Tuesday, December 20, 2011

Splashing Time!! @ Bukit Gambang Waterpark

 Hello Kawan-kawan(ala2 kids tv show punya host sbb mood kanak2 riang).

Oklah,kali ni Ell nak post pasal we'ols ke Gambang Waterpark.Kiranya ni aktiviti family gathering jugaklah.Tapi ada beberapa fmly yang tak dapat join atas sebab-sebab memasing.we'ols pergi 3h2m n bermalam di homestay.Syok la berkumpul reramai macam masa-masa d'ols balik kampung.


Macam biasalah,kalau pegi memana tu,mesti mau bergambar kat mercu tandanya kan.Dan ini antara ahli2 rombongan .:D We'ols keluar dari rumah jam 9.45am n lebih kurang 3 minit je ke waterpark.


 Baby Abid & Baby Aariz.


 Marsha & Aariz 


  Emak & Abah.


 Dina & Syahmin.(BFF)


 Tak pasti apa yg d'ols tengok tu.
ni sementara menunggu our hero2 beli wristband. me busy snapping photos but lupa nak snap queue in front of ticket counter yg mcm ular.gambar ni tak sengaja,alih2 tengok dlm folder ada pulak.

the carpark was full and yet cars came in non stop.


 Yeah,officially we entered the waterpark at 10.30am.

Me,Aryan n Aariz. 

 Mula-mula we'ols cari tempat kat cocobeach.Nampak gaya semua cabana dah full.Owh,next time we'ols dh tau boleh bawak tent.Boleh kita berkhemah kat tepi beach tu.   

Walaupun bukan dikawasan beach tu,tapi we'ols selesa lah dapat tempat rehat macam ni.Untuk sewa RM45 + deposit RM10 =RM 55.Tapi jangan risau,10 hengget tu akan dipulangkan bila u'ols nak balik nanti.Yang paling best sewa satu cabana ni u'ols akan dapat sekeping pizza n 2 botol air mineral.Not bad huh.

Memula we'ols layan kanak-kanak yang kecik tu main-main air kat cocobeach ni.Ni jelah kot yang paling xtreme kanak2 bawah 4tahun boleh layan.haha.Tapi don't be khuatir,ada jugak tempat slide kanak2 kat kids area iaitu di Penguin Island.
Kat cocobeach ni  paling syok bila time wave die datang tu.Adalah dalam lebih kurang 10minit sekali selama 20minit kot.anggaran je eh.Jangan tak caya,we'ols stay kat sini dekat 4jam.sambil duk tepi sembang2.Tapi mana yang dah besar2 tu,pandai dah bawak diri sendiri naik rides yang d'ols suke termasuklah Marsha yang katanya dah besar.


Tapi kan,baby2 ni memang tahan paling lama pun 4 jam berendam dalam air.Pastu kang die lapar,pastu pulak die mengantuk.Memang tidak syak lagi,lepas je 4 jam our babies mula dah terkulai2 mengantuk sambil disuap makanan pulak tu.

Ok,rides time! wow,syok habis.The crystal slide.Crystal slide ni dalam die terang.

Marsha n her cuzie (syahira) was ride the Galaxy slide.dalam die gelap gelita memang u'ols tak nampak apa2.Ell ride ni dgn inchek suami..yg kelakar dia tak henti2 bertakbir n anak tudung Ell  boleh terbang.Pastu suruh lifeguard die carikkan kat dlm kolam.

Galcier River.Just duduk kat atas tube diam2 n ikut je river's flow. tenang je..sebab die bawak u'ols round satu park ni.best arr rasa nyaman sebab tengah2 hutan kan.Masih boleh nampak kehijauan lagi.

Ni tak pasti apa nama tempat die.Tapi u'ols nampak tak piranha yg tengah menadah air tu...

Woohoo! BIG SPLASH! best woo..rasa macam kene massage plak bila air kat mulut piranha tu termuntah.

Gambar ni terpaksa ambik time we'ols nak gerak balik.Maklumlah kan,susah nak bawak camera sana sini kat tempat yang rata2 dengan air ni.Kang tak pasal2 jatuh dalam air kan ke naya.Dan banyak jugak rides yg we'ols naik,tapi tak dapat ambik gambar banyak2 atas sebab musabab yang sama.

Ha...nampak banner ni? 
Bukit Gambang Waterpark has this cashless policy..
So,kita isi je berapa nilai yang kita rasa nak guna dalam waterpark tu ke dalam wristband termasuklah makan,minum,sewa cabana,locker,tube dll.Jangan risau,tak habis boleh refund semula.



 5.30pm.Tu diaaa...kemain lama we'ols berendam baru nak ingat balik.Dari jam berapa? Jam 10.30 pagi.hehe

Time masuk punya ramai manusia..Time balik dah nak senyap sunyi,maklumlah..dah dekat jam 6 mana de org nak masuk lagi.kalau tak silap,6.30pm Gambang waterpark ni tutup.
Sesiapa yang nak pergi,ni Ell snapkan harga ticket kat kaunter die.Kalau tak nampak,boleh kasi besar gambar ni eh.


Ni tempat u'ols nak refund duit kat wristband yang tak habis guna tu.Tapi we'ols habis dah semua untuk beli t-shirt/sovenir siap topup dengan duit lagi.

Ok,keseluruhannya,Bukit Gambang Waterpark 
1.BEST! cuma kecik sket je dari Sunway Lagoon.
2.Food die pun sedap,harga berpatutan.Oh,lupa ekk nak ambil gambar food die.
3.Kalau ada yg kata..alah,saya dah rasmikan dah waterpark ni.Ok,takpe..ahkak memang baik hati nak review pasal Gambang Waterpark ni.;)


Owh,sebenarnya we'ols ke Gambang ni bukan last week,tapi pada 9,10 &11 yang lepas.Time tu cuaca sangat cantik dengan matahari yg terik.Sampai semua terbakar kulit.Elok je hari ahad yg we'ols gerak balik tu,dari Teluk Chempedak angin kuat beserta hujan turun dengan lebat.Sepanjang jalan hujan mengiri we'ols sampai ke rumah.Dengar2 berita hari isnin jalan Gambang-Kuantan banjir teruk.Syukur we'ols dah selamat kat rumah.





* Banyak betul terlepas n3.Birthday inchek hubby ,birthday Aryan n birthday sendiri pun main lalu je.Tak de langsung n3 kat blog yang kononnya kata sayang ni.N3 ini pun tertunda atas sebab2 yg tidak mengizinkn.




Splashing Time!! @ Bukit Gambang Waterpark

Thursday, November 24, 2011

Sah failed Maths~

Hi alls...Ell nak tanya pernah tak u'ols jumpa dengan pengurus restoran yang sengal atau blur atau otak tak jejak atau apa sajalah istilahnya.Kalau restoren biasa je tak heran k.Tapi ni restoran ternama.




Mula cerita we'ols anak beranak pergi Batu Pahat Mall.Bila dah lapar perut mintak di isilah kan...We'ols decided makan kat Kenny Rogers.Bila sampai je tengok lengang..pekerja pun ada lah dlm 2-3org .We'ols agak akan dpt layanan VIP lah kot....:P We'ols pun melepak agak lama jugak lah..sambil bergurau anak beranak...:) 








 dan..sehingga tiba masa nak bayar..
untuk rujukan we'ols order:

1/2 ala carte RM19.50(with smoked BBQ sauce)

RM15.90
 
RM14.90

RM8.50

plus air F&N strawberry yang boleh refill bape banyak pun korang nak.
RM4.50
Total RM63.30
tax berape % lupa dah(malas nak cek resit)
But lebih kurang total price RM70 kot..

Ok,hsband Ell sangat details orangnya..Sebelum keluar tu makesure duit balance tu kena  betul ya..Dan apa yang dibayar pun tepat..bab2 duit ni jangan main2 beb..kalau tak cukup bayar pun tak berkat jadi darah daging.Bila diteliti...eh2..ini cashier sudah salah kira ni...we'ols order ala carte menu,tapi yang dikira 1/2 meal yang harganya RM26.50..nak halalkan? boleh je..tapi cuma bagi sedar sket kerja tu jangan sambil lewa...RM7 yang nak dihalalkan tu kira lepas jugak belanja sekolah anak.
 
On da spot hsbn jumpa cashier tu semula..cuma nak tunjuk dia salah kira.lepas tu dia lagi nak argue yang kita order 1/2 meal..pang pung pang pung pang....(3-4minit)

then,manager dia keluar .....

Manager KR:Ada masalah bang?
Hsbn:Ni salah kira ni(sambil tunjuk resit)
Manager KR:Siapa yg key-in resit  ni?
Staff KR:**** dah balik.(**** merujuk kepada nama staff lain)
Manager KR:Ok,takpe nanti saya pulangkan balance abang ya(sambil bagi RM80)
Hsbn:Eh,saya ada order jugak yang lain..bukan satu je.
Manager KR:Oh ye ke..apa lagi order tadi?(refer pada staff nya)

pastu staff tu pun sebut apa2 yang we'ol order...Heheh sengal la lu...takkan lah we'ols nak mkn setengah ekor ayam je utk 6 beranak...:D  Hsbn cuma tak puas hati yg half alacarte(RM19.50) tu jadi half meal(RM26.50).


Ok,sebenarnya insiden kat KR Batu Pahat Mall ni dah 2-3 kali jugak.So,lepas ni memang ler we'ols taknak makan kat situ melainkan kalau darurat sangat.haha.Setiap kali we'ols kesitu ada je masalah mengira.Failed betullah!.Kalau kat tempat lain mungkin we'ol terjah.


Sah failed Maths~

Thursday, November 03, 2011

Sambal Bunga Kantan Ikan Bilis~


Hmmmm..(mengeluh) susah betul jadi manusia kalau tak mengeluh ekk.Tapi Ell ni bukan mengeluh tak cukup makan ke apa.Bukan juga tak bersyukur dengan rezeki yang ada,cuma susah sungguh nak commit dengan blog ni.Lagipun sebagai surirumah sepenuh masa macam Ell ni,tak ada banyak perkara menarik yang nak dikongsi...

Yang ada ini ler die,resepi.Tapi resepi2 biasa takyah lah Ell kongsi ye.U'ols pun rasanya dah tahap master kalau bab2 masak asam pedas ke,kek coklet ke jemput2 ke kan...Yang di posted hanyalah resepi yg jarang dan tak berapa biasa...So,tak berapa banyaklah koleksi 'LadyEll's Recipe' dalam blog ni,Bukanlh pulak blog memasak katanyakan...Ini blog caca marba.:) Apa saje 'bout "Life of LadyEll'..ngeee



Ok,hari ni tayang resepi ibu mertuaku yang simple tapi sedap.Sedaplah pada tekak i'ols ni..:P
Memula dulu rasa macam pelik la,yelah..tak pernah dengar pun sebelumnya.Orang biasa guna bunga kantan ni tuk campur dalam asam pedas ke laksa ke gitu kan.Tapi bila dah pandai makan tu,alamak aiiih,rasa sangat sedap lah pulak.


BAHAN-BAHAN:-

Bunga kantan 3-4kuntum cukup.(dibelah 2atau 3,ikut besar bunga.dihiris kasar sedikit dari bunga rampai)
segenggam ikan bilis
2 labu bawang besar
5 batang lada merah
5-6 batang cili padi
belacan bakar
air asam jawa


CARA-CARA:-

1.Goreng ikan bilis ,ketepikan
2.Panaskan minyak,tumis bawang besar beserta cili dan lada merah.Kemudian masukkan belacan 
3.Apabila bawang mula layu,masukkan bunga kantan.
4.Kacau sebati dan tuangkan air asam jawa.rasakan garam nya .
5.Tutup api dan dihidang bersama ikan bilis tabur diatasnya.Pastikan ikan bilis tabur time nak makan ya,sebab baru sedap rasa ikan bilis rangup.


Ok,u'ols..yang mana suka bau2 n rasa bunga kantan tu boleh lah terai.
selamat menjamu selera...:)



Sambal Bunga Kantan Ikan Bilis~

Thursday, October 20, 2011

Urap Pegaga~


Urap pegaga ni Ell memang suka sangat.Tapi tak reti nak buat.So kali ni takde malu2 request kat mak mertua nak makan urap pegaga.Tapi bahasa cover arr sket kan..cakap lah nak belajar sambil puji urap pegaga mak sedap...:)
Makanya hari ni dah perturun ilmu,Ell nak share ngan u'ols pulak ye.

BAHAN-BAHAN NYA:-

daun pegaga


4-5helai daun cekur yang muda

sehelai daun kunyit

(3bhn ni dibersihkan dan dicuci.pastu tos kasi kering.Kemudian dihiris halus )



1 cawan kelapa parut putih
1 sudu besar cili kering kisar(option)
1 1/2 camca besar udang kering, cuci dan tos*
1 1/2 cawan ikan bilis*
3-4 biji cili padi*
 isi cekur*
 kunyit hidup*
halia*
sebatang serai dihiris* 1 ulas bawang putih*
6 biji bawang merah*
1/2 inci belacan*
1 camca teh gula*
Sedikit garam*
(*ditumbuk lumat)


CARA-CARA NYA:-


1.Tumis semua bahan tumbuk tadi,termasuk cili kering kisar.
2.Biarkan sejuk sekejap.
3.Gaul dengan kelapa parut dan daun pegaga tadi bila nak hidang.

Perrgghh! tak sedar diri Ell meratah sepinggan sorang.




Urap Pegaga~

Wednesday, October 19, 2011

Sebenarnya saya frust!!






 2 bulan lalu blog ni sepi tanpa berita.Tuan blog buat-buat tak tahu yang blog dia wujud.Cuma disebabkan tersedar yang blog ni pengikat ukhwah dan silaturrahim antara u'ols semua,barulah nak membiasakan diri dengan penulisan blog ni semula.Agak janggal pulak rasanya.heheh iyelah tu.




Sebenarnya Ell kecewa la sebab banyak-banyak gambar yang dah Ell ambik sana sini,Ell simpan dalam external hard disc,ada jugak yang dlm pc, 60% hilang tanpa khabar berita.hahah.Ni semua angkara virus yang durjana.bedebah sungguh!.Mula-mula tu ada,yang gambar bercuti lain,gambar resepi lain, gambar keletah anak-anak,yg siap rekod pun ada.Tapi bila pc dah mula problem,husband gi hantar service,dia format semula...ha! nasib lah kalau ada..mana yang hilang dimata tu redho je ler.dah tu nak buat macammana kan.Pc ok,ahkak yg meroyan.Dengan watermark berbayar yg Ell beli utk blog pun hilang macam tu je.So,i memang frust ok!!


Ell kalau buat n3 blog mesti mau ada gambar.kalau takde,rasa macam tak best.And u'ols pun rasanya tak perasan kot kalau n3 tak bergambar ni.Lagipun gambar tu penyeri.;)


Ok,nak buat pengakuan ikhlas.tak tipu munyer..:) n3 ni sebenarnya dah rangka dari isnin lagi.Iya..ayat yg banyak ini je.haha.Disebabkan penambahan usia dan bijaknya dak kecik Aariz tu(1thn 9bln),maknya pun ada penambahan kerja.


Bayangkan eh u'ols..maknya tengah type2 komputer,dia masuk bilik bukak gobok baju,tarik selai2..habis terburai atas lantai.Stop maknya disitu.Masuk pulak dapur.maknya sibuk2 memasak dia bukak gobok kabinet bawah ngan laci2 sekali sepahkan pulak sudu garpu,pinggan mangkuk.Aduhai,gasak..biorkan dulu.bukak plak die esbok di godaknye pulak cili kisar,bawang kisar yang ada dalam tu.Bagi makan,nak makan sendiri..dibancuhnye pulak dalam cawan,tuang semula dalam pinggan.Huhu..memang kene banyak bersabor.Paling tidak pun dapat settle kan tu semua time die tido ler.Itu pun kejap je.Dia jaga kang die berkemas semula.Memang rajin dak Aariz ni.hehe rajin menyepah.Kalau meninggi suara sket,dia senyum2 je.tapi lg sekali buat ngan muka serius,mesti dia membatu sambil merenung muka kita.jangan tinggi suara kali ketiga..nanti terus melalak sambil teresak2.


Makanya tiap2 hari memang kerja bertambah dari biasa.Tapi apa nak buat kan dah itu tanggungjawab surirumah sepenuh masa macam Ell ni.Nak mengeluh pun nanti jadi dosa.Sekali sekala jalan lah jugak ambik angin luar. Dak Aariz ni pulak kalau bab berjalan dia nye exited lain macam. Suka saja dia.


Tak de bezanya pun dengan Aryan time umur macam Aariz sekarang ni.Cuma bila dah besar sket ni(nak masuk 4thn) pandai dah berdikari sambil tengok tv n  conteng2 buku yg babah dia beli.






Walaupun Ell frust dengan gambar2 yang hilang tu,Ell tak kisah sebab ada si penghibur hati..:)

Sebenarnya saya frust!!

Thursday, October 13, 2011

Terima Kasih ole2nya kawan...


Assalamualaikum...
n3 ni ringkas je.Ell nak ucap terima kasih buat Huda Ahsin atas kiriman ole2.Serius,Ell dah lupa nama blognya apa.Maaf ya Huda..nanti saya cari n study balik blog awak yang ada dalam link frenlist saya.


Inilah dia barangnya..sampai susah payah cari cntc no Ell.Ole2 dari 3 negara tu dlm satu pack.Terbaeek... (ala2 Boboiboy sambil bengkok2 ibu jari)

  

FM dr Qatar






Kuih/manisan juga dari Qatar dan lagi satu ialah kurma yg Ell tak zoom.Kuih org arab ni kemain manis lagik.Dan rasanya d'ols panggil kuih2 macam ni halawa kan.Dah maklumlh kan,yg namanya halwa tu manis2 belaka.Kalau selalu mkn gini mau bersemut kencing nih.Berpotensi cepat dapat penyakit kencing manis.:D




Dan inilah rempahnya yang boleh dapat dari Brunei tu.Yang dulu Ell duk memesan.Serba 1 ha Huda bagi.terima kasih banyak2 ya Huda.




Dah namanya orang Johor,duk Batu Pahat lagi tu...rempah soto peserai pun Ell dapat jugak.Bukan satu atau 2,tapi 3 paket.Masaya'Allah,baiknya lahai.Insya'Allah Huda,ada hari nanti Ell balas.Macam kata pantun pepatah tu...

"Ada ubi,ada batas..
Ada hari ,boleh ku balas"

Oh ya,yang ini baru Ell perasan 3x3x3=3.haha Apa tu...hehe 3 ole2 dari Qatar(FM,kuih n kurma),x 3 kotak rempah dari Brunei dan x 3 paket rempah soto dari Batu Pahat = 3 negara.Eh ada motip ke...huhu itu pun nak jadi isu.

Huda,terima kasih banyak2.Semoga Huda dan keluarga diperluaskan rezeki.Insya'Allah.




Terima Kasih ole2nya kawan...

Friday, October 07, 2011

Rekod!!!

Assalamualaikum...
wah,rekod ni dah dekat 2bulan blog ni sepi.Tah lah ekk,macam dah malas nak ngadap blog ni.Tapi masih sayang kat inchek blog.Lama dah blog terbiar,kesian nengoknye.dah takde sape nak datang menjengah...Sehinggalah semalam tergerak nak menyambung menjaga semula.

Kisahnya,petang smlm tengah Ell duk melayan sinetron kat tiwi,tetiba hsbn Ell kata ada someone call yang dia tak kenal.Guna phne no hsbn Ell lagi tu.Gigih benar nmpaknya dia cari cara nak cntc Ell.Then,bila ditanya dan ditanya,rupanya rakan blogger yang dulu menetap di Brunei kini di Qatar.Jujur Ell tak tahu pun dia dah pindah ke Qatar.Maklumlah,lama dah tak berblog,apatah lagi nak blogwalk.

 Tahun lepas masa dia n fmly nak balik Malaysia Ell ada lah kirim rempah briyani pakistan ke apa yg dikatanya sedap n mudah.Pastu kat malaysia nanti bolehlah jumpa sebab kampung dia kat Batu Pahat(Johor) je.Tapi Ell tak kisah pun kalau takde.Rupanya dia lupa n Ell pun lupa sama sampailah semalam.

Dari Qatar dia tepon sebab nak bgtau ada hadiah untuk Ell yang di kirim dengan ayah dia yang kebetulan malam tadi balik Malaysia.Masya'Allah,apa punya perasaan time tu,malu pun ada terharu pun ada,sebak pun ada.Padahal kan u,ols..dulu we both tak berapa close pun..just Ell tanya rempah tu n dia kata boleh,Ell rasa dia sangat baik.Now Ell rasa rempah tu mungkin tak dapat lah kot,sebab dh lama kan.Then,Ell tanya berseloroh..hehe hadiah ni yg dari Brunei ke dari Qatar.Dia kata dari Brunei ada sket,dr Qatar ada sket dr Batu Pahat pun ada.Aduhai,malunya tak tahu nak balas macammana n bila.Semoga Allah jelah balas budi baik org2 macam ni.

Apa2 pun,dunia blog Ell rasa tak boleh nak tinggalkan.Disebabkan blog nilah Ell kenal ramai org2 baik macam u'ols.Terharu sangat."So Ell,ko jgn lupa daratan sangat,kalau tak dek kerana blog ni,org tak kenal ko pun.ko takkan ada kawan yang baik2 pun" .Tu dia motivasi duk terus menjaga baik blog ni.

Terima kasih u'ols yg bergelar sahabat.


Rekod!!!

Sunday, July 31, 2011

Marsha 10th Birthday Request!


Assalamualaikum...
Baru teringat birthday Marsha kali ni tak update dalam blog.Kesian,mamanya memang hampeh sungguh.Tapi kan..sangat mengejutkan..Marsha tak minta hadiah langsung..She just asking me kalau dia boleh ada  video clip macam adik2 dia.Hmm..maknya fikir tak panjang terus kata ok!.Tapi agak kelam kabut jugaklah,sebab nak scan gambar2 dia dari baby tu semua.Pilihan lagu memang kesukaan dia buat masa ni.10 tahun tu agak bermakna angkanya.:)

Apa-apa pun,nanti bila ada kelapangan we'ols bawaklah Marsha jalan-jalan and pilih apa yang berkenan ya.So,disebabkan ini adalah n3 keciciran makanya ringkas saja.Wishes,kisses and hugs semua dah dapat,inilah nak tunjuk hasil tangan tak seberapa dari mama.Enjoy!



Maaf kualiti tidak memuaskan.Biasalah...amatur.


Marsha 10th Birthday Request!

Saturday, July 30, 2011

Selamat datang ramadhan~

Assalamualaikum..lama tak update kan.Tak tau apa lagi alasan,rasanya setiap kali itu je lah alasan.Tak sempat,takde masa.Rajin sungguh buat alasan..haha.

ok sahabat Ell,Ell ingin memohon ampun dan maaf andai ada sebarang penulisan Ell disini yang menyinggung hati dan perasaan u'ols.Ell harap kita sama-sama bersihkan hati saling memaafkan agar amal ibadah dibulan Ramadhan tidak sia-sia.Puasa bukan setakat menahan lapar dahaga saja,mata,telinga dan perbuatan semua kena jaga.Kalau duk rumah,nak tengok tiwi kena bijak memilih siaran dan rancangannya.Tapi dari leka tengok tiwi tu,elok sangat kalau tambah-tambah pahala.

Ell suka nak kongsikan hadis ini.Sebenarnya banyak boleh kita jumpa pelbagai hadis yang berkaitan bulan Ramadhan ini.Ini adalah salah satunya.
"..Dia (Allah) akan memerhatikan perlumbaan kamu dalam Ramadhan, dan Dia akan membangga-banggakan kamu kepada para malaikatNya. Maka perlihatkanlah kepada Allah daripada kamu akan kebaikan. Sesungguhnya orang yang celaka adalah orang yang dijauhkan daripada rahmat Allah swt pada bulan ini.”(Hadis)

~Mari kita berlumba-lumba membuat amal kebajikan sempena RAMADHAN ini :)
 Dan satu lagi,Allah berjanji..
mereka yang mempunyai kalimah Laailaahaillallah iaitu orang islam, apabila mereka berNIAT untuk mmbuat 1 kebajikan,maka Allah swt akn berikan pahala meskipun dia tak dpt mlaksanakan niatnya itu.Jom kita psg NIAT utk tingkatkn amal pd bln Ramadhan kali ini supaya lebih ummph! lagi,Ell nak isytiharkan AZAM di sini:) "saya nak khatam quran skurang2nya 1x" !!!
~sape tahu kalau azam ni boleh jadi inspirasi utk org lain,dpt pahala free lg :)
Ok,last but not least..ada clip menarik Ell nak kongsi.

 SELAMAT BERPUASA DAN SELAMAT BERAMAL
RENUNG-RENUNGKAN..:)



Selamat datang ramadhan~

Wednesday, July 20, 2011

Rajin yang lain macam waktu berpuasa~


 Lagi beberapa hari je kita nak menyambut ramadhan.Lebih kurang 11 hari kan..Ada orang tu kan,bila dah nak dekat bulan puasa..dia baru sibuk gigih nak bayar puasa.Tapi berlagak seyh dah setteled sebab cuma bayar 6 hari je,kononnya yang hari-hari selebihnya puasa sunat bulan sya'ban katanya..(tuan blog kata)



Pastu kengkonon tetiba rasa diri rajin yang terlebih sangat.Macamlah supermom. Bila dah puasa tu,tak tau lah memang ikhlas rajin ke,atau nafsu je yang terlebih ngengada.nak layan tekak katanya..kesian tekak puasa kan..haha.Hari ni kang rasa nak buat kek gula hangus,esok pulak nak makan puding karamel,tetiba pulak nak layan chicken chop,pendek kata tah resepi apa-apa pun main sebat je.Bukan boleh tengok gambar makanan,ada je yang nak dikarang.Tak pasal2 resepi yang seumur hidup tak pernah buat pun alih2 menerai...sib baik jadi.

Ok,itu tadi bab nak memasak..tiba pulak datang rajin membongkar setor yang kalau korang campak cicak pun belum tentu hidupnya.Takde oksigen katanya.Sambil tengok-tengok apa khazanah yang tak dituntut tu kita bakor je.haha Alih-alih ada pulak barang-barang lama yang boleh diguna pakai semula.Kisahnya dah berzaman 2 biji setor tu tak berkemas..hahah dasarr.Maklumlah kan,mak mertua Ell ni anak ramai..mana yang dah tak mau pakai tu dan nak tukar baru,semua pakat dok hantar balik kampung..makanya rumah kampung pun dah macam setor lah gamaknya..Ok tak pe,semua dah clear,mana baju-baju,pinggan mangkuk,perkakas yang tah hape-hape tu dah bungkus siap-siap tinggal nak sedekahkan je.Sesi ini makan masa seminggu lah juga..rumah terkapar macam kapal karam:P

Tapi yang satu ini tak boleh tahan tahap kerajinan dia.Sudahlah puasa katanya,nak eksesais pulak.Tidak ke lembik nyawa.Memang rajin yang lain macam sungguh lah gamaknya.Yelah,inilah masa nak trim badan kan..tapi slim nye tak merasa juga.pelik sungguh.

Alahai,tu semua sebab tak mau rasa lapar sangat.Jadinya buatlah macam-macam benda.Ya,betul...kalau duduk sesaja rasa kejap-kejap kang nak jengah dapur.Makanya itulah solusinya...:)






Rajin yang lain macam waktu berpuasa~

Thursday, July 14, 2011

Semangat Tak Hilang~




Hello....
Hari ni masih bersemangat nak menulis n3.Ada harapan ni blog nak bernyawa lagi.:) Memang rasa berat hati nak menutup blog ni.saaaayang sangat kat blog.Sebab tu gigihkan tangan nak mengketik-ketik keyboard untuk blog hari ni.


Memang berat lah hati nak tutup blog ni,lebih-lebih lagi dari sini Ell kenal macam-macam kawan dari macam-macam negeri dan negara.Sampaikan satu ketika Ell rasa blog nilah yang menceriakan kehidupan seharian Ell.Tapi sekarang rasanya susah pulak nak handle macam-macam benda.Daripada terabai keluarga baiklah senyapkan blog ni je.


Tapi korang,korang dah bagi sedikit semangat untuk blog ni bernafas.Maknanya ada jugak yang memberi perhatian kat blog ni dan tuannya..hehe.mekasih korang.

Insya'Allah,pasti akan ada n3 lagi selepas ini..:)



Semangat Tak Hilang~

Wednesday, July 13, 2011

nak berkubur~




Kesian kan blog ni macam hidup segan mati pun segan.Tapi apa kata kalau tuan punya blog ni kuburkan je.Abis citer..ke ada cadangan nak bukak citer baru atau sambung je citer yang ada...Aduiiii,sori lah blog,bukan tak sayang lagi kat kamu,cuma tak cukup masa nak tumpukan ke kamu.:P

Ok lah,nak wish Happy Birthday untuk sis RASP yang ke..(sengaja dirahsiakan.)
Sorilah sis,birthday u semalam kan..Ell tak tau pun.:'( mesti dah tiup2 lilin bagai kan..mesti dah buat hajat jugak sambil pejam2 mata kan..:D
Ell doakan semoga sis berbahagia disamping keluarga yang tercinta.Diberkati Allah usiamu,dilimpahi rahmat keatasmu,perluaskan rezekimu,perbaiki amalanmu,peroleh kesihatan yang baik dan ceria-ceria selalu...xoxo

Sebut pasal birthday dan ulangtahun ni,sebenarnya Ell tergerak nak bukak blog ni sebab nak tengok bila tarikh 1st entri blog ni.hahaha teruk kan,nak sambut blogvesarry baru nak bukak blog.kalau tidak...jengah pun tak nak kan..tapi yang pasti dalam masa terdekat ni..3tahun sudah usia blog ni.Ok dear blog,sayang kat blog sebenarnya.Kalau ada harapan nak teruskan hidup...adalah nyawa.Tapi kalau tidak,hari kejadian blog itulah hari terakhir buat blog 'life of ladyell'.Til then bubbye....






nak berkubur~

Tuesday, June 21, 2011

Sarapan dan bekal~


Assalmualaikum...
kesian blog ni.Lama sungguh kena tinggal tuan..:D Sebenarnya ada je setiap hari surf internet segala,cuma tak berapa rajin nak ketik-ketik keyboard post apa-apa.Tapi hari ni agak tergerak hati nak menulis tentang sesuatu.Manalah tahu hari ini sebagai permulaan,dan mungkin esok lusa idea bertalu-talu. 


U'ols atau pun anak-anak, sarapan tak waktu pagi atau nak pergi sekolah.Haa..cek betul-betul rutin harian u'ols ya.Kesian lah tengok adik-adik yang kecik-kecik tu pergi sekolah sakit perut,masuk angin.Pastu nanti muntahlah,peninglah,pitam lah.hai,jangan buat naya.Menyusahkan orang keliling je.Lebih-lebih lagi cikgu,nak mengajar pun jadi tergendala.

U'ols tahu tak otak atau minda sangat memerlukan sarapan pagi bagi merangsang pemikiran ke arah pembelajaran yang lebih cemerlang di sekolah. Sarapan pagi dikatakan dapat mencergaskan minda jika dijadikan sebagai rutin harian yang penting untuk kehidupan yang lebih berkualiti.Pakar pemakanan sependapat bahawa mengambil sarapan adalah sumber pertama untuk memulakan kehidupan seharian, sekali gus mencergaskan minda. Kajian terbaru menunjukkan orang yang bersarapan secara tetap menikmati kehidupan berkualiti, tersusun, bersikap positif, lebih langsing dan memiliki daya tumpuan yang lebih baik.(langsing tu tak kukuh lagi)ahakss

 Sebenarnya,pengambilan sarapan pagi tak perlu terlalu berat.Cukup sekadar sekeping roti,segelas susu atau cereal/bijirin.Tetapi,jika memilih makanan yang kaya dengan karbohidrat yang memberikan tenaga,ia mampu menahan rasa lapar dan keinginan untuk makan diantara waktu sarapan dan makan tengahhari.Kata pakar,kesan nya amat positif terhadap kanak-kanak dan remaja yang mengambil sarapan waktu pagi.Mereka lebih fokus dalam pelajaran dan boleh menyelesaikan masalah terhadap pelajaran dengan baik.


Ok,untuk anak-anak Ell sejujurnya sejak dari sekolah tadika Ell dah bekalkan d'ols dengan sarapan dari rumah.Dan sampai sekarang pun Marsha dah darjah 4 masih bawak bekal tanpa malu.Patut Ell berterima kasih dengan cikgu-cikgu sekolah tadika tu jugak sebenarnya.kalau sekolah Tadika Kemas d'ols mesti sediakan makanan untuk murid-murid.Sebab tu Ell ingat lagi orang ramai yang kata Tadika Kemas tu sekolah makan..:)

Mula-mula register Marsha sekolah Tadika Islam tu dulu,agak kecewa sedikitlah sebab pihak sekolah tak sediakan makanan.Murid-murid kena bawak bekal dari rumah.Dan d'ols boleh berkongsi dengan kawan-kawan atau cikgu di sekolah.Time tu Ell ingat lagi terpaksa bergigih bagun awal-awal pagi nak bikin sarapan yang sedap-sedap.Maklum jelah,memang dah tahu cikgu-cikgu akan rasa juga bekal murid-murid :) Kata orang "alah bisa tegal biasa"kan.Lama-lama dah jadi kebiasaan n tak kisah nak menumbuk cili untuk nasi goreng kampung seawal 6 pagi.(kadang2 dia dh request malam sblm tidur).

Untuk pegetahuan,apa yang dikatakan sarapan ialah pada waktu 7-9pagi.Orang yang mempunyai penyakit seeloknya ambil lebih awal iaitu pukul6.30pg.Sarapan sebelum pukul 7pg adalah sangat baik untuk mereka yang ingin menjaga kesihatan.

Sebab itu,Ell pastikan anak-anak Ell ambil sarapan sebelum pergi sekolah dan bekalkan juga dengan sarapan tu.Sekali sekala je bagi duit belanja sekurang-kurangnya seminggu sekali atau 2 kali,kadang-kadang seminggu sekali pun tidak.Nasib d'ols tak de komplen apa-apa.

Ini bekal anak-anak Ell ke sekolah.Yang merah Marsha punya,n yang pink Dina punya.gambar ni ambil sebelum cuti sekolah haritu,sekarang botol air Marsha lagi besar dengan air penuh.Alah,botol nestea yang macam dalam iklan tu...."goncang botollah..bukan badan..." 

Ok sarapan pelbagai ya..tengoklah internet.Dah ada kemudahan kan.Selalu search resepi mat salleh yang simple2 lah.Paling cikai pun nuget or frankfurter n fries.Tu kalau terbangun 'awal' lah.Kalau bangun lagi awal boleh buat murtabak simple,sandwich,mini pizza guna roti,penkek/lempeng,baked bean,lasagna,frittata,murtabak meggi,sosej roll n macam-macam lagilah.Paling terdesak pun roti sapu jem,kalau sempat toast akan di toast.Tapi yang penting roti mesti ada setiap hari kat rumah. 

Salah satu kebaikan bawa bekal makanan dari rumah ni,kebersihan kita yang kawal.Makna nya dijamin bersih.Anak-anak Ell jarang bawak duit saku pergi sekolah.Bukan masalah kewangan,cuma nak biasakan budak-budak ni tak main sangat dengan duit.Melainkan ada keperluan di sekolah yang memerlukan duit.
Citer pasal duit belanja sekolah ni,teringat Ell waktu Marsha darjah 1.Time tu memang terlewat habis nak prepare sarapan.1st time bg dia duit belanja.Bagi 50sen je sebab dah bawak bekal air.Kalau 50sen tu cukuplah sebungkus nasi lemak katanya.Balik sekolah je sebagai mak yang prihatin ni(eceh) tanyalah kat sekolah beli makanan apa?Si anak pun jawab beli tempe goreng(fav dia tu).Ok,tapi yang tak puas hati ada ke dia bayar semua 50sen tu untuk sekeping tempe yang harga 20sen.Dia seboleh2 argue yang makcik kantin kata tempe tu 50sen.tak logik kan,sebab tempe tu kecik je.Lepas tu 2 tahun jugaklah tak bagi dia duit belanja.Bukan takat tu je,siap belanja kawan pun ada,beli pemadam lah,pensel lah...murah hati betul tau.Tapi bagusnya sikitpun dia tak merengek nak minta duit belanja sekolah.Pada dia bawak bekal tu tak de masalah.



Sarapan dan bekal~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...