Tuesday, June 30, 2009

Pantai Timur - Final 2 days



Sori la u'ols tak habis lagi citer kat east coast nih.But Ell janji ini yg trakhir..lps ni tk de lg dah...
Day 4

7.00am : Breakfast
8.00am : Bersiap2 utk keluar (jalan lagi..).Hsbn Ell nk carik souvenir utk kwn2 Marsha n Dina.Pegi lagi Pasar Payang.Kat situ kan brg2 murah dn brpatutan.MIL pulak tk ketinggalan utk dptkn telur penyu...skali-skala.


We'ols lalu Chinatown nih.Kata kazen,selalunya main road tu sesak.Ni kira short cut la..
9.00am : Carik keropok lekor paling sedapp kat KT yg di guide oleh hsbn kazen.Sampai kat tempat tu,mak oiiii org punyalah ramai.so,we'ols decide round2 KT dulu.Tempat tujuan pertama Stadium Sultan Mizan yg runtuh tu kebetulan kira baru brlaku wktu Ell kesana. Bg Ell buat masa ni ia bleh dconsider as a must go place or site in Trengganu.


Apa pendapat u'ols? haa, jgn kata tk pegi jengah kan....siap bergambaran lagik.Dapatlh tengok dgn mata sendiri rupa stadium yg runtuh tu...apa yg nyata bg Ell setelah nengok dgn mata kepala sndiri..ia sbnarnya jauh lebih teruk dari yg dpaparknkn ddlm tv. Dgn bntuk stadium yg broval shape tu..boleh dikatakan keseluruhan bhgn sblh kiri dn kanan stadium tu runtuh dsamping effect d keseluruhan atas bhgn baki stadium yg trtnggal.


9.45am : We'0ls bajet org masih ramai kat tempat kopok lekor tu.So,we'ols round lagik area airport Kuala Terengganu.Menurut kazen,airport ni luaran je besar..tp dlmnnya kecik je..sehingga dikatakan boleh lihat dgn jarak dekat d antara dinding ke satu dinding...dn lebih menyedihkan jugak,bumbung airport ni mula menitiskan air hujan dbbrapa bhgn dlmnya..(kalau hujan lebat)


Isunya disini,disebabkan trgopoh2 nk bikin airport ni...landasan kapal terbang tak diukur betul2 sampaikan tak cukup panjang utk kapal terbang mendarat dn trbang.Jd setelah dteliti (yg sepatutnya dfikirkn in the first place) oleh krn di sblh dlm dh tk bleh nk usik lg sbb kaw prkmpungan so jwpnnya laut trpaksalh ditambak. Adalh lbh krg 2 batu lg ketengah laut utk menambah panjangkn landasan tu...

10.30am : We'ols dibawa lalu pula oleh kazen ke pulau duyong dimana tempat berlangsungnya pertandingan kapal layar Monsoon Cup yg mnjd kontroversi krn trlalu bnyak mmakan duit tp tk mmbawa apa2 faedah for the local people khususnya.

Gerbang masuk menuju ke tempat penginapan dn tempat berlangsungnya Monsoon Cup.Sekarang kawasan persekitaran agak terbiar.Brdekatannya pula kawasan perkampungan nelayan...

10.45am : Puas dh beround kesana sini,kali ni we'ols terusss menuju ke tempat Kopok Lekor yg paling top tuh.We'ols nekad dh,kalau ramai org gak...trpaksalah tunggu jgk.Dan...mmg dh diduga! mcm tk brganjak...mkin ramai adalh...

Inilah tempatnya...any1 knows Keropok Lekor BTB 2209?
Nmpk tk org Q dr dlm sampai keluar? Amboi..mmg kebas kaki berdiri lama tau.Kalau dtg ramai boleh lh tukar2 turn.Kalau u'ols nk tau, barisan ni sentiasa bertambah tk kurang2 sampai we'ols balik.

Gambar diatas ni proses membuat keropok dr merebus.Hsbn Ell tk plak amik yg di uli dr machine..senang je d'ols buat guna machine so that size nya semua sama.
Wow! mmg superb rasanya....tak rasa tulang belulang langsung n smooth je tecture nya.Klau makan gitu aje wktu masih panas lps siap drebus..tramat sedap.Harus diperakui tiada tandingan. :) Tk prnah seumur hidup Ell rasa keropok lekor yg ssedap ni,sungguh..lain dr yg lain.

Inilah owner nya (left) tgh berbual mesra dgn hsbn kazen (right).Rupanya jiran lama kazen..patutlah mesra.Owner ni dh ada bukak 2 perusahaan. Bnyak juga kedai2 kecil sekitar KT n bbrapa tmpt yg lain ambil n mnjual keropok lekor dr beliau...

12.15midday : Fuh! nmpak tak berapa jam we'ols menunggu keropok lekor yg super duper sedap tuh.Dr kul 10.45am sampai kul 12 lebih baru dpt we'ols punya...tp mmg berbaloi ahh.Kalau penat2 Q tp rasanya hampeh..nyesal tk sudah kan.Ell lupa plak harganya dikira mcm mana...MIL beli sekali RM 50.Saaangat banyak.
12.30midday : Tiba dirumah kazen, we'ols terus lunch n BIL1 pun tiba utk mengkhabarkan kepulangan ke Shah Alam (ahaks*).
1.30~3.00pm : Bersembang sambil mkn buah2 rambutan n lychee yg MIL beli kat pasar payang pg nya. Tp hrganya agak mahal berbanding kat Johor yg pd Ell sepatutnya lebih murah sbb bedekatan dgn Thailand
3.00pm : BIL1 Minta izin ibunya melancarkan perjalanan... :) TATA..
3.30pm : We'ols pun mintak diri meneruskan tujuan ke rumah cucunda pertama(lelaki bujang) MIL yg stay di Kerteh(skrng dh balik cheras,we'ols yg trakhir dpt gi jengah dia kat umah Kerteh tu).Ok,memandangkan nephew ni kerja di Paka(plant) n balik kul 8mlm,we'ols trpaksa lh menyinggah tempat lain dulu.
6.00pm : Sampai Mesra Mall yg Ell rasa satu2 nya mall yg ada kat kerteh setakat ni :) Ell rasa org time tu agak ramai jugak walaupun Giant supermarket tak bukak lagi.Mall tu ok la..biasa2 aja.We'ols cuma masuk kt toys 'r' us,reject shop,famous amos n Big apple je.

8.00pm : Keluar dr Mesra Mall.Bajet nephew pun dh nak balik keje.Huhuhu..menaun we'ols tunggu kat sebelah dpn Mesra mall tuh.Kul 9mlm baru dia betul2 balik keje.

3 beradik ni buat silent sign coz d'ols berdiri kat tepi surau sebelah Mesra mall.Rasanya ada org yg tgh solat dlm surau tuh.

9.15pm : We'ols menuju ke rumah nephew utk menurunkan brg2 dn bersihkan diri sblm we'ols keluar semula utk mkn malam.Makan mlm tu agak special sket(katanya) coz nephew bawak gi mkn seafood.Tmpt yg dbawa tu kira oklh,tp foodnya so so aje..(Kalau nk rasa seafood best,mehla dtg sini Ell bawak gi KUKUP,PONTIAN :)
10.30pm : Habis makan,we'ols gi Paka tengok suasana malam kat plant.Teruja giler Ell tengok dr jauh.Dah mcm bandar pun ada..tempatnya sangatlah besar dgn lampu n api yg terang benderang...Konon2 nak tunjuklah kat ank2,tp Marsha n Aryan dh trlalu letih sampaikan tk larat nk bukak mata.Cuma Dina sorang je yg nengok n bnyk brtanya.


Gambar ni amik dr cam phone jer..tak lh setanding gambar kalau diambil dgn camera canggih(DSLR) stengah org tu.. :P

11.45pm : Balik umah nephew n mmg dh tak leh layan mata lagi,cuma solat n terus we'ols tido...


Day 6 (final day)
5.50am : Awalnye we'ols bangun..apa nk buat, trpaksalah we'ols bersiap dan gerak awal coz nephew nk gi keje kul 6.50am n masuk keja kul 7.00am.We'ols tk nk menyusahkn dia wlau pn dsuruh pegang salah satu kunci n bawa blik kampung so we'ols dcide utk gerak awal.
6.45am : Dah salam selamat tinggal..we'ols pun keluar rumah serempak dn berpisah kat simpang jln besar krn lain arah tujuan..
7.15am : Tiba dipantai Kemasik yg tgh drenovate utk diupgrade sbg tmpt rekreasi (tk sesuai utk brmandi manda lg krn bentengnya yg kini agak curam brbnding dulu kata hsbn Ell).
Nmpk tak sang matahari baru memancarkan sinarnya.Itu bukti yg kukuh we'ols tiba situ awal2 pagi.Tenang n cantik sangat.Rasa tak nk tinggalkan tempat tu dgn angin yg menampar2 manja kepipi.(ahaks).Tetiba ada stranger yg pelik dtg naik motor tengok2 we'ols. Mngkin dia hairan kot napa dtg pepagi buta nih.Ell n bdk2 masa tu masih dlm keta n mmg lock dri dlm. Hsbn Ell n MIL je yg trun dulu tngok skeliling samaada bleh mandi ke tak kt situ sblm bwk Ell n bdk2 trun kemudian. Org tu dkt dgn keta trtinjau2.Dsbbkn cara org tu mmg nmpak pelik,hsbn Ell trus nuju ke keta n tnya 'ada apa' kt org tu . Dgn tk jwb,tngok2 n just brlalu...kata hsbn Ell tk betul kot org tu.Dh standby gak hsbn Ell kot2 apa2 ke kn,tindakan kita pn kena btul.
Hsbn Ell brkenan ngan pokok yg satu nih.Ell pun tak tau pokok apa ..mungkin species pokok nenas laut.Ell tengok kat batu2 pun pokok ni leh tumbuh.
7.45am : tak nak berlengah lagi,we'ols melepaskan hajat nk mandi laut utk trakhir kalinya kat Terengganu nih.Zoooom we'ols menuju ke pantai Cherating tempat we'ols pernah mandi pd hari kedua tuh.

Tengoklh betapa sukanya Aryan


11.15am : Air laut pun dh mula pasang,we'ols pun gerak meninggalkan pantai cherating yg best tuh.
11.30am : Singgah masjid tah kat mana,bilas air laut yg dh melekat kat bdn n rasa melekit dek krn air masin tu.
11.45am : Harus meneruskan perjalann balik ke Pontian yg hampir seminggu we'ols tinggalkan.Krn dlm kepenatan,beberapa kali jugak we'ols berhenti berehat.
6.30pm : Tiba dirumah yg semestinya menanti kepulangan we'ols... :)
Finally...
~THE END~



Pantai Timur - Final 2 days

Monday, June 29, 2009

10 weeks~


hello n hye...
Ell update jez gambar yg special ni utk ell share ngan u'ols.Tulis bnyk pun buat penat je..u'ols tafsir sendiri apa ada dlm gambar ni eh.Mungkin perubahan hormon malas dlm badan ell ni buatkan ell malaz nk type bnyk2.Harap u'ols fhm lh ye.




Ok,usia kandungan ell sekarang dh 10 minggu n mungkin due pd 24 Jan 2010.

Itu ajelh yg ell nk share,kalau ada kelapangan masa ell lawat blog u'ols k.Buat masa ni,ell mintak maaf bebanyak.. :(

*smooch n hugs*


10 weeks~

Wednesday, June 24, 2009

Pantai Timur - Day 4 (part 2)


Bismillah...
Tak nk panjang citer Ell sambung jelah previous n3 yg mcm trbengkalai tu eh.Rasa mcm tk complete kalau tk habiskan citer kat terengganu tuh.
Day 4 (part 2)
1.30pm : Tiba dirumah MIL nephew dimana tempat penginapan we'ols yg ke-3 utk mlm ke-5.(no pic taken)
1.45pm~2.30pm : Lunch yg disediakn oleh wife MIL nephew.Syukur
alhamdulillah..walaupun sederhana tp lazat n yg penting we'ols rasa kenyang.
2.30pm~3.00pm : Solat then brsiap2 gi Masjid Kristal(tempat mesti pergi kat KT).
Gerbang menuju ke Masjid Kristal dan Taman Tamadun Islam(TTI)
Nah..itu dia Masjid Kristal yg jd bualan mulut ramai
Kubah masjid kristal yg kemain bnyk lagik
Chandelier yg brgantungan di dlm. Sebenarnya lh kn bila dh lihat sndiri yg di katakn Masjid Kristal ni...ianya tramatlh kecil klau nk dbandingkn dgn kosnya yg 'trlampau' tnggi dari sepatutnya.

rehat2 depan masjid sambil tunggu MIL nephew solat zohor
3.50pm~7.00pm : Melawat Taman Monumen masjid2 Islam Dunia.
Menuju pintu masuk ke Taman Monumen
U'ols boleh pilih sama ada nak naik tramp or basikal.Tp bukan free yer..ada bayaran lain.We'ols konon2 nya nk lebih puas so we'ols pilih jalan kaki jer tnpa sebarang charge tambahan.


Passport utk masuk harga RM10 utk dewasa(merah) dan RM5 utk knk2(biru)
Then,u'ols leh bangga lh bila dpt cop rasmi 'TAHNIAH' tu bila u'ols dh habis lawat semua monumen2 masjid yg ada(nk keluar)
Jom lah tengok negara mana yg Ell dh lawat dgn passport RM10 nih. (ish,konon..)
Masjidil Haram,Saudi Arabia & Sheikh Lutfallah Mosque,Iran
Great Mouque of Agadez,Niger & Badshahi Mosque,Lahore,pakistan
Great Mosque of Qairawan,Tunisia & Suleyman Mosque,Turkey
Al-Manar Kudus Mosque,Indonesia & Aleppo citadel,Syria
Pattani Central Mosque,Thailand
Sultan Omar Ali Saifuddin,Brinei Darussalam & Mohamed Ali Mosque,Egypt
Masjid Nabawi,Madinah
Taj Mahal,Agra,India
Kul Sharif Mosque,kazan,Russia
The palace of Al-Hambra,Granada,Spain

~Menuju ke Kubbah As-Sakhrah(Dome of Rock),Baitul Muqaddis,Palestin &
~Keadaan dalaman Dome of Rock(boleh masuk)
Pandangan Kubah dari dalam.
Abu Nasr Parsa,Afghanistan & Great mosque of Samarra,Iraq
Kalyan Minaret,Uzbekistan & Xian Mosque,China
Sementara tunggu MIL menghabiskan lawatannya ,kids ni gi main kat playground yg disediakan..
Fuh! rasa mcm nk trcabut kaki melawat satu2 masjid tuh,Imagine la 21 buah masjid .Btw trmasuk masjid negara malaysia tau...Ada masjid2 yg tertentu d'ols ada buat tayangan gambar mengenai masjid berkenaan .Antaranya Masjidil haram,Taj Mahal,Dome of Rock n Masjid Al-Hambra.Bila masuk dlm tu,sejuk lh sket.ada aircond kan...
6.50pm : basahkan tekak yg dahaga kat Cafe Wan Man (dlm TTI).1st visit dpt meal voucher RM3 seorang kat cafe tuh.
7.00pm : Semua pengunjung diminta keluar sbb TTI dh nk tutup..tp sblm tu lebih kurang 6.45pm d'ols dh announce utk meperingatkan all da visittors la...
7.00pm : We'ols gerak balik ke rumah MIL nephew.
7.30pm~10.00pm : Solat n dinner then rest sambil borak2/sembang2
10.30pm : Tido...I'm so tired.
To Be Continued..
Pantai Timur - Day 4 (part 2)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...