Thursday, March 29, 2012

Claypot Yee Mee (homemade)

Assalamualaikum...

Kalau duk rumah ni banyak bende nak buat pun sampai tak tahu nak buat apa.Perkataan boring tu ada je keluar dari mulut.Padahal ada je keje kalau nak buat..tapi masih dok pikir apa nak buat  kan..Macamlah memasak ni ha.Dah hari2 dok memasak,sampai tak tahu apa nak dimasak.Padahal ada je bende yang boleh dimasak...hahaha 

Ok,ini menu lunch semalam,Claypot Yee Mee.Terpikir nak buat claypot mee ni sebab dok masuk stor mak mertua terjumpa claypot ni ada 3 biji lain2 saiz.Resepi pun ada taruh dalam buku,kebetulan pulak mak mertua balik terengganu haritu kemain banyak borong mee sanggul,apalagi mari bersilat gayung.hahaha..rupa claypot pun dah macam gayung kan...
Bahan2 dia simple je.Tapi mungkin kalau org melayu ni kadang2 susah jugak nak ada sepanjang masa bahan2 ni.Ok,mari cek dapur u'ols ada tak bahan2 ni.Kalau ada,silakan mencuba..


BAHAN-BAHAN:-

~1 keping Yee Mee atau mee telur 

~ bawang putih (crush)

~Kicap cair

~Kicap pekat
~Kicap manis
~Sos tiram

~halia hiris memanjang

~Minyak bijan (sesame oil)

~Isi Ayam (potong kecil, marinate dengan kicap cair)




~5-6 cendawan shitake (fresh) kalau yang kering rendam dalam air panas 10 minit (potong ikut suka)

~1 pokok sawi hongkong (ell tak letak,sbb takde)

~1 biji telur
~1 sudu makan tepung jagung (bancuh dengan air)
~Cili kering (potong 1 inci dan rendam dalam air panas 10 minit)
~Air secukupnya

~ sayur2an lain kalau suka karot,kobis dll.


 CARA-CARANYA:-

Oh ya lupa,bahan2 tadi tu untuk hidangan seorang iaitu satu claypot ya.Tapi don't be khuatir..u'ols boleh je masak banyak dalam kuali/wok.Sukatan nya pun kena tambah la.Agak2 eh..kalau tak tahu nak agak,bedal je.hihi



1. Panaskan minyak, tumis bawang putih dan halia sehingga keperangan.

2. Masukkan air 270ml(agak2) , kicap pekat, kicap cair, sos tiram dan kicap manis.

3. Masukkan mee, ayam, cili kering, cendawan,3-4 titik minyak bijan, bancuhan tepung jagung dan tutup periuk. Masak untuk 5 minit.

4. Masukkan telur dan sawi/sayur2an. Tutup dan biarkan lagi lebih kurang 5 minit.
5. Tutup api dan hidangkan. 



Ok.kalau cara Ell,Ell dah siap celur sedikit mee tu.Macam ni..

Pastu kuahnya,Ell siap2 tumis dalam kuali.Bila nak makan,baru Ell bubuh kuahnya dalam claypot,kemudian letak mee,pecahkan telur dan bubuh sayur.Biarkan menggelegak,baru ada feel nak makan dalam claypot.:)






* kalau kuah macam pekat taruk air lagi. kuah kena just cukup2 untuk tenggelamkan mee. that's the right amount of kuah needed. tak payah taruk garam ya... Kalau ada stok ayam boleh juga taruk 1/2 kiub...

**Minyak bijan tu memastikan kesedapan yee mee.kalau tak da, rasa macam kurang.So,pastikan ada.




Selamat Menjamu Selera....





Claypot Yee Mee (homemade)

Tuesday, March 27, 2012

Apa Nak Jadilah Budak2 Hingusan ni

Bismillahhirrohmanirrohim..


Sebelum Ell mula menaip dengan panjang lebar,mohon maaf kalau ada kata2 penulisan ini yang membuatkan u'ols rasa tak selesa.Tapi ini adalah kenyataan dan hakikatnya.Harap jangan ada mana2 pihak yang tersinggung.Cuma nak bagitahu yang kita ni sebagai parents kena sedar dengan perangai anak2 zaman sekarang walaupun masih tahap hingusan.

Masalah sosial kat negara kita ni sangat merisaukan.Tak tau nak cakap dah risau tahap apa.dah la dengan kes culik dan bunuh,buang bayi pun makin menjadi2,tambah pulak dengan kes lari rumah sejak akhir2 ni.Budak2 bawah umur pun dah pandai benda2 lucah ni.Haish,apa nak jadi lah zaman sekarang ni.Takut pulak rasanya jadi mak bapak ni.Takut tak terpikul amanah dan tanggungjawab yang diberi.

Kalau zaman Ell sekolah dulu budak2 sekolah menegah memang advance bende2 macam ni,tapi zaman makin berubah,jangan kata budak sekolah menegah,budak sekolah rendah pun dah pandai.Ya betul,ini kisah diceritakan sendiri oleh sahabat2 yang bergelar guru.Hebat sungguh cabaran sebagai guru.Mana nak jaga anak2 sendiri,nak handle pulak perangai dan kerenah anak2 murid.Bila cikgu2 ni nanti panggil mak bapak datang sekolah,cikgu jugak dipersalahkan,kata cikgu ada2kan ceritalah,cikgu tak jalankan tanggungjawab  sebagai gurulah..semunya cikgu yang salah.Sebab dimata mak bapak ni anak2 diaorng baik2 sangat.





Masalah sosial biasanya berkait rapat dengan seks. Zaman ICT sekarang, seks bukan bermula dengan berjumpa antara lelaki dan perempuan je. Tapi bermula dengan perkenalan melalui chatting dan laman sosial lagi..Kemajuan dunia digital pun bagi sumbangan besar kat remaja sekarang untuk melakukan gejala tak bermoral. Kalau bukan kat rumah, remaja sekarang boleh habiskan masa kat Cyber Cafe utk mengakses bahan2 lucah.

Lepas dah tengok benda lucah tu, diorang download pulak masuk ke handphone. Video seks pon tersebar dengan cepatnya di kalangan remaja. Sehinggakan budak 11 tahun pun dah pandai menggayakan seks dengan kawan kelasnya sebab perasaan ingin tahu.Siap buat eksperimen tu..waduh....  



Sumber Berita - Murid Perempuan Jadi Bahan Eksperimen Rakan Lelaki.

MELAKA: Usia mereka baru 11 tahun, namun tiga murid tahun lima sebuah sekolah rendah di negeri ini bertindak luar dugaan dengan meniru ‘aksi’ orang dewasa berkaitan hubungan seks.


Sumber berkata, tiga murid itu bersama mangsa yang juga rakan sekelas dikatakan berada di dalam bilik darjah di sekolah itu walaupun sesi persekolahan berakhir.

Perbuatan mereka dikesan seorang guru agama yang kebetulan melalui kawasan kelas berkenaan apabila mendapati bilik darjah itu dalam keadaan pintu dan tingkapnya berkunci, tetapi timbul rasa curiga selepas menyedari kipas masih terpasang.

“Berikutan itu, guru terbabit segera menghampiri bilik darjah berkenaan sebelum disedari semua murid berkenaan yang bertempiaran melarikan diri. Guru wanita itu yang curiga melihat perbuatan murid terbabit membuat aduan kepada guru disiplin sekolah untuk tindakan lanjut,” katanya.

Sumber berkata, guru disiplin terbabit kemudian memanggil ibu bapa murid perempuan itu dan menceritakan perkara yang berlaku sebelum dinasihati membuat laporan polis dan membawanya menjalani pemeriksaan di Hospital Melaka (HM).

“Hasil pemeriksaan doktor mendapati ada kesan luka lama pada bahagian alat sulit mangsa. Berikutan itu polis menahan dan merakam keterangan ketiga-tiga murid lelaki itu untuk siasatan sebelum mereka dibebaskan dengan jaminan polis.

“Siasatan awal mendapati ketiga-tiga murid lelaki terbabit mendakwa melakukan perbuatan itu (rogol) kerana perasaan ingin tahu,” katanya.

Sementara itu Ketua Polis Negeri, Datuk Mohd Rodwan Mohd Yusof, ketika dihubungi mengesahkan pihaknya menerima laporan yang dibuat oleh ibu mangsa berusia 30-an dan siasatan dilakukan mengikut Seksyen 376 Kanun Keseksaan kerana kesalahan rogol.


--------------------------------------------------------------

Aduhai,ngerilah dengar macam ni.Sebab anak2 Ell sedang membesar dan meningkat remaja.sepatutnya mak bapak ni tak perlu ambil sikap terlalu sporting sangat.Kene keras sedikit,tapi jangan sampai anak2  memberontak.Agak sukar jugak nak mendidik dan membimbing anak2 zaman sekarang.Berat betul cabaran.errmm...entahlah susah nak cakap.




Ok,ini lagi satu kes...nampak gambar atas ni?.Gambar ni di share oleh sahabt FB dan juga seorang blogger. Ini benar ya.Tapi individu2 yang berkait dalam memberikan komen dan juga empunya status ni terpaksa Ell lindungkan atas sebab2 tertentu. Gambar ini di post ke wall FB yang mengatakan seorang muridnya darjah 2 bawa kertas ini kesekolah dan tunjuk pada rakan2nya.
Ini mungkin atas kesilapan ibubapanya yang cuai.Makanya ibu bapa,tolong jangan cuai bab2 macam ni.Silalah buang ditempat yang tak boleh dilihat anak2..lebih memalukan lagi kalau anak2 terjumpa sisa pakai buang anda.Hal2 yang macam nilah buatkan anak2 selalu berfantasy dan bereksperimentasi...hah,dahsyat tak bahasa.


Mereka ni masih anak2 hingusan..takut satu hari nanti anak2 ni cemerlang dalam akedemik,cemerlang juga dalam masalah sosial(dah nampak kan sekarang ni,ramai yang bijak pandai tapi sering dikaitkan dengan masalh sosial).Tapi malang kalau rendah akhlak dan sahsiah keagamaan.(Aduhai..aku ni cakap macam pandai).Mari u'ols..kita doakan yang terbaik untuk anak2 kita..semoga perjalanan hidup mereka penuh keberkataan dan dalam keredhoan.jauhkan segala nista dunia dan kejahatan.Taat pada ibu bapa,dan suruhan agama.jauhi larangan yang membawa kepada dosa.Amin...


Ibu bapa ni,kenelah cari rezeki yang halal..bila rezeki berlbihan tu jangan lupa bawak2lah berzakat..paling tidak pun bersedekah.insya'allah segala urusan membawa berkat.Kalau nak cerita masalah sosial ni memang takkan habis.
Doa yang berpanjangan itu perlu,selebihnya tawakal pada Allah.




Assalamualaikum...



Apa Nak Jadilah Budak2 Hingusan ni

Monday, March 26, 2012

Coney Hotdog (homemade)

Sarapan apa pagi ni? Ell macam biasa tiap2 hari kene bikin sarapan untuk anak2, sekali dengan bekal kesekolah.Sarapan apa pun d'ols tak banyak bunyi.Semua d'ols sebat.:D


Ok,hari ni Ell nak share lah resepi ni.entah sama ke tidak macam yang kat A&W tu u'ols boleh terai sendiri.Tapi sedap sudah semestinya lah kan.:P
Ni salah satu peberet anak2 n en.suami jugak ni.eh maksud Ell A&W punya.Kalau naik ke KL tu,pergi balik mesti singgah restoran jejambat Air Keroh tu beli sedozen.Jangan sebut2 tak cukup katanya..

resepi ni Ell dapat dari majalah.Tapi tak tahu majalah apa, sebab dah gunting cecantik n tampal dalam buku resepi.Yang pasti majalah berbahasa inggeris..Entah2 Ell koyakkan majalah kat rumah sepupu en.suami tak? hahaha kes naya tul.Tapi serius tak ingat.
  
Ok..r u ready kids!!
aye aye captain!!!

BAHAN-BAHAN:-


~300gm daging cincang.kalau guna brand Ramly ni sekeping dh cukup.

~sebiji bawang merah cincang
~1-2biji tomato cincang

~6 sosej ayam (brand ayamas ni dia besar sket..puas kalau makan)
~1/2 piece KNORR beef cube (kalau takde,chicken cube pun boleh je)

~ 3 Sudu besar KNORR sos barbeku pedas(dlm gambar)
~6 biji roti sosej / 1 batang french loaf,potong 8cm panjang.
sedikit minyak untuk menumis
~1/2biji bawang merah utk ditabur atas sosej.


 CARA-CARANYA:-

1.kukus/goreng sosej dengan sedikit minyak/marjerin 
2.Panaskan minyak dalam kuali.Masukkan bawang,masak lebih kurang seminit.
3.Masukkan pula daging cincang dan masak sehingga lebih kurang 4minit. 
4.Tambahkan pula beef cube,sos barbeku dan tomato.Masak lagi selama 5 minit,dan tambahkan sedikit sos tomato jika perlu.
5.kacau sehingga pekat,tetapi nampak moist dan juicy.Tutup api.
6.Belahkan bahagian atas roti,letakkan sosej ditengah2.Sudukan bahan2 yang ditumis tadi keatas sosej.Taburkan dengan bawang cincang.
6.Siap dimakan.


SILAKAN MENCUBA.






Coney Hotdog (homemade)

Saturday, March 24, 2012

Update! Ice cream goreng


Hello...
posting ni ringkas je.Update gambar eskrem goreng.n3 ice cream goreng yg sebelum ni takde gambar goreng kan..Korang boleh refer semula n3 tu.dan gambar2 yg diupdate adalah gambar2 seperti dibawah ni.



Ini gambar hasil bedah siasat eskrem goreng tu.

Kalau nak resepi boleh refer



Update! Ice cream goreng

Thursday, March 22, 2012

Puding Roti Marble Kukus



Assalamualaikum...
previous n3 dah janji nak tunjuk cara nak menggayakan  lebih roti yang lubang-lubang tu kan..:)
nilah dianyer...
Puding roti marble kukus.Ala2 puding roti karemal lah tu,tapi lain sket.dah macam kuih talam pun ya jugak.
Ni pun buat sebab kesian tengok roti yang lubang-lubang tu..tak mau membazir kan...Tapi kalau u'ols nak buat saja-saja pun boleh je..tapi time kenduri oklah kot...cepat sket habisnya.Ell rasa kalau puding gini 1 talam ni agak banyak jugaklah n lambat sket nak habisnya.Tapi kalau loyang yg sama buat kek cekelat...laju je.hehe
Ok sudah..ini bahan-bahan dan caranya.

BAHAN-BAHAN:-
12 keping roti(disiat-siat)
2 cawan susu sejat
4 sb susu pekat
1/2 cawan gula halus
2 biji telur
3 sb tepung jagung
2 sb marjerin /butter
1 sk esen vanilla
1/4 sk garam
3 sb serbuk koko (utk corak marble)

CARA-CARA:-

1.Siat-siatkan roti...ni roti lebih buat ice cream goreng tu ya.jangan terkejut pulak..

2.Masukkan dalam blender dan campur semua bahan2 kecuali serbuk koko

3.Kisar bahan2 sampai halus.

4.bahagi 2 bahagian.Kemudian satu bahagian campurkan dengan serbuk koko.kacau rata2.

5.Tuang dalam loyang selang seli.Contoh gambar atas.Maknanya sesenduk warna putih dan sesenduk warna coklat.

6.ulangi proses ini sampai kesemua bahan habis.

7.untuk menjadikan puding roti ni marble,gunakan belakang sudu dan buatkan garisan melintang.Nanti akan jadi seperti gambar atas.Terpulang nak buat corak apa.ini salah satu contoh yang mudah.Kalau taknak marble kan pun boleh aje.Tapi dia jadi pelangi lah kan...

8.Kukus puding selama 30-35minit.Pastikan pengukus dah dipanaskan.

9.Bila dah masak,biarkan puding sejuk,kemudian baru dipotong.


Dah potong,buka mulut masukkan dalam mulut ya.haha.Ok senang kan.rasanya pun ok2 je sesedap rasa, tak manis dan tak tawar..sedang2 elok.Kalau yang suka manis sangat tu bolehlah buat kan sos custard.Pasti akan lebih sedap n konfem kencing u'ols bersemut..haha 
oopss.(sambil tutup mulut)









Puding Roti Marble Kukus

Tuesday, March 20, 2012

Ice Cream Goreng~




Cubaan pertama membuat ice cream goreng.Keputusannya....BERJAYA!! Dah lama bertahun target nak buat resepi ni.Tapi bila cakap dengan en.Suami, dia kata takyah mengarut lah nak goreng ice cream.So.hasrat terpendam untuk sekian lamanya..Sehinggalah 2 orang anak dara tu merengek nak beli ice cream goreng kat sekolah agama d'ols.
Ok,yang si maknya pun offer lah kan.."Mama tau buat,tapi now stock ice cream takde,suh babah beli lah ye" terus anak dara tu menjawab,"ish,betul ke mama boleh buat?" macam tak konfiden je kan..mak terus sentap k.Siap argue n describe bagai.bla bla bla bla....yey! mama menang n siapkan je bahan,taulah mama nak gayakan.
Sekali 2 kotak en.suami beli eskrim ko..(ait,perli nampak...)


Bahan2 utama yang mesti ada ialah ice cream perisa ikut suka dan se'bundle' roti gardenia.Tak kisahlah roti jenama apapun..yang penting halal ekk.Berapa banyak roti tu ikut juga berapa orang nak makan.Kalau nak buat 4 biji ice cream u'ols memerlukan 8 keping roti.
Bahan2 lain kuali dan minyak untuk menggoreng.Freezer untuk proses pembekuan...hehe


Dan 
Cara2nya seperti dibawah:-

1.Memula letakkan satu scoop ice cream atas sekeping roti.

2.Kemudian tangkupkan sekeping lagi roti diatas roti yang ada ice cream tadi.

3.Ambil cawan plastik saiz bulat dan tekankan diatas roti tadi sampai terputus.Kalau dapat, muka cawan tu besar muat2 roti lagi cantik..taklah banyak roti tu terbuang.

4.Alihkan keliling roti yang tak digunakan tadi.

5.picit2 keliling roti supaya melekat dan ice cream tak mudah terkeluar bila nak menggoreng.Keputusannya ice cream tu akan rupa macam sedikit UFO lah kot...hahah

6.Ok,cepat2 masukkan dalam bekas tupperware atau plastik dan simpan dalam freezer ya sebab nanti ice cream cair.Langsung tak jadi n nanti u'ols rasa frust n terus giveup serta fedup.Kalau dapat,buat sebiji simpan,buat sebiji simpan sampai berapa biji yang dikehendaki.

7.Simpan dalam freezer selama sekurang-kurangnya 3 jam.Lebih lama dan keras lagi bagus.


8.Pastikan minyak betul2 panas ya.Kemudian terus masukkan ice cream dan goreng.


Goreng lebih kurang 8 saat depan belakang.Ok terus angkat dan makan segera lah ea.Kalau tidak roti tu tak garing,ice cream dalam pun cair..pastu rasa tak syok sangat.

Inilah dia rupa ice cream goreng yang anak dara 2 orang tu paw tok abah dia belikan kat sekolah.Mentang2 tok Abah dia amik kat sekolah,bolehlah dia paw..kalau tidak,jangan harap eh.

Ini hasil tangan mama d'ols lah...cantik sket kot...hahaha.siap touchup dgn jem lagik.Yang d'ols beli tu bawa balik rumah dh lembik...pasal ice cream dh cair lah tu...

This is what it's supposed to look like.See,ice cream tak cair lagi.

Ok,ini bukan buat hari yang sama dengan d'ols beli tu ya.Ell buat dulu pastu alahai,rasa tak berbaloi ah buat sendiri,banyak na roti terbuang..kalau buat sekali sekala bolehlah kot.Imagine lah nak buat 8biji kene guna 16 keping roti..pastu apa kes dengan roti yang berlubang2 tu?

Tapi Ell ada resepi nak gayakan roti yang berlubang2 tu.tunggu next n3 ya...
Assalamualaikum..




Ice Cream Goreng~

Monday, March 19, 2012

Perkataan cacat~

"Adoiaiii korunk ni,wat sakit ati jew...mencik taw" 

Ha tu dia perkataan cacat.Inilah contoh perkataan bahasa melayu yang merosakkan bangsa.Banyak lagi contoh lain kalau korang boleh jumpa seperti  'shukew', 'ittew', 'namoo', 'shomel', 'windu', 'niew', 'jewdan macam-macam lagi tapi malas nak tulis..

Korang pernah tengok video yang dibuat oleh Anwar Hadi pasal perkataan 'Ewww' tak?   Sini meh Ell nak share



Ok sudah faham? Ini antara video yang terbaik dari Anwar Hadi untuk 'korunk' yang suka sangat guna perkataan rempit /comel/eww ni.


Ok lah,tak kisahlah kalau korang rasa 'sangat comel' dengan menggunakan perkataan-perkataan baru yang cacat ni,Tapi satu perkataan yang Ell tak boleh kawal emosi sangat ni.dah naik muak dan rasa mual tau tak!? Kenapalah yang asyik nak guna perkataan 'JEW' tu.

JEW tu apa?

JEW tu ganti ejaan 'sahaja', 'aja','je', 'aje', 'jer'?

Kalau nak ganti pun berpada2 la...Jangan asyik ikut trend sampai nampak kamu tu tak berpelajaran.Macam kamu tu tak baca buku langsung.Main fb pandai..boleh pun access internet.Sambil2 blogwalking ke, facebooking ke,bacalah sikit berita2 dunia, artikel2 ilmiah sikit.

Urgghhh!!!
Korang tau tak apa maknanya JEW tu!?
JEW means YAHUDI la weh!

YAHUDI = JEW

Buka kamus, buka online dictionary.Tak pun, Google je.Dalam colum Google tu letak je perkataan "JEW"Lepas tu baca...tak faham English, guna Google Translate.


Adik2 'SYUNK' (sayang), 

JEW tu tak sesuai sangat nak digantikan dengan perkataan asalnya 'sahaja'

Contoh ayat;

1."Pekerjaan saya biasa sahaja"
2."Aku buat keje biasa aja"
3."Alah..keje biasa je"
4."Aq wat kewje biasa jew"

Ayat yang pertama itu adalah perkataan asalnya..kemudian dah dipendekkan ke -2 dan ke-3.Manakala ayat yg -4 itu adalah ayat yg tidak sewajarnya okeh.



Lain kali fikir dulu sebelum tulis,jangan main bubuh je.Mustahil korang tak baca apa yang korang tulis kan.Cuba baca apa yang korang tulis tu,takpun otak korang berfungsi tak nak menyebut perkataan yang korang tulis tu.Berot/senget tak mulut korang.Nak sangat rasanya cari punca siapa yang start bende ni.Azankan kat telinga dia.


Kalau ada yang sentap tu,sahih lah memang kamu guna ayat cacat ni.Siapa makan cili dia terasa pedas kan..kalau makan ubat,cepat sembuh dari sakit.Makanya jangan sebarkan lagi penyakit yang makin merosakkan bangsa melayu ni.Bak kata BellaBell "sudah-sudahlah merosakkan bahasa.dahlah susah nak tengok cerita melayu(termasuk yang menulis) sikit-sikit english,sikit-sikit korea, sikit-sikit sinetron indonesia takpun kadang-kadang telenovela(termasuk juga yg menulis).Takut nanti kalau asyik menggunakan perkataan baru yang cacat ni lama-lama hilang terus perkataan bahasa melayu yang asal..."


So,fikir-fikirkan...





Memang dah lama nak post pasal ni..pergi google search  ada pulak yang pendapatnya sama.


Perkataan cacat~

Tuesday, March 13, 2012

Nasi Himpit (homemade)

Assalamualaikum...
Apa lah bende nak update ekk kalau duk rumah dengan rutin yang sama.Anak-anak cuti sekolah seminggu pun tak tahu nak kemana.Inchek suami busy manjang.Untung juga anak-anak tak mintak nak jalan-jalan.Adoilah..boring seyh.Ada tak de, n3 nak masak nasi ni pun jadilah ea.hehehe

Tapi nasi bukan sebarang nasi,
nasi himpit dipotong dadu,
kalau tak de yang instant kenelah buat sendiri,
Bila dah siap,jadikan lontong, dibuat soto pun bolehlah labu..

hahahaha..
nyaris pantun tak jadi pantun david teoh.haha..spontan ni tau.tah hape2 je..
tulah dia kalau lama sangat terperap dalam rumah.otak pun macam nak sewel.Bila nak carik udara segar ni....

Ok,mari tengok caranya ya.Bahan utama yang kene ada mestilah beras.Tak tahulah pulak kalau nak masak nasi guna bahan lain.Selain itu plastik kecil untuk masukkan beras.Stapler dan staples(ubat stapler).Garpu untuk mencucuk-cucuk mata kasim selamat..eh bukan,untuk cucuk plastik.:D

1.Basuh bersih beras dan toskan


2.Kemudian masukkan kedalam plastik dengan nisbah 3/4.Lebih kurang macam u'ols isi kelongsong ketupat lah tu.Lepas tu,stapler rapat-rapat.


3.Cucuk-cucukkan permukaan plastik dengan garpu.Tak yah banyak-banyak,3 cucuk depan dan 3 cucuk belakang.

4.Pastikan air rebusan dan siap jerang dan menggelegak,baru masukkan bungkusan nasi tadi kedalam air panas tu.
5.Rebus selama 4-5 jam atau kelihatan dah jadi nasi himpit.

6.Apabila dah siap,sejukkan sedikit dibawah air paip yang mengalir,sambil elok-elokkan rupa dia, kalau ada yang penyek.Biarkan sejuk baru dipotong.


inilah hasilnya nasi himpit tu.

Tadaaaa...nasi himpit soto ayam.Bergedil tak de tak pe,yang penting kuah sambal kicap.Barulah ada 'kick' .


Ni dia..kemain banyak buat sambal kicap.Bukannya apa,nanti esok-esok kalau nak makan dengan pisang goreng dah ada siap kan..hehe orang JOHO kan...Eh tapi u'ols kalau buat sambal kicap ni kene goreng sket tau..bukannya apa,utuk elak sakit perut sebab mentah.hahaha..macamlah kalau goreng tu tak boleh sakit perut.:)

Ok lah u'ols..ini saja lah n3 ringkas dari saya.Malu pulak bende senang gini pun nak post dalam blog.huhu.







Nasi Himpit (homemade)

Wednesday, March 07, 2012

Kejutan dari Inchek Posman~

Terkejut seyh kene hon2 dengan van Pos Malaysia.Tengah lena diulit mimpi disiang hari..alih2 mak mertua panggil2...ingat dlm mimpi.Dengan muka sememeh separuh siap terkulat2 keluar rumah ambil barang.

Tapi seingat Ell tak de pulak memesan barang online.Siapa pulak yg mengirim barang...suspen u'ols....Dapat je envelope,terus tengok nama pengirim..jeng3....tau sudah.

hehe kakak ku membuat kejutan ya.tq sis RASP

Cantik purse ni.bikin sendiri ke sis?.tak tunggu masuk rumah ha terus amik gambo atas kerusi, tepi pokok fern mak mertua.:)

beserta 2 biji FM's dr Phnom Penh / Thailand dan kad ucapan kiriman mu sis...:)

tak yah sibuk nk tahu apa sis tulis eh..ni je buleh tengok...kehkehkeh

purse lipat 3.nice kan u'ols...suka sangat2...semestinya Ell simpan elok2 utk kenagan masa2 mendatang.guna?oh tidak..sayang nk guna.bukan tak sudi,cuma nanti cepatlah habisnya.

Terima kasih banyak2 sis Rasp.Tak sangka tahun ni dah hampir 4 tahun kita berkenalan dialam maya.Sayangnya,sekali pun belum pernah berjumpa.Insya'Allah suatu hari nanti ya sis.. Sis Rasp juga antara orang yang terawal membaca blog Ell ni.Terima kasih sekali lagi sis sebab menjadi sahabat antara yg terhebat. 



Kejutan dari Inchek Posman~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...