Tuesday, April 05, 2011

Day 5~Safari Indonesia (part 1)

Dah agak dah,kalau post n3 jumaat ke, sabtu ke,ahad ke, mesti org tak mai punya.Ah dulik, Ell nak perabih n3 holiday kat Jakarta nun...Kalau tak, lagi pitam tengok words 'Jakarta' tak habis2...sapa yang teruja jom ikuti pengembaraan keluarga Ell sesama..:P

Selasa (15/3/11)

Macam biasalah,we'ols kalau nak gerak kemana2 mesti awal2 pagi.Sebab we'ols selalu keluar rumah sekali dgn SIL1 hsbn pergi kerja.Hari ni memang dah noticed yang we'ols akan sehari n setengah malam tak berada kat rumah.Pembantu SIL1 siap2 kan nasi lemak n etc untuk we'ols berpicnic.Arah tujuan kemana?




Gedebuk gedebak,perjalanan dimulakan lebih kurang pada pukul 9.30pagi selepas hantar SIL1 nyer hsbn pergi kerja.Taman Safari Indonesia ni terletak di Cisarua,Bogor iaitu terletak diantara Jakarta dan Bandung.


Waktu perjalanan mengambil masa lebih kurang 1jam45minit-2jam melalui highway.
Perjalanan adalah lancar,tapi sepanjang perjalanan u'ols akan jumpa org2 yang membawa barangan jualan kat tepi2 tingkap kereta.Ini adalah perkara biasa disini.

Ni gambar sekolah betul2 tepi jalanraya.dan d'ols dibenarkan keluar sekolah time rehat.Agak merbahaya disitu ya.

Tu diaa...replika hewan sebesar2 ke laluan nak masuk Safari.

Ni pintu utama nak masuk taman Safari.Dan we'ols kene kunci mulut tau..sebab tourist antarabangsa akan dikenekan caj berlebihan sekali ganda berbanding rakyat tempatan.So,semua sekali Mas Agus yang settle(supir SIL1) kan.


Ok,dah sampai ke permulaan jalan,we'ols rehat jap untuk ke toilet n bergambar depan kepala bas safari ni.Ok then,ready nak jumpa hewan2 yang jinak2 n boleh beramah mesra ,..ahaksss..

 Masuk je we'ols disambut mesra oleh zebra ni.kalau tepi2 kereta tu monyet banyak je berkeliaran.
Eh eh..nampak tu siap tunjuk gigi lagi ha..hahah..mmg peramah okeh.

Ok,banyak nk tunjuk gambar ni.Barulah puas dapat share dengan u'ols dalam blog ni.So,enjoy da pictures.!

 Antelope & camel.Ha hambek,siap masuk kepala lagi.Banyak gak yang rajin masuk kepala sampai dlm kereta ni.Ada yang siap menjilat lagi cermin kereta.haha 
Ah sudah..malas nak citer panjang,sebab bau d'ols ni kemain lagi tengik.

Big bull,deer,wild goat & girrafe


Hehe..ni antara hewan2 ni tengah bersiar2 dikeliling jalan kawasan habitat buatan d'ols.

Ni la antara muka2 yang mengendeng tepi tingkap mintak makan.Oh ya,lupa nak bgtau..sebelum masuk ke safari ni sepanjang jalan akan terdapat gerai jual carrots dan pisang.Singgah je yang mana suka.Mostly harganya dn buah2nya sama je.Tapi kalau dapat beli pisang tu yg boleh mkn sekali yer..:)

 Sambil tengok2 apa xtvt d'ols..kebetulan pulak time we'ols sampai tu semua time makan..makanya d'ols agak tidak mengaktifkan diri..

Mana yang dah habes makan tu tido lah pulak.macam tigers n lions ni..

Setiap kawasan lion ngan tiger tu,d'ols dah saperate kan dengan tembok besar yang mcm gini.Dengan hewan2 lain pun ada.Setiap satu2 tembok tu,lain2 design n yang penting double gate tau...U'ols juga dinasihatkan jangan buka cermin tingkap dan tutup rapat untuk keselamatan.Tapi we'ols nak tangkap gambar jelas,bukaklah sket kan..jangan macam pak arab selisih dgn kete we'ols habis dibukak cermin sampai keluar kepala.Buatnye kene terjah rimau yang tengah lapo,tak ke naya.

Lions ngan tigers ni kira macam last habitat yang boleh lawat dengan kete.Lepas keluar ni,boleh turun jalan kaki lawat yang dalam kurungan ,tengok show n boleh bergambar dengan hewan yang ganaz ni tapi dah dijinakkan macam singa dn rimau.

Ok alls,Ell ingat n3 ke Safari ni satu posting je..rupanya kene gak buat part by part.tak larat dah nak upload gambar bebanyak...yang penting cerita tak melewe2 kan.Sebelum Ell sudahkan part pertama ni,meh kita tengok gambar2 anak2 Ell dlm kete,tapi dgn hewan2 ni nak?Lebih2 lagi Marsha..sebab hewan2 ni suka sgt datang kat die..heheh


So,pendek citer..memang hewan2 ni peramah..u'ols nak pegang2 die pun boleh.Tak boleh ingat Ell lebih sangat usap2 muka d'ols,sampai bau dah melekat kat tangan...dah duk jauh2 pun bau masih tak hilang2 lagi.Carik punya carik..rupanya kat tangan sudah bau kuda daaa....basuh2 pun tak hilang.terus senoneng kepala...rasa loya mual2 segala.Adoi,bape kali ekk muntah.hahah....



TO BE CONTINUED....



4 comments:

suffer8zine said...

huhu x pernah g pon

Terkini : Aku VS Nuffnang

@tune® said...

HAIH...

busuk la haiwan² tersebut...sape nk mandikan...

larradanish said...

kite datang gak sini..tak kira hari..hehhe..best ek..tingin nk gi jakarta..bab hewan satu bab..bab paling best soping!!!pegi sane ade sedara ok ell..kalo cam kite ni tenganga jugek x tau nk gi mane..ehhe

tony transport bandung said...

Assalamualaikum Wr.Wb. Tuan / Puan
Mutiara Bandung Transport Solution menyediakan Khidmat Transport Di Bandung & Jakarta. Pemandu berpengalaman, mesra, jujur, dan peramah
Free & Eazy Program Tour (semua tempat di bandung)

Kereta + Pemandu + Parking + tol + makan pemandu ( semua dalam pakej)

Rate Kereta Taip Daily/14 hour from 8am yo 10 pm

Suzuki APV ( 7seat ) 130 RM

Toyota Avanza ( 6seat ) 130RM

Toyota Innova ( 7seat ) 160 RM

KIA Pregio ( 10seat ) 170 RM

Isuzu Elf ( 10-15 seat ) 215 RM

Isuzu Elf Long (16-19seat) 270 RM

Mengenai untuk pengesahan tempahan kereta kita perlu maklumat penerbangan anda / nombor atau nama hotel di mana anda tinggal di Bandung. Kami percaya pelanggan kami. Apabila anda mengatakan bahawa tempahan kereta untuk tarikh tertentu disahkan, maka ia disahkan. Kita tidak memerlukan wang pendahuluan . Sila ingat bahawa Kami akan menjemput anda jika anda mengatakan bahawa tempahan kereta disahkan.
Jika anda mempunyai sebarang soalan, jangan teragak-agak untuk menghubungi saya melalui e-mel atau sms panggilan.
CALL / hubungi / sms / whatsapp / konsultasi percuma : +62 858 6137 8328
WhatsApp : +62 858 6137 8328
pin blackberry : 30D1 82F0
email:
tonybandung@smartfren.blackberry.com
or
tonytransportbandung@gmail.com

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...