogurt,cake,choc ,buah2an dn yg seangkatannya..freezernya yg bawah tu ell letak ice n ice-cream
~yg rendah sekali tu freezer.tmpt simpanan stok lauk2 selama seminggu...brfungsi jugak sbg meja utk menyediakan bhn2 masak sprt potong bawang ,siang sayur atau sbg nya..
2.Explain apa yang ada kat depan pintu peti ais tu

~tk de apa bende sangat..tk de apa yg best pun kt pintu peti ais tu.tak kosa ah nk touch-up2 jd menarik lebih dr tuannya...hahaha.cuma ada la 2-3 ketul FM buat kenangan..
~yg bentuk baju tu dr Melbourn,Australia.MIL nephew yg kasi bila dia balik jumpa parents dia coz dia menetap kt sana..
~U'ols nmpk yg kaler biru tu..ha, yg tu baru melekat kt situ lebih kurang sebulan coz MIL beli kat Thailand masa dia melawat Bangkok aritu.
~FM yg ni paling Ell suka .My hsbn yg beli .. lupa plak bila masanya..tp lama dh..
'People who don't like cats were probably mice in an earlier life :)
3.Brand apa


~Dh nmpk kn brand apa..tp freezer tu tk tau plak brand apa coz label nya dh tanggal sblm Ell kawen 8 thn yg lepas...ngee..
4.Tag org lain plak
Sesape yg nk buat tag ni hambik ler..tiada paksaan dn tk juga digalakkan..hehehe
Siap !!
*Yg pasti tag nih mesti org pompuan yg suka duk kt dapur, tengok peti sejuk dia tetiap hari n tercetusnya idea nk mengetag org dgn tag nih.ish! tk de koje!! Siapapn yg mencipta tag ni,time kasih la sbb tk suruh plak snap isi dlm peti sejuk tu ekk.Kalau tidak,kompem u'ols heran camne lh Ladyell leh penuhkan semua peti ais tu sbb semua peti ais tu mmg sgt compact.Semua yg isi dlm tu mmg sgt memerlukan duduk dlm tu. Bkn sesaje tau nk ada smpai 2 fridge n 1 freezer.kekadang smpai tk muat2 dibuatnya..



~Tag~Fridge

Sunday, February 22, 2009

~black out~


Beberapa hari sebelum,kg Ell dh terima notice yg 21st February 2009 akan trputus bekalan letrik buat sementara selama satu hari dr jam 9pg-6ptg. itu disebabkan oleh Majlis Bandaran ingin melakukan kerja2 pemotongan pokok2 tepi jalan kampung Ell nih. So,hsbn Ell plan nk gi BP (batu pahat).
Dlm perjlnn 50mnt ke Batu Pahat tu we'ols singgah menyinggah ke 2 tmpat.So,brtambah jadi 3 jam.
Lokasi pertama:Azhar Food Supplier.
Ell pernah bt n3 pasal tmpt ni sblm Hari Raya yg lepas.Nk tau lebih lanjut klik je sini.Dlm 10mnit hsbn mencari n mebayar sementara Ell ngan ank2 duk dlm kete.Tujuan hari ni nk membeli cookies yg sedap nih
Inilah die yg dibeli..satu tu kacang tumbuk n satu lagi hazelnut filled melt choc cookies.
saaagat sedap!



Lokasi kedua:Kompleks Niaga Barang2 Trpakai Kg Org Asli RENGIT,Batu Pahat.
Gambar 1:Laluan ke perkampungan Org asli laut
Gambar 2:Deretan kedai2 yg boleh dilihat
Gambar 3:Antara perkakas/barangan yg dijual
Tak de tujuan utama..just jalan2 habiskan masa...sambil2 tu tgk jugaklah kalau2 ada apa2 yg diperlukan..Tempat ni terkenal bg penduduk2 sekitar..malah penduduk dr luar daerah dan luar negeri pn ada...Mcm2 bende ada,just name it u got it.
Walaupn barangan yang dijual adalah barangan terpakai, tp masih elok kerana kebanyakan peniaga dh membaik pulihnya sebelum menjual semula.Sebut sahaja apa jenis barangan yang u'ols nak sprt perkakasan atau perhiasan rumah, kelengkapan pejabat, barangan elektrik dan mainan dan barng kanak-kanak semuanya ada, yg penting u'ols kene sediakan ongkosnya saje.
U'ols boleh dpt TV 43 inci dgn harga RM 700 malah set kerusi jati dan sofa diperbuat daripada kulit pn boleh didapati dengan harga RM700. Yang best, harga yang ditawarkan itu bukan harga 'mati' tau tp u'ols masih boleh runding mengikut kepandaian 'mengayat'..:)

Kalau u'ols nk tau,hampir keseluruhan barangan yang dijual oleh peniaga kt situ diambil drpd pembekal dari Singapura. Dua minggu sekali atau sebulan empat kali, peniaga2 di perkampungan berkenaan akan menyeberang Tambak Johor untuk mendapatkan bekalan daripada pembekal .Oh ya, bkn semua brg dr Singapura eh.Ada juga barang baru tp dgn harga yg brpatutan...
Operasi perniagaan bermula seawal pukul 10 pagi - 4 pagi setiap hari dengan deretan kenderaan yang masuk ke situ bertambah pada waktu petang.Lebih kurang 40 buah kedai yg menjual barangan terpakai kat situ dan suasananya semakin sibuk bila dh nk malam sbb bilangan org makin ramai yg dtg.Paling sesak bila pada cuti hujung minggu dan hari kelepasan am. Kalau u'ols rajin,kenelah menyusur ke satu2 kedai tu.Bkn nya apa,utk memuaskan hati sendiri jugak kan...
Stlh tk de apa2 yg dpt dirembat,we'ols meneruskan perjalnn ke Batu Pahat.Apalagi..shopping le kejenyer...Alah ,brg keperluan umah je..tp mmg sgt perlu okeh.Zaap n zaasss barang2 yg penting,jam 5.25ptg we'ols gerak balik...sampai umah jam 6.15ptg letrik dh disambungkan...
~black out~

Friday, February 20, 2009

botok2..



Hye alls...syukur tau smlm hujan dh turun..dpt lh kiranya membasahkn tanah yg dh kering kontang tu...
ok la,arini kan,Ell nk tunjuk resepi yg MIL buat 2 hari lps..resepi ni boleh la dikatakan utk awet muda..ye,awet muda.tk caya,nengok saje bhn2nya.punyalah bnyk jenis daun yg digunakan utk menjadikan rasanya yg ooonik tu.
Tk tau lah eh camner org dulu2 boleh dpt idea yg cenggini.Namanya juga sgt sesuai dgn fungsinya..alah,mcm botox tu..cuma yg ni tk yah cucuk,tp kita masuk je dlm mulot.then bila turun kt perut,kita jadi montox..hiks* (ish! apa melalut nih)


BHN A: (dedaun)

-Daun pisang utk membungkus

-Bunga kantan
-Pucuk ubi
-Daun semangkuk

-Pucuk beruas



-Daun puding teh

-Daun mengkudu

-Daun kunyit

-daun kesom

-Pucuk betik

-dan apa2 je daun yg rasa2 nk letak.jgn mabuk dh ler..:)


BHN B: (ikan dan rempah)


-Ikan tenggiri (yg fresh)

-rempah kari ikan

-bawang merah dan putih (kisar)

-halia (kisar)

-lengkuas (kisar)

-serai (kisar)

-gula

-garam

-kunyit

-santan

-kerisik

-asam jawa



CARA2 PENYEDIAAN:


-Siang ikan bagi bersih,dan potong beberapa bhgn

-kemudian perap dgn garam n kunyit.

-satukan kesemua rempah (dr BHN B) dan gaul rata

-celupkan ketulan2 ikan kedlm sbhgn rempah dn perap seketika.




-Pilih sbhgn daun yg agak besar sprt daun betik ,daun mengkudu dan pucuk ubi , asingkan

-Kesemua lebihan daun hendaklah dihiris halus.tp tk perlu halus cam bunga rampai tu..agak2 la eh.

-sbhgn rempah lg digaul bersama hirisan daun .

-Bentangkan daun pisang yg dh siap dipotong,

-kemudian susun daun yg besar dn lebar dibahgn bawah

-lapikkan pula dgn hirisan daun yg dh dirempah

-letakkan ikan yg dh diperap,dn tutup semula dgn daun rempah td.

-Bungkuskan botok2 sprt membungkus nasi lemak saiz 10 hinggit..erk,ada ke..? tk kirala,tp besar la eh.

-Kukus lebih kurang 10 minit.

Honestly,ell mmg mkn botok2 nih.tp tk berapa suka.Ye lah,Ell kn org muda ,maunya mknn yg western saje...hahaha! tk de la..Ell tk memilih okeh. Kalau mkn botok2 ni kan ,Ell mkn isi nya aje.Isi ikan tu pn rasanya dh sebati dgn rasa mcm2 daun tuh.Ulam2 tu sedap jugak kalau mkn masa panas2..rasanya pn dh brcampur dgn rempah td.ok la sbnrnya...
Ini pn MIL buat sbb ada tempahan...dgn 3 ekor ikan tenggiri tu,dptlh hasilnya dlm 18 bungkus.Org yg menempah tu nk 10 bungkus isi je..yg lebihnya tuan umah la mkn...:)




*botok2 dan pais sama sekali tdk sama okeh.yg samanya cuma penggunaan dedaun tu je..itu pn tk bnyk mcm nk buat botok2 nih.botok2 nih agak rumit sket kot...
*klasik sungguh resepi nih.



botok2..

Tuesday, February 17, 2009

Kenali Pontian~part 3




Wow,wow,wow...it's a very hot day in Pontian...almost 2 weeks hujan tk turun.rasa nk menulis blog pn malas ,air dlm bdn rasa kekurangan...sana sini rasa nk melepek,melepek je sesuka hati.kalau boleh baring dlm bilik mandi tu,rasanya baring n tido pn dlm tu.. Dengan 34 c' no wonderlh bdan pun lepak semacam...tp tk boleh nk pertikaikan kuasa Allah..redho...mungkin ada hikmah disebaliknya...kan u'ols.
Okeh,part 3 ni Ell akan paparkan serba sedikit tentang Pekan Kukup dan tempat penternakan ikan kelong yg diusakan lebih dr 75 buah keluarga yg keseluruhannya dimonopoli oleh kaum cina.kalau mungkin ada pengusaha dr kalangan melayu,mungkin hanya segelintir sahaja.
Pekan kukup merupakan tempat pusat para penduduk dn nelayan menjalankan urusan harian dr menangkap hasil sumber laut sehinggalah dijual kepada pengusaha2 restoran makanan laut yg mmg mndpt permintaan yg tinggi.We'ols kt pontian ni,kalau nk mkn seafood yg best n fresh je harus pergi Kukup tau.makanan nya mmg superb n harganya juga boleh dikatakan murah.
Oh ya,disini juga tempat PATI dr Indonesia dihantar pulang krn adanya kemudahan jeti IMIGRESEN.Dr laluan ini,d'ols boleh menuju terus ke Tanjung Balai, Indonesia dgn masa lebih kurang 1 stgh jam.Urusan meyiapkan pasport dan visa juga boleh dilakukan disini..ermm,save masa kn.tak yah susah payah nk gi JB yg kekadang trpaksa beratur panjang.kt sini lengang...



waktu2 sibuk dipekan Kukup.Harap maklum ye u'ols,kt sini baunya agak hanyir sket..tmpat nelayan la kata kan...


Inilah die jeti imigresen.


salah satu seafood restaurant yg trdpt di pekan Kukup.pandangan jeti dan penternakan ikan kelong boleh dilihat dr restaurant ini.

Okay,utk sampai ke tempat penternakan ikan kelong ni,u'ols kene naik bot dr jeti dgn bayaran lebih kurang Rm5 dn Rm3 utk pelajar..perjalann mengambil masa lebih kurang 10minit.

Pelbagai jenis species hidupan laut yg diternak disini..belangkas pn ada.Sesiapa yg berani,u'ols berpeluang memgang anak ikan shark.

Nmpaknya u'ols, tempat tumpuan Daerah Pontian kebanyakannya di Kukup kan.mostly Singaporeans yg dtg berkumpulan utk menginap di resorts yg disediakan disitu.Dan bnyk juga deretan seafood restaurant yg mmg susah utk dibuat pilihan. jgn bimbang..ada yg halal.sbb ada beberapa yg diusahakn oleh org Islam kita..

Utk lebih meninggalkan kenangan,menginaplah 2-3hari bg merasai kepuasan bercuti.mesti seronok kalau dpt tengok sunset,tengok fireflies,bbq mlm2 hari,kalau boring,mana2 chalet atau resort pasti ada menyediakn karaoke.Airnya keruh macam teh susu tu mmglh tk boleh buat mandi,tp boleh lah memancing ikan pd sesiapa yg suka memancing tu...
Bg u'ols yg suka percutian mewah,rasanya disini bukanlh tempat yg sesuai.Disini sesuai Ell katakan tempat utk berliburan bersama keluarga, disamping utk menambah pengetahuan.Ell rasa kalau ikut pemandu pelancong,mesti bnyk activity yg disediakan..

Kukup salah satu tempat yang akan trlibat dgn Wilayah Pembangunan Iskandar (WPI)



Peta ni menunjukkan keterlibatan Pontian terutama sekali mukim Serkat di Kukup dlm WPI.Disinilh trdptnya Plantstation Tanjung Bin yg kalau di kira2, kedudukannya tk berapa jauh dari Pelabuhan Tanjung Pelepas (PTP) di Gelang Patah dn dgn 2nd link (jambatan yg ke dua yg menghubungkn Semananjung Malaysia dgn Singapura selepas Tambak Johor). Bg sesiapa yg ingin ke Singapore dgn cepat..2nd link merupakn alternative route bg mengelak those never ending 'heavy' trffic jams kt Tambak Johor yg kebiasannya disbbkn lori2 yg nk ke sana..


Tanjung Bin Plantstation (gambar google)

Perlabuhan Tanjung Pelepas (PTP)



2nd link

Habis dah citer pasal kukup,next part maybe last part Ell akan naik semula ke bandar pontian stlh beberapa siri citer menganai tanah trselatan (penghujung) benua Asia nih.
utk lebih details... sila rujuk map Pontian
Kenali Pontian~part 3
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...