Monday, April 15, 2013

Peri-Peri Chicken ala Nando's~Resepi

Assalamualaikum...
Hai.Pelik benar lah. kejap kata sayang kat blog,tapi asyik tinggal2 je.But don't be khuatir ye blog,Puan LadyEll masih setia dgn kamu.:P

Ok,since Ell upload gambar ayam panggang peri2 ala Nando's kat Fb aritu,ada plak yg mintak resepi kan.Kat sini dengan ikhlas nya Ell nak share kan resepi tu dengan u'ols yang sedang membaca n3 ni.:)
Katanya,resepi ni asal dari orang portuguese."The sauce itself has its origin marked at Portugal,it is widely used in African countries like Angola,Mozambique and South Africa" katanyer....Kemudian restoran yang pertama yang menyebarkan menu peri2 chicken ni adalah Nando's di South Africa.Dan restoran ini telah di franchise kan.Gitulah perkhabaran nyer...

Ok,jom semak resepi


BAHAN2:-

4 sudu makan minyak zaitun
4-10 biji cili padi merah (depends pada tahap kepedasan yg u'ols nak)
1 1/2 sudu mkn bawang putih kisar
1 biji perahan lemon
1 sudu makan paprika
sehelai daun bay kering(ada jual kat pasaraya yg kering)
1 sudu teh oregano
1 sudu teh garam
1/2 sudu teh lada sulah
1/2 ekor ayam

CARA2:-

1.Campurkan kesemua bahan2 kecuali ayam.Kisar sehingga halus
2.Kelar2kn ayam dengan pisau
3.Tuangkan 1/3 sos keatas ayam dan gaul sebati.Perapkan ayam sekurang2nya sejam hingga semalaman.
4.Panggang kan atau bakar didalam oven.
5.Untuk memanggang didalam oven,panaskan oven terlebih dahulu pd suhu 170'c.
6.Alaskan dulang pembakar dengan aluminium foil,kemudian susunkan ayam yg dah diperap.Bakar selama 15minit,terbalikkan dan sapukan lebihan sos.Bakar lagi selama 10 minit atau sehingga ayam masak.
7.Hidangkan dengan peri2 sos tadi.

Ok,resepi ni Ell guna untuk sekor ayam sebab Ell dah ada sos dalam botol yang dah siap beli dari Nando's.If u'ols peminat peri2 chicken,pls try this recipe.Ell jamin tak mengecewakan sbb rasanya persis dengan Nando's.

Ell hidangkan Peri2 chicken ni bersama nasi sayur ala2 Nando's mediterranian rice.(sori lupa snap) Tapi Ell masak main hentam je macam nasi sayur.:D and dengan kentang goreng layyonaise(bukan resepi Nando's)


 Kentang Goreng Layyonaise

Nak sediakan ni senang je.
3 biji kentang dipotong dadu
Sesudu makan bawang putih kisar@5 ulas bawang putih dicincang
Sesudu makan lada hitam
sedikit garam
sedikit gula
minyak untuk menggoreng

1.Mula2,gorengkan kentang tadi kedalam minyak yg panas.Bila agak garing,angakat dan ketepikan.
2.Gunakan minyak yg sedikit untuk menumis bawang putih.Bila naik bau,masukkan lada hitam dan kentang yg dah digoreng.
3.Taburkan garam dan gula,gaul rata2.Sedia untuk dihidang.


Ok,U'ols...Selesai. Sape2 yg belum masak tengahhari tu,boleh mencuba.:)




11 comments:

JaSSNaNi said...

semua sedap belaka.. wajib cuma..
makanan kegemaran saya.. terima kasih share..

shidah said...

yummy...terus terasa lapar nie kak...

~ Lady ell ~ said...

Ok,sama2...silakn mencuba.klau lapar,segerakn mencari.

nanishine said...

I love it.nyum2.

nanishine said...

I love it.nyum2.

~ Lady ell ~ said...

cikgu dh try eh

Amiha Ayu said...

Mohon sis amik resipi ye.. Nak try buatttt..sedapnya!!!

~ Lady ell ~ said...

Silakan sis.insya'Allah sedap

Anonymous said...

Unsecured business loan can be used to fulfill the working capital dependence on a business.
To get a lot you just require to send a definite written text that will help the lender referring to about the charge needed and payment period.


Take a look at my blog post :: pikavippi velat

Batu Adventure said...

nice day:)
saya adalah saya hari ini karena pilihan-pilihan
yang saya kemarin..


bagi-bagi motivasi yaa.. :)


http://wisataoutboundmalang.com/

stylewomen said...

i love this blog!!! have a nice day
The best food ever

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...