Thursday, October 30, 2008

Jom kacau .....wajik sirat

Apesal tajuk n3 ni cenggini ek....ha...bacalh lagi...

Ni lah u'ols...kdg2 kesian gak kt my MIL tuh.Asyik nk memasak...je.pulak tu bkn nye sket2..utk kenduri kawen la,kenduri arwah la...kenduri itu,kenduri ini...Ell mmg terasa nk tolong,tp sket2 tu boleh la....kalau nk menuras n mengambil alih...alamatnya mmg tk menjadi....Skrang ni pn die rasa dh tk 'done' nk buat...kalau bt pn bila ada permintaan dr ahli keluarga yg trdekat je....

Arini ,kul 4.05ptg baru abis mengacau kuih...kuih ni ada setengah org panggil wajik sirat,setgh lg panggil jenang kerasik n my MIL panggil kuih kepal.Apapn panggilannya,yg penting ia kuih yg sama.Kuih tradisional....Rumit sket dr wajik n dodol.Tp tk memkn masa lama cam bt dodol tuh...

Kalau ada yg rajin nk buat,Ell sertakn resepinya....sukatan ni yg buat tadi..kalau nk tambah atau kurang,pandai2 sendirilh ekk.

Bahan-bahan

5 kilo beras pulut
1/2 kilo gula pasir
5 kilo gula melaka
sedikit kapur makan
3 kilo santan pekat yg siap dlm pckt
4 biji kelapa muda parut

Cara menyediakan

1. Cuci beras pulut hingga bersih dan toskan (jangan direndam)
2. Gaulkan beras pulut dengan sedikit kapur (warnanya akan bertukar sedikit kuning)
3. Beras pulut tu kemudiannya disangrai/digoreng tanpa minyak (4 -5 kali gorengan) sehingga keperangan.
4. Setelah sejuk (selepas 4-5 jam)kisarkan beras pulut tuh, jangan halus sangat, cukup sekadar hancur.
5. resepi nih tak perlukan santan cair
6. Panaskan santan, masukkan kelapa muda parut, gula melaka dan gula pasir, masak hingga gula larut dan minyak pecah sedikit.

7. Masukkan beras pulut yang telah dikisar tadi dan gaul hingga sebati, teruskn gaul dalam 5-10 minit dan boleh diangkat. (masa tak terlalu lama sebab beras pulut dah sedia masak)

8.Cara penyediaan,ikut selera memasing.Kalau nk letak dlm loyang,lapikkn dulu.samada ngan daun pisang ataupn plastik.

Yg sebelah kanan dlm pic atas nih yg dh siap di pack.
boleh tahan selama 3-4 hari dalam suhu bilik dan lebih seminggu dalam peti sejuk.
*pic last skali tu bkn simpanan Ell.sbb dh sah2 my MIL tk buat dodol....



11 comments:

cHeRyNa PiReS said...

sedapnye!!! sha suke kuih nieh tapi terpakse sorokkan dr ayah sha sbb die ade kecing manis:D

cantik gambo2 nieh...bagus tunjuk gambo camnieh...senang nak paham:D

Mummy Cool said...

mumy selalu beli wajik sirat ni kat melaka.. tapi kan kata org jual tu boleh simpan lama, betul ke? atau dorang bedek je? sebab nak lakukan wajik tu...

@tune® said...

adeh...rajen btul MIL si ell nih..pos la mai sini dodol tuh

ladyell said...

cheryna>
ha'ah kn sha...org kencing manis ni tk boleh tayang depan die...makann manis pn katanya tawar....aih..tk fham...

mummycool>
ye la mummy,leh thn 3-4 ari je...kalu masuk fridge lama sket thnnya..tp nnt keras plak..tk shedapp

atune>
die rajin sbb kesian kt ank2 sedara tuh...mintak buat 5kilom tp wat 6kilo...sedekah katanya...

mertua aku tk wat dodol la...

shafa said...

Ell..aku suka ko!!!...
resepi lg...
tp aku xpenah makan sbnrnyer wajik sirat nih...
yg aku penah makan pulut kacau...
tuh adik beradik ngan wajik sirat ker...???
tuh yg aku xsbr2 nk gi johor nih....
bile nk ada kesempatan gi johor nih....

ita.itu said...

peh..mmg gigih ok MIL ko...rajin betul ek dia..hehe

Diana@Mama Adam Mukhriz said...

serius best MIL pandai masak macam ..siap ada dpt tempahan tue ... cayalah .. leh ell berguru mcm2 resepi ;-)

yatt said...

ya ampunnn..ell amenda nya ni?????
xpenah dengar pun n tgk pun sebelum ni..dodol 2 biasa ler..

pos ler bg akak bolehh..kahkahkah

ladyell said...

shafa>
fa,wajik sirat ni kt area n9,melaka n johor yg tau kuih nih..tmpt lain aku tk tau la plak.tp kacau pulut tu aku tk penah dengor le...mai la dtg johor..

diana>
mmg tau untung ell kn dpt MIL pandai masak...tp kekadang tu ell tk berani plak nk menerai..takut tk menjadi..ish rugi kn...

yatt>
alamak aiii..org dh amik dh tempahan nye...

* ayu * said...

mcm renyah je yang...
ell buat kan lah...
boleh?
hehehhe...

moralle said...

i love this, hmmm resepi sis dah kasi tapi macam malas lah pulak, nak mengacau lama kan sis :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...