Wednesday, July 11, 2012

Resepi:Kek Apple caramel upside down(step by step)



Bismillah...
Hari ni share resepi jelah.resepi ni pun buat minggu lepas.Kek nya dah habis..tapi gambarnya tak habis2...heheh gambar jelah letak ekk.:) tergerak nak try resepi ni sebab stok apple dlm fridge banyak..en.suami asyik membeli je.makannya tidak.bila tanya kenapa tak makan,dia kata tak best sebab tak rangup.Makanya asyik membeli jelah sebab nak cari yang rangup.
Kebetulan,bila Ell tengok rancangan 'Barefoot Contesa' yang chefnya Ina garten...ada pulak dia buat kek yang macam ini,tapi guna buah plum.Tertarik...terus cari resepi yang guna apple.Banyak versi rupanya untuk buat kek apple karamel ni.tapi Ell try resepi yang ini.Anak-kata sedap,mak mertua pun puji.heheh Tapi en.suami kata buat lah apple pie..maknanya dia tak berkenan resepi ini..:P
Diri sendiri rasa secebis je sebab diet.:( So,untuk rasa betul-betul tu memang tak sampai la....

Marilah semak resepinya:-

BAHAN-BAHAN:-

~Untuk kek~
250gm butter(suhu bilik)
1 1/2 gelas tepung gandum
2 gelas gula perang
4 biji telur gred A
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh serbuk kayu manis
50ml susu pekat
apples (berapa biji apple ikut saiz ya termasuk yang dihiris dan didadu anggaran 5-6 biji)

~Untuk apple karamel~
3/4 cawan gula
1/4 cawan butter (lembut)
2 sudu makan madu

CARA-CARA:-

1.panaskan oven suhu 170'c

2.Dalam loyang,masakkan gula,1/4 cwan butter dan madu dengan api sederhana.Kacau perlahan sehingga gula cair.tambah kan 1/4 cawan air dan biarkan ia didih sebentar.Ketepikan

3.Hiris apple agak-agak tebal 1/2inci.Susun apple keliling loyang seperti dalam gambar.

hasilnya seperti ini..


4.dalam bekas lain,pukul butter bersama gula perang hingga kembang dan gebu.Masukkan telur satu persatu,Pukul sebati.kemudian masukkan susu pekat.

5.Masukkan tepung yang telah diayak bersama baking powder dan serbuk kayu manis.Pukul sehingga sebati.

6.Masukkan apple yang telah dipotong dadu.gaul guna kaedah kaup balik.Oh ya, Ell ada perah jus oren dalam adunan ni.tapi itu bukan diwajibkan ya.Cuma menambah rasa.sedap.

7.Tuang adunan keatas loyang yang berisi apple dan karamel tadi.Ratakan perlahan-lahan.

8.Sedia untuk dibakar.Bakar selama 1 jam dengan suhu 170'c atau sehingga masak.

9.Setelah masak,sejukkan atas wire rack 5minit.Kemudian baru diterbalikkan


Ok,hasilnya memang best..rasanya sangat sedap.Dapat curi-curi makan secebis tu rasa mengeletek nak lagi.Tapi nak diet ni takmaulah tipu diri sendiri kan...pasrah je la...

Ok,selamat mencuba dan menikmati kek yang kaya dengan apple ni.










Resepi:Kek Apple caramel upside down(step by step)

Wednesday, July 04, 2012

Resepi:Black and White angel food cake(step by step)



Assalamualaikum....
Semalam terajin pulak bikin kek.Padahalnya tengah diet.Macamlah boleh melantak kan...Tapi tak pelah...demi anak2,tambah pulak Marsha tengah ganti puasa.Barulah dia bersemangat kan,tiap kali berbuka ada makanan yang best.:)

Ok,kek ni asalnya dari Ina Garten di channel 706(food network) .Ell dengan cik TV kan sahabat baik..jadi channel 706,memang on sesaje(kalau org lain tak alih).Dari pagi sampai ke petang rancangan masak manjang.Awal pagi tu adalah sket exercise...pastu kalau malam dia dh tukar Li(life inspired) lebih kepada hiasan rumah2.

Resepi ni senang je,tapi kene korbankan banyak kuning telur sebab nak dapatkan putih saje.

BAHAN2:-
2 cawan gula(kisar halus)
1 1/3 cawan tepung kek (not self raising) tepung gandum pun jadi
1 1/2 putih telur suhu bilik(10-12biji telur,bergantung pada saiz)
2 cubit garam

1 1/2 sudu teh cream of tartar
1 sudu teh esen vanilla
1/2 cawan coklat parut.


CARA2:-


1.Panaskan oven 180'c / 350'f
2.Campurkan 1/2 cawan gula bersama tepung,dan ayak 4x.Ketepikan.


3.Didalam bowl,campurkan putih telur,garam dan cream of tartar.


4.Pukul dengan kelajuan tinggi,sehingga menjadi gebu lebih kurang 1minit.
5.Perlahankan kelajuan mixer,tambah lagi 1 1/2 gula yang baki.Pukul dengan kelajuan tinggi untuk beberapa minit,sehingga berkilat.Tambahkan vanilla dan teruskan memukul sehingga 'thick' lebih kurang 1minit.Berhentikan mixer.


6.Dengan menggunakan spatula,tambahkan 1/4 tepung kedalam adunan putih telur dan gaul perlahan dengan cara kaup balik.Campurkan lagi 3/4 lebihan tepung dan terus kaup balikkan dengan perlahan sehingga sebati.


7.Tambahkan coklat parut.

gaul sehingga sekata


8.Tuangkan kedalam loyang tube(lubang tengah) dan bakar ia selama 35-45minit, suhu 180'c.


9.Jangan risau pasal rupa buruk tu ya..hehe.Bila dah masak,tunggu sejuk beberapa minit baru diterbalikkan.

tadaaa.....


10.Untuk coklat glaze,cairkan coklat dan susu secara double boiler.Biarkan seketika.

11.Curahkan atas kek,pastikan menutupi permukaan kek,dan biarkan ia melimpah ketepi hingga bawah.

Maaf gambar agak kurang memuaskan.Ni salah setting lah ni.


Ini gambar ambik lagi sekali yang tinggal seciput je.



It's supposed to look like this.


OK,SELAMAT MENCUBA.





Resepi:Black and White angel food cake(step by step)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...