Wednesday, July 04, 2012

Resepi:Black and White angel food cake(step by step)



Assalamualaikum....
Semalam terajin pulak bikin kek.Padahalnya tengah diet.Macamlah boleh melantak kan...Tapi tak pelah...demi anak2,tambah pulak Marsha tengah ganti puasa.Barulah dia bersemangat kan,tiap kali berbuka ada makanan yang best.:)

Ok,kek ni asalnya dari Ina Garten di channel 706(food network) .Ell dengan cik TV kan sahabat baik..jadi channel 706,memang on sesaje(kalau org lain tak alih).Dari pagi sampai ke petang rancangan masak manjang.Awal pagi tu adalah sket exercise...pastu kalau malam dia dh tukar Li(life inspired) lebih kepada hiasan rumah2.

Resepi ni senang je,tapi kene korbankan banyak kuning telur sebab nak dapatkan putih saje.

BAHAN2:-
2 cawan gula(kisar halus)
1 1/3 cawan tepung kek (not self raising) tepung gandum pun jadi
1 1/2 putih telur suhu bilik(10-12biji telur,bergantung pada saiz)
2 cubit garam

1 1/2 sudu teh cream of tartar
1 sudu teh esen vanilla
1/2 cawan coklat parut.


CARA2:-


1.Panaskan oven 180'c / 350'f
2.Campurkan 1/2 cawan gula bersama tepung,dan ayak 4x.Ketepikan.


3.Didalam bowl,campurkan putih telur,garam dan cream of tartar.


4.Pukul dengan kelajuan tinggi,sehingga menjadi gebu lebih kurang 1minit.
5.Perlahankan kelajuan mixer,tambah lagi 1 1/2 gula yang baki.Pukul dengan kelajuan tinggi untuk beberapa minit,sehingga berkilat.Tambahkan vanilla dan teruskan memukul sehingga 'thick' lebih kurang 1minit.Berhentikan mixer.


6.Dengan menggunakan spatula,tambahkan 1/4 tepung kedalam adunan putih telur dan gaul perlahan dengan cara kaup balik.Campurkan lagi 3/4 lebihan tepung dan terus kaup balikkan dengan perlahan sehingga sebati.


7.Tambahkan coklat parut.

gaul sehingga sekata


8.Tuangkan kedalam loyang tube(lubang tengah) dan bakar ia selama 35-45minit, suhu 180'c.


9.Jangan risau pasal rupa buruk tu ya..hehe.Bila dah masak,tunggu sejuk beberapa minit baru diterbalikkan.

tadaaa.....


10.Untuk coklat glaze,cairkan coklat dan susu secara double boiler.Biarkan seketika.

11.Curahkan atas kek,pastikan menutupi permukaan kek,dan biarkan ia melimpah ketepi hingga bawah.

Maaf gambar agak kurang memuaskan.Ni salah setting lah ni.


Ini gambar ambik lagi sekali yang tinggal seciput je.



It's supposed to look like this.


OK,SELAMAT MENCUBA.





3 comments:

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

dah lama kita tak membaking apa2 .. hu..hu..hu...

SYANI said...

Teringin nak membaking tapi oven takde lagi.. Kek tu nampak sedap la kak!

TuYa said...

sedapnyaaaaaaa!!
diet oh diet..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...