Monday, June 17, 2013

Bahulu Pecak(resepi)

Bismillah..
 Bahulu pecak teramat lah susahnya nak jumpa melainkan kalau u'ols pergi ke rumah orang2 bugis yang ada 
majlis2 keramaian atau kenduri kendara.Tapi kuih ni adalah bukan kegemaran kanak2.Ell buat ni 4-5 hari baru habis.

Asal usul kuih bahulu pecak ni tidaklah Ell ketahui sebab tak mengkaji.Tapi pecak dalam bahsa bugis tu bermaksud banjir atau lembab atau basah.Ha,gituler kot.Orang2 'lama' memang suka kuih ni.Mak mertua Ell lah.Manis je muka dia bila Ell buat bahulu pecak ni.Semanis kuih ni...ya! amaran keras! kalau ada penyakit kencing manis silalah hindari dari kuih ni.Sebab kuih ni super manis sampai kan besar kemungkinan kencing u'ols pun akan dihurungi semut sebab terlalu manis.hahahah.




Ok,bahannya dan caranya mudah je.Tapi kenapa ekk susah na nak jumpa.keliling rumah Ell ni adalah beberapa jiran bugis,so...mgendenglah resepi ni..Meh Ell share kat sini ye.

Bahan2:-

10 biji putih telur size B
1 cwn beras pulut(disangai dan dikisar halus,kemudian diayak)
1sudu teh baking powder

baca dah bahan2 nya? simple kan?tapi mungkin sebab kuantiti telur n nak mengolah beras pulut tu yg leceh kot.Tu pasal lah org malas nak buat...

Cara2:-

1.Jerang pengukus,dan panaskan acuan yang telah disapu minyak.Seeloknya acuan 4segi.
2.Pukul telur sehingga putih pekat.
3.masukkan baking powder.
4.masukkan tepung pulut yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit.
5.Masukkan adunan kedalm acuan yang telah dipanaskan tadi.Kukus selama 45 minit.

untuk pecak:-
6.masak air gula melaka bersama sedikit air.Sejukkan.
7.Kuih yang sudah dimasak,disejukkan dan dipotong anggaran setengah inci.Kemudian direndam dalam air gula yang dah sejuk.
8.Simpan dalam fridge,Makan sejuk2 untuk kenikmatan yang berganda.

Silalah Mencuba.Bayangkan yang u'ols sedang menghisap madu lebah bersama sarangnye ketika menikmati kuih ini.hehe



13 comments:

  1. tang nak sangai, kisar halus dan ayak tu kot orang malas nak buat..hehehe..

    ReplyDelete
  2. 1st time tau pasal kuih baulu ni sis....
    i ni kuih yg manis belancas ni sangat2 tidak boleh diterima tekak....

    ReplyDelete
  3. First time tahu pasal kuih ni.

    mesti manis kan..
    btw kalau makan time sejuk mesti sedap.especially bulan puasa

    ReplyDelete
    Replies
    1. Time puasa ramai org jual kat sabah... Time tu nak beli mesti hbis punya

      Delete
  4. sis dee:
    Tu la.ell pun agak mcm tu.ataupun kuih ni terlalu special sgt sampaikan org tk buat saje2.

    Sis rasp:
    Malaysia ni bnyk lg makanan yg kita x tau kan.bnyk kaum,bnyk pulak makanannye.resepi lama mmg manis2,tp klau tang pedas...pedas nau pulak.

    Cik hani:
    Sangatlah tepat jangkaan cik hani tu.kuih ni trsangatlah manis.wah,sebut bulan puasa mmglah layan...

    ReplyDelete
  5. haha,masakan bugis,..sedaap,..

    ReplyDelete
  6. kalau mau makan kuih nie,.pergi kenduru kendara orang bugis confirm ada kuih nie,..jrang bngsa lain wat kuih nie time kenduri,..hhehe..

    ReplyDelete
  7. First time dengar kuih ni..mana la nak cari ni.Tetiba teringin nak rasa juga

    ReplyDelete
  8. ohhh kuih tu kue org bugis dr makasar...selalu dihidang masa majlis perkahwinan...sedap tp manis...hmmm best dimakan sejuk2. cuma kena bersabar membuat nyer...kue ni klu x kena caranya...jd bantat keras cam bantal padat...mcm getah keping... x sedap...

    ReplyDelete
  9. amazing blog! i will back again to check new posts!

    ReplyDelete
  10. wahhh bestnya dpt resepi bahulu pecak ni.. kita pon org bugis ...lama dh dulu mkn bahulu pecak ni..mmg siksa nk berjodoh dgn cik bahulu pecak ni hahaha entah mcmana pepagi sibok citer dgn tea lady ofc psl bahulu pecak..mintak halal ye resepi.. in shaa Allah kita nk buat laa..tq muahhh

    ReplyDelete
  11. Aku org bugis gak.. Klu rasa malas nak kisar beras pulut tu guna je tepung gandum, sangai n tapis tepung tu.. Result dia tetap sama..

    ReplyDelete
  12. Akhirnya sekian lama mencari hampir 20tahun mencari resepi, terima kasih banyak2 mudah2an dapat keberkatan perkongsian ini

    ReplyDelete

Nak Komen ? Silakan...