Wednesday, December 09, 2009

28th Nov 09 ~ Dr Campsite

Damai,Tenang & Segar
Meninjau kawasan sekitar.
Lokasi:
Kg Lubok Kelubi,
Mukim langat,
43100 Hulu Langat,Selangor.
'Dr Campsite' ni diusahakan oleh niece MIL/hsbn cousin, Dr Yatimah Alias, bersama suaminya.Tumpang bangga jugaklah walaupun Ell ni bukan lah sape kan.Rumah dia sebenarnya di Kajang,tp kalau dh org bandar..sesekali nk jugak cari ketenangan ngan pokok2 n tumbuh2an.:) Sudahnya dia suami isteri beli kebun yg jauh diceruk hutan kemudian dijadikan tapak perkemahan yg sekarang boleh dikatakan agak succes jugak.Tahniah kak Yati..
Kisahnya gini,hari raya korban kelmarin(Jumaat 27 Nov 09) Kak Yati ni menumbangkan 2 ekor lembu yg dikongsi bersama 2org lagi sepupunya di campsite tu.Memandangkan hari raya tu we'ols semua tk berkesempatan..so,we'ol plan hari sabtu 28hb baru lh reramai makan daging hasil korbanan Kak yati.
Lebih kurang jam 11pg we'ols gerak dr Shah Alam sekali ngan family BIL1,SIL2,SIL4 & BIL4.Meriah lah sbb ramai2 mcm ni berkumpul tambah pulak kat campsite ada beberapa kazen yg menunggu.Mmg syok cuaca dingin hujan renyai2 lebih2 lg dlm hutan, melantak mee sup daging panas2 dgn kuah kicap pedas,mmg sedap.Bnyk lg menu lain yg hsbn Aunty sediakan.Laksa Johor ada,nasi putih ada,lauk pauknya rendang,paru masak kicap,sambal tumis telur,sayur campur..eiii,pendek kata keras lh perut.


Nilah dewan makan/kantin nyer. Sepanjang dari prtengahan tahun ini pd tiap2 mnggu dipenuhi oleh pelajar2 dari merata tmpt yg dbawa oleh guru/tenaga pengajar. Ada pernah seramai hampir 100 org pd satu2 masa.
The river...kt sblh
Kalau tau ada sungai yg cetek mcm ni,tentu semua dh bawak baju spare utk berkubang..:)Ini tidak,habis semua baju basah sbb takut kempunan main air sungai. Sumber air dipercayai mmg brsih sbb punca air dari kawasan hutan dlm bukannya di kawasan pendudukan.
C,sgt cetek kan...tengoklh girls tu diri kat tgh2 sungai.tak de mende pun..walaupun air sungai tu kelihatan deras..tp dconsider selamat.
Gambar kiri yg kelihatan tu,Dewan makan dan Dewan solat.Manakala gambar kanan,ruang tempat meletak kereta.Ok,itu adalah antara kemudahan yg disedikan.Bnyk lg kemudahan utama yg disedikan seperti tandas,Chalet (dorm) yg diperbuat dr keseluruhan buluh,padang kawad/padang permainan,sungai utk mandi manda dan dh tentulah tapak perkemahan..kalau tidak manakn namaya Campsite kan... Apa pn semuanya rasa begitu tenang sekali disini. Sesuai sngt bg mereka2 yg ingin lari dari suasana hiruk pikuk kota.
Lebih kurang 10 chalet berkembar yg didirikan utk disewa..ni khas utk cikgu2 katanya.tp kalau nk sewa sesaje boleh juga.:) Boleh runding harganya..Ell perasan ada bangunan baru yg baru siap didirikan,menurut kak yati baru siap pada 2 hari sblm raya korban. Nk upgrade, nk tmbh lg blok lain + chalet..more to come katanya Insya'Allah..
The kids doing their part...menggodak air sungai...



Sukanya derang...
Wow...sgt best hari kita org.Amat puas sesekali menikmati suasana begini. Selesai semua potpet potpet n soksek soksek,weols minta izin berangkat pulang lps solat asar.Lebih kurang jam 5.30ptg.
Sebarang tempahan dan pertanyaan bagi yg berminat sila hubungi talian 03-61868361 atau lawat ke laman web


Nilah dia owner 'Dr Campsite', niece MIL ..
Prof Madya Dr Yatimah Alias


Pendidikan:-
1993:- University of Malaya ( B.Sc.)
1995:- University of Malaya (M.Sc.)
1998:- University of East Anglia (Ph.D.)

Menjadi pensyarah di University of Malaya pada tahun 1999 selepas menamatkan her doctorel studies dan sekarang mengajar dalam inorganic chemistry courses.


8 comments:

Dee said...

wow..bestnya..untung ell..ada ramai relative yg suka benda2 nature ni ye..dpt berkubang air sungai tu..mesti nikmat punya..

e_ja said...

wahhh..best ni bercuti2 ditepian river yg jernih airnya mcmtu..hehe..

neezareef said...

best arr ell..klu tpt nye camnie duk kena motivasi pn rela..hehe

MaMaQaYPo FaMiLy said...

SEJUK jer rasa... BEST!!

ct rahani said...

bestnya nengok sungai tuh.. mesti sonok klu berkubang.. tiba2 tingat zaman kanak2.. sy mmg suke mandi sungai.. lg pun sungai cuma belakang umah jer..

~ Lady ell ~ said...

Dee>>>
alah dee,kita pun bukannya selalu dpt rasa mcm tu..sesekali je.

itulah..rasa kesal plak tk tau yg tempat tu ada sungai..kalau tidak,mmg puas berkubang.:)

e_ja>>>
tidak ler bercuti kat situ kak..setengah hari je peginyer...

~ Lady ell ~ said...

neezareef>>>
kan..kalau tempat cenggitu rela apa jua kan kak...hehehe

mamaqaypo>>>
tulah,ell yg duk kampung ni pun tak de merasa duk tepi sungai..aduii..mmg best lah mama..

~ Lady ell ~ said...

ct rahani>>>
blakang umah ada sungai?alahai...seronoknyer.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...