u ols, time2 hujan perut rase lapar je kn.pastu pikir nk mkn mcm2.Dagu sentiasa nk kene goyang mengunyah mknn.Smlm lps lunch trpikir plak nk mkn ape tuk mnm ptg,padahal perut baru je isi kekenyangan.Habis punyer pikir,terasa nk buat mushroom cream soup ngan garlic bread memandgkn famili member sume mmg suke...
guna roti biase jer,dsbbkn itu yg ade kt umah.dh ari hjn,malas le nk kuar..sup nih mmg saje je lbihkn kuah...simple je ,tk bnyk kerenah dlm 1/2 jam siap dah..
Bhn2 soup
dada ayam(cincang dadu)
button mushrooms(dlm tin je)cincang dadu
tepung
butter/margerine
susu segar(agak2)
lada sulah(kalau suka))
salery(klau suka)
serbuk pati ayam
Cara2 memasak
1.jerang ayam yg dh didadu,biar didih .asing sdkt stok.
2.masukkn mushrooms.dlm bks lain campur tepung brsama margerine/butter kacau ngan stok ayam yg diambil sdkit dr air rebus tadi .
3.masukkn dlm soup kacau smpai pekat,pastu tuang sdkt susu.kacau sentiasa sampai mendidih ,tutup api.
4.lada sulah & salery boleh bubuh sblm api ditutup.(kalau mahu,tk letak pn tk pe ok gak rasenyer)
senang kn.tk yah tumis,jerang je dh siap.smbil tu blh buat garlic bread sementara tunggu soup mendidih .
bhn2 garlic bread
roti(nk sedap guna french loaf)
margerine/butter
seulas garlic(tumbuk sikit)
perasa lain yg u ols suke(oregano/basil leaf)
Cara2
senang je, campur n gaul smua 3 bhn tu,pastu sapu pd roti dpn n blkg,bakar .nyum2 ...mkn cecah ngan soup td mmg sedap.
U ols try la..mmg tk mengecewakn anak tekak yg dh lapar...
kete eeee...sedap lerrrr bread di mam ngan sup tuh..yummm yumm
ReplyDeleteharus z p mencube watkan..hehe
princess>
ReplyDeleteharuzz zie cuba buat, smbil nyanyi2 tk sedar dh siap.senang je..cincai