Monday, January 06, 2014

Choc & Cheese Mousse Cake~(Resepi)


Assalamualaikum..
Wah...tetiba je hari ni update belog kan.Excited u'ols...Earning kat Nuffnang ada hasil,walaupun blog ni macam semput je nak gerak.huhuhu..
Oklah,plus nak tunai kan janji-janji manis kat u'ols yang minta share resepi CCMC ni.(wah!kelaszz nama).

Ok,lets cekedaut..:)
dan dia siap ada video untuk u'ols lebih faham.
Tapi kan,kalau dah nama resepi barat ni,dia memang superrr manis u'ols...Ell cadangkan,u'ols amik resepi kat sini and u'ols boleh refer video tu untuk step by steps...

BAHAN2:-
Loyang base petak 8"/Loyang base bulat 9" 

Lapisan Bawah (1)
180gm biskut tiger susu
110gm butter

1.hancurkan biskut tiger,dengan pengisar kering atau masuk dalam plastik u'ols ketuk2 dengan penggelek karipap.
2.Cairkan butter,dan satukan dengan biskut.
3.Tekan padat dalam loyang base,dan masukkan dalam petisejuk sementara nak siapkan lapisan atas.

Lapisan Cheese(2)
250gm creamcheese
120gm gula castor
150gm uht whipping cream
1 sudu besar gelatin (halal)
60ml air panas

1.Pastikan creamcheese lembut pada suhu bilik untuk kerja2 yang lebih lancar dan efisyen.Jangan nanti komplen cheese berketul2.Kata resepi salah.Ok,faham disitu kan..
2.Campurkan gelatin kedalam air panas,kacau sehingga larut dan kembang.Cairkan secara double boiler sehingga tidk berketul2.Sejukkan sebentar.
3.Pukul cream cheese yang dan lembut tadi bersama gula cator hingga kembang denagn kelajuan sederhana hingga laju.
4.Kemudian masukkan whipping cream dan pukul lagi.
5.masukkan pula gelatine dan kacau sehingga sebati.
6.Tuang adunan cheese ini keatas base biskut tadi dan simpan dalam peti sejuk selama lebih kurang 1 jam.

Lapisan Chocolat Mousse (3)
300ml whipping cream(guna non dairy whipping cream brand 'rich gold label')
1 sudu besar gelatine(halal)(campurkan dgn 60ml air panas dan cairkan secara double boiler)
50gm serbuk koko*
100gm gula icing* 
1/2 cwn air suam*
*satukan,jadikan pes*
1sudu besar + 1stgh sudu besar air panas(optional)

1.Putar whipping cream hingga softpeak(bertanduk)
2.satukan kesemua bahan dengan kaedah kaup balik.
3.Tuang keatas lapisan cheese tadi dan simpan didalam peti sejuk sehingga keras lebih kurang 1 jam.
4.Bila keras,kita nak tuang ganache k.

Chocolate Ganache (4)
35gm serbuk koko
50gm gula castor
150ml whipping cream
80gm coklat masakan
30gm butter

1.Satukan kesemua bahan,dan masak secara double boiler.
2.Tuang keatas lapisan chocolate mouse yang telah keras.Sejukkan semalaman atau sebaiknya 8 jam untuk mendapatkan adunan seperti kek.

 Kalau nak buat dalam bekas macam gini pun boleh.

Ok,silakan mencuba ya.Kalau tak cuba nanti cikgu cubit boleh?...heheh
U'ols mesti cuba resepi ni sebab superrr senang n dah tak tergambar kesedapannya..  sbb masuk mulut je hilang,masuk mulut je hilang. ;)


SELAMAT MENCUBA!
tata





4 comments:

Zasillah said...

Tengah cari resipi roti tu beb...nak try try baking lah...roti atas ada gula tu...hehe

~ Lady ell ~ said...

Roti naik ke?

olympia gold said...

I actually enjoyed reading through this posting.Many thanks.

wholesale gold necklaces & bracelets

Medstaff Xperts said...

Interesting blog. It would be great if you can provide more details about it. Thanks you
StaffXperts

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...