Friday, March 06, 2009

Kenali Pontian~final part


Sebenarnya Ell hampir trlupa yg Ell ada lagi satu bhgn tentang kenali pontian.Sori la u'ols..bkn disengajakan.Tp Ell kene habiskan jugak n3 pasal Pontian ni,sbb nnt ell rasa tk senang hati.;P
Ok la,kali ni Ell bawa semula u'ols naik ke bandar stlh beberapa part di kawasan 'trselatan /penghujung' benua Asia Tenggara tu.Dlm perjalanan pergi balik menuju ke bandar pontian dr Kukup , u'ols akan jumpa dgn KUKUP GOLF RESORT .So,pd sesiapa yg berkebolehan 'menebas rumput' tu,boleh la singgah n stay kt sini beberapa hari :)Pelbagai kemudahan disediakan.


Kukup Golf resort & Clubhouse
Teruskan lg perjalann, u'ols akan nmpk 'giant durian' nih.Owh ya, ini bkn bermakna ada durian gergasi ya..disini kawasan dusun durian dan buah2an di Kukup.Ell pn tk pernah menyinggah sbb kalau musim durian, berlambakan pekebun2 durian berjualan di tepi2 jln.Kalau u'ols dtg brsama tourist guide,mesti ada disertakan pakej kedusun durian dn buah2an nih.
Giant Durian
Ok,bila tiba simpang 4 ke Johor Bahru dan Benut ,simpang kekiri atau dikenali penduduk setempat Tambak Pontian akan trlihat 'pusat perdagangan Pontian' dimana keseluruhan kawasan ini asalnya adalah laut yg ditambak menjadi Bandar baru Pontian.Bangunan2 baru bnyk didirikan utk dijadikan sbg Pusat bg Daerah Pontian.Keluasan penambakan Ell tk tahu berapa hektar,tp yg pasti sgt luas


Signboard ke Pusat Perdagangan Pontian
Antara bangunan dn deretan kedai2 baru yg didirikan brtujuan utk di commercial kn.

Bangunan kuning yg didlm gambar kanan adalah antara salah sebuah bangunan iaitu hotel yg didirikan diatas kawasan tambak Pontian yg brtaraf 3 bintang..


Pulau Pisang
Dari tepi laut Pontian kelihatan Pulau Pisang. (anak panah merah didlm gambar atas)
The island is in Malaysian territory, tp dibawah persetujuan perjanjian the Government of the Straits Settlements pd thn 1900 dgn Sultan Johor, telah diberikn hak kebenaran keatas kepulauan dimana rumah api dibina dn laluan ke ketmpat trsebut selagi diuruskn rumah api trsebut. Pd hr ini, tanggungjwb trletak pd the Maritime and Port Authority of Singapore yg dimana hak kebenaran pd Singapura keatas rumah api trsebut telah mnjd isu perhatian sejak beberapa thn kebelakangan ini..lebih2 lg setelah kehilangan Pulau Batu Putih.



Gambar atas kiri ini (yg bertanda anak panah merah) adalah hutan bakau yg dahulunya selaras dgn kawasan yg ditambak.Gambar sblh knn pula menunjukkan hasil tambakan semakin jauh ketengah laut.for info, Ell berdiri dn men'snap' diantara gambar kiri dan kanan ini.
Tepi laut tambak Pontian ini juga sgt sesuai dijadikan tempat beriadah diwaktu petang krn boleh menghirup udara nyaman tepi laut.Ada juga trdpt penggemar layang2 mengambil kesempatan utk bermain,disebabkn oleh tiupan angin yg sgt sesuai melakukan aktiviti itu.tk kurang juga yg memancing.Ada lagi satu kawsan tepi laut yg dijadikan tmn rekreasi ,tp Ell dh lama tk kesitu n gambar pn tk diambil..
Ambik angin laut ketika air pasang...kalau rajin,boleh lh tunggu ketika matahari nk trbenam tu...uish,mmg sgt cantik.
Rasanya kawasan lain dlm daerah Pontian mcm biasa je..manakala semua yg menarik rasanya dh Ell paparkan .So,Pada Ell mengapa pontian harus dikenali dn menarik adalah kerana adanya:-

1.Taman Negara Johor, Tg. Piai
2.Taman Negara Johor, Pulau Kukup
3.Tanjung Piai (Penghujung Benua Asia)
4.Kukup Laut
5.Muzium Nanas
6.Muzium Bugis
7.Program Homestay
8.Rumah Api Pulau Pisang
9.Kukup Golf Resort
10.Ramsar Site (Hutan Paya Bakau)

dan mungkin ada lg tmpt menarik yg Ell trlepas pandang...

SEKIAN
*Rasa seronok share maklumat dn info dgn u'ols..harap berguna yg boleh dijadikan sedikit pengetahuan dn pembelajaran..;P

20 comments:

Azie said...

tmpt kita 1 st dating hahahahahahha..pssst bila kita nk dating hehehhe weekend ni nk blk kg..blk rmh mil kt pontian dlu pas tu br blk rmh my mum kt benut :)

~ Lady ell ~ said...

azie>
tis wiken balik kg..? best gak kalau kita dating eh.ermmm..tp ell ada hal la..kita set masa lain kali..?cuti sekolah tk balik ke..?

iena hamdi said...

anyway... pusat perdagangan pontian tu yg ada hotel pontian n giant tu ker?.. hehehe

Dakjaat™ said...

gambar lady ell takde.. tak aci towl~

Dee said...

wah..cantik ye pontian sebenarnya. My ex bos is YB Pontian skrg nie..anak Benut. Dia sgt baik..n I hope dia bg the best service to org2 Pontian..ell kenal ke?

~ Lady ell ~ said...
This comment has been removed by the author.
~ Lady ell ~ said...

iena hamdi>
yup,itulh kak...

Dakjaat>
Ladyell slalu low profile..;P bg chance kt ank2 jer..:)

Dee>
ye ke dee..ell tk kenallh,maybe my MIL kenal,coz aritu trdengar2 yg wife YB tu my MIL niece cousin..tp ntah la..ell pn tk tau.Itulh yg menempah botok2 my MIL aritu..:)

ღ l y n e e ღ said...

kukup~

tempat yg kiter suke nk pegi for seafood :)

ooohhhh lapa nye skang :(

Rui said...

cik elly, marsha da pakai tudong ke skang?! he he..

wahh, bagus laa education dari cik elly nie, now semua orang dah mengenali pontian.. :)

Mrs.Sheikh said...

salammmm ell..

tanjung piai mmg masuk tv3 aritu..
hajat hati mmg nak jejak...

mummysya said...

Thanks for the info...Banyak yang kita tak tahu rupanya....

@t00neY r00neY® said...

ko kene bawak aku smua tempat kalau aku g sane ell

~ Lady ell ~ said...

lynee>
ha'ah kan..food dia mmg buat kn org asyik tingat je...

Dee said...

oh ell..yg YB Pontian tu wife dia org s'wak..x taulah kalo dia yg order..nama YB bukan Ahmad Maslan ke?

~ Lady ell ~ said...

Rui>
tudung?on off je tu...yelah,dh besar la katanya..

perkataan 'semua' tu,mcm lh semua org baca blog cik elly ni..:)

mrs. sheikh>
salam husna..

kalau ada niat tu jgn lupa calling2 k..

Mummysya>
owh,no problem..dgn senang hati ell nk brkongsi..:)

@tooney rooney>
boleh aja dong..tp kene ada uang perbelanjaannya..gimana ,setuju?

Dee>
Ell minta maaf bebenyak,yg Mil kenal tu bkn YB,tp DO PONTIAN...
kalau YB tu,hsbn Ell tau,kenal tu tdk la....

yan said...

salam...
kg husben saya kat pontian.. kukup..
tanjung piai dah penah singgah dah last year.. festime p sane.. wktu malam.. heheh

~ eila'z ~ said...

~wah... ni bleh jadi pemandu pelancong....

~eila yg asal org kukup ni pon tak sehebat ni klu nak cerita kat orang...

~good jobs

~ Lady ell ~ said...

yan>
salam...
ye ke..yan sendiri org mana..
pulau kukup tu,kalau mlm2 lagi cantik..boleh tengok fire flies yg banyak..:)

eila'z>
hahaha..pemandu pelancong?lupakan je la...

alahai,tau sket2 boleh la..tambah plak dpt info ni dr org2 yg dh pegi n rasai sendiri..internet pn ada..surf je..mcm2 boleh tau..

Glass cook ware said...

if we are dating hehehhe weekend nk nk blk kg ni .. rmh miles blk pontian dlu kt tu pas blk br kt rmh benut my mum:)

Glass cook ware said...

Those two episodes aired on the same day and have the same description and I only watched my final part 1 and I wanna know if its different from my final part 2...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...