Ini adalah pokok sukun.Kat kampung2 banyak pokok ni.Ell tak tau kat bandar ada tak jual buah dier.
Inilh buahnya yang bernama sukun itu.:) Ada sesapa yang tak kenal? mungkin u'ols kenal dengan panggilan breadfruit.Biasa orang buat goreng je isinya kan..mcm pisang goreng tu..tapi jangka hayat buah sukun yg dh jatuh dr pokoknya ni tak lebih dari 4hari.Makanya bila buah sukun ni dah lembik yg kdg2 u'ols ingat nak busuk tu,boleh buat cekodok,cucur atau orang Johor panggil jemput2.
~memula u'ols kenalah buangkan kulit dan empulurnya.
~pastu lecek sukun mcm nak buat cekodok/cucur pisang
~campurkan 2-3 sudu makan penuh tepung gandum
~2-3 sudu makan rata gula pasir
~sedikit garam
~gaul sebati
~panaskan minyak dan goreng seperti cucur biasa
~siap dihidang panas untuk minum petang.
terus terang i lum pernah makan jemput2 sukun...
ReplyDeletetakat sukun goreng tu ada lee...
mesti sedap kan...
tapi sukun goreng tetap dihati...
ReplyDeletenanti jumpe sukun da lembik camtu nak try jugak laa...
huuu... susahnya nak jumpa buah sukun sekarang...
selalu makan sukun goreng je..cucur x penah lg..kena buat nih..
ReplyDeletekat rumah ell ada ke pokok ni??..alamak, akak yang duk kg ni pun payah nk jumpa pokok sukun ni..payah nak cari orang jual buah ni atau sukun goreng..kerepek sukun mabeles..ell penah cuba??..sedap tp masa raya je jumpa..pas raya payah dah
ReplyDeleteRASP>>
ReplyDeletesedap sis..wangi je bau dier..:)
ninaneno>>
ReplyDeletesukun goreng mmg sedap,tp jemput2 lagi sedappp
Dee>>
ReplyDeletesbb tak biasalh ell wat n3 resepi ni..mana tau boleh mendtgkan idea minum petang kan..:)
tihara>>
ReplyDeletepokok ada kak..tp kera bnyk lh kak..derang yg kerjakan dulu..selalu jiran sebelah yg bg,sbb pokok dia kat depan rumah,jd selamt sket.
oh kepek sukun ell pun suker..asal kepek2 tu sumer ell suka kak..tp tulh dier,kalo dh mkn payah nk benti...:)
bujang susah>>
ReplyDeletepanjang lebar ulasan anda saudara..terima kasih ya..:)juga berkunjung kemari.