Monday, September 24, 2012

Aku dan Diet ~episode 2

Sambungan...

produk tu namanya SD2.Kalau berminat,dia boleh terangkan.Pastu Ell buat senyap je..tak reply langsung.....



Dalam Ell senyap2 tu,bukan Ell tak berminat.Tapi cuma nak cari dan kumpul maklumat pasal SD2 ni.Dalam masa yang sama,Ell survey jugak slimming centre,produk2 lain yang semuanya menjanjikan hasil yang nyata.Kalau dah terdesak nak kurus..semua sanggup.Rata2 claim yang dia terbaiklah kan.Tapi tak kurang juga yang tak bersetuju buat treatment kat slimming centre..sebab nipu je lebih.Apa tidaknya,kalau kata 60henggit tu,sekali rawatan je..abestu ko kene buat pulak rawatan susulan..pastu di ayatnya ko utk beli produk dia lagi...alamatnya memang riban lah korang habis..Ok,outlah utk pergi slimming center tu.

Pilihan terakhir terpaksa jugak nekad try ALSD2.tapi masih belum meyakinkan...Ell google testimoni yang dah berjaya menurunkan berat badan.memang banyak testimoni.Boleh dikatakan setiap minggu ada je testimoni terbaru.Cari pulak kat FB..memang dah berlambak ejen2 jualan NEW Image (sykt dia).Korang type je SD2/ALSDII atau yang sederajatnya..berderet keluar.Ell bukak satu ke satu.Baca setiap posting dan komen....tengok pulak respon pengguna2..rata2 memuji tak habis2..pendek kata susah nak jumpa komen yang busuk2.:)

Apabila keterujaan makin menebal..keyakinan datang dengan keazaman...cadangan pun diusulkan pada pegawai kewangan intitusi rumahtangga..hehe.
"Okeh,boleh" kata pegawai tu kan..Ait,apasal takde bantahan ekk.Saja lah tanya lagi..betul ke boleh.Dah memang sah2 orang nak keluarkan duit..ku banyak soal plakkan.Memang tak diragukan...Nama syarikat pun dh meyakinkan dia.Dia kata,zaman sekolah dulu dah ada iklan susu ni kat tiwi singapore.Kalau brtahan lama sampai sekarang ni..maknanya syarikat ni kukuh,mesti produk dia bagus,berkualiti.Cuma syarikat ni dah rebranding dengan tukar nama NEW IMAGE.Tapi logo tetap sama.Ok tak pe,sukahati syarikat tu lah nak buat apa..asal tak de rekod menipu.

Selepas Ell dah survey pasal produk ni,Ell teliti pulak cara diet dia.Kalau diikutkan,cara diet ALSD2 sama persis dengan Atkins diet.Ell pulak amalkan high protien diet.So,tak banyak menyusahkan Ell sebab dah terbiasa dengan diet tu.Sebagai persediaan,Ell disiplinkan diri dengan cara diet ALSD2 tu sebelum memulakan pelaburan yang dijangka akan memberi hasil yang menggembirakan..hehe.Ceh,tahap keyakinan paling tinggi ni.

(3 minggu kemudian...) Ok,i'm ready! boleh dah belikan susu tu.


bersambung....




Aku dan Diet ~episode 2

Monday, September 17, 2012

Aku dan Diet~(episode 1)


Assalamualaikum...

Ok lah,Gambar tu sebenarnya nak tunjukkkan perbezaan antara Raya tahun 2011 dan Raya tahun 2012(dah upload kat FB).Sajelah nak bandingkan untuk membakar lagi semangat,sebab 66kg tu bukanlah berat ideal untuk Ell.Berat ideal untuk orang yang tak berapa tinggi macam Ell ni adalah 52-55kg.Tapi kalau dapat turun sampai 58kg pun dah syukur...sangat.Nampak beza sangat kan..Maklumlah,80kg ke 66kg.Tak percaya?Ye..itulah Ell 80kg pada tahun lepas sehinggalah 3bulan lepas.

Episod penambahan berat badan ni berlaku mendadak lepas Ell mengamalkan pengambilan pil perancang.Katanya setiap individu yang mengambil pil perancang ni kesan dia berbeza2.Kesan yang terjadi pada Ell,gemuk.Haa kau ambik! sekali macam tong drum daaa....malu sey nak keluar rumah.kalau suami ajak pun..tak mau ikut...sebab tak nak malukan dia.melainkan kalau ada sebab2 yang sangat mendesak dan tak boleh di elak.. terpaksa jugak keluar rumah.

Mulanya tak sedar,sebab apa badan boleh membesar dan membesar dan terus membesar.Kalau tengok selera makan pun boleh tahan dahsyat..haha.So,pelan2 ell kurangkan makan dan rajin buat exersice.walaupun kurangkan makan..tapi takde langsung kadar penurunan berlaku.Kalau turun pun..nanti esok lusa dia naik balik.sudah frust disitu.Dengan gigih dan semangat yang kental..Ell google cara-cara yang betul untk berdiet dan yang terbaik untuk kehilangan berat badan yang sihat.Ell pernah amalkan high protien diet,untuk kali ni Ell buat jugak.Buat research betul2 pasal high protien diet.Dapat info,katanya high protien diet sangat berkesan bila kita ambil sekali dengan protien shake.

Ketika sedang berfikir2 nak membeli protien shake tu...tiba2 ada satu advertisement keluar kat tepi2 FB tu dengan tajuk "penurunan 2-5kg seminggu" tertarik tak u'olsss? i tertarik tau.terus klik kat situ.tapi page tu blank je.kata dia kalau nak tahu lebih lanjut..sila PM.Sajelah mesej kan...mana tau kot menipu ke apa..boleh kita report..heheh.Lepas tu,dia respon..katanya produk tu namanya SD2.Kalau berminat,dia boleh terangkan.Pastu Ell buat senyap je..tak reply langsung.....



BERSAMBUNG...



Aku dan Diet~(episode 1)

Saturday, September 15, 2012

Raya part 3(Akhir)

Assalamualaikum..
ini bahagian terakhir episode raya kali ni ya.Malas lah nak citer banyak2.
We'ols tak pergi beraya sangat pun.Kalau gerak keluar rumah pun,berayalah rumah saudara mara yang mana tak berapa sihat.Mana yang sihat2 tu kebanyakannya,raya kedua dah tutup pintu sebab pergi melancong.(Melancong ko time2 raya,tak paham betul ekk...) 

Walaupun macam tu..rumah we'ols tetap meriah dengan kunjungan saudara-mara sebelah mertua.memang kecoh!.

Tahun ni en.suami berhabis lagi nak entertain anak2 sedara dan adik beradik dia.Sanggup berhabis ratus2 beli bunga api yang 115shots,48shots dan bunga2api.Rasa macam sambut merdeka kat dataran pulak.:) Walhalnya kat laman rumah je.Uhhh..sangat danger lah u'ols..sbb banyak pokok2.

Tapi sayangnya,Ell dapat record sket je.Rugi betullah,salah teknikal.Apa2 pun memang show malam raya ke2 tu memang best!.
Kebetulan,raya tahun ni ramai yang tak dapat bersama2...Ell suami isteri dedicate satu clip video untuk d'ols.Dalam clip ni ada sket splashing bunga api yang dapat dirakam.Tapi maaf ya,kualiti kurang baik.Maklumlah...amateur katanya..hehehe.Next time kene belajar bikin clip video yg HD.



Ok,salam sayang buat u'ols..






Raya part 3(Akhir)

Thursday, September 13, 2012

Raya part 2

Assalamualaikum...
Dah berapa syawal ni ekk.hehe.agak2 basi tak kalau nak citer raya.dh malas betul lah dengan blog ni.tah kenapa tah.tapi sayang nak tinggalkan.Bila berjauhan tu..rasa rindu je,Bila dah depan mata kelu seribu bahasa.tak tau nak kata apa2.Maksudnya tu,tak reti ah nak menaip untuk posting.

Raya tahun ni keluarga we'ols ramai yang tak dapat bersama..maklumlah ada yang beraya dirumah mertua..ada pula yang jauh diperantauan.Keluarga dalam ayat ni merujuk kepada adik beradik encik suami ell ya.Maklumlah..Ell kan anak tunggal...keluarga terdekat Ell mak ngan abah je.Eh tapi mak abah pun raya sama2 tau.ruamh dekat je..tak sampai 500 meter pun.So,pagi2 raya macam kebiasaan Ell dan suami serta anak2 bawak d'ols datang kerumah.

Walaupun ramai yang tak de,kemeriahan tetap ada..dah namanya hari raya kan...takkan nak bermuram durja.:P.  Budak2 lah paling suka sekali..sbb nak collect duit raya katanya... 


Ini,antara gamba raya we'ols yang paling nampak meriah.photographer ada 3-4 org lg yang tak masuk dalam gambar.


Ibu2 dan bapak2.
(oh shaye yang perlu kuatkan semangat lagi untuk kehilangan separuh badan..eh salah..kehilangan separuh berat 
badan..hehe)

*Gambar2 dibawah.."/" yang pertama merujuk kepada panggilan untuk suami saya .."/" yang kedua panggilan untuk anak2 sedara...manakala"/" yang ke 3 adalah panggilan untuk saya.

Fmly Along/Mak Long /SIL1.Baru sambut menantu..tapi anak dan menantu tidak ada dalam ini foto...Harus beraya sebelah isteri dulu katanya..

 Fmly Ngah Jade/Uncle Jade/BIL1.


Fmly Usu/Mak Usu/SIL4.

Fmly Amin/Pak Min/Saya.:)

Fmly Azam/Pak Chu/BIL3



 Bujang2an Atok


 Anak2 dara Atok...



Acara memotong kek pun ada...meraikan mereka2 yang berulangtahun kelahiran dan perkahwinan..tahun ni Ell ngan suami tak join..sbb anniversary we'ols 3hb 9.Tapi kek tu, semua pun dpt makan..takde halnyer..:)

Ah..banyak sangat gambar2 kenangan hari raya pertama haritu..Tapi Ell bubuh sket2 jelah ye dalam blog ni.

Kesian 2 beradik ni beraya tanpa ibu ayah dn adik beradik lain.Yang baju biru ni pun untung dapat balik sebab cuti semester kat UK.

Inilah kakak ipar Ell yang berada jauh diperantauan,Yuzhno,Sakhalink,Russia.Kebetulan hari pertama raya tu anak d'ols yang bongsu register belajar di Jepun.

 Nilah budak yang duk di Hokkaido,Jepun tu...Muka pun dah macam orang Jepun.Rambut je style justin bieber.heh.

 Ni kakak dia..Amyra Alyssa gerangannya.Salam dari perantauan di Ohio,USA katanya...

Nasib u'ols lah ekk tak dapat beraya kat kampung...nak buat macammana kan..org lain duk makan ketupat ngan rendang,u'ols makan shushi ngan KFC.hehe memandai je aku..

 Yuhhu...sedapnya makan dipagi raya..silalah meleleh...

Tapi sebelum acara makan2 tu,wajib lah pergi solat raya dulu.

(Psst,nampak tak pokok duku yang kering tu..kesian ahkak kene marah mak mertua.Ada ke seminggu sebelum raya pergi buang daun2 kering bawah tu..konon2 tunjuk rajin..buat pulak perun bawah tu...sekali api menjulat..tak tertahan2 dia membakar separuh pokok tu.haha..kan dah hangus....jadi telinga,tadah jelah.:D

Perempuan pun boleh pergi solat raya ya...

Oh ya,tak lupa adik beradik lain yang tak beraya sama2..pada raya pertama.

Abang Oteh/Pok Teh/BIL3 dan keluarganya yang beraya di Narathiwat,Thailand.
2 fmly lagi tak dapat nak kesan gambar lama d'ols.Tapi d'ols masih not over the sea lah..:) Chik/Aunty Chik/SIL3 n fmly beraya di Lumut,Perak.


 Ok,alls..itu saja n3 kali ni.next n3,2 minggu dari sekarang ya...haha.eh tak,tengok bila2 ada kelapangan.

Terima kasih pada yang sudi singgah dan membaca.Sayang u'olss..







Raya part 2
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...