Friday, September 20, 2013

Kek buah-buahan keju~(resepi)


Assalamualaikum....
Hai ols...tengah bz membersihkan lumut2 dan fungus keliling rumah.hehehe.Tu yang muncul lagi nih.Tapi Ell sedar,sahabat blogger masih tak perasan Ell nyer 'come back' nih.haha (macam penting sangat kan).

Ok lah u'ols,berbalik kepada tujuan asal yer.Nak kongsi resepi yang Ell dapat dari sahabat sekolah (HATIJAH) yang dia kongsikan di FB.Dah 2 kali Ell cuba.Cubaan pertama tidaklah gagal...sedap pun ye,cuma ada certain part yang Ell tak puas hati.Permukaan kek agak gelap sedikit.Tapi bukan hangus tau...and terasa kering sedikit.Rasanya tak teruk sangat...yang Ell boleh kata is SEDAPPPP! u'ols should try this recipe.If u'ols peminat kek buah2an kukus,ini antara pilihan yang patut dicuba.

Ini cubaan pertama.Dek kerana kulit luaran nye gelap...ahkak saje je kasik bedak sket,pastu letak buah peach sbg penyeri.Eh,u'ols jgn letak bedak betul ye..ini kiasan je...Ell sprinkle ngan gula icing.Ada kang yang ikut ajaran sesat ahkak buh bedak...haha

Ok,ok...nak cuba?Nah resepi.

BAHAN2:-
250 g cream cheese
250 g butter
200 g Gula pasir
4 biji telur gred A
1biji lemon/ kikis kulit dan ambil airnya

(tak letak,Ell tukar sunquick oren sesudu)
200 tepung gandum•••
1/2 sudu teh baking powder•••
1/2 sudu teh bicarbonet soda•••
210 Buah2an campuran
150 tepung gandum
Secubit garam 


CARA2:-
1.Sebelum itu , ayak bahan yg ada
••• 

2.Gaul rata 150gm
 tepung dgn buah2an, bungkus dgn kertas kuat2 ketepikan.

3.Butter , cheese pukul rata lalu masukkan gula pukul sampai puteh, kemudian masuk telur satu persatu, pukul hingga kembang.


4.Setelah kembang,masukkan air lemon dan kulitnya, pukul lagi baru masukkan tepung gandum yg 3 dot.kacau rata.

5. Masukkan Buah2an,kacau pelahan lahan guna kaedah kaup balik hingga rata.

6.Guna Loyang 7x10.Sapukan dengan sedikir marjerin,kemudian alas kertas minyak sekeliling loyang. 

 *(Loyang 8x8 pun boleh)

7.Bakar selama 1 jam , api atas bawah dengan suhu oven 170'C.Bergantung pada oven masing2.
(Ell bakar 45minit je sbb tak nak dia kering n gelap macm yang sebelumnya)
 

Pastikan kek betul2 sejuk baru dipotong.Kalau tidak,nanti kek hancur.


 Taraaaa...ni hasilnye selepas pembakaran selama 45 minit.Ok,perfecto!!Sedap dan memuaskan.Oh ya,Ell bagi 2 adunan sebab kali ni guna loyang 4x8inci.


Ok,nak cuba...silakan.Tak nak cuba...tak paksa. ;)

*Terima kasih buat Hatijah atas kesudian beliau berkongsi resepi ni.






Kek buah-buahan keju~(resepi)

Thursday, September 19, 2013

Homemade Ice Cream~(Resepi)

 Taraaaaa...
Wah,dah lama tak update hari ni tetiba je kan.Sharing is loving terus u'ols...Come2..nak share resepi .
Eh jap2...
Assalamualaikum...haha exited semacam u'ols...masuk rumah tak reti nak beri salam.Rumah tinggal2an katakan...ahaks.
Ok, n3 kali ni nak bg resepi aiskrim ekk seperti yang tertera kat tajuk tu kan...Sekali u'ols buat...sekali tu jugak u'ols akan kata...wah....hebat!(kat diri sendiri)hahaha...2 kali buat...u'ols akan kata tak yah dah beli eskrim kat kedai.gitu.


Ell dah 2-3 jugak buat...Resepi yang Ell bg ni dah di alter yer...Kalau ikut resepi asal is superrrrr manis u'ols.Ok,Mari semak resepi.but sorry u'ols Ell terlupa nak snap step by steps.Terlupa boleh bubuh gambar dalam blog.:)

BAHAN:-
1/2 tin susu cair
1/2 cawan whipping cream
1/4 tin susu pekat manis
7-8 sudu makan gula pasir halus
1 sudu teh esen vanilla
sebiji telur
1 sudu makan ovallete
perisa kesukaan
cadangan(strawberry,coklat,milo,oreo atau vanilla)
Buah2an segar (optional)
coklat chip/choc rice (optional)
almond/walnut (optional)

CARA:-
1.Campurkan kesemua bahan kedalam mangkuk mixer kecuali perisa/buah2an/coklat/kekacang.
2.Pukul selama 20minit tanpa henti.Kalau guna mixer tangan tu gelek gerudilah u'ols sampai lenguh...hehehe
3.Simpan adunan kedalam freezer dengan suhu pembekuan yang maxima atau bergantung pada petisejuk memasing selama 1 jam.
4.Selepas sejam,keluarkan dan pukul semula selama 10minit.Kemudian,campurlah bahan2 lain kesekuaan u'ols tu.(perisa strawberry,buah stawberry,almond, walnut dll.)Ala2 'Haagen dazs' gitu kan...Oh ya gaul guna kaedah kaup balik je ye...manja2 gitu. :P
5.Simpan semula dalam freezer selama 4jam(minimum) atau lebih.


 Adunan tu boleh dapat 2 bekas penuh mcm ni ye

Inilah hasilnye u'ols...Vanilla flavour + chunky choc(ikut suka nak letak coklat apa)

Strawberry flavour.


Silakan mencuba!!
Voilahhh...




Homemade Ice Cream~(Resepi)

Monday, July 15, 2013

Coklat Peanut Butter Bar ~(Resepi)

Mohon maaf n3 ini bukan nak menduga iman didada,cuma sekadar perkongsian yang tak seberapa untuk u'ols mengisi masa yang terluang,jika ada.SELAMAT BERPUASA.:)


U'ols pernah makan coklat peanut butter tk? Ok,kali ni ell nak share resepi je.Rasanya saling tak tumpah mcm Reese's.paling tidak pun iras2.











Sebelum tu nak warning,kalau ikut resepi asal bulat2,memang superrr manis.Maklum je lah ye...resepi mat salleh ni tak mengagak manisnye.If u'ols suka manis,boleh ikut resepi ni.Kalau takut kencing dihurung semut,silalah kurangkan gulanya.Ell ni 1st time buat,memang sibijik sejibon la ikut resepi.Sekali...ha hambikkk! manis bedengung!! Tapi rasanya memang sama dengan coklat reeese's tu.Serious...tak tipu punye.U'ols boleh try.
Ok,ini resepinya.Mudah je.

BAHAN:-
2 cawan  graham cracker/digestive biscuits (dikisar halus)
2 cawan gula halus(kurangkan jadi 1 1/2cwn)
1 Cawan butter (dicairkan)
1 cawan + 4 sudu peanut butter (creamy/chunky)
1 Cawan semi sweet choc chip

CARA:-

1.Campurkan butter cair,graham cracker/digestive biscuits,gula halus dan 1 cawan peanut butter.Gaul sehingga kesemua bahan sebati.
2.Alas dulang pembakar berukuran 9x13 dengan kertas minyak supaya senang mengeluarkannya.Ell guna dulang size 8x8 dan hasilnya agak tebal sedikit.Pastikan sapukan sedikit butter keatas dulang pembakar dan atas kertas minyak.
3.Tuangkan adunan yang telah digaul tadi dan tekan padat kedalam dulang pembakar.Ketepikan.
4.Cairkan choc chips secara double boiler.Campurkan dengan 4 sudu peanut butter.Setelah cair dan likat,tuangkan keatas adunan di dalam dulang pembakar tadi.(Ell sengaje tambah taburan  dwi colour choc chips kat atas die) Simpan dalam peti sejuk.
5.Bila coklat dah mengeras,potong 4 segi mengikut saiz kesukaan.Memandangkan rasanya yang manis dan berkemungkinan u'ols akan rasa muak...seeeloknya potong dengan potongan yang kecil.Bila2 u'ols rasa nak makan,sebutir je ngap ke mulut.

Simpan dlam botol/bekas bertutup didalam peti sejuk.

Peminat coklat dan peanut butter,resepi ni salah satu resepi yang u'ols mesti cuba.Trust me! takkan mengecewakan n u'ols mesti puas hati.Silalah berkongsi rasa dengan jiran2 u'ols juga.:)


SELAMAT MENCUBA!

*Untuk gambaran langkah demi langkah,sila lawati http://eugeniekitchen.com/no-bake-peanutbutter-digestive-bars/

Coklat Peanut Butter Bar ~(Resepi)

Monday, June 17, 2013

Bahulu Pecak(resepi)

Bismillah..
 Bahulu pecak teramat lah susahnya nak jumpa melainkan kalau u'ols pergi ke rumah orang2 bugis yang ada 
majlis2 keramaian atau kenduri kendara.Tapi kuih ni adalah bukan kegemaran kanak2.Ell buat ni 4-5 hari baru habis.

Asal usul kuih bahulu pecak ni tidaklah Ell ketahui sebab tak mengkaji.Tapi pecak dalam bahsa bugis tu bermaksud banjir atau lembab atau basah.Ha,gituler kot.Orang2 'lama' memang suka kuih ni.Mak mertua Ell lah.Manis je muka dia bila Ell buat bahulu pecak ni.Semanis kuih ni...ya! amaran keras! kalau ada penyakit kencing manis silalah hindari dari kuih ni.Sebab kuih ni super manis sampai kan besar kemungkinan kencing u'ols pun akan dihurungi semut sebab terlalu manis.hahahah.




Ok,bahannya dan caranya mudah je.Tapi kenapa ekk susah na nak jumpa.keliling rumah Ell ni adalah beberapa jiran bugis,so...mgendenglah resepi ni..Meh Ell share kat sini ye.

Bahan2:-

10 biji putih telur size B
1 cwn beras pulut(disangai dan dikisar halus,kemudian diayak)
1sudu teh baking powder

baca dah bahan2 nya? simple kan?tapi mungkin sebab kuantiti telur n nak mengolah beras pulut tu yg leceh kot.Tu pasal lah org malas nak buat...

Cara2:-

1.Jerang pengukus,dan panaskan acuan yang telah disapu minyak.Seeloknya acuan 4segi.
2.Pukul telur sehingga putih pekat.
3.masukkan baking powder.
4.masukkan tepung pulut yang telah diayak tadi sedikit demi sedikit.
5.Masukkan adunan kedalm acuan yang telah dipanaskan tadi.Kukus selama 45 minit.

untuk pecak:-
6.masak air gula melaka bersama sedikit air.Sejukkan.
7.Kuih yang sudah dimasak,disejukkan dan dipotong anggaran setengah inci.Kemudian direndam dalam air gula yang dah sejuk.
8.Simpan dalam fridge,Makan sejuk2 untuk kenikmatan yang berganda.

Silalah Mencuba.Bayangkan yang u'ols sedang menghisap madu lebah bersama sarangnye ketika menikmati kuih ini.hehe



Bahulu Pecak(resepi)

Thursday, June 13, 2013

Bercuti-cuti di cuti sekolah (1)

Assalamualaikum...
hehe tajuk kemain lagi.Ok lah tak nak dah banyak2 membebel.Nak update simple je pasal cuti sekolah.Tapi ofkos ye ada gegambar.heheh (hancuss karangan bm.Main belasah je nak bubuh ayat).

Mula-mula we'ols tak de plan pun nak gi kemana-mana memandangkan anak sulong tu asyik lah dengan tusyen die.Alih2 dia kata tusyen minggu pertama je.Minggu kedua memang free sesaje.Kebetulan kawan sepermainan badminton offer we'ols ke pantai,mandi manda sambil berbbq.Wohhoo...memang syok lah kan.dan2 tu jugak i agree u.Imagine eh,nak pergi hari ahad,hari sabtu belah malam baru we'ols rancang.huhu terus jadik je u'olsss.Ell bawak ayam perap utk bbq.D'ols semua bahan2 n menu2 lain yang dah siap dari rumah.Memasing ada bahagian memasing...

Ok,we'ols pergi 4 berkeluarga.Memang seronoklah kalau dah memasing mengangkut anak2 kan.kecoh n riuh rendah dibuatnya.Pantai yang menjadi destinasi we'ols adalah di Desaru,tempat diberi nama Pantai Batu Layar.Ell tak pernah sampai.Agak kejakunan disitu.hahah.Now Ell dah tahu pantai tu agak menarik.Best jugak dijadikan tempat berkelah dan berkhemah.

Lepas subuh we'ols gerak dari rumah.Sepanjang perjalanan agak tenang, kemudian memasing keresahan sebab sinaran mentari memancar terus ke tingkap cermin kereta we'ols.agak memeritkan.

Untuk gegambaran,
let's cekedaut....

Pastikan u'ols jumpa dengan signboard ni ye.

Bila dah sampai ke pantai tu,u'ols boleh la pilih mane kawasan yang u'ols rasa strategik untuk u'ols berpiknik.We'ols sampai pun ramai dah penghuni.Mujur ada tempat yang kosong yang agak terlindung dan ada sedikit privacy.ecewah.:D

Apalagi,mulalah memasang khemah dan bentang tikar.Arang mula dibakar dijadikan bara.

Sementara kanak2 gi mandi(sambil ada dewasa yang memantau) 
Ayam dan sosej haruslah dibakar ye..

 Oh Ikan cencaru jangan dilupa.

Ini dua orang kawan2 i'ols yang memang sangat gonjeng.Senang betul hati d'ols...makan2 sambil menyanyi riang.hahah jangan memain,lagu high note tu.

 Yang ini boleh control lagi,sebab ada baby kecik kan...heheh

Lumrah sejak azali,kalau dah namanya menggodak air,tak kiralah laut ke kolam...bila naik mesti kelaparan...
Menu we'ols yang lelainnya ialah meehoon goreng,baked macaroni n cheese,nasi putih lawan ngan lauk2 panggang,buah2an keropok ikan dan minuman.Walaupun nampaknya alakadar je,tapi we'ols keriangan.:D


See,memang riang kan.D'ols ni sangat sporting!

Ada pulak org menjual eskrim.Yang kekanak apalagi mengoder je le.


Kebasahan sambil menikmati hidangan..

 Antara anak2...

 Ombak die best! Walaupun kecik,tapi sepanjang masa ombak tak berhenti.

 Tapi jangan risau,ini bukan ombak yang ganas punye...die memukul dengan kasih sayang je..heheh siap we'ols yang menghempas badan ke ombak tu.syok habisss! 
Oh ya.sempat jugak we'ols main bola polo dalam air tu.Kepenatan,keletihan...tapi seronoknya tak terucap dah dengan perkataan.

Dak Aariz ni memang tak berapa gemar main air laut.Dia yang bolehnye pool je.

Dari pagi sampai tengahhari we'ols meredah ombak lautan untuk kegembiraan,akhirnya jam 2.30 petang we'ols mula packing barang untuk beransur pulang.Ngam2 habis packing,hujan mula turun berderai...Niat hati nak bersantai lagi..tapi apakandaya...memasing dah kepenatan...nak balik rumah..bersiap pulak ke dewan .badminton katenyer...ok,itu citer lain masa.

Ini antara pemandangan di pantai Batu Layar.Gambar google je.oooppsss soriii...


Itu sahaja dahulu untuk dikesempatan kali ini yang 'simple je'. :D
Ada masa nanti Ell update lagi.Dan mohon maaf andai ada terkasar bahasa serta gambar yang agak kesilauan itu.Itu mungkin faktor cuaca yang sangat terik dek pancaran matahari.


Bercuti-cuti di cuti sekolah (1)

Monday, April 15, 2013

Peri-Peri Chicken ala Nando's~Resepi

Assalamualaikum...
Hai.Pelik benar lah. kejap kata sayang kat blog,tapi asyik tinggal2 je.But don't be khuatir ye blog,Puan LadyEll masih setia dgn kamu.:P

Ok,since Ell upload gambar ayam panggang peri2 ala Nando's kat Fb aritu,ada plak yg mintak resepi kan.Kat sini dengan ikhlas nya Ell nak share kan resepi tu dengan u'ols yang sedang membaca n3 ni.:)
Katanya,resepi ni asal dari orang portuguese."The sauce itself has its origin marked at Portugal,it is widely used in African countries like Angola,Mozambique and South Africa" katanyer....Kemudian restoran yang pertama yang menyebarkan menu peri2 chicken ni adalah Nando's di South Africa.Dan restoran ini telah di franchise kan.Gitulah perkhabaran nyer...

Ok,jom semak resepi


BAHAN2:-

4 sudu makan minyak zaitun
4-10 biji cili padi merah (depends pada tahap kepedasan yg u'ols nak)
1 1/2 sudu mkn bawang putih kisar
1 biji perahan lemon
1 sudu makan paprika
sehelai daun bay kering(ada jual kat pasaraya yg kering)
1 sudu teh oregano
1 sudu teh garam
1/2 sudu teh lada sulah
1/2 ekor ayam

CARA2:-

1.Campurkan kesemua bahan2 kecuali ayam.Kisar sehingga halus
2.Kelar2kn ayam dengan pisau
3.Tuangkan 1/3 sos keatas ayam dan gaul sebati.Perapkan ayam sekurang2nya sejam hingga semalaman.
4.Panggang kan atau bakar didalam oven.
5.Untuk memanggang didalam oven,panaskan oven terlebih dahulu pd suhu 170'c.
6.Alaskan dulang pembakar dengan aluminium foil,kemudian susunkan ayam yg dah diperap.Bakar selama 15minit,terbalikkan dan sapukan lebihan sos.Bakar lagi selama 10 minit atau sehingga ayam masak.
7.Hidangkan dengan peri2 sos tadi.

Ok,resepi ni Ell guna untuk sekor ayam sebab Ell dah ada sos dalam botol yang dah siap beli dari Nando's.If u'ols peminat peri2 chicken,pls try this recipe.Ell jamin tak mengecewakan sbb rasanya persis dengan Nando's.

Ell hidangkan Peri2 chicken ni bersama nasi sayur ala2 Nando's mediterranian rice.(sori lupa snap) Tapi Ell masak main hentam je macam nasi sayur.:D and dengan kentang goreng layyonaise(bukan resepi Nando's)


 Kentang Goreng Layyonaise

Nak sediakan ni senang je.
3 biji kentang dipotong dadu
Sesudu makan bawang putih kisar@5 ulas bawang putih dicincang
Sesudu makan lada hitam
sedikit garam
sedikit gula
minyak untuk menggoreng

1.Mula2,gorengkan kentang tadi kedalam minyak yg panas.Bila agak garing,angakat dan ketepikan.
2.Gunakan minyak yg sedikit untuk menumis bawang putih.Bila naik bau,masukkan lada hitam dan kentang yg dah digoreng.
3.Taburkan garam dan gula,gaul rata2.Sedia untuk dihidang.


Ok,U'ols...Selesai. Sape2 yg belum masak tengahhari tu,boleh mencuba.:)




Peri-Peri Chicken ala Nando's~Resepi

Monday, March 25, 2013

Hari-hariku yang pack



Hai lah blog,susah benar nak commit dgn kamu.Hari2 macam2 hal yang nak dibuat dan di selesaikn.

Lebih2 anak sulong Ell tahun ni akan menduduki peperiksaan UPSR.Makanya macam2 program yang pihak sekolah aturkan untuk melibatkan ibu bapa bermula febuari lepas.Dengan kelas malamnya setiap hari untuk belajar dan mengulangkaji pelajaran diluar waktu sekolah,dari jam 8 hingga 10mlm.Dahlah budak2 ni balik sekolah agama kul 6.30ptg,berebut nak buat semua benda.n ibu bapa diharuskan datang bersama anak masing2 untuk lihat mereka belajar.Ibu bapa pun ada tugas memasing,untuk Ell dan suami serta seorang lagi ibu,kami ditetapkan untuk sama2 mmbantu menyediakan makanan pada setiap hari selasa.Hujung minggu pula diwajibkan hadir kekelas tambahan,tanpa alasan(yang ni mak pak takyah sibuk,tinggal je deme kat skolah)..Sekolah berusaha keras,tapi kenelah ada kerjasama dari ibu bapa kan.Tak kurang dengan kelas malam dan kelas tambahan,setiap hujung bulan ada pula aktiviti bacaan yasin dan solat hajat.Cuti sekolah ni pun ada kelas tambahan.Tinggi sungguh harapan cikgu2 dan pihak sekolah pada murid2 ni. Dan Marsha adalah antara pelajar yang pihak sekolah dah letakkan harapan untuk score 5A.(gile ko!mak die yang nebes.Tiap2 hari tak putus berdoa) 


Sebagai persedian sebelum Marsha ke sekolah menengah,Ell terpaksa daftarkan diri kekelas memandu.Ye, Ell baru belajar nak pegang stereng kete.Jangan nak senyum2 sinis ye,Ell dah sah2 dapat title 'ketua'..Time kursus KPP(kursus pendidikan pemandu) tu semua nye budak2 baru lepasan SPM kecuali ahkak.hahah tapi takde org perasan pun Ell pelajar berusia sebab kan ke awet muda.hehe...Ok,lepas pra L,9 kali belajar,cikgu suruh amik QTI(qualifying test in institut) aka pra test.29hb febuari(jumaat ni) Ell test dengan JPJ.Doakan Ell lulus ye.TerimaKasih :-)

Selama ni en.suami manjakan sangat suruh stay rumah,anak2 pergi balik sekolah konon semua dia boleh settle.Tak dinafikan lah,semua dia boleh handle..tapi sila imagine u'ols,pagi jam 7 antar Marsha n Dina sekolah kebangsaan,jam 7.50 antar Aryan ke Taski.Balik pulak semua masa lain2 sorang jam 12,sorang jam 1 n sorang lagi jam 1.30 kecuali hari jumaat semua jam 12tghhari.Pastu antar pulak sekolah agama.Dina darjah 3 jam 2 ptg,ambik pulak nanti jam 3.30ptg sekali antar marsha yg masuk kelas jam 3.30ptg .Dan Marsha balik sekolah jam 6.30 ptg.Tapi waktu balik tu,minta tolong mak Ell pickup Marsha dari sekolah.Mak tunggu pulak Marsha nak hantar kesekolah untuk kelas malam...sebab en.suami tutup kedai jam 8mlm.Ha! pening tak? Kesian laki i..banyak terganggu masa kerja dia.Itu pun nasib baik masuk kedai bergilir dengan partner kedai dia.En.suami amik belah petang je dari jam 4.30ptg-8mlm.(untuk pengetahuan,En.suami ada kerja lain selain menguruskan kedai sukan)  

Itu pun lama dah pujuk nak mintak belajar kete,tapi asyik bertangguh je.Sengaja dia lengah2 kan masa.At last dia mengalah dan mengaku jugak yang dia tak boleh handle semua bende sorang.Ok,mula tahun depan,Ell boleh dah uruskan hal anak2 sekolah.Biar en.suami cari rezeki dengan selesa tanpa mengganggu masa kerja.  

Kemudian nak uruskan hal2 rumah lagi yang takkan pernah habis,maklumlah ye..kanak2 berusia dalam lingkungan 3-6 tahun sangat rajin membantu 'mengemas'. ;-) Kadang2 belah petang ada pulak permintaan buatkan makanan.Tu kerja Dina.Dia memang selalu order dengan mak dia ni.Tapi tak pe,sabarrr layankan jugak.kalau tak gitu skill mak dia kat dapur tu tumpul.;-)

Ok,sepatutnya hari ni Ell ada kelas blajar kete(walaupun bukan belajar dalam kelas),tapi cikgu tu ada hal makanya Ell ada peluang belajar lagi sekali je hari rabu sebelum dipandu uji dengan JPJ hari jumaat ni.huhu nebes2...puhpuhpuh.tolong jampi sket.hehe


Hari-hariku yang pack

Thursday, March 14, 2013

Testing testing...

Bismillahhirrohmanirrohim...


Wah,tetiba je semnagat dh pulih kan.Saje nak menge'test' penulisan dalam blog ni.Tapi tengok,tah sampai bila semanagt ni.N3 yg lepas pun takde sebarang komen,makanya semangat tak sempat nak bakar pun api dah padam balik..haha.

Sebelum nak mula menulis ni Ell ada juga singgah beberapa blog sahabat2 blogger lain.Ternyata kalian masih setia menulis.Sangat kagum sebab memberikan komitment yang tak berbelah bahagi terhadap blog masing2.Tapi tak kurang juga yang dah tutup buku setahun dan 2 tahun yang lalu.
Mana yang masih 'sedar' akan kewujudan blog ni,Ell berterima kasih sangat.

Mudah2an blog ni takkan tinggal kenangan semata.Harapan Ell,penulisan blog ni akan seiring dengan perjalanan hidup Ell dan keluarga.




Testing testing...

Friday, February 01, 2013

Kek Coklat Parut~(resepi)




Assalamualaikum...

Walah2...lama sungguh tak bermanja2 dengan belog.Sampaikan Tahun 2013 belum ada satu pun sebarang catitan di blog yang katanya 'sayang' ni.Haha.Apa2 pun,hari ni tiba2 bersemangat sebab earning kat nuffnang ada hasil walaupun lama terbiar.Kesian kan.

Ok lah hari ni nak share resepi yang Ell dapat dari anak kepada sepupu en.suami.Resepi ni simple je,tapi sedap nya boleh tahan jugakla.Sekali pandang sebijik macam kek pisang.Tapi yang nampak macam pisang tu sebenarnya coklat parut.Mari Ell nak share resepi ni dengan u'ols.Siapa yang rajin membaking tu boleh lah terai resepi ni.

BAHAN-BAHAN:-

250gm butter
300gm gula kastor
6 biji telur
340gm self raising flour
1sudu kfc vanilla esen
6sudu besar susu pekat manis
1 bar coklat van houtan(brand lain pun boleh)


CARA-CARA:-

1.Panaskan oven dengan suhu 180'c selama 30minit.


2.Pukul butter bersama gula sehingga kembang.

3.Letak telur sebiji demi sebiji.Letak esen vanilla.

4.Campur tepung sedikit-sedikit.

5.kemudian,letak susu pekat.Tutup mesin pemukul.

6.Sagat/parut/grated coklat bar dalam adunan,dan gaul manja dengan menggunakan spatula.

7.Bakar selama 45minit dengan suhu 160'c.Atau sehingga masak.ikut keperluan oven masing2.


Yang Ell buat ni mungkin lain kali boleh kurangkan masa membakarnye..sebab nampak macam terlebih masak sangat.Apapun rasanya sangat simple sesimple caranya..


SELAMAT MENCUBA!






Kek Coklat Parut~(resepi)
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...