Friday, September 20, 2013

Kek buah-buahan keju~(resepi)


Assalamualaikum....
Hai ols...tengah bz membersihkan lumut2 dan fungus keliling rumah.hehehe.Tu yang muncul lagi nih.Tapi Ell sedar,sahabat blogger masih tak perasan Ell nyer 'come back' nih.haha (macam penting sangat kan).

Ok lah u'ols,berbalik kepada tujuan asal yer.Nak kongsi resepi yang Ell dapat dari sahabat sekolah (HATIJAH) yang dia kongsikan di FB.Dah 2 kali Ell cuba.Cubaan pertama tidaklah gagal...sedap pun ye,cuma ada certain part yang Ell tak puas hati.Permukaan kek agak gelap sedikit.Tapi bukan hangus tau...and terasa kering sedikit.Rasanya tak teruk sangat...yang Ell boleh kata is SEDAPPPP! u'ols should try this recipe.If u'ols peminat kek buah2an kukus,ini antara pilihan yang patut dicuba.

Ini cubaan pertama.Dek kerana kulit luaran nye gelap...ahkak saje je kasik bedak sket,pastu letak buah peach sbg penyeri.Eh,u'ols jgn letak bedak betul ye..ini kiasan je...Ell sprinkle ngan gula icing.Ada kang yang ikut ajaran sesat ahkak buh bedak...haha

Ok,ok...nak cuba?Nah resepi.

BAHAN2:-
250 g cream cheese
250 g butter
200 g Gula pasir
4 biji telur gred A
1biji lemon/ kikis kulit dan ambil airnya

(tak letak,Ell tukar sunquick oren sesudu)
200 tepung gandum•••
1/2 sudu teh baking powder•••
1/2 sudu teh bicarbonet soda•••
210 Buah2an campuran
150 tepung gandum
Secubit garam 


CARA2:-
1.Sebelum itu , ayak bahan yg ada
••• 

2.Gaul rata 150gm
 tepung dgn buah2an, bungkus dgn kertas kuat2 ketepikan.

3.Butter , cheese pukul rata lalu masukkan gula pukul sampai puteh, kemudian masuk telur satu persatu, pukul hingga kembang.


4.Setelah kembang,masukkan air lemon dan kulitnya, pukul lagi baru masukkan tepung gandum yg 3 dot.kacau rata.

5. Masukkan Buah2an,kacau pelahan lahan guna kaedah kaup balik hingga rata.

6.Guna Loyang 7x10.Sapukan dengan sedikir marjerin,kemudian alas kertas minyak sekeliling loyang. 

 *(Loyang 8x8 pun boleh)

7.Bakar selama 1 jam , api atas bawah dengan suhu oven 170'C.Bergantung pada oven masing2.
(Ell bakar 45minit je sbb tak nak dia kering n gelap macm yang sebelumnya)
 

Pastikan kek betul2 sejuk baru dipotong.Kalau tidak,nanti kek hancur.


 Taraaaa...ni hasilnye selepas pembakaran selama 45 minit.Ok,perfecto!!Sedap dan memuaskan.Oh ya,Ell bagi 2 adunan sebab kali ni guna loyang 4x8inci.


Ok,nak cuba...silakan.Tak nak cuba...tak paksa. ;)

*Terima kasih buat Hatijah atas kesudian beliau berkongsi resepi ni.






Kek buah-buahan keju~(resepi)

Thursday, September 19, 2013

Homemade Ice Cream~(Resepi)

 Taraaaaa...
Wah,dah lama tak update hari ni tetiba je kan.Sharing is loving terus u'ols...Come2..nak share resepi .
Eh jap2...
Assalamualaikum...haha exited semacam u'ols...masuk rumah tak reti nak beri salam.Rumah tinggal2an katakan...ahaks.
Ok, n3 kali ni nak bg resepi aiskrim ekk seperti yang tertera kat tajuk tu kan...Sekali u'ols buat...sekali tu jugak u'ols akan kata...wah....hebat!(kat diri sendiri)hahaha...2 kali buat...u'ols akan kata tak yah dah beli eskrim kat kedai.gitu.


Ell dah 2-3 jugak buat...Resepi yang Ell bg ni dah di alter yer...Kalau ikut resepi asal is superrrrr manis u'ols.Ok,Mari semak resepi.but sorry u'ols Ell terlupa nak snap step by steps.Terlupa boleh bubuh gambar dalam blog.:)

BAHAN:-
1/2 tin susu cair
1/2 cawan whipping cream
1/4 tin susu pekat manis
7-8 sudu makan gula pasir halus
1 sudu teh esen vanilla
sebiji telur
1 sudu makan ovallete
perisa kesukaan
cadangan(strawberry,coklat,milo,oreo atau vanilla)
Buah2an segar (optional)
coklat chip/choc rice (optional)
almond/walnut (optional)

CARA:-
1.Campurkan kesemua bahan kedalam mangkuk mixer kecuali perisa/buah2an/coklat/kekacang.
2.Pukul selama 20minit tanpa henti.Kalau guna mixer tangan tu gelek gerudilah u'ols sampai lenguh...hehehe
3.Simpan adunan kedalam freezer dengan suhu pembekuan yang maxima atau bergantung pada petisejuk memasing selama 1 jam.
4.Selepas sejam,keluarkan dan pukul semula selama 10minit.Kemudian,campurlah bahan2 lain kesekuaan u'ols tu.(perisa strawberry,buah stawberry,almond, walnut dll.)Ala2 'Haagen dazs' gitu kan...Oh ya gaul guna kaedah kaup balik je ye...manja2 gitu. :P
5.Simpan semula dalam freezer selama 4jam(minimum) atau lebih.


 Adunan tu boleh dapat 2 bekas penuh mcm ni ye

Inilah hasilnye u'ols...Vanilla flavour + chunky choc(ikut suka nak letak coklat apa)

Strawberry flavour.


Silakan mencuba!!
Voilahhh...




Homemade Ice Cream~(Resepi)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...