Thursday, September 19, 2013

Homemade Ice Cream~(Resepi)

 Taraaaaa...
Wah,dah lama tak update hari ni tetiba je kan.Sharing is loving terus u'ols...Come2..nak share resepi .
Eh jap2...
Assalamualaikum...haha exited semacam u'ols...masuk rumah tak reti nak beri salam.Rumah tinggal2an katakan...ahaks.
Ok, n3 kali ni nak bg resepi aiskrim ekk seperti yang tertera kat tajuk tu kan...Sekali u'ols buat...sekali tu jugak u'ols akan kata...wah....hebat!(kat diri sendiri)hahaha...2 kali buat...u'ols akan kata tak yah dah beli eskrim kat kedai.gitu.


Ell dah 2-3 jugak buat...Resepi yang Ell bg ni dah di alter yer...Kalau ikut resepi asal is superrrrr manis u'ols.Ok,Mari semak resepi.but sorry u'ols Ell terlupa nak snap step by steps.Terlupa boleh bubuh gambar dalam blog.:)

BAHAN:-
1/2 tin susu cair
1/2 cawan whipping cream
1/4 tin susu pekat manis
7-8 sudu makan gula pasir halus
1 sudu teh esen vanilla
sebiji telur
1 sudu makan ovallete
perisa kesukaan
cadangan(strawberry,coklat,milo,oreo atau vanilla)
Buah2an segar (optional)
coklat chip/choc rice (optional)
almond/walnut (optional)

CARA:-
1.Campurkan kesemua bahan kedalam mangkuk mixer kecuali perisa/buah2an/coklat/kekacang.
2.Pukul selama 20minit tanpa henti.Kalau guna mixer tangan tu gelek gerudilah u'ols sampai lenguh...hehehe
3.Simpan adunan kedalam freezer dengan suhu pembekuan yang maxima atau bergantung pada petisejuk memasing selama 1 jam.
4.Selepas sejam,keluarkan dan pukul semula selama 10minit.Kemudian,campurlah bahan2 lain kesekuaan u'ols tu.(perisa strawberry,buah stawberry,almond, walnut dll.)Ala2 'Haagen dazs' gitu kan...Oh ya gaul guna kaedah kaup balik je ye...manja2 gitu. :P
5.Simpan semula dalam freezer selama 4jam(minimum) atau lebih.


 Adunan tu boleh dapat 2 bekas penuh mcm ni ye

Inilah hasilnye u'ols...Vanilla flavour + chunky choc(ikut suka nak letak coklat apa)

Strawberry flavour.


Silakan mencuba!!
Voilahhh...




5 comments:

fathiah jasni said...

salam, x bleh nak bace resipi.. sbb ade sidebar

Rose Azadir said...

sedapnyer...boleh try nie, tq sharing...Hi…saya blogwalking kat sini. Jemput datang ke blog saya yer http://ibu2ahmad.blogspot.com

~ Lady ell ~ said...

Fathiah Jasni>>>
ok,saya dah remove gadget yg mengganggu tu.maaf ye.

Rose Azadir>>>
wc.silakan menerai..:)
nnt saya singgah..

Sha said...

hmmm tq share resepi ni..nak cuba nanti...letak oreo..waaah maveles..

FARAH FATIMAH NOORAZYZE ZAINAL said...

Perisa tu ell guna brand apa dan sukatan berapa?

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...