Monday, March 25, 2013

Hari-hariku yang pack



Hai lah blog,susah benar nak commit dgn kamu.Hari2 macam2 hal yang nak dibuat dan di selesaikn.

Lebih2 anak sulong Ell tahun ni akan menduduki peperiksaan UPSR.Makanya macam2 program yang pihak sekolah aturkan untuk melibatkan ibu bapa bermula febuari lepas.Dengan kelas malamnya setiap hari untuk belajar dan mengulangkaji pelajaran diluar waktu sekolah,dari jam 8 hingga 10mlm.Dahlah budak2 ni balik sekolah agama kul 6.30ptg,berebut nak buat semua benda.n ibu bapa diharuskan datang bersama anak masing2 untuk lihat mereka belajar.Ibu bapa pun ada tugas memasing,untuk Ell dan suami serta seorang lagi ibu,kami ditetapkan untuk sama2 mmbantu menyediakan makanan pada setiap hari selasa.Hujung minggu pula diwajibkan hadir kekelas tambahan,tanpa alasan(yang ni mak pak takyah sibuk,tinggal je deme kat skolah)..Sekolah berusaha keras,tapi kenelah ada kerjasama dari ibu bapa kan.Tak kurang dengan kelas malam dan kelas tambahan,setiap hujung bulan ada pula aktiviti bacaan yasin dan solat hajat.Cuti sekolah ni pun ada kelas tambahan.Tinggi sungguh harapan cikgu2 dan pihak sekolah pada murid2 ni. Dan Marsha adalah antara pelajar yang pihak sekolah dah letakkan harapan untuk score 5A.(gile ko!mak die yang nebes.Tiap2 hari tak putus berdoa) 


Sebagai persedian sebelum Marsha ke sekolah menengah,Ell terpaksa daftarkan diri kekelas memandu.Ye, Ell baru belajar nak pegang stereng kete.Jangan nak senyum2 sinis ye,Ell dah sah2 dapat title 'ketua'..Time kursus KPP(kursus pendidikan pemandu) tu semua nye budak2 baru lepasan SPM kecuali ahkak.hahah tapi takde org perasan pun Ell pelajar berusia sebab kan ke awet muda.hehe...Ok,lepas pra L,9 kali belajar,cikgu suruh amik QTI(qualifying test in institut) aka pra test.29hb febuari(jumaat ni) Ell test dengan JPJ.Doakan Ell lulus ye.TerimaKasih :-)

Selama ni en.suami manjakan sangat suruh stay rumah,anak2 pergi balik sekolah konon semua dia boleh settle.Tak dinafikan lah,semua dia boleh handle..tapi sila imagine u'ols,pagi jam 7 antar Marsha n Dina sekolah kebangsaan,jam 7.50 antar Aryan ke Taski.Balik pulak semua masa lain2 sorang jam 12,sorang jam 1 n sorang lagi jam 1.30 kecuali hari jumaat semua jam 12tghhari.Pastu antar pulak sekolah agama.Dina darjah 3 jam 2 ptg,ambik pulak nanti jam 3.30ptg sekali antar marsha yg masuk kelas jam 3.30ptg .Dan Marsha balik sekolah jam 6.30 ptg.Tapi waktu balik tu,minta tolong mak Ell pickup Marsha dari sekolah.Mak tunggu pulak Marsha nak hantar kesekolah untuk kelas malam...sebab en.suami tutup kedai jam 8mlm.Ha! pening tak? Kesian laki i..banyak terganggu masa kerja dia.Itu pun nasib baik masuk kedai bergilir dengan partner kedai dia.En.suami amik belah petang je dari jam 4.30ptg-8mlm.(untuk pengetahuan,En.suami ada kerja lain selain menguruskan kedai sukan)  

Itu pun lama dah pujuk nak mintak belajar kete,tapi asyik bertangguh je.Sengaja dia lengah2 kan masa.At last dia mengalah dan mengaku jugak yang dia tak boleh handle semua bende sorang.Ok,mula tahun depan,Ell boleh dah uruskan hal anak2 sekolah.Biar en.suami cari rezeki dengan selesa tanpa mengganggu masa kerja.  

Kemudian nak uruskan hal2 rumah lagi yang takkan pernah habis,maklumlah ye..kanak2 berusia dalam lingkungan 3-6 tahun sangat rajin membantu 'mengemas'. ;-) Kadang2 belah petang ada pulak permintaan buatkan makanan.Tu kerja Dina.Dia memang selalu order dengan mak dia ni.Tapi tak pe,sabarrr layankan jugak.kalau tak gitu skill mak dia kat dapur tu tumpul.;-)

Ok,sepatutnya hari ni Ell ada kelas blajar kete(walaupun bukan belajar dalam kelas),tapi cikgu tu ada hal makanya Ell ada peluang belajar lagi sekali je hari rabu sebelum dipandu uji dengan JPJ hari jumaat ni.huhu nebes2...puhpuhpuh.tolong jampi sket.hehe


18 comments:

Rasp said...

semoga you lulus sis...
i know you can do it...
jadi surirumah lagi penat ooo....
sbb tu i respek sangat kat u and all the housewives....

~ Lady ell ~ said...

Insya'Allah. Thnx for the doa ya sis.xoxo

Anonymous said...

Awesome blog! Is your theme custom made or did you download it from somewhere?
A theme like yours with a few simple tweeks would really make my blog shine.

Please let me know where you got your design.

Thanks a lot

Here is my homepage - porady prawne łódź

Anonymous said...

I all the time used to study piece of writing in news
papers but now as I am a user of internet therefore from now I am using net for posts, thanks to web.


My blog post: egzekucje łódź

Anonymous said...

This blog was... how do I say it? Relevant!! Finally I've found something which helped me. Thanks!

Also visit my page ... doradztwo podatkowe łódź

Anonymous said...

Hey there! I could have sworn I've been to this site before but after reading through some of the post I realized it's new
to me. Anyhow, I'm definitely glad I found it and I'll be bookmarking and checking back often!


Here is my web blog - rozwody łódź

Anonymous said...

Quality articles or reviews is the crucial to invite the
people to pay a quick visit the web site, that's what this web site is providing.

My blog; egzekucje łódź

Anonymous said...

This is my first time visit at here and i am really
happy to read all at single place.

Have a look at my site ... spadki darowizny łódź

Anonymous said...

I just could not leave your site prior to suggesting that I really loved the standard
info an individual provide for your guests? Is gonna be again steadily
in order to investigate cross-check new posts

Take a look at my web site; porady prawne łódź

Anonymous said...

Hello, i feel that i noticed you visited my web site thus i came
to go back the choose?.I am attempting to to find issues to enhance my web site!
I assume its adequate to use some of your ideas!!

Feel free to surf to my site - rozwody łódź

Anonymous said...

Quality articles is the crucial to interest the
people to pay a visit the web site, that's what this website is providing.

my webpage ... adwokat łódź

Anonymous said...

I read this post fully on the topic of the difference
of hottest and preceding technologies, it's awesome article.

My web-site; spadki darowizny łódź

Anonymous said...

Hello mates, nice paragraph and fastidious urging commented at this place, I am in fact enjoying by these.


my web blog kancelaria adwokacka łódź

Anonymous said...

Remarkable things here. I am very glad to look your article.

Thanks a lot and I am having a look forward to touch you.
Will you please drop me a e-mail?

Feel free to surf to my web page :: spadki darowizny łódź

Anonymous said...

Right now it seems like Wordpress is the preferred blogging platform available right now.
(from what I've read) Is that what you are using on your blog?

my web site - ray ban sale

Anonymous said...

Thanks for sharing your thoughts. I truly appreciate your efforts and I am waiting
for your next write ups thank you once again.


Also visit my weblog ... wholesale oakley sunglasses

Anonymous said...

Hi there, yes this paragraph is truly good and I have learned lot of things from it regarding blogging.
thanks.

Feel free to visit my web blog ... fake ray bans

Huda Ahsin 2 said...

Kerja-kerja keluar-masuk ngambik-ngantor anak-anak ke sekolah, tuisyen, ko kurikulum memang la sangat meletihkan...
Nak-nak bila anak-anak ramai yang bersekolah. Nak-nak lagi kalau dah mula bersekolah ugama. Nak-nak lagi ada yang nak periksa. Aaaaaadoooii...

Stay strong sister!

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...