Wednesday, July 11, 2012

Resepi:Kek Apple caramel upside down(step by step)



Bismillah...
Hari ni share resepi jelah.resepi ni pun buat minggu lepas.Kek nya dah habis..tapi gambarnya tak habis2...heheh gambar jelah letak ekk.:) tergerak nak try resepi ni sebab stok apple dlm fridge banyak..en.suami asyik membeli je.makannya tidak.bila tanya kenapa tak makan,dia kata tak best sebab tak rangup.Makanya asyik membeli jelah sebab nak cari yang rangup.
Kebetulan,bila Ell tengok rancangan 'Barefoot Contesa' yang chefnya Ina garten...ada pulak dia buat kek yang macam ini,tapi guna buah plum.Tertarik...terus cari resepi yang guna apple.Banyak versi rupanya untuk buat kek apple karamel ni.tapi Ell try resepi yang ini.Anak-kata sedap,mak mertua pun puji.heheh Tapi en.suami kata buat lah apple pie..maknanya dia tak berkenan resepi ini..:P
Diri sendiri rasa secebis je sebab diet.:( So,untuk rasa betul-betul tu memang tak sampai la....

Marilah semak resepinya:-

BAHAN-BAHAN:-

~Untuk kek~
250gm butter(suhu bilik)
1 1/2 gelas tepung gandum
2 gelas gula perang
4 biji telur gred A
1 sudu teh baking powder
1 sudu teh serbuk kayu manis
50ml susu pekat
apples (berapa biji apple ikut saiz ya termasuk yang dihiris dan didadu anggaran 5-6 biji)

~Untuk apple karamel~
3/4 cawan gula
1/4 cawan butter (lembut)
2 sudu makan madu

CARA-CARA:-

1.panaskan oven suhu 170'c

2.Dalam loyang,masakkan gula,1/4 cwan butter dan madu dengan api sederhana.Kacau perlahan sehingga gula cair.tambah kan 1/4 cawan air dan biarkan ia didih sebentar.Ketepikan

3.Hiris apple agak-agak tebal 1/2inci.Susun apple keliling loyang seperti dalam gambar.

hasilnya seperti ini..


4.dalam bekas lain,pukul butter bersama gula perang hingga kembang dan gebu.Masukkan telur satu persatu,Pukul sebati.kemudian masukkan susu pekat.

5.Masukkan tepung yang telah diayak bersama baking powder dan serbuk kayu manis.Pukul sehingga sebati.

6.Masukkan apple yang telah dipotong dadu.gaul guna kaedah kaup balik.Oh ya, Ell ada perah jus oren dalam adunan ni.tapi itu bukan diwajibkan ya.Cuma menambah rasa.sedap.

7.Tuang adunan keatas loyang yang berisi apple dan karamel tadi.Ratakan perlahan-lahan.

8.Sedia untuk dibakar.Bakar selama 1 jam dengan suhu 170'c atau sehingga masak.

9.Setelah masak,sejukkan atas wire rack 5minit.Kemudian baru diterbalikkan


Ok,hasilnya memang best..rasanya sangat sedap.Dapat curi-curi makan secebis tu rasa mengeletek nak lagi.Tapi nak diet ni takmaulah tipu diri sendiri kan...pasrah je la...

Ok,selamat mencuba dan menikmati kek yang kaya dengan apple ni.










7 comments:

AQisH said...

sdpnyerr..haruss cuba jugak niii ;)

SYANI said...

Sedapnya kak.... Resepi pun senang je.. Ni yang tak sabo nak beli oven ni..

kazmyra afkar said...

sodapnyaaaaaaaaaaaaa

Fazilah said...

Nk tanya..guna epal merah ke epal hijau....mcm menarik kek ni...

Fazilah said...

Nk tanya..guna epal merah ke epal hijau....mcm menarik kek ni...

~ Lady ell ~ said...

Fazilah:
Guna epal merah

Anonymous said...

Assalamualaikum...nk tnya sukatan gelas dlm brp gm..tk

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...