Friday, May 29, 2009

Resepi ...Ayam Panggang Rosemary & Penkek




Hi alls..Ell tak de apa sgt nk citer...sbb Ell dh mula rasa mual n loya,otak pun mcm tak berapa nk fungsi :D Tp sblm tu,ell nk ucap terima kasih pd yg sudi memberi komen utk n3 yg lepas...luv u'ols...
Arini sbb nk update sket,Ell dpt upload gambar ayam panggang home made yg Ell bikin hari rabu kelmarin.Agak2 ada yg nak mencuba resepi ni,silalah ye.senang je..Ini boleh dikatakan resepi senang lah sbb boleh tinggal2 takyah nk duk kat dapur lelama kan.

Ayam Panggang Rosemary
Ingredients:-
bawang merah(kisar)
bawang putih(kisar)
halia(kisar)
madu
kicap(agggaran sendiri)
rosemary/mixed herbs (McCormick)


Method:-

~Bersihkan ayam dan keringkan

~Perap ayam dgn semua bhn

~Sumbat jugak bahagian dalam ayam supaya rasanya sekata

~Biar selama 1 jam atau lebih(ikut suka)

~Bakar dlm oven dgn suhu 180' selama 20-25minit atau sehingga ayam masak.

~(tanda ayam dah masak,bila dicucuk akan keluar moist)


Ok,semalam plak Ell kerajinan buat minum petang penkek ngan apple sauce.Sauce apple tu sama kekdahnya ngan nak buat inti apple pie..

Penkek

Ingredients:-
200gm tepung
1 sudu baking powder
1ltr fresh milk (anggaran sendiri)
1 biji telur
2sudu besar butter cair/minyak zaitun
3 sudu besar gula


Method:-
~blend semua bhn dlm blender
~guna non stick pan(kalau ada)
kalau takde ,tak yah letak butter masa blend,
~tp butter tu guna masa nak curah penkek.
~letak sket setiap kali curah penkek.
~ulang semua sampai adunan habis dgn api yg sederhana dan kuali tk terlalu panas
~kalau tidak,penkek berlubang2.


Inti Apple

Ingredients:-
2 biji apple merah(potong dadu)
1/2 cwn gula
1/2 sudu kecil serbuk kayu manis
1 sudu bancuhan tepung jagung

Method:-

~Campur semua bhn kecuali bancuhan tepung jagung kedlm saucepan atas api kecil ~bila dh sebati dan gula dh cair boleh curahkan bancuhan tepung jagung. ~masa ini juga boleh perah jus lemon (kalau suka. ~dptkan kepekatan yg ideal ~curahkan atas penkek tadi

SELAMAT MENCUBA


Ok u'ols,selamat berhujung minggu.Kalau ada yg merancang nak gi bercuti sempena cuti sekolah ni..selamat bercuti dan berhati2 dijalanraya yarh.plz do tk cre...




Resepi ...Ayam Panggang Rosemary & Penkek

Tuesday, May 26, 2009

Redha & Syukur


Apakah maknanya gambar diatas itu..huhuhu itu sebenarnya sesuatu yg tak Ell jangkakan.Bila tengok je keputusan test tu Ell nangis..nangis suka sbb trkezut gaknya.Ell sbnarnya tk xpact pn.Tp Ell sedar rezeki tu Allah dh tentukan.Apa2 pun Ell tetap bersyukur dan happy.Hati rasa berdebar2 pun ada.
Tak berlengah,petang smlm Ell pergi clinic utk mendpt kan comfirmation,tp staff nurse kata dtg bulan depan sbb masih awal dan mcm2 boleh diandaikan dn agak trlalu awal utk buat kad preg katanya lg.K,tk pelh nxt mth dtg lg.Tp Ell tak tau plak klau2 alat pregnancy test ni pernah silap.Apa pendapat u'ols...
Sekarang ni,Ell trpaksa menenagkan hati yg tgh runsing n otak Ell yg tengah brcelaru ni.Mcm yg Ell cakap tadi lah,Ell agak trkezut sbnarnya.Cepat sgt ke Ell menambah ahli keluarga sedangkan Ell baru brumur 29thn? Apa2 pun brbalik kepada ketentuan yg Allah dh tetapkan utk Ell.Ell terima sebolehnya dgn redha.Aritu lagi pulak.Ell tengok tv ada sorang suri rumah tu umur 26thn tp anak dh 6org.Itu pun dia masih nak cuba dptkan anak lg sbb kesemua anaknya perempuan..sebolehya dia nk merasa punyai anak lelaki.
Kalau nak ikutkan tahun,setiap sorang anak Ell jarak nya 3 thn.Meh Ell nak khabor sket.Anak sulong(Marsha) Ell lahir pd July 2001,Dina January 2004,Aryan November 2007 dan mungkin yg ini InsyaAllah akan lahir pd Feb/Mrch 2010.
Lagipun kan,Ell ni anak tunggal..tak salah rasanya Ell bg cucu lebih utk parent Ell kan.Sedih jugak Ell masa kecik2 dulu ada org prnah cakap yg Ell ni anak angkat agaknya.Tambah plak muka Ell ni tak berapa nak sama dgn derang.Malah Ell sndiri pn pernah tnya sndiri akan hal tu tp tenang je parents Ell tegaskn yg sesungguhnya Ell nilh satu2nya anak mereka dunia akhirat.Mreka kata sbnrnya mreka merancang utk mmpunyai 2 atau 3 org anak tp rezeki yg Allah berikn cuma seorg.Tp alhamdulillah mereka brsyukur atas kesempurnaan sifat anak yg diperoleh.Lain org lain rezekinya dn mngkin ada hikmahnya.Klau diceritakn keluarga belah abah dn mak Ell,mereka semua ramai adik beradik.Adik meradik mak dan abah Ell masing2 ada 12 org,pastu setiap sorang paling kurang pun 5-6org anak.Apa2 pn kita kena fhm ketentuan dn konsep rezeki Allah dh tetapkan..kalau Allah nak bg sorang, maka sorang ajelah anaknya kan.
Alhamdulillah..yg pnting sekarang,Ell nak stabilkan perasaan Ell n mnghadapi hari2 yg datang dlm keadaan yg tenang spt mana yg pernah Ell lalui sblm2 ni.. :) Apa pun Ell brharap u'ols kwn2 Ell smua dpt mndoakan yg trbaik buat Ell..mudah2an Ell dpt melalui segalanya dlm keadaan sihat dn tenang sntiasa..InsyaAllah...
*Walau pn Ell dh tahu keputusannya..spt sblm2 ni, Ell masih nk dptkan kepastian dn prkembangan di Klinik Halizah (salah satu klinik swsta di tmpt Ell) dn kemudian di klinik krjaan dlm masa trdekat beberapa minggu nih.Tunggu je lah ekk...Doakan..
Redha & Syukur

Monday, May 25, 2009

Sahabat dan Teman




Kadang2 kita selalu kekeringan idea utk menulis kan.Nah,hari ni benda tu dh kena pd Ell nih.Ell tak tau apa nk citer,apa nak tulis melainkan kisah yg agak tak berapa nak menarik.Tp kena update jugak kan..
Owh ya,ada jugak yg special.Award ni ha...Ell dpt dr Yann sbb Ell antara 20 pengomen top di blog nya.Tp jales gak ah..Ell dpt award je,top 2 dier dpt perfume... :( Alahai..gigih betul korang mengomen ekk.
Apa2 pun mekasih lah yann ekk.yg penting silaturrahim ni tetap trjalin.Tak kisah pun ada penghargaan atau pun tidak.Persahabatan yang jujur dan ikhlas tak memandang semua tu.Macammanapun Ell tetap rasa dihargai dgn benda2 cenggini. :)
Tp kan,sempat gak lah Ell karang puisi ni buat u'ols yg bernama teman:-
Teman,
salam dihulurkan tanda trjalin persahabatan
ku bersyukur kerana kita dipertemukan
Pertemuan tak terduga ini
membuahkan kasih sesama kita
Suatu nikmat dari-Nya yang amat kuhargai
Teman,
kasih yang kuhulur
tiada kupinta balasan
sayang yang terlahir adalah
pancaran dari
ketulusan hatiku dan keikhlasan jiwaku

Teman,
ku bermohon
agar kita akan bersama
mencapai kebahagiaan di dunia
lebih-lebih lagi di akhirat sana
dan ku bermohon
moga ukhuwah ini akan sentiasa dalam rahmat
dan mendapat syafaat dari Ilahi
di satu masa nan abadi…

Terima ksih
pada mu teman-teman
yang sudi bersama-sama ku
diwaktu suka mahupun duka...
~Ladyell~





Sahabat dan Teman

Friday, May 22, 2009

Baru sedar?




"Polis mahu istilah 'Mat rempit' ditukar kpd 'samseng jalanan' krn tindakan dan kelakuan mereka merbahayakan org ramai".Hek'eleh.....baru sedar ke title 'mat rempit' tu buatkan derang makin rasa kononnya handal.Ell ngan hsbn dh lama meluat ngan title yg derang bg nih.Apa tk derang makin menjadi2 disebabkn gelaran yg boleh dibangga-banggakn tu.Dah mcm ada koloni.Yg kesian tu perasan bagus, guna moto kapcai/cabuk je..nk brlagak jaguh..pooodah citt!

Ell dh lama panggil derang ni 'MAT BERUK SARKAS' bersesuaian dgn perangai yg tk mcm org,ongket sana sini, supermanlh, apa2 lglh.Buruknya kelaku,handallh konon,seolah-olah pd dia tk de org lain lg handal,deranglh yg paling handal.Hoi..org lain bwk motor jgk,tp tkdelh mcm awak.Ell geram jugak sebenarnya sbb boleh dikatakn banyak juga kejadian jenayah yg melibatkan derang ni.Bukan setakat jenayah,Ell rasa kalau tk silap ada prnah ternampak figure lebih 50% kemalangan jalan raya disebabkan aksi menggila mat beruk sarkas nih.Menyusahkan org btul...

Pernah dulu SIL berenti kat traffic light di jalan raja laut,KL alih2 terbang si mat berok ni atas keta SIL n trsangkut kat cermin depan.2 lg kawan mat berok trsungkur atas jln.Sepantas kilat derang bangun n cabut.Tp yg teruk tu ditingalkn.Dpt gak heret balai,tp kena gak claim ins sndiri sbb yg melanggar tu tk de ins n road tax.tu yg leceh tu. Tp apa pun sipelaku tu kena 3-4 charges..Pendek crita..mmg menyusahkn btul...

Ni lg satu,sangggup derang brkorban nyawa nak dapatkan kepuasan semasa br'aksi'.ada yg snggup sbb nk dpt pompuan murahan. sstghnya sah2 amik dadah. Ell trbaca,kalau amik dadah derang akan trbayang konon2 jadi hero nk melawan dgn alien dn perlu menyelamatkan dunia. kalau tk trbayang pun..buat2 trbayang.hahaha sempit betul fikiran derang.Patah sana sini tk serik..mati kodok nnt baru thu.

Yang kesian nyer kat mak apak derang..punyalah happy nak sambut derang masa lahir,alih2 dh besar (taklah besar mana,spender pun mak belikan!!) gitu pulak perangainya.Dipijak2 nya lagi muka mak apak derang.(Ini peribahasa jer..menconteng arang kemuka dh tak relevan).Jadi budak2 hingusan ni,sedar2 lh diri..jgn nnt trlambat nak bertaubat kena sumpahan mak sendiri...mcm berok dlm gambar bawah ni. :)

Gelaran 'MAT BERUK SARKAS' atau 'samseng jalanan' hanya diberi dan dibawa oleh segelintir penunggang motorsikal tidak keseluruhan yg mana kita boleh kenal dari tindak tanduknya. Gambar diatas sekadar hiasan hasil cilokan dr google yg khabornya kena sumpah. :D 




*Ingat ya,jgn guna istilah mat rempit lg.
*Org lain bwk motor juga..tp berpada.
*Masa agak kesuntukan,ada kelapangan Ell jengah blog u'ols ya..
talk to you later..
~TTYL~



Baru sedar?

Tuesday, May 19, 2009

:: MOOD ::




Salam U'ols..

Sebelum apa2,Ell nk mohon maaf sbb beberapa hari blog u'ols Ell tk sempat nk jengah,apatah lg nk bg komen.Aryan demam dr hari khamis.Mungkin disebabkan cuaca yg tk menentu ni.Hari khamis,Aryan demam biasa2 je plus selsema yg tk ketara.Bila gi klinik amik ubat demam Aryan ok la semula,but hari ahad malam, dia mengadu 'gatai' means gatal sambil trgaru2.Tp Ell tengok takde pun keluar gatal2 or rashes ke apa..Ell pun tak dpt tido megenangkan Aryan ni sambil merengek says gatai2...Yelah mak yg mana tk runsing kan..
MOOD :- Risau tak trhingga

So,smlm Ell mintak hsbn temankan bawa Aryan gi klinik kul 2 ptg.Sib baik tak ramai org.Dan time baru sampai tu,Ell dpt call dr Sis Rasp yg bg tau her gift dh recv.Thnx for calling sis,U make me smile...Tak sia2 Ell trjumpa wrapper tu rupanya sis suka.Dengar suara u yg ceria tu hati brbunga2.
MOOD :- Gembira sementara


Tp bkn itu Ell nk citer.Aryan ni ha...melihatkan keadaan nya tak mcm org demam tu,sesiapa pun tk aspek dia demam..kalau rasa luaran,suhu nya pun agak2 tk berapa tinggi.Tp bila Aryan dipanggil,(sempat plak dia menjawab 'YA' ) Ell masuk bilik nurse dan check temp Aryan ,suhu nya menunjukkan 39.9.trkejut Ell! lebih kurang satu minit,suhunya tak turun..so,Aryan deperintahkan utk mandi kat situ gak.Then nurse tu sumbatkan ubat demam yg sumbat dlm montot tu..kemudian, lg stgh jam dia panggil semula.
MOOD :-Menggelabah/hati tak tenang


Dah setengah jam,Aryan dipanggil utk check temp sekali lagi.Nmpknya mmg tk kebah.Tp yg heran,badannya dh sejuk.Ell kata "check sekali lg betul2 kak,tah2 alat penyukat temp tu dh rosak kot".Dia pun nk puaskan hati Ell ni,dia tukar yg lain..dan keputusannya sama! Dia kata Aryan panas dalam,sbb tu dia trgaru2.Pastu dia suruh gi bilik sebelah ambik darah Aryan.Nak test darah takut2 ada apa2 jangkitan memandangkan Aryan mengeluh 'gatai'.
MOOD :-Rasa mcm nak histeria/lemah satu bdn tetiba/air mata nk menitik pun thn je..


Dah masuk bilik amik darah tu,lama pulak tu nk tunggu turn Aryan coz smlm ada 2 kes yg sama(demam panas).Aryan pulak tu dh dibalutnya ngan kain mcm baby kena bedung tu..tp sblh tgn dikeluarkan,kalau tk..camner nk amik darah kan.Aryan kalau cenggitu rengsa lh dia.Budak2 ni kan suka bebas..punyalah menagis tak henti2 sampai bengkak mata.Hati bertambah sayu dengar Aryan nagis tu.Apatah lg tengok jarum menusuk dlm urat tgn Aryan.
MOOD :-Sebak/sedih


Dah settle semua,keputusan test darah Aryan tu menunjukkan negetif takde apa2 jangkitan.Syukur...Ell pun peluk Aryan kuat2 bg dia tenang dr menangis dan lepaskan dia berlari2 semula.Cuma dokter suruh bg ubat setiap 4jam dan multivitamin sehari sekali.
MOOD :-Lega


Hari ni,wallpaper PC Ell dh tukar..so,u'ols boleh imagine mcmmana MOOD Ell sekarang nih.Ell rasa tenang,tp harus meneruskan perjalann yg berliku2.Bnyk lg cabaran yg Ell tk nmpak dihadapan tu :) Aryan pun dh ok,hati Ell pun tambah senang.

gambar terbaru Aryan harini yg dh ceria semula.
Ok,tata for now....
~TTFN~



 
:: MOOD ::

Wajah Seiras

U'ols, blog INI ada buat contest.Pertandingan 'wajah seiras' antara ibu & anak .Ell pun tak nak lepaskan peluang..apalagi,try test la kan.. :P.Menang ke tidak,lain citer yg penting mencuba.


U'ols kalau nak join pun boleh tp perlu mengikut syarat2nya..


Syarat-Syarat:-
1. Korang mesti dah jadi followers UmmiAbbiQis
2. Makesure dlm bloglist/blog roll korang ade link UmmiAbbiQis,pastu...
3. Join contest yg aku namakan 'CONTEST SEIRAS WAJAH'
Kaedahnya..
1. Buat satu entry dlm blog masing2.. snap gambar korang ngan anak korang. Apepun cara dan gayanye tak kesah.. asalkan buleh nampak clear muka korang ngan anak korang.. coz kite nak tgk 'seiras' ke tidak.. sbb tu name contest ni 'seiras wajah'
2. Umur anak mestila dalam lingkungan 0 bulan hingga 6 tahun. Tapi kalau ade 3 anak dlm lingkungan umur tu.. korang layak tuk buat 3 penyertaan.
3. Sertakan sekali dalam entry tu..
**Nama anak : (samaran ke name penuh tak kesah)
**Tarikh melahirkannya :
**Apa persamaan kamu dan anak : ( rambut same kerinting ke, ade hobi dan interest yg same atau ape saje.. asalkan same)
**Kenangan plg manis antara kamu dan si anak : (boleh jd kenangan buat xtvt bersama ke atau jatuh longkang sesame ke hehehe)
4. PERINGATAN : Pastikan hanya satu gambar sahaja tuk satu penyertaan, juri takkan memilih jika ada lebey dari satu gambar. (so korang kena konfemkan betul2 mane gambo yg sesuai)
Tarikh tutup penyertaan :
10hb Mei 2009 hingga 31hb Mei 2009. (so ade lebey kuwang 3 mgu.. sempatla kot)
PEMENANG
Pemenang akan ditentukan oleh juri (jgn risau juri tu org luar yg takde kene ngena ngan dunia blogger). Juri akan memilih 10 peserta untuk dishortlistkan.. dan dari 10 ni.. kite akan buat undian. Jangan runsing, jangan gusar sebab pemenangnya bukan 1 tp berkemungkinan 3. (mungkin, sebab ikut total penyertaanla)



Nama Anak : Aryan Iskandar bin Aminulrashid
Tarikh Lahir : 26 november 2007
Persamaan : fizikal - yg jelas hidung dan mata.
perangai - Stakat ni..suka brckp dgn gaya skali exp kalau jatuh,tunjuk kat tempat jatuh n gaya jatuhnya.. :) ermm..yg lain belum nmpk lg kot.
Kenangan manis bersama : Adalah beberapa,tp yg paling manis Aryan masuk cutest baby cntst kat Pontian n dpt consolation je,tp tk fair..


Nama Anak : Azradina Hanisha binti Aminulrashid
Tarikh Lahir : 26 January 2004
Persamaan : fizikal - rambut (ikal mayang),kening dan dagu.
perangai - agak pemalu,suka masak2 dan suka buat mimik muka kalau geram exp cengerlang mata sambil ketap2 bibir. :)
Kenangan manis bersama : Bnyk, antaranya dpt beramah mesra dn bergambar dgn 'Ana' model iklan shampoo 'rejoice' kat 'SureHeboh' (that time).Sambil menjerit2 Dina sebut words 'dgn rejoice,guna jari pun boleh' (trademark rejoice)bila tengok muka 'Ana' tu.Masa tu umur Dina 1stgh thn.



U'ols,kalau menang kan,hadiahnya berupa 1 set 'one drop perfume' mcm gambar diatas.boleh pilih mana suka.Adeii..satu je ke yann,tk boleh pilih semua..?ahaks.

Updated!!
Aisey....Yan d'ols ramai cakap muka Ell lebih mirip Marsha la...So, puan Yan,minta jasa baik pihak juri utk menilai gambar yg ini jugak eh.Hahaha giler terdesak nih.

Tak de lah, memain jer...rugi ar Marsha dh 'over age'. :(


*Pihak juri sila buat keputusan dgn adil.




Wajah Seiras

Sunday, May 17, 2009

Tag n Awards


(1)
Tag from :- Yann , Ayu , Rasp & Miss Berry




1.Copy award diatas utk diletakkan di blog anda
2.Nyatakan 5 fakta menarik tentang pemberi award ini

Yann
~Ada buat cnts kat blog dier cptlh join (promote)
~Ummi kpd seorang puteri
~Ceria
~Penyayang
~Baik hati

Ayu
~Dah bergelar hajjah walaupun masih muda (kalau tk silap eh sis)
~Berkebolehan menghafaz al-quran (jgn main2 tau,hebat sis nih)
~Punyai sahabat yg luar biasa dr zaman sekolah
~Mesti selalu gathering ngan sahabat2nya
~She and her sista family(with 2 kids) stay sebumbung ngan her mom..wow,such a happy family kan.. :)

Rasp
~Loving n caring mom of 4
~Berbakat membuat handycraft
~Berkebolehan menjadi motivator :)
~Hatinya sgt baik
~Pekerja yg sgt berdedikasi.(dier punya cuti..menimbun tk amik lg)

Miss Berry
~nick name dier sgt menggiurkan :)
~pemudi yg ada online biz kasut yg unik (boonga art shoes)
~sangat suka dgn bunga2an
~obses ngan kaler pink
~orngnya kurus tinggi

3.Setiap blogger mesti menyatakan 10 fakta atau hobi diri sendiri sebelum memberi penerima award seterusnya

Seorang suri rumah tangga yg suka
~tengok tv r movies ngan family.
~surf the net
~jln2 n shops
~main masak2 yg real :)
~baca magazine
~karaoke..
~bela kucing
~menjahit
~basuh baju dn kemas rumah lewat mlm
~lukis sambil conteng2 :P

4.Anda perlu memilih 10 penerima award seterusnya dan describe tentang mereka.

~ atune ~ dia kembar,khabarnya nk menikah tk lama lg :)
~ Tuya ~ seorang guru yg duduk berjauhan dgn anaknya :(
~ Dzanariah ~ blog yg penuh dgn resepi masakan
~ Joyah Sempoi ~ duk di perantauan dgn family dn skrng tgh pegnen anak ke-3
~ Intan ~ guru yg trjebak dgn kerjaya guru tanpa sengaja dan sgt berdedikasi dgn tugas nya :)
~ UmmiRosma ~ blogger jauh nun di Brunei yg suka buat cup cakes
~ Mistaken Identity ~ duk kat moscow ngan keluarga kakaknya dan gambar dlm blog nya cantik2 belaka.
~ Kabussenja ~ mom of 2 yg suka panjat gunung.kat blog die bnyk tempat menarik dlm malaysia yg dier pernah gi.
~ Iena hamdi ~ bisnes women yg berjaya
~ Izan ~ kawen ngan omputih dan menetap kat italy,tp skrng balik bercuti kat Mlaysia :)
~AWARDS~
(2)

from :- bspotgurl @ http://bspotgurl.blogspot.com
Tq eh..Ell amik je dlm blog bspotgurl sbb cantik. :)
(3)
Mekasih akak..Ell ikhlas nak bersilaturrahim ngan akak.dan ini penghargaan buat Ell.Blog akak ni fofuler, tengok je pd followers nya.Siap buat award bagai.. :)
(4)
from :- Mrs Lingerie @ http://mrslingerieonline.com
Thnx mrs.Ell follow blog mrs sbb syok baca info yg mrs tulis.sgt brmanfaat dan mengujakan.Mmg diakui!! U'ols yg dh brgelar isteri pls go her site.Jgn malu2. :)
Terma & Syarat Untuk Penerima Award Ini.
1. Letakkan logo award ini di blog anda.
2. Anugerahkan award ini kepada 10 Blog yang anda anggap paling berinspirasi dan sangat mesra.
~Adei,tk larat ah nk list.U'ols semua amiklah ye.Ikhlas Ell bg nih.Lg pun semua blog u'ols memberikan inspirasi,kalau tk, tkkan Ell link kan blog u'ols ye tak?
3. Pastikan anda menyatakan penghargaan ini melalui ‘backlink’ dengan blog yang anda anggap paling memberikan inspirasi dan mesra dari blog anda
4. Informasikan penerima award mengenai award yang mereka terima dengan menyatakan komen di blog mereka.
5. Berbagi cinta dan sayang untuk penghargaan ini kepada pemberi anugerah ini.

(5)
from:- yann

1. Pastikan jantina anda perempuan. (KONFEM!)

2. Copy badge sebagai award anda

3. Nyata 7 sebab kenapa anda bangga menjadi perempuan :-
~boleh beranak beb,orang lelaki tk buleh
~boleh cuti puasa :) tp perit nk ganti
~boleh nangis sesuka hati..sbb naluri wanita mudah trsentuh.lelaki nagis sesaja pelik!!
~boleh pakai mekap walaupun sekarang ramai lelaki yg brmekap
~pakaian perempuan cantik2 tk mcm lelaki,terhad.
~Org perempuan senag dpt pahala,ikut je perintah suami
~Islam kata,wanita utk dihargai so,nk apa lagi!!
Passkan award ni kepada girlfriend anda : -
Ha..amik semua anak2 dara ya.

(6)
3 serangkai award di bawah ni>>>>


Mekasih yann,walaupun baru kenal..rasa mcm akrab je ngan yann.Kalau ada lg,jgn segan2 ye kasi kat Ell nih :D
(7)
Adoi..yg ni dh lama bebenor.Sori sis..bukan tk sudi cuma tunggu masa nk menempek secara brjemaah cenggini.TQVM . smoochh n hugs*
Terima kasih sahabat2 Ell dialam maya ni.Ikhlas betul persahabatan u'ols ni kan.U'ols yg ada link ngan Ell,silalah amik mana2 award yg diatas ni ye..pilih mana suka. :)
Dan mcm biasalh ye,semua award Ell simpan dlm almari. Gi check tengok ada tak awards u'ols .Jgn nnt ada pulak yg berkecik hati.Ell ingat kalau dlm almari import tu pun dh tk muat..Ell nk bukak satu gallery. :D
Tag n Awards

Thursday, May 14, 2009

~ the name of the fruit ~





Kuini fruit. Harap maaf ya, tak trsampai hati Ell nk menyebut nama buah ini dlm Bahasa Melayu kita krn jika disalah tafsirkn bunyinya boleh dikata agak mengujakn bagi sesetgh pihak ...haha...
Namun apa yg penting Ell rasa semua org sedia tahu akan kewujudan Kuini Fruit ni. Kuini dlm bahasa scintificnya Mangifera Odorata.Wah,cool kan nama tu dn mmg sesuai sgt.Mcm nama jepun pun ada.. :D Kuini adalah buah2an dlm kumpulan mangga (mangifera) yg mempunyai bau/odour yg sangat menarik (odorata).Wow, die punya wangi...sebatu dh boleh bau. :) Bukan setakat memanggil2 org,serangga pun dtg.Sstghnya,ada yg dh siap duk bertapa kat dlm tuh. :)
Skrng ni,kat tempat Ell tgh musim kuini.So mmg melambaklh buah ni kat umah.Tak taulh Ell kt tempat lain ada musim ke tak.Stakat ni Kita org tk prnah beli lg.Smuanya jiran, sedare, tk pun kawan yg kasi,Buat pengetahuan shj, sbnrnya kt depan rumah sini pun ada pokok kuini..tp tk ramah pulak buahnya kali ini.


Ha...nmpk tk menimbun dlm mangkuk tapis tu. Bberapa jam lps Ell amik gmbr ni tiba lg sebungkus besar MIL bawak balik dr umah abang dier kt Serkat,Pontian...rezeki2.. :)

U'ols,ambik bau je lah ye...kalau takde bau..buat2 cuci mata dulu smentara nk menerjah mana2 kedai buahan brhampiran.Kuini jugak sedap kalau buat sambal.Mmg mengiurkan...


*agak2 tak jumpa kuini ni kat kedai...meh dtg sini.Ell kasik free... :P Tgh bnyak ni..




 
~ the name of the fruit ~

Sunday, May 10, 2009

Khas Buatmu Ibu




Seperti yg semua maklum, hari ini 10 May adalah Hari Ibu. 'Sekadar menghayati', u'ols kena stop/pause/mute playlist Ell kat bawah page ni,then u'ols play clip bawah ni n baca puisi yg Ell tulis kat bawahnya. Ell juga ingin mengambil kesempatan disini utk mengucapkn Selamat Hari Ibu buat anda semua..ibu2 diluar sana. :) Walau pun n3 ni agak trlewat,tp yg penting motifnya sama.. 





Ibu...
engkau menangis karena aku
engkau sedih karena aku
engkau menderita karena aku
engkau kurus karena aku
engkau korbankan segalanya untuk aku
Ibu...
jasamu tiada terbalas
jasamu tiada terbeli
jasamu tiada akhir
jasamu tiada tara
jasamu terlukis indah di dalam syurga
Ibu...hanya do'a yang bisa kupersembahkan untukmu
karena jasamu
tiada terbalas
Hanya tangisku sebagai saksi
atas rasa cintaku padamu..

Dari Abu Hurairah ra., ia berkata: Seorang laki-laki datang menemui Rasulullah saw dan bertanya kepada beliau, “Wahai Rasulullah, siapakah manusia yang paling berhak aku pergauli?” Beliau menjawab, “Ibumu! Ia bertanya lagi, “Lalu siapa?” Rasul menjawab lagi, “Ibumu!” Ia balik bertanya, “Siapa lagi?” Rasul kembali menjawab, “Ibumu!” Ia kembali bertanya, “Lalu siapa lagi?” Beliau menjawab, "Ayahmu!"


Masya'Allah..dr situ menggambarkn sungguh mulia nya darjat seorang ibu..berdosalah kita andai mengguris perasaan seorang ibu apatah lagi menderhakainya.Hari Jumaat yg lepas Ell menonton tv9 mengenai pengakuan seorang ibu tentang anaknya yg derhaka.Keji nya anak itu sehingga sanggup perkosa ibu kandung sendiri atas sebab dendam terhadap ibunya yg tk membela dan mendidiknya dr kecil...Astaghfirullah..Ibu kandung sendiri mengutuk anaknya dan menggelar sebagai anak derhaka dan bersumpah hingga akhir hayat ibunya tak kan mengampunkan dosa anaknya itu.


Bertaubatlah,Sayangi ibu selagi ada.Mohonlah ampun dan maaf kepadanya sblm terlewat. Betapa kesalnya kita nnt andai dpt menatap ibu menutup mata dn tidur buat selamanya.Disaat itu hanya kekesalan yg menghantui diri.


(peringatan bagi yang lupa) Semua dosa Allah tangguhkan balasannya menurut kemahuan-Nya sehingga Hari Kiamat, kecuali dosa menderhakai kepada ibubapa; Allah menyegerakan pembalasannya, semasa hidup dan sebelum mati. - maksud Hadith .
Wallahualam...



DI kesempatan ini,Ell ingin mengucapkan SELAMAT HARI IBU buat 2 insan istimewa yang ini iaitu ibu kandung Ell (kanan) SAUDAH BINTI MOHD YASSIN dan ibu mertua (kiri) Hjh HAWA BINTI SAFAR.Terima kasih atas segala pengorbanan yang kalian berikan tanpa pernah mengeluh.

Mak..., I LOVE YOU SO MUCH
juga kepada Abah...!!!

Oh ya,sebelum trlupa,Ell nak mengucapkan TAHNIAH kpd hsbn kazen diatas ANUGERAH

PENGHARGAAN HARI IBU anjuran NV(nouveles vissage) Sri Dewi dan Keluarga 2009.Penganugerahan ini diberikan berdasarkan karangan kiriman peserta yang menceritakan pengalaman suka duka ibu mereka dlm menempuh cabaran dan dugaan sehingga kesemua anak2 berjaya dlm kehidupan masing2.Tahniah sekali lagi buat SITI AEKBAL BINTI SALLEH dan ibunya MAZNAH ABDUL KADIR.Anugerah telah disampaikan oleh Raja Permaisuri Agong Tuanku Nurzahirah.Berita lanjut di http://fotoweb.bernama.com/ , quick search MAZNAH ABDUL KADIR..u'ols akan nmpak 3 gambar mengenainya..Berita di mediaprima dan rtm pun ada menyiarkan majlis anugerah ni.



Khas Buatmu Ibu

Saturday, May 09, 2009

~ Tag ~ Print Screen


Tag From:- Miss Atune
1. Anda perlu printscreen wallpaper anda yang tengah gune skang. jgn tipu2 ek..
2. Bagitau kenapa anda suka wallpaper anda..

Wallpaper ni keje hsbn Ell lah.Tp semua yg dia bubuh Ell suka. :P Dia akan tuka wallpaper mengikut mood dier.Seminggu atau 2 minggu sekali akan tukar.Buat masa ni itulh wallpaper nya.Dia akan cari wallpaper yg jenis HD mcm ni.Pastu dia suka imagine kalau dia berada kat tempat tu..apa jadi,n mcm mana keadaan nya.."what if" kind of feeling, what comes next bla bla..kira rasa adventurouslh gitu.Kalau dia rasa nk ketenangan..dia akan cari wallpaper yg mendamaikan hati dier.Ish,mcm2 jenis..ada yg fantasylh,itulh inilh mcm2.tp yg paling bnyak great nature in hd.
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~
U'ols perasan tak Ell ada arrowkn kt top right corner wallpaper atas n ada petak putih besar kt bawah tu. Utk info shj, itulh status n progress bg movies download yg tangah running guna Bitcomet. All DVDrip.Mmg puas hati.Ell kongsi skit cite kt sini ya..
Currently beratus collection movies yg Ell ada smpan dlm 2 ext hd gig besar. Mana movie yg tk nk..buang n masuk lain. Kebanyakan movie kira yg baru2. Bnyak juga yg blm smpai lg kt tmpt kita/blm keluar lg kt panggung..tp dh dpt. exp; Dragonball Evo.,X-Men origins,The Tribe,The International,Fast n Furious 4,Push,etc. Mngkin sbb kt tmpt dia org siang2 bnda ni dh kluar,so cpt je ada yg rip..then kita pn dpt. Lg satu, utk puas hati dwnload hanya yg DVDrip aje. Elakkn dwnload yg cam,others etc. cehh..mcm ajarlh plak kn..
K, Ell bg point pnting je ehh..first dwnload Bitcomet(yg free) as host at Bitcomet.com (bleh juga guna Limewire tp susah skit nk preview).Then Bitcomet tu akan recommend Mcomet sbg source/tmpt everythinglh like movies,games,music,serieslh,documentaries etc. tp better go to Ahashare.com utk pilihan yg lbih bnyak n good quality pic. Mcomet ada snapshots utk view dulu sblm dwnload tp biasanya lmbt skit dpt yg true dvdrips. Ahashare plak, bnyak n cpt yg dvdrips.

Masa utk dwnload plak depends on seeders/leechers along with speed kt tmpt sndiri. Biasanya kt tmpt kita ni (streamyx) mkn masa skit sbb Ell dpt tahu dri forum/comments kt Bitcomet,ada org kita yg juga dwnload guna Bitcomet kata.. speed(streamyx) kt Malaysia ni sbnrnya slow klau nk dibanding speed kt tmpt lain(negara lain) n tulh antara sbb knapa kdg2 masa mndwnload agak lama. Tips utk mmpercepatkn sdkit dwnloading speed pula,try add/dwnload n gunakn Bitcomet ultra eccelerator). Namun begitu ada masa2nya juga pc mnjd agak berat(bila ini brlaku,try buat disk cleanup/disk defregmenter). Tp walau mcmna pun stakat ni, Ell tetap guna cara dwnload ni utk nengok movie. Puas hati + tk prlu buang duit beli DVD lg.

K before go,utk tips.. dwnloadlh masa kita guna pc shj. Bila kita tk online boleh pause dwnload tu dulu. Dh tu bila online balik bleh continue n so on. Jd biar lama pun dwnload tu jln, at the same time dgn cara ni bukan saje u save money on ur elect. bil but on time as well.
Lastly, sorry sbb trkeluar skit cite dri tag.
Good luck bg yg brminat n enjoy...


3. Tag 10 orang..
~ Tag ~ Print Screen

Thursday, May 07, 2009

that b*st*rd peragut


U'ols tengok tak 360 kul 9 mlm semalam.Topik hospital kerajaan yg mcm pernah Ell utarakan isunya DISINI.Takde beza,lebh kurang je layanannya.Cuma Ell beruntung sket takde apa2 musibah yg berlaku.Mcm2 kisah didengar,Ell pun sedih,trharu n sayu jugak bila dengar mereka kehilangan org2 yg trsayang disebabkan sikap sambil lewa kakitangan hospital.Selagi sikap mereka semua tk berubah,selagi itu nyawa2 pesakit trancam bkn disebabkan penyakit,tp disebabkan sikap buruk acuh tak acuh tu.
Ok,sebenarnya bkn itu yg Ell nk citer utk n3 kali ni.Ell rasa nk share jugak pengalaman pahit yg pernah Ell lalui lebih kurang 10thn dulu slps Ell tengok berita mengenai kes ragut ibu hamil di Batu Pahat,Johor dan Kelantan.topik ni mmg hagat 2-3 hari ni.Oh...sungguh sadis..Lahanatlh hidup 'manusial siperagut' tuh .Kalau meragut rumput ada gak faedah.Binatang yg meragut rumput pun tk se'binatang' that b*st*rd peragut. Hish... gerammm2.
K, cerita mengenai pengalaman kejadiannya yg berlaku sendiri pd Ell. Time tu Ell baru brtunang.Kata org 'darah manis'.Aset pun tk berapa nk ada..melainkan sebijik motor yg tunang(that time) ada n nk bergerak kemana2 pun itulh transport. :)
Kisahnya,hari kejadian Ell ngan hsbn (masa tu tunang) pergi survey dn beli sket2 brg hantaran kat JB.Jauh gak,lebih kurang 1jam prjlnn.Pergi pun dh tgh hari,nk survey brg kn lama,so,cecah jugaklh ke maghrib tp itu pun dh nk sampai rumah sebenarnya,lebih kurang 6-7km je lg.
hsbn Ell dh nmpak dari jauh ada motor kt belakang,tp mcm biasa tklh menyangka apa2. Tiba2 dlm keadaan yg dh nk gelap tu motor tu sekali lalu menghimpit kemudian mereka cuba nk meragut handbeg Ell yg ada dlm bakul motor. Tp cubaan dia gagal sbb hand bag trsangkut kt antara bakul dn handle motor kita org. Dn disebabkn trsangkut itu kita org trjatuh n dia org terus pecut lari takut.Cis! peragut sial keparat!!! Mujur tak ada kenderaan pn masa tu,sbb jln kawasan tu kalau maghrib agak lengang dn sunyi.Sempatlh hsbn Ell heret motor ketepi jln sblm nmpak kelibat sebuah bas melalui jln tu.Baju seluar koyak sana sini,lebih2 lg seluar hsbn Ell.Tp nasib baik kita org tk apa2 sangat.lutut je dan siku lengan luka2.Sampai skrng sedikit scar tu masih ada..dn bila melihatnya secara tk lngsung mmbuatkn tk leh lupa kejadian trsebut smpai hri ni.
Dlm sibuk2 mengemas brg2 yg brsepah tu sambil trhincut2, dgr plaklh bunyi anjing2 yg menyalak2.Apalagi,cepat2 kitaorg naik motor dan patah balik menuju ke balai polis Pontian utk buat report.Kat balai polis pun kecoh gak dgn kes ragut yg berlaku sehari sebelum kejadian kitaorg tu kat kampung berhampiran.Cuma nasib org yg kena ragut tu agak tk menyebelahi beliau..kesian.Dah tu,kita org pergi ke hosp plak utk dptkn rawatan.Dh settled semua,kita org balik rumah. Dlm keadaan abah Ell yg nk marah sbb balik lambat,bertukar jadi simpati .Mujur tak de perkara buruk yg lebih dahsyat brlaku.
Nmpaknya bnyk nasib baik yg berpihak kpd Ell brbanding org lain.Dan sbb tu,Ell tk henti2 brsyukur yg tramat.

*Secara jujur,lps kejadian trjatuh tu,sepanjang perjlnn menuju ke hospital Ell menangis tak henti2 disebbkan trauma.Sib baik hsbn ada tenangkan Ell.
*Selain dari tkut tercicir (sblm ni Ell prnah trcicir n hilang hand bag kt toilet shopping mall) kejadian ragut mcmnilh yg mmbuatkn Ell phobia nk bawak handbeg gi memana..


Ok,U'ols..dh bnyk sebenarnya pihak yg bg 'tips' cara nk mencegah dn mengelak kes ragut.Tp kali ni Ell nk bg sket 'power' apa yg patut kita buat sekiranya kejadian ragut ni berlaku depan mata kita/jadi saksi:-
1.Klau rasa tk mrbahayakn diri,hambat/kejar derang tp jgn panic.smbil kita menolong org tu pekik minta tlg dri org2 yg lain dn jgn lepaskn si pnjahat dri pandangan yg akan mmbuka peluang utk derang melepaskan diri.
2.Ram them down from their bikes(biasanya).cuba sampai derang jatuh.Balinglh ngan batu besar ke or whatever yg menyakitkan derang dgn jarak yg selamat (tkut derang ada pisau dsb).Kepung dgn org2 lain yg ada.
3. Jgn ada belas kasihan kalau derang injured - kdg2 derang melawan dan cuba utk melarikan diri,haa..time tu kita ketuk2 kepala dia. :D
4.Ramai2 bantai dulu cukup2 (kasi ajar skit) then telefon polis.
5.Pastikan derang lembik supaya tk larat nk lari. tunggu sampai polis dtang.
Itu pun kalau u'ols berani nk tolong. Ell pasti mesti u'ols brbangga dpt memberikan bantuan. :) sbb si 'haram jadah peragut' tu mesti sedaya upaya nk dptkan handbeg atau purse tk kira apa cara sekalipun trmasuklh kalau trpaksa..meragut nyawa mangsanya..
Kita pun dlm masa yg sama...harus berhati-hati. Utamakn keselamatan diri kita.



that b*st*rd peragut

Wednesday, May 06, 2009

~Buah Koko~




Salam alls..Hari kan,Ell nk citer pasal buah koko. Dulu masa Ell kecik2 bnyk pokok koko ni.Tp sekarang,kat sini susah nk jumpa,melainkan ladang koko yg dikomersialkan.Kisahnya smlm hsbn Ell gi umah kawan dia n trnmpk beberapa batang pokok koko..ada lh pulak koko yg dh masak ni...dia mintak 4-5biji dn bawaknya balik...Ell teringat plak masa Ell kecik2 dulu,kalau ada buah koko masak ni kat pokok,kat situ jugak Ell hempuk ketanah or lagakan 2 biji buah n makan...giler ganaz buah ni kan (kulit nya keras)..kena hempuk.. :D

luaran buah koko yg dh masak..

isi buah koko
Ok,gambar atas tu,buah koko yg dh Ell belah dgn pisau (tdk digalakkan mengguna pisau utk menjg kualiti buah koko)...mcm tulh cara belah dia..isi buah koko tu brulas2 mcm buah cempedak lah (lebih kurang).Isinya kaler putih gading,tidak sama sekali kaler coklat koko sprt serbuk koko or coklat tu..rasanya mcm manggis campur durian belanda/rambutan..tk trlalu manis n masam .ha,u'ols imagine lh sendiri... :)
Utk buat serbuk koko,dr biji nya tu la...dijemur dn dikeringkan sampai kalernya coklat pekat- hitam pastu kisar halus jd serbuk koko.Kemudian diproses lh buat sesuka hati (kat kilang)...samada nk jadikan serbuk minuman ataupun chocolate.Rasa koko tu mungkin ikut kualiti dn grednya yg tertentu..(ntah)

U'ols,Ell jumpa info mengenai koko ni.Jom Ell nk kongsi>>>


SEJARAH PERKEMBANGAN KOKO

King louis xii & Anne

Sejarah perkembangan koko di luar amerika selatan bermula dengan kedatangan pengambara pengembara Eropah seperti Christopher Columbus. Eropah yang pertama menemui koko dan membawanya balik ke eropah.sungguhpun demikian perkembangan koko di eropah hanya bermula apabila Hernando Cortez seorang pengembara sepanyol mendarat di mexico pada tahun 1519
Kedatangan Cortez telah disambut baik oleh orang-orang Aztec.Cortez yang berkulit cerah dan bermisai itu dianggap kaum Aztec sebagai Quetzalcoatl,jelmaan tuhan mereka.
Cortez dibawa mengadap Maharaja Aztec bernama Montezuma dan dihidangkan dengan minuman chocolatl, minuman istimewa maharaja itu. Cortez kagum dengan status yang diberikan oleh kaum Aztec terhadap koko lalu membawanya balik bersama-samanya ke Sepanyol pada tahun 1528.

Pada peringkat awal, koko hanya dinikmati oleh orang-orang Sepanyol menyimpan rahsia kegunaan koko daripada diketuhui oleh negara-negara Eropah yang lain selama 100 tahun.
Bagaimanapun, perkahwinan puteri Raja Sepanyol, Puteri Anne dengan Raja Perancis , Louis XIII, pada tahun 1615 telah menyebabkan koko tersebar kepada negara-negara Eropah yang lain. Puteri Anne telah membawa bersame-samanya rahsia membuat minuman daripada koko
Selapas itu koko terus berkembang ke benua-benua lain, antaranya melalui kegiatan penjajahan serta perdagangan yang dijalankan oleh orang-orang Eropah seperti Inggeris, Sepanyol dan Perancis. Dengan terciptanya mesin-mesin pengisar dan pembuat coklat serta penemuan cara-cara pembuatan coklat yang baru, coklat juga turut berkembang di seluruh Eropah hingga ke Amerika Syarikat.
*info dipetik 





 disini & potrait dr cik google..(mekasih cik google)
~Buah Koko~

Monday, May 04, 2009

act-tvt cuti



salam u'ols...seronok cuti hujung minggu yg panjang..?Adei,lama Ell tk update blog nih.dekat seminggu lh gamaknya..:P mana2 blog yg update pn Ell tk dpt baca.


Ok,Ell mulakan citer ngan upside down rainbow yg Ell dpt capture smlm petang waktu beriadah main badminton kat laman rumah.Cantik kan u'ols..gambar ni takde edit2 mmg die mcm tu..Cuma gambar atas tu dr cik google..:) Sbnrnya mula2 Ell keluar rumah nmpk penuh je rainbow tu..lg cantik. tp disebabkan awan pn dh berarak menutupi rainbow tu + mendung..dpt nmpk sikit je la..tp yg pnting smpt snap..

Erm...apa nk citer ekk.kalau nk citer pasal hujung minggu tu,mmg tk cukup satu page,sbbnya mmg mcm2 act-tvt, lebih2 lg 'kelas memasak' FOC yg MIL adakan..hahaha kelas lh sangat kan.. Mcm ni, cuti hari buruh tu,BILs balik kampung.Yang satu ni bwk skali his MIL (besan baru my MIL).So,yg besan n menantu ni lh nk belajar masakan Johor,espclly botok2.Ada juga resepi2 lain yg diperturunkan pd menantu baru MIL tu.
Sebenarnya Ell nk letak semua gambar2 kejadian,tp memandangkan trlalu bnyk,takut nnt ada yg senak tengok semua gambar mknn.Makanya Ell tulis je menu2 nya ya...sbb kalau tulis tanpa gambar,tk berapa perasan kan.

day 1(friday)
lunch
nasi lauk asam pedas ikan jahan,pais telur ikan,rojak tauhu n taugeh

dinner
mee rebus sup tulang,laksa johor


day 2(saturday)
b/fast
murtabak n laksa johor
lunch
nasi lauk ikan caru bakar,pulut ayam goreng (style siam)
dinner

day 3(sunday)
b/fast
nasi goreng kampung,pulut serunding
lunch
nasi beriyani,n lauk2 briyani,osmor kambing,dalca
botok2,udang goreng butter
dessert
puding roti caremel


Ini sesi pembelajaran memasak nasi briyani,bnyk lg sesi demo sblm ni,sesi demo memasak serunding udang kering,botok2 n puding roti.Ada jugak resepi yg tak di demo,cuma tulis n cakap mulut je lah ye..

Oh ya,telur pindang Johor pun MIL ada buat tau.tp hari yg seblm d'ols balik kampung la...Hari ketiga d'ols kat kampung tu,menu nya berat sket sbb d'ols dh nk berangkat balik so,masaklh yg best n lebih sket..utk d'ols semua tapau.:)
Ok,habis citer kat dapur..Ell nk tunjuk section lain plak.Section ni mmg panas..bukan panas apa,panas kerusi tu tk sempat sejuk...ada aja yg beralih punggung merebutkan tempat..:)Ni ha..depan pc.Pc tu menjerit je tak..Sekejap ke myspace,sekejap lg ke facebook ,kejap lg ke youtube dan yg paling lama mendownload n tengok muvee.Sedihnya blog Ell je tk dpt nk tengok..huhuhu..:(

nmpk tak,kemain tekun d'ols menonton.. :) Gurls n kids turn,Ell tk snap...lupa :P
Bnyk lg sebenarnya nk citer..tp Ell cantas n amik isi2 penting jer...:)
Lastly,video must watch from Aryan...

video
G2G (got to go)




act-tvt cuti
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...