Monday, May 28, 2012

2H1M di Seminar SYAHDU~

 Assalamualaiukum dan Bismillahirrohmanirrohim..
Semalam petang selesai dah Marsha berseminar di UTM Skudai.Bengkak mata masih tak susut lagi ni.Hahah..beriya benar we'ols menagis.Sekali sekala memang nak kene hantar anak2 macam ni.Biar kasi cuci sket minda ngan hati.Maklumlah...bila makin besar dan makin bijak,kadang2 dia lebih pandai dari kita kan...Walaupun perangai tidaklah seburuk mana...kesedaran perlu ada selalu.

Ok,Ell dapat tahu pasal seminar ni dari FB page Ustazah Siti Nor Bahyah Mahamood .Mula2 memang sekadar nak bagi pengalaman je...tapi dari sudut lain,banyak kebaikan dan manfaat nya.Marsha pun seminggu sebelum dah seronok nak packing baju.maklum lah,mana dia pernah pergi benda2 macam ni.Apalagi camping.Selalu jugak dia merengek nak nak ikut camping sekolah..tapi we'ols masih tak boleh lah nak lepaskan dia.


 Hari pendaftaran(26 May 2012) tu punyalah semangat wajanya lepas subuh (7pg) lagi we'ols dah keluar rumah.Nak breakfast pun drive thru je kat McD.Padahal dari rumah ke UTM Skudai tu 45minit-1jam je.Pendaftaran start jam 9pg-10pg.Kan dah melangut dalam kete..huhu.

Dah register,dapat fail bagai...we'ols duduk2 sambil nasihat itu ini bla3...

  Sebelum nak tinggalkan Marsha,we'ols suruh dia bergambar ngan adik2 buat kenangan..


 Ok,bye2..selamat berseminar..:(

Yang nyata..bukan senang nak lepaskan anak2 jauh dari kita walaupun setakat satu hari.Balik rumah,tengahari dah mula rindu nak mengarah2 dia.

Hari kedua,we'ols diminta hadir jam 2ptg tanpa bawak anak2 kecik.Ell minta tolong mak datang rumah tengok2 budak2 bertiga tu.Mak mertua dah ke KL.

 Ini je yang sempat curi2 ambil gambar time ustazah Siti Nor Bahyah tengah berceramah.Mula2 dia kat tengah nun,tapi tiba2 bila nak snap dia beralih plak ketepi.huhu.

Slot Duhai Ayah Duhai Ibu tu memang sangat menyentuh kalbu.Kalau tidak menangis teresak2 pun,pasti ada yang nenitiskan airmata.Kalau takde perasaan sebak dan sayu macam tu,semestinya org itu adalah hati kering atau hati batu.Jangan lah perasan hati cekal sangat...bila sentuh bab2 mak ayah ni mesti luluh punyer..oh saya pernah dengar orang kata,kalau nangis tu tandanya memang banyak dosa.Tak kiralah apa pendapat pun...Banyak buat salah kat mak ayah ke,atau baik sangat ke...jasa mak ayah tak kan terbalas.Kita pun sebagai anak yang ada mak ayah kan...mesti tersedu sedan bila menagis tu,lebih2 lagi ada part yang d'ols bawa mayat masuk dalam dewan tu.

Ell ada carik kat Youtube pasal seminar Syahdu ni,tapi tak jumpa satu pun.Mungkin ada sedikit persamaan dengan klip kat bawah ni.

Ok,macam tulah keadan kat dalam dewan tu,sebak, hiba,sayu dan pilu.Ustazah pun sekali menangis kat belakang nun.Sampai sekarang waktu Ell enaip n3 ni,masih tak boleh tertahan nak mengalirkan airmata.Memang sangat terkesan.Ibu bapa pun kene ingat,anak2 adalah amanah.


itu adalah slot terakhir sebelum we'ols dibenarkan bawa anak2 pulang.Sebelum tu,ada sesi bergambar.

Ni,Encik suami saya dengan Ustaz Wan Akasha

Waktu masuk pintu dewan tu,ada jual gambar peserta seminar waktu hari pertama selepas solat.So,we'ols dah siap2 beli takut kehabisan.Apalagi sign autograph lah ustazah kan...

pastu bergambar pulak...haha muka selekeh,bengkak giler menagis tak hengat.Apa tak nya...bila anak menagis datang kat kita peluk2,minta maaf bagai kan..huhu huwaaaa...
Ustazah Siti Norbahyah..best,sporting dan yang penting Slim tau...kecik je pun orangnya.Tak tahu umurnya berapa,yang penting awet muda dan dah bercucu umur 4thn.

Ini gambar kenangan Marsha bersama Ustaz dan Ustazah serta barisan fasilitator.Nampak tak gambar tu dah ada signiture ustaz dan ustazah....?pasni boleh frame.

Ok,kesimpulannya seminar ni bagus!Cuma Ell malas lah nak cerita banyak...kalau nak lebih2 baik buat seminar sendiri..hehehe. Marsha pun kata ok,cuma dia tak berasa selesa dgn bilik yang kecik, kene share 6 0rg,pastu toilet kotor n tempat kediaman jauh dgn dewan...
Apa nih? komplen eh...ni nak kene cuci lagi mind dia ni...supaya bersyukur...:)




2H1M di Seminar SYAHDU~

Saturday, May 26, 2012

Puding Custard Coctail

Dessert pertama anak dara saya!.


Tak sangka boleh pulak suruh anak dara saya ni.selalu tu kalau buat apa2 nak kene repeat peat peat peat peat banyak kali.:D Ini dia yang mintak nak buat.Beriya2 benar tau.


 Nampak time ni dia enjoy mengacau custard tu.Siap nyanyi2 lg ...tapi terpaksa blur eh gambar nya atas sebab2 tertentu...:)
 Orang lain lagi sehari sekolah agama,dia cuti dulu hari khamis tu.:)


Dia yg buat...dia yg bg thumbs up eh.hehe.Ok lah tu...Cubaan pertama mmg selalunya tak menentu rasa.

isi dalam acuan pun ada yang tak penuh..hehe
but not bad la ...

Untuk resepi

BAHAN-BAHAN:-

tepung custard
susu sejat
gula
vanilla essence
air
coctail fruits(dlm tin)
plus apa2 lg buah2 yg u'ols suka.



CARA-CARANYA:-

(untuk puding)
1.Campur 1cwn tepung custard dgn 4cwn air.tambah 1/2cwn gula.masak atas api sederhana besar.

2.Sentiasa kacau sampai pekat dan proses ini mengambil masa lebih kurang 7-10minit.

3.Masukkan dlm acuan ~ikut bentuk kesukaan sendiri.kemudian sejukkan ~kalau nk cpt,masukkan dlm fridge.


(utk kuah)

4.guna susu sejat,kuantiti..ikut suka berapa bnyk nk kuahnya..tambahkn gula dan sedikit tepung custard.Ini pn agak2 la nk pekat or cair kuah tuh.Boleh tambah telur.

Senang kan..Sebab tu anak dara saya pun boleh buat.



Ermmm...ok,time ni,ketika saya tengah menaip n3 ini,saya dah mula rasa rindu nak mengarah dia.Dari pagi tadi sampai esok Marsha ada Seminar Syahdu di UTM Skudai.We'ols sebagai mak bapak ni cuba nak bagi sedikit kebebasan dalam pengawasan.Mudah-mudahan seminar tu nanti bermanfaat.

Oh ya,seminar tu anjuran SNB Kasih yang dimiliki oleh Ustazah Siti Nor Bahiyah.Penceramah dan pengendali diuruskan oleh ustazah serta suami dan anak-anaknya sendiri.Khabarnya ibu bapa yang hantar anak2 ke seminar ni semua bagi tindakbalas yang baik.Jadi apa salahnya kita hantar juga kan...tak rugi pun.Insya'allah ada banyak kebaikannya. 





Assalamualaikum.


Puding Custard Coctail

Wednesday, May 23, 2012

Roti Cawan Berinti


"Setiap hari dipagi yang hening tatkala anak2 masih nyenyak tidur,kemudian dikejut pula untuk bersiap kesekolah.Selesai menunaikan tanggungjawab sebagai seorang muslimah,sang ibu bergegas kedapur menyiapkan juadah pagi demi menunaikan permintaan anak2 saban hari."
hahaha...ape bende melalut nih.tak tahu nak start macammana..tetiba je ter'type' macam ni.

Oklah,mari Ell nak share satu lagi resepi bekal sekolah anak2 Ell.



BAHAN-BAHAN:-
~6-8keping roti
~sosej/daging cincang/isi ayam atau apa saja untuk inti kesukaan.Tuna spread pun boleh,tinggal bakar roti je.
~sayur campur paket
~bawang cincang
~serbuk pati ayam
~cheese parut.


CARA-CARANYA:-

1.Guna cawan,masukkan roti kedalamnya.Kalau guna loyang muffin lagi bagus.Ell takde loyang muffin tu,maka Ell guna cawan.Yang penting tahan panas ya.

2.Bentukkan elok2 macam kelopak bunga.Kalau guna loyang muffin,boleh gunting bahagian atas,jadi dia lebih kemas.

3.Ketepikan sebentar.

4.tumis bahan-bahan inti(bawang,sosej/daging kisar/isi ayam,dan sayur campur.)
5.Tambahkan serbuk pati ayam.

kalau ada serbuk cheese,boleh bancuh.

6.Isikan inti yang dah ditumis tadi kedalam roti cawan.

7.Tuang sedikit serbuk cheese yg dah dibancuh,

8.Tabur cheese parut.
9.Bakar dalam oven selama 10minit dgn suhu 190'c.
10.Bila dah siap,keluarkan dari cawan.

atau..

u'ols boleh bakar roti dulu,kemudian baru isi inti.Cara ni boleh guna kalau takde guna cheese.Sangat sesuai kalau inti tuna.



Ok,Sila mencuba.


Roti Cawan Berinti

Thursday, May 17, 2012

Pokok Mati Hidup Semula

Bismillah..
Pertama kali tengok tumbuhan ni.Sebenarnya mak mertua beli kat pasar lambak.Dia pun tak pernah nampak ada orang jual ni,tapi kelmarin ada pulak.Pokok mati hidup semula ni gelaran je sebab ia boleh hidup tanpa air selama 50tahun atau lebih.Bila direndam direbus ia akan mengeluarkan khasiat2nya.Katanya tumbuhan ni dah hidup semenjak 4000juta tahun dahulu.Ianya adalah tumbuhan yang hidup dikaki gunung berapi.Kasiat herba ini yang paling popular adalah membantu melancarkan perjalan darah.

Namanya genggam fatimah.Ini lain dari akar fatimah dan kacip fatimah ya.Untung betul orang yang nama fatimah ni..namanya selalu diguna pakai,lebih2 lagi kalau yang berkaitan untuk kesihatan perempuan.Sebab musababnya kenapa ya?

Oh ya,dulu Ell ada posted pasal akar fatimah.ini rupanya..

Ini pula kacip fatimah.
Memang berbeza ketiga2 jenis herba ni.

Tapi jangan keliru dengan Akar fatimah dan genggam fatimah tu.Kegunaan dan khasiatnya pun berbeza.Kalau akar fatimah tu gunanya supaya senang bersalin manakala genggam fatimah digunakan untuk merapatkan dan mengcutkan sistem dalaman wanita yang dah kembang.

Mari tengok sekali lagi rupa bentuk genggam fatimah.Ini pandangan dari sisi tepi.bentuknya lebih kepada mencengkam tapi akar fatimah tu rupanya mengerekot.
Bila Ell try search kat google,Ell perasan ada yang keliru dengan 2 benda ni.akar fatimah tu dikatanya genggam fatimah ataupun akar genggam fatimah.Hati2 kalau tersilap ya...Buatnya direndam genggam fatimah dengan tujuan untuk memudahkan proses bersalin....

Ell nak share khasiatnya mengikut dari keterangan sipenjual:


1.Melancarkan pengaliran darah
2.Menghapuskan lemak dalam badan dan 
3.Menyingkirkan sel-sel mati
4.Menghentikan pendarahan dalaman.
5.Masalah kerapuhan tulang/kurang kalsium
6.darah tinggi dan kencing manis.
7.Mengetatkan rahim & menghilangkan parut.
8.Masalah ketika haid
9.Ketumbuhan & Gout.
10.Kegemukan,kelesuan & mengempiskan perut.
11.Menghilangkan rasa kebas dikaki & tangan.
12.Merawat 6666 urat saraf dalam badan.

Cara nak gunakannya:
Rebus sekuntum genggam fatimah sehingga mendidih dan minum airnya suam atau sejuk(tanpa ais).Minum bila rasa dahag.Takde rasa apa2 cuma rasa tawar macam air kosong.Kalau air habis,boleh tambah air dan jerang lagi sehingga hilang warnaya.Sebenarnya air rebusan nya pun kurang warna,tak macam air teh pun,jernih je.

Ada juga disediakn dalam bentuk uncang.Cuma tambahkan air panas dalam secawan dan minum 10minit kemudian.Boleh refill air lagi sampai hilang warna.

Mak mertua Ell beli 8biji genggam fatimah tu dengan 2 kotak yang jenis uncang harganya RM50.Siap bagi satu untuk tanam.

Sejak seminggu Ell minum air genggam fatimah ni yang dapat dikesan...sistem penghadaman jadi lebih lancar.kalau nak ikutkan,Ell ni jenis susah jugak nak ke tandas..:P











Pokok Mati Hidup Semula

Tuesday, May 15, 2012

Kulit Kentang Goreng/Bakar Berinti~



Hello u'ols...harini nak share resepi yang Ell buat untuk sarapan dan bekal anak2 pergi sekolah.Tapi bukan sarapan harini lah...Minggu lepas punya.Since ada org tukang betulkan ceiling rumah loteng tu...banyak gambar2 resepi yang terperam...tengoklah minggu ni ada 2-3 kot n3 resepi.heheh dah macam blog tukang masak pulak nanti.
Errmm sarapan Ell memang tak boleh miss buat untuk anak2.Paling cikai pun toast bread sapu dengan marjerin kemudian tabur gula.Lebih2 lagi yang si kakak Marsha.Walaupun dah 11tahun,tapi kalau takde bekal sekolah...muncung panjang je boleh sangkut baldi.Dia bukan boikot makanana kat kantin sekolah...tapi malas nak beratur dan menunggu.Pastu kalau dah dapat makanan,loceng pulak dah bunyi.tu yang dia malas beli makann kat kantin sekolah tu.Kalau balik,merungut tak habis2 kata lapar tak makan pastu blame kan mamanya ni tak sediakan bekal.Kalau bagi duit,tak pernah luak.Sebab tu kesian..bekal sekolah mesti ada.


Kadang2 kering jugak idea kan nak buat sarapan apa.Ell rajin jugak tengok2 resepi omputih tu.Yang mana kene dengan selera anak2,boleh buat selalu.Kalau tanya resepi kat pak google selalunya Ell cari 'appetizer menu'.


Ok,resepi Kulit kentang ni Ell buat cara goreng.Lagi satu cara bakar dalam oven.Tapi kalau nak buat bekal anak2 sekolah ni mana ada banyak masa nak bakar 2 kali yang ambil masa lebih kurang sejam setengah.Pengsan ko nak bangun sebelum subuh nak siapkan sarapan.




BAHAN-BAHAN:-
6 biji kentang yang bentuk lonjong
daging cincang(kalau guna brand RAMLY,guna sekeping)
bawang merah cincang
bawang putih cincang
sebiji atau setengah tomato didadu
1 sudu serbuk pati ayam
minyak untuk menggoreng
cheese parut


CARA-CARANYA:-
1.Rebus kentang separuh masak.Kalau nak bakar,bakar separuh masak selama 50-60mnt.

twice-bkd-potatoes-3.jpgtwice-bkd-potatoes-4.jpg

2.Belah suku kentang bahagian atas.


twice-bkd-potatoes-5.jpg


twice-bkd-potatoes-6.jpg

3.Korek atau buatkan lubang untuk letak inti.
(Kalau nak jimat masa,sebelum masuk tidur tu rebus dan korek lubang siap2).
Isi kentang yang dah dikorek tu jangan buang.

4.Buatkan inti,Tumis bawang putih dan bawang merah dengan sedikit minyak.
5.Masukkan daging cincang dan kacau sehingga daging masak.Kemudian masukkan serbuk pati ayam dan tomato.Kacau rata.Tutup api.
6.Campurkan bahan inti ini bersama isi kentang yang dah dikorek.Gaul rata.
7.Goreng kulit kentang kedalam minyak yang dah dipanaskan.(goreng terendam)



8.Dah siap goreng,masukkan inti kedalam kulit kentang.



7.Taburkan cheese parut.Kemudian dibakar selama 15-20minit dengan suhu 170'c atau cheese dah cair.


Ok,kalau nak buat bekal untuk anak2,balutkan dengan clingwrap supaya inti tu elok sehingga dia nak makan waktu rehat.Makan satu dah boleh kenyang.




SILAKAN MENCUBA.







Kulit Kentang Goreng/Bakar Berinti~

Monday, May 14, 2012

Kejap ada,Kejap tak de..

Bismillah....
Sebelum nak mulakan cerita,nak ucap selamat hari ibu untuk semua ibu2 yang bergelar ibu...:) semoga tanggungjawab yang dijalankan dengan ikhlas mendapat keberkatan.insya'allah.Buat emak,saya nak ucapkan terima kasih kerana menjaga dan mengasuh serta mendidik dengan ikhlas tanpa meminta balasan.Semoga emak diberkati Allah dan sentiasa mendapat perlindungan NYA.Untuk mak mertua,terima kasih juga yang tak terhingga kerana menjaga ketika dalam pantang,ajar dan nasihat macammana nak jadi seorang ibu dan menjaga anak2.Pengalaman yang dikongsikan amat berharga buat selamanya.Terima kasih emak dan emak...saya sayang kedua2nya.




Ini kad dari anak2 Ell.Yang bikinnya sorang je,tapi wakil bagi pihak adik beradik lain...hehe sweet sangat.oh lupa ada sekuntum bunga mawar plastik beli kat sekolah hari jumaat lepas.Dah siap sorok sebenarnya,tapi dak Aariz yang 2 tahun tu pecah rahsia tunjuk bunga tu hari sabtu.hehe Kesian lahai takde budget nak guna kertas warna warni,guna kertas A4 je.tapi ada seni jugaklah..sekeping kertas dilipat2 pastu dia gunting berbaris serong2.Pastu silang ke 2,4,6, dan seterusnya dilipat kebawah.Kemudian tampal kain polkadot warna merah hati tu...Akhir sekali ditutup pulak dengan kertas.Barulah boleh tulis ucapan....kretif! 


Terima kasih anak2 mama..susah2 je.:)



Ok,tukar subjek.
 Ingat tak Ell ada tunjuk sarang burung yang ada 2 biji telur.Ell ada posted kat SINI .Sekarang telur tu dah takde.Tak best pulak tak dapat tengok anak burung tu menetas.Kesian kat ibu burung tu.Sebenarnya selang beberapa hari je dr hari yang Ell post n3 tu, telur2 burung tu dah hilang.Tak dapat dikesan..mungkin ada kucing liar atau binatang lain datang,sebab pokok tu condong habis hampir nak jejak tanah.Tapi tak pelah,dah takde rezeki nak tengok anak burung tu..Ibu burung tu pun boleh je bertelur lagi kan...Harap buatlah sarang kat tempat lebih tinggi dan selamat.

Bersesuaian dengan tajuk n3 kali ni,tuan punya blog pun kejap ada,kejap takde.Baru nak bersemangat berblog semula.


Bukannya apa,ginilah citernya u'ols....rumah loteng mak mertua ni kene ganti semua ceiling serta wiring.Ceiling dah rosak teruk disebabkan kebocoran bumbung.Bila tengok2, rupa2nya antenna atau bahasa biasanya erial kat rumah ni tumbang hentam bumbung(esbestos).Mungkin dah lama(sejak siaran Indonesia dan singapura we'ols tak clear tahun lepas.)Musim panas tak perasan,bila datang musim hujan baru sedar yang ada bumbung bocor.Nak suruh tukang datang,musim2 hujan kan...siapa yang kene bertanggungjawab kalau berlaku sebarang kecelakaan? we'ols jugak.Ni bila dah start musim panas yang rasanya tak berapa panjang..makanya memang kena gantilah.Dan bila panggil pak tukang,katanya ceiling tu bukan ceiling betul...playwood je.Waduh2...mak mertua ni pun sediakan lah budget untuk ganti keseluruhan ceiling.Bumbung yang bocor tu kasi ganti satu keping je.Apa lagi bila dah gitu,wiring pun kene lah cabut n rewiring semula bila ceiling tu siap.Jadi...we'ols tak berkesempatan nak guna desktop yang memang kat loteng itulah 'pusat'nya.Oh ya, buat pengetahuan,erial tu bukan ASTRO punya ya..yang tumbang ni erial biasa yang bersilang berpalang2 tu.tapi ada booster. 



Ok we'ols dah ada suspek yang menumbangkan erial tu.Tengok lah.slumber je dia makan buah tah dapat dari mana.Inilah jiran sekampung we'ols yang kadang2 muncul dan kadang2 takde.hehe...Time banyak buah pandai dia datang berduyun2.Hebat betul deria bau dia.Sekali dtang tu..makoiii..berdentam dentum atas bumbung,macam nak roboh.Kalau nak tunjuk berani suruh dia balik..dia main angkat2 kening je..haha.Tak takut manusia langsung...Yang paling dahsyat,ada sesetengah rumah jiran2 sekitar dia boleh menerobos masuk dalam dapur.gila dahsyat!!.kalau dah gitu...habislah dapur ko tunggang terbalik.Dan anak2 mesti jaga.Buatnya dia mengganas dan di'kokang'nya budak2 ni,kan ke naya.Setakat ni,belum ada kes macam tu lagi lah kat sini.

PERHILITAN pun we'ols dah report..tindakan susulan dah dibuat..adalah 10ekor masa tu yang kene tembak.Tapi binatang ni memang tak reti bahasa.. masih ada dan datang lagi.Sekarang takyah mengharaplah korang nak merasa  musim buah lama2 sikit.Itupun kalau dapat menjamah kira nasib..mungkin sebab dia pergi main kat kampung lain kot...haha 






Kejap ada,Kejap tak de..

Thursday, May 03, 2012

Kek Gula Hangus



Assalamualaikum..hari ni sebenarnya nak buat n3 lain..tapi memandangkan ada yang mintak copy resepi Kek Gula Hangus ni..jadi n3 ini yang terlepas dulu.Kek ni buat petang semalam(abis tak sampai sejam) request oleh cik puan seri kecik Dina.Dia tu makan boleh tahan,tapi badan melidi.Ni..tengah type n3 ni dia mintak lagi buat sesuatu nak minum petang.Pandai betul dia meng'order'.dalam kepala ni dh terbayang lempeng pulak.Ok tu projek jap lagi.So,mereka2 yang kusayangi...meh sini Ell share resepi.step by step lagi. Senang je,cuma ada part bahaya sket ya..hehe


BAHAN2:-

1cwn susu pekat manis
1cwn tepung gandum
2sudu kfc soda bikarbonat
4biji telur
2sudu besar mentega
1cwn gula
1cwn air panas

(sukatan cawan tu ikut u'ols ya..tapi mesti cawan yang sama)


CARA:-


 1.Masak gula dgn api sederhana hingga perang/hangus yg tak pahit.

2.masukkan air panas then masak lagi hingga gula cair.Part nak tuang air panas tu hati2 ya..inilah part yang bahaya sket tu.kalau melecur saya tak bertanggungjawab.

 3.masukkan mentega.Jangan dikacau,biar dia cairsendiri.Sejukkan dn ketepikan dulu.

4.Pukul telur hingga kembang dan pekat guna sudip kayu atau pemukul whisker.         


5.masukkan susu pekat kedalam telur,kacau sebati.
6.masukkan pula tepung dan soda bikarbonat.kacau sebati.


 7.Akhir sekali,masukkan air gula yg dh sejuk tadi.

Kacau rata

8.tapis adunan kedalam acuan/loyang guna penapis santan.

9.biarkan adunan terperap 3-4 jam.(Saya tak tahan nak tunggu lama2 sebab cik puan seri kecik dah tak sabar..tak tahan dengar dia merengek "lambatnyerrr...")

10.bakar selama 1jam suhu sederhana 160'c-180'c.bergantung pd oven masing2...



Ok,senang kan...
SELAMAT MENCUBA






Kek Gula Hangus
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...