Tuesday, April 03, 2012

Buah yang ku tak tahu namanya..

Assalamualaikum..
Ell nak nak tanya u'ols boleh tak? tak de hadiah apa2 lah ya.cuma nak tambah pengetahuan ja..kalau share ilmu kan dapat pahala..:) 

Apa ke namanya buah ni? Rupanya tak de pulak pelik,malahan tidak juga ganjil dan aneh,cuma ni first time tengok n rasa.sekali tengok macam limau madu pun ada.Tapi sizenya kecil sedikit macam buah laici.


Bila kupas kulit pun lebih kurang mcm limau madu,ada selaput..cuma yang bezanya limau ada ulas2,buah ini tidak ada.

Ni limau madu yanga macam selalu u'ols tengok kan..gambar ni pinjam ke google.

Pastu dah basuh bersih,rupa dia memang sebijik macam laici. rasa dia seakan buah mata kucing/longan dn mungkin sedikit rasa laici.Cuma tak berapa manis.


Ok,ini biji nya.boleh ke jadi benih ni?wallahualam..tapi MIL dah terai semai.

Buah ni MIL dapat dari rumah adiknya di Muar.Pokoknya seakan pokok rambutan.So,bila MIL bawak balik buah ini sebagai buah tangan,MIL pun tak dapat pastikan apa namaya.Maka dengan khidmat Mr.Google Ell cari dengan keyword buah rasa macam laici,pokok macam rambutan,kulit macam limau madu,buah laici kulit hijau,buah laici tapi bukan laici dan macam2 cubaan carian ke Mr Google.Tak banyak yang dapat Ell jumpa,cuma ada lah beberapa blog yang review pasal buah ni kata namanya laici malaysia.bila search laici malaysia pun tak banyak yang dijumpa.Ada juga buah yang seakan sama,tapi cuma terdapat di borneo namanya buah kristal.Ell try search juga tapi agak lain sedikit sebab kulitnya keras.

Sekarang ni,masih tak dapat dengan tepat apakah nama buah ni.Buat masa ni,laici malaysia tu boleh diterima lagi.Kalau ada yang tahu,mari2 share dengan Ell kat sini ya.terima kasih..


10 comments:

rasp said...

sis rupa cam buah matoa....
tapi ntah iye ker idok....

Papa Mifz said...

maaf tak dapek tolong...den pun 1st tgk buah tuh...huhu

faiz fakhirin said...

1st time tgk nih...apa kebenda buah nih...

Rini Jy said...

buah laici brazil. kompem :)

Ariz Abdullah said...

ni buah longan brazil..saya tau sebab saya baru makan...ade cina petik dri pokok then kasi kat kita orang..then trus saya cri di google....rupa2 nya buah longan brazil..nak tanam kat kebun saya...harap2 menjadi..

pizska said...

konfem ye buah longan brazil..kt umh sy ad 2 pokok,tinggi...dh lme mkn buah tu..bru ni tau nme die..thanks

syahril sabtu said...

rumah saya pon ade..baru2 ni berbuah lebat..sedap buahnye..rasa macam mata kucing pon ye..tu lah buah misteri ni sampai sekarang x tau apo ke namonye

cheers

Nooraisyah Suchiya said...

nme buah ni buah lengging.. ad jugak org pgl laici hutan.. sy pon tau sbb suami keje mardi ari2 bwk balik buah2 yg xpernah jumpa..

Mar Mansor said...

saya google cari info buah ni sebab baru makan..sedap sangat2

Mustapha Kamal said...

Betul matoa.. kat johor ade

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...