Thursday, December 24, 2009

Minum Petang~Scones

Bahan2:-
125gm gula halus
125gm butter
2 biji telur
500gm Tepung kek
30gm baking powder
200ml fresh milk
raisins
choc chips

Cara Membuat:-

1.Pukul gula n butter-kembang.Masukkan telur satu persatu.Pukul sebati.
2.Masukkan tepung kek dan baking powder.Pukul hingga rata.
3.Tuangkan susu kedlm adunandn pukul hingga jadi doh.
4.Tabur raisins dan choc chips dh gaul sebati.
5.Panaskan oven pd 200'c
6.Gelek dn terapkan doh sebesar permukaan gelas setebal 1/2cm.Permukaan gelas dicelup dlm tepung supaya tdk melekat.
7.Sapu permukaan scone dgn susu.
8.Bakar lebih kurang 15-20 minit

Kalau nk lebih sedap,belah tengah scone dan sapukan dgn jem kegemaran...Boleh juga disimpan utk beberapa hari.Selain minum petang tak salah kalau nk mkn time breakfast,ikut kehendak tekak.:)





Sila klik nuffnang poll utk menyokong blog lifeofladyell.
~Terima Kasih~

7 comments:

Dee said...

sedapnya scone..ell..sapu ngan susu tu..susu fresh milk tu ke? pastu tepung kek tu tepung apa? tepung naik sendiri? tepung gandum?

dee x pandai lg bab pastri2 n cake ni..hehehe..

*ayu the sun* said...

sedapnya sis!!! ayu copy recipe ye.. nak try lah nanti.. nyum nyum!

rasp said...

thx for sharing the recipe...
leh gak try tis wiken...
u mmg sifu masak i ;)

~ Lady ell ~ said...

Dee>>>
yup,fresh milk yg kita tuang dlm adunan td tu ler..tinggalkan sket utk buat sapuan.tepung kek tu yg naik sendiri tu.

ayu the sun>>>
silalah...kalau tk,masakan ell publish recipe ni kat sini..:)

rasp>>>
no prob sis..
oh no3..tdk selayaknya mendpt gelaran sifu itu...jez mengisi masa terluang je sis..kalau sis duk umah pun,sure sis lg handal memasak.

Emy Omar said...

sedapnya..mmm...rajin la..bagus2..saya ni nak baking semua tu kena tunggu mood ha..ha..

~ Lady ell ~ said...

emy omar>>>
mmg pun tengok mood emy,tidak ler rajin tetiap hari.

ﮐذﻣﯥﺮﺍﭬﮐﺎﺮ ; cRazYgUrL ^ kaZmi3rAfkAr said...

wah beshnya...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...