Friday, September 20, 2013

Kek buah-buahan keju~(resepi)


Assalamualaikum....
Hai ols...tengah bz membersihkan lumut2 dan fungus keliling rumah.hehehe.Tu yang muncul lagi nih.Tapi Ell sedar,sahabat blogger masih tak perasan Ell nyer 'come back' nih.haha (macam penting sangat kan).

Ok lah u'ols,berbalik kepada tujuan asal yer.Nak kongsi resepi yang Ell dapat dari sahabat sekolah (HATIJAH) yang dia kongsikan di FB.Dah 2 kali Ell cuba.Cubaan pertama tidaklah gagal...sedap pun ye,cuma ada certain part yang Ell tak puas hati.Permukaan kek agak gelap sedikit.Tapi bukan hangus tau...and terasa kering sedikit.Rasanya tak teruk sangat...yang Ell boleh kata is SEDAPPPP! u'ols should try this recipe.If u'ols peminat kek buah2an kukus,ini antara pilihan yang patut dicuba.

Ini cubaan pertama.Dek kerana kulit luaran nye gelap...ahkak saje je kasik bedak sket,pastu letak buah peach sbg penyeri.Eh,u'ols jgn letak bedak betul ye..ini kiasan je...Ell sprinkle ngan gula icing.Ada kang yang ikut ajaran sesat ahkak buh bedak...haha

Ok,ok...nak cuba?Nah resepi.

BAHAN2:-
250 g cream cheese
250 g butter
200 g Gula pasir
4 biji telur gred A
1biji lemon/ kikis kulit dan ambil airnya

(tak letak,Ell tukar sunquick oren sesudu)
200 tepung gandum•••
1/2 sudu teh baking powder•••
1/2 sudu teh bicarbonet soda•••
210 Buah2an campuran
150 tepung gandum
Secubit garam 


CARA2:-
1.Sebelum itu , ayak bahan yg ada
••• 

2.Gaul rata 150gm
 tepung dgn buah2an, bungkus dgn kertas kuat2 ketepikan.

3.Butter , cheese pukul rata lalu masukkan gula pukul sampai puteh, kemudian masuk telur satu persatu, pukul hingga kembang.


4.Setelah kembang,masukkan air lemon dan kulitnya, pukul lagi baru masukkan tepung gandum yg 3 dot.kacau rata.

5. Masukkan Buah2an,kacau pelahan lahan guna kaedah kaup balik hingga rata.

6.Guna Loyang 7x10.Sapukan dengan sedikir marjerin,kemudian alas kertas minyak sekeliling loyang. 

 *(Loyang 8x8 pun boleh)

7.Bakar selama 1 jam , api atas bawah dengan suhu oven 170'C.Bergantung pada oven masing2.
(Ell bakar 45minit je sbb tak nak dia kering n gelap macm yang sebelumnya)
 

Pastikan kek betul2 sejuk baru dipotong.Kalau tidak,nanti kek hancur.


 Taraaaa...ni hasilnye selepas pembakaran selama 45 minit.Ok,perfecto!!Sedap dan memuaskan.Oh ya,Ell bagi 2 adunan sebab kali ni guna loyang 4x8inci.


Ok,nak cuba...silakan.Tak nak cuba...tak paksa. ;)

*Terima kasih buat Hatijah atas kesudian beliau berkongsi resepi ni.






1 comment:

Rasp said...

as salam sis....
winduuuuuuuuuuuuuuu tulll kat u sis....
i ni kat fb memang tenggelam jer...
kat blog pun nowadays i tenggelam timbul...
so agaknya masa u timbul i tenggelam...
masa i timbul u lak tenggelam kan...hehehehehe...

ala apsal u dok jauh ek...
kalo kita berjiran compom compom i suh u buat seloyang utk i...
hehehehehhehe...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...