Pagi ni Ell sarapan ubi rebus yg empuk cicah sambal tumis ibu mertuaku.Fuh! lazatnya..sehingga menjilat jari gitu.:)
Sebab apa Ell kata sambal tumis ibu mertuaku? Sbb,sambal die lain sket dr lain.Mak mertua Ell ni,kalo ubi rebus..sambalnya mmg ada special sket.Kalo ada ubi rebus,mmg ini ler sambalnya.Kalo nasik lemak,nasik lemak punya sambal.. dia mesti campur udang halus ngan ikan bilis.Kadang2 sambal sotong kembang.
Ok,sbb apa Ell kata special? Sbb,dia campur semua jenis lada utk sambal tumis ni.Pastu tumbuk jgn sampai lumat sangat.Allamak aiiii..tu yg sedddappp!
Bahan2:-
4 biji lada hidup merah
4 biji lada hidup hijau
4-5 biji cili padi
sesudu lada kisar/lada boh
belacan bakar
ikan bilis (kalau dh halus,takyah tumbuk)
ikan bilis (kalau dh halus,takyah tumbuk)
gula
garam
sekeping asam gelugur/keping
minyak utk menumis
Cara2:-
1.Tumbuk sampai hampir lumat semua bahan.
2.Tumis mcm biasa buat sambal tumis.
3.Tabur gula dan garam,kemudian asam keping.rasa
4.Tutup api dan bolehlah dicicah dengan ubi.
Pastikan ubi dah siap direbus...
Ell penah terai,tp tak sesedap yang mil buat.Mmg nak kena air tangan dia jugak...hehe.
JANGAN LUPA
KLIK SINI (GAMBAR)
sedaaapnya ell..lama dh x mkn ubi rebus..susah nk carik ubi skrg ni..huhu..
ReplyDeletepergh..dh lama x mkn ubi rebus..kalo dee dpt mkn..nak2 sambal sedap camtu..mmg x toleh kiri kanan dh..sumbat2 jelah..hahaha..
ReplyDeleteyummylicious nie sis...
ReplyDeletelama tak pekena gini...
leh try lah resepi MIL in u tu...
thx for sharing...
tapi tul la sis...
kkdg air tangan org tu buat rasa lain skit kan....
smlmpun kami anak banak jamu ubi rebus cicah sambal tumis
ReplyDeleterasa terliur je tgk..kena try neh..kami kat kg biasa cicah gula jer..dah k.ell bagi resepi baru ni kena btau my mum lah..ehe..resepi tradisi ni biasanya mmg kena air tgn mak2 kita juge nampaknya.ehe.
ReplyDeletedemit!!!
ReplyDeletenk suh mak aku buat..die asik outstation jer...
xkan aku lak masak...hahaha
kak eja>>
ReplyDeleteini pun org bagi kak...ada lh dlm sekampit beras tu.
dee>>
betullah dee..main sumbat2 je...:D
rasp>>
ReplyDeletesis,pulak tu kena dgn ubi yg empuk..mmg laju je mkn ... :)
sis,bleh terai dgn air tgn sis..manalh tau lagi sedap.:)
yan>>
sib baik dh mkn ubi baru bersalin...:)
Elyana>>
ReplyDeleteubi ni bleh mcm2 dibagaikan..akk pun biasa gak mkn ubi dgn gula merah tu.kdg2 dgn kelapa parut tabur garam sket.dgn ikan kering..aih,mcm2 lh.tp kalo pekene ngan sambal...adoimak...mmg sedap sangat!
atune>>
skrng ni mmg takleh tengok mknn ekk..semua nk telan.:D
manja nye ank emak ni..:)
share ler resepinya ell..walaupun simple..tapi nampak sedap sangat.tangan orang tua2 ni memang tk dinafikan bat apepun memang sedap kan??..
ReplyDeletetangan orang tua2 ni memang tk dinafikan bat apepun memang sedap kan?
ReplyDelete