Thursday, June 26, 2014

JOHO cuti panjaaaang....

Bismillah..
Assalamualaikum semua.Lama tak menulis.Kali terakhir 2bulan yang lalu.Tak tahulah apa nak jadi dengan blog ni.Semangat sang penulis sekejap datang sekejap pergi dan tak nak mari2...hmmm...

Oklah,ini nak khabarkan berita yang relate denagn tajuk diatas.Buat julung2 kalinya Johor aka JDT memegang gelaran juara untuk LIGA SUPER MALAYSIA 2014.Sehubungan itu seluruh negeri Johor telah diumumkan cuti umum pada 26 June 2014(khamis).Untuk penyokong JDT ia adalah sesuatu yang dibanggakan dan tentulah menggembirakan bila diumumkan cuti kan..Walaupun Ell bukan peminat bola sepak...tapi part cuti ni Ell sangat2 sokong yang amat.hehe 

Jumaat dan sabtu u'ols dah sedia maklum memang cuti,tambah lagi cuti hari Ahad sempena menyambut kedatangan bulan Ramadhan Al-Mubarak.Yuhhu...bestkan rakyat JOHO.cuti je manjang..hehe
Eh,tapi apasal yang Ell exited lebih ni...macam orang keje opis eh!?.Bukannya apa..exited ni sebab boleh cuti jadi drebar anak2 ke sekolah...bolehlah rehat sket...dan yang paling penting boleh jugak save petrol...hehu.Pitam oiii sehari dekat rm20 guna petrol.Pastu darab 5 darab 4.Ha..total sendiri berapa,jangan malas nak kira...gerak kan sket sel2 otak korang tu.Benda simple je nih. 
*Apa2 pun mama ikhlas hantar anak2 mama kesekolah k.bukan merungut...cuma mmerlukan sedikit ruang untuk merehatkan diri sendiri..*



Sempena menyambut kedatangan bulan Ramadhan yang mulia ini,Ell ingin memohon ampun dan maaf andai ada terkasar bahasa dalam penulisan.Kalau ada tak puas hati tolong jangan simpan dalam hati,jangan jaja sana sini...please luahkan je dengan Ell disini.Siapapun u'ols dan dimana pun u'ols.. Ell sentiasa berlapang dada memaafkan dengan seikhlas hati.Ok,di bulan Ramadhan nanti,jangan lupa tingkatkan ibadah,pahala kita cari..
Salam kasih sayang untuk u'ols yang membaca disini.
Terima Kasih.Assalamualaikum... 

JOHO cuti panjaaaang....

Thursday, April 17, 2014

HiShop 15% OFF~(April 2014)




Assalamualaikum...
U'ols HiShop nak bagi offer 15% ni.U'ols guna discount code tu k.Pergi terjah dan dapatkan produk kecantikan dan penjagaan diri kesukaan u'ols dengan harga offer.Dah,tak yah lepak lelama kat sini.Gi sana!! heheh.

Oh ya,jangan risau produk di HiShop dijamin adalah asli dan tulen dari produk2 rangkaian terpilih.Lebih 3000 produk dan lebih dari 150 jenama.Bahagian yang 'BEST' adalah penghantaran percuma dan percuma sample barangan.Apa lagi u'ols tunggu? Dahlah dapat harga offer,pastu kalau u'ols dah pernah berbelanja di HiShop,u'ols dah ada points yang tersimpan.Kalau u'ols baru mendaftar,u'ols dapat 200points.BEST kan?.Ok dah balik dulu...esok datang lagi k.
Saaayang u'ols!!




HiShop 15% OFF~(April 2014)

Tuesday, April 01, 2014

Hasil berbelanja di HiShop.my

Assalam..
Semalam dah posted pasal discount kat HiShop.my kan...sempat shopping ngan offer yang 40% tu tak? Tak sempat ke? alah...kesian u'ols.Tapi jangan khuatir u'ols...HiShop memang akan sentiasa ada offer.U'ols subscribe je..nnt d'ols update thru email.Email u'ols tu siap2 lah install kat phone canggih u'ols tu. ;)
Ok,Ell nak tayang hasil rembatan kat HiShop tu.Eh,tapi jangan salah faham...ini bukan yang offer semalam tu ye.Ini Ell grab masa ada offer15% je dengan discount code(lebih kurang 2 minggu yang lalu).Tanpa discount code,harganya sama je macam u'ols beli kat watson or guardian tu.Tapi kan,Ell guna semua points yang Ell ada sebanyak 800(rm8) plus discount 15% plus no shipping cost memang sangat berbaloi u'ols...

 Ha,inilah die yang Ell duk merengek ngan en.suami mintak tolong dia transfer kan kos produk ni via accnt bank dia.heheh..Mulanya mcm berat hati konon..at last dia kata shopping kat HiShop jelah lain kali.Apa tidaknya..tak yah lah dia bawak ma'am ni gi ke watson or guardian lagi kan...Berbelanja di HiShop minyak FREE,penghantaran FREE(RM50 keatas),masa nak kene FREE,tapi ongkos tak free ye.hehe

 Tadaaaa...FREE gift dari HiShop.Tapi Ell yang pilih, 2 je...x dapat nak lebih. :(

 Best tak? Apalagi start engine.... gi terjah HiShop.Eh tak yah start engine dah...tak perlu kemana2.habiskan je masa duk melangut depan komputer.heheh


Ha...nampak tak total dia tu berapa.Kalau u'ols ke kedai..memang gitulah harga dia.tapi dengan HiShop Ell bayar RM80 sahaja.Berbaloi2 shopping di HiShop...Jimat duit,jimat masa n jimat minyak kereta.Barang pula,dijamin sampai dengan selamat ke tangan u'ols.

*Maaf,Ell malas nak rotate gambar ni.Makanya u'ols kene rotate kepala u'ol sendiri.heheh nampak macam kejam ke?
**Phone number yang tertera disitu dah tak berfungsi lagi...makanya i have no worries.Eh,macam pantun plak.


Ok,ini kata2 terakhir untuk posting kali ni.

100% of HiShop brands are genuine and sourced directly from the brand distributors. 






Hasil berbelanja di HiShop.my

Monday, March 31, 2014

Shopping @HiShop.my

Yuhhu....u'ols suka shopping produk kecantikan? mari sini Ell nak share online beauty and cosmetics store.Ok,mmg best..offer gila2 punya.Gerenti u'ols tak menyesal n akan selalu dok jengah2 tak menentu masa walaupun takde bende pun yang penting sangat u'ols nak beli.
Servis terbaik i tell u...Order hari ni,esok or lusa dah sampai si abang pos laju depan rumah u'ols.Dan yang paling best,tiada kos penghantaran,free sample(apa2 je produk pilihan yang ada dalam senarai 'free gift').Ok,banyak lagi nak story mori,tapi offer hari ni diskaun 40% untuk sebarang produk.Hari ni sahaja(31 march 14) cepat2 gi terjah 


Oh ya,jangan lupa sign up kemudian masa checkout tu isi kat kotak discount code FAST 



Sorry lambat post n3 ni...esok sambung lagi ea.

Shopping @HiShop.my

Wednesday, March 12, 2014

Baked Mac & Cheese~(resepi)


Bismillahirrohmanirrohim...
Assalamualaikum u'ols.Lama sungguh Ell tak menulis n3 di blog.Tak tahulah kenapa agaknya.Mungkin rasa malas nak membebel2.(padahal bukan bercakap pun,type je). Baiklah,hari ni Ell nak share resepi seperti tajuk diatas ye puan2...hehe

Tapi nak bagitau lah kan,resepi ni inspirasi dari rancangan Diners,Drive-Ins and Dives @Food network. 
Host dia Guy Fiere yang rambut putih,badan besar tu.Ell layan jugak rancangan ni sebab dia pergi restaurant yang best2 utk dia cuba.ala2 jalan2 cari mkn lah gitu...Dan ada satu episod ni Ell tengok tahun lepas pasal cheese ke apa..ntah lupa dah.Pastu dia pergi review kat satu restaurant yang specialty dia baked mac n cheese.Super cheezy u'ols....meleleh!



Ok..resepi ni Ell alter ikut tekak melayu lah ea.Idea ni pun datang dari sister in law yang bagi resepi lasagna...dia kata bubuh sket rempah kari daging.Resepi asal restaurant tu guna cheese sesaje.Pasta sauce ni Ell nye taste ye.Let's cekedaut u'ols...:)

Bahan2:
~200gm macaroni(dicelur sampai lembut)
~130gm butter(separuh saiz butter biasa)
~2sudu mkan tepung gandum
~susu segar 1/2 liter(500ml)
~2biji bawang besar(potong dadu)
~3-4ulas bawang putih (dicincang)
~daging cincang
~cendawan tin 3-4biji dihiris (ikut suka)
~mix herbs atau apa saja perasa yang u'ols suka.seperti oregano,bay leaf,basil dan seumpamanya.
~1/2 tin kecil tomato puree.
~2sudu makan serbuk kari daging.
Seketul kiub pati ayam/daging.
~200gm mozarella/parmesan cheese parut (campur 2-2 pun ok)
~sedikit minyak zaitun untuk menumis.

Cara2:
1.celur macaroni sampai lembut,toskan.



Sos putih cheese
2.Panaskan susu,jgn mendidih.
3.Dalam periuk lain,cairkan butter,sebelum mencair masukkan tepung dan kacau cepat2 dengan hand whisker.Tutup api.
4.Masukkan campuran butter dan tepung tadi kedalam susu hangat dan kacau cepat2 supaya tidak berketul2.Pastikan api dalam keadaan kecil ke sederhana ya.
5.Masukkan separuh kiub pati ayam,kalau suka sedikit lada sulah.Kemudian masukkan segenggam kecil cheese parut.Kacau sentiasa supaya tidak berkerak.Agak2 dah pekat seperti yang dikehendaki,tutup api.Ketepikan.


Sos pasta tomato
6.Panaskan minyak,tumis bawang putih dan bawang besar.Masukkan daging cincang.
7.Lepas tu masukkan serbuk kari dan tumis agak2 garing.
8.Masukkan separuh lagi serbuk pati ayam.Kacau sebati dan masukkan tomato pes/puree serta cendawan.Kalau suka masam boleh bubuh tomato lebih.Perasakan seperti bay leaf atau seumpamanya.
9.Kalau rasa pekat,boleh tambah sedikit air.sket je ya.agak2 sesenduk.Biarkan sehingga daging masak.
10.Boleh masukkan terus macaroni yang dah siap dicelur tadi.Kacau rata2.

Ok,cara nak sediakan.
1.Sediakan bekas aluminium/caserol(pastikan boleh dibakar dlm oven) 2.Tuang sedikit sos cheese kat dasar tak kenang dek untung..eh!.
3.Tuangkan macaroni yang dah bergaul sebati dengan pasta sos tadi.
4.Tuangkan baki sos cheese dilapisan atas.
5.Taburkan dengan parutan cheese.
6.Bakar dalam oven sehingga cheese cair dan keperangan.Lebih kurang 15 minit dgn suhu 170'c(anggaran) .

Ok,siap bakar...TING! oven dah bunyi,makan panas2 mmg mabeles.

Selamat mencuba.






Baked Mac & Cheese~(resepi)

Monday, January 06, 2014

Choc & Cheese Mousse Cake~(Resepi)


Assalamualaikum..
Wah...tetiba je hari ni update belog kan.Excited u'ols...Earning kat Nuffnang ada hasil,walaupun blog ni macam semput je nak gerak.huhuhu..
Oklah,plus nak tunai kan janji-janji manis kat u'ols yang minta share resepi CCMC ni.(wah!kelaszz nama).

Ok,lets cekedaut..:)
dan dia siap ada video untuk u'ols lebih faham.
Tapi kan,kalau dah nama resepi barat ni,dia memang superrr manis u'ols...Ell cadangkan,u'ols amik resepi kat sini and u'ols boleh refer video tu untuk step by steps...

BAHAN2:-
Loyang base petak 8"/Loyang base bulat 9" 

Lapisan Bawah (1)
180gm biskut tiger susu
110gm butter

1.hancurkan biskut tiger,dengan pengisar kering atau masuk dalam plastik u'ols ketuk2 dengan penggelek karipap.
2.Cairkan butter,dan satukan dengan biskut.
3.Tekan padat dalam loyang base,dan masukkan dalam petisejuk sementara nak siapkan lapisan atas.

Lapisan Cheese(2)
250gm creamcheese
120gm gula castor
150gm uht whipping cream
1 sudu besar gelatin (halal)
60ml air panas

1.Pastikan creamcheese lembut pada suhu bilik untuk kerja2 yang lebih lancar dan efisyen.Jangan nanti komplen cheese berketul2.Kata resepi salah.Ok,faham disitu kan..
2.Campurkan gelatin kedalam air panas,kacau sehingga larut dan kembang.Cairkan secara double boiler sehingga tidk berketul2.Sejukkan sebentar.
3.Pukul cream cheese yang dan lembut tadi bersama gula cator hingga kembang denagn kelajuan sederhana hingga laju.
4.Kemudian masukkan whipping cream dan pukul lagi.
5.masukkan pula gelatine dan kacau sehingga sebati.
6.Tuang adunan cheese ini keatas base biskut tadi dan simpan dalam peti sejuk selama lebih kurang 1 jam.

Lapisan Chocolat Mousse (3)
300ml whipping cream(guna non dairy whipping cream brand 'rich gold label')
1 sudu besar gelatine(halal)(campurkan dgn 60ml air panas dan cairkan secara double boiler)
50gm serbuk koko*
100gm gula icing* 
1/2 cwn air suam*
*satukan,jadikan pes*
1sudu besar + 1stgh sudu besar air panas(optional)

1.Putar whipping cream hingga softpeak(bertanduk)
2.satukan kesemua bahan dengan kaedah kaup balik.
3.Tuang keatas lapisan cheese tadi dan simpan didalam peti sejuk sehingga keras lebih kurang 1 jam.
4.Bila keras,kita nak tuang ganache k.

Chocolate Ganache (4)
35gm serbuk koko
50gm gula castor
150ml whipping cream
80gm coklat masakan
30gm butter

1.Satukan kesemua bahan,dan masak secara double boiler.
2.Tuang keatas lapisan chocolate mouse yang telah keras.Sejukkan semalaman atau sebaiknya 8 jam untuk mendapatkan adunan seperti kek.

 Kalau nak buat dalam bekas macam gini pun boleh.

Ok,silakan mencuba ya.Kalau tak cuba nanti cikgu cubit boleh?...heheh
U'ols mesti cuba resepi ni sebab superrr senang n dah tak tergambar kesedapannya..  sbb masuk mulut je hilang,masuk mulut je hilang. ;)


SELAMAT MENCUBA!
tata





Choc & Cheese Mousse Cake~(Resepi)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...