Sunday, December 20, 2009

Barang Rengit~

Sunday,Dec 20,2009

Hi...
Aduih,lama nye Ell tk melekap depan pc ni.Disebbkan teramat sibuknya dgn persiapan nk bersalin ni sampai tak kisah langsung yg blog ni tak berupdate.Maklum ye,lebih kurang sebulan je lg tarikh due Ell ni.mana nk basuh baju bb lagi,kemas beg hospital lg,siapkan barang sekolah ank2 lg,siapkan goodies bag tuk harijadi Dina lg(nnt bila dh bersalin takut tak sempat) dn yg paling menambah kerja sekarang ni adalah disebabkan berpindahnye bilik 2 org anak dara Ell tu dr bilik atoknya ke bilik d'ol sendiri.Dh besar katanya..tk nk share bilik ngan atok lg. Biar Aryan jelah yg temankn atoknya.
Errrmmm u'ols ingat tk Ell pernah published n3 pasal Barang2 terpakai yg dijual org2 asli RENGIT.Ell pun tk suka citer ulangn nih,tp kalau u'ols terlepas atau tk pernah tau pun ujudnyer n3 tu Sila KLIK SINI ye.:)

Time tu tak de beli apa2 pun sbb pegi sesaje,tp kali ni we'ols pergi adalah dgn tujuan.Tujuan utama nk carik laci baju utk baby baru nnt.baju2 pun dh siap,tempat nye pulak yg takde ..makanya kena lh ada sebijik.:)Yg kedua,nk carik blinds utk garage kat tepi umah ni sbb kalau cuaca panas akan berjemur jugak kete dek matahari yg terik tu.
Pemandangan lrg masuk ke tmpat jualan. Bnyk deretan kedai kat tepi2 jalan di sblh dlm,kena rajin menyusur satu persatu kedai.Klau u'ols nk menuju kesini..senang je.Bila sampai pasar rengit,masuk je jalan tu n terus.klau jumpa kedai2 perabot terpakai,sahlh u'ols dh sampai.masuk je terus,ada bnyk lg kedai2 yg mnjual mcm2 dn plbagai2 brgan.Tp ikut nasib,kadang2 tk semua kedai bukak dlm satu hari tu.Mungkin d'ols pergi dapatkan stok ataupun berjual kat tempat lain.We'ol pun gi weekdays mungkin tk sama keadaanya kalau gi time weekend.
Ell dh usha satu drawer nih.Tk pe,jln dulu kat kdai lain utk dpt kn harga yg terbaik.Beli brg mcm ni nk kena pandai tawar menawar.But bila pergi kat kedai sebelah,ada satu yg Ell berkenan dh terlepas ketangan org lain dgn harga baik utk 6 laci..huhu so sad.And, ini adalah tips ya..if u'ols berkenan or suka kat satu2 barang tu..beli or reserve cpt2 coz org lain might not fikir 2-3 kali utk beli.
Ini adalah blinds yg hsbn dh berkenan.Kondisi nya nmpk mcm elok,tp jaminan tanggung sendiri lh.Akak tu pun jual tr amat murah. 2 blinds wood ni cuma pd harga rm20 shj.
Mcm2 perkakas ada..dr barang letrik sampailah barang mainan yg kecik2 pun ada.Kalau masuk dalam kedai yg tk di organize,u'ols kenalah korek2 sbb bnyk brg yg dh tertimbus nnt mesti boleh jumpa brg2 yg tak disangka2.Kebanyakan alatan letrik mcm ni,d'ols dh siap2 baiki sebelum dijual semula.
Peti sejuk,mesin basuh..yg tertenggek atas tu pun jual jugak.:)
Habis dh menyusur satu2 kedai yg bukak pada hari tu..Ell pun decide amik je drawer yg Ell dh usha tadi tu.Harga yg akak tu letak RM70 n hsbn dpt tawar cuma turun stakat ke RM60 shj. Kira lokek skit la org tu..tp nk buat camna dh brkenan sngat. Ok lah kan...Benda ni pun ikut hati budi memasing..ada yg dpt kurang bnyk,ada yg dpt kurang seket ada jugak yg tk bg kurang langsung.Errmmmm kalau mcm tu angkat kaki blah la kan..:)
Dapat dh 2 brg yg dihajatkan,lebih kurang jam 5.15 ptg we'ols nk gerak lh balik lgpun dh hampir 3 jam we'ols kat situ dgn cuaca panas yg agak menduga kesabaran( maklum le,dekat ngan laut), Nak jadikn crita lg, tiba2 je berhenti sebuah van kat depan kedai yg tadinya tutup, sarat pulak ngan barang2.Apalagi MIL ngan hsbn turun tengok d'ols memunggah turun brg2 tu tnpa diganggu org2 lain. Ell masa tu dh tk larat nk bertarung dgn cuaca panas,walaupn dh ptg.So,Ell ngan ank2 tnggu je diam2 dlm keta.
Dapat jugak rembat brg2 yg tk berapa perlu tp mmg nak jgak..:)
Buggy yg molek ni cuma RM20




Baby playpen cuma RM150.Masih baru dgn tag price in Sing Dollar $ 310. Ada 7 pilihan masa tu n decided ambil yg ini sbb nmpak ceria.MIL belikan utk ank bongsunya yg bakal menimang cahayamata pd JUN 2010 tahun depan.Tp sebelum tu,boleh ank Ell mngayakn dulu.hehehe




Matchbox Haunted hause RM10,boleh lalu keta mainan kecik kat dlm tu. Roller blade white n purple blue (lbh krg utk kanak2 3-6thn) cuma RM20. Roller blade black grey yg branded n very2 good quality + elbow n knee guard just at RM50 (lbih krg utk 7-11thn). Coleman/Rubbermaid cooler n tumbler cuma RM20 utk kedua2 brg. Keadaan semua brg boleh dikira as brg baru.So,u'ols bandingknlh sendiri brtapa berbaloinya dpt disini brbanding diluar.:)
Sebelum2 ni pun Ell ada jugak beli barang kat Rengit ni.Tp keadan disini skrg sudah bnyak brubah dgn bnyak kedai yg brtambah dn akan lebih bnyak lg di masa2 yg mndtg disbbkn pmbinaan deretan blok2 bngunan kedai yg trsusun sudah mula dijlnkn. Sebenarnya brg2 terpakai ni ikut kehendak memasing..tpkn disini tk kira siapa,golongan org yg berada pn ramai juga beli brgan perabut dsb. Mungkin faktor hrga dn keadaan brg itu sndiri yg memainkn peranan. Secara jujur pandai2lh kita sndiri memilihnya. Klau kena pd masa dn tmptnya, ssetgh brg masih baru siap dgn label/tag price yg brkemungkinan bleh kita dpt pd hrga yg baik jika pandai menawarnya. Namun dsbbkn trlalu bnyak kdai2 yg prlu disrvey sblm mmbeli..pokok pangkalnya..is nasib.

Ini drawer yg Ell beli lebih kurang 5 thn lepas,brand IKEA.kat IKEA yg offer pun harganya RM199,dulu Ell dpt harga baik RM40 shj.Errrmmm mmg brbaloi.

Baby cot ni pun Ell beli kat Rengit tu jugak.Lebih kurang 9 tahun lepas,masa Ell mula2 pregnant.Jgn tk caya,Ell dptkan cuma pd harga RM60 yg mmg takkan buatkan kita fikir 2-3 kali.Sampai sekarang,elok lg n masih kukuh.

Haa..ni nk tunjuklah ngan u'ols drawer yg membuatkan duit poket Ell jadi susut tu.:)Ok kan?kayunya solid (berat tau),bersih dn yg penting masih elok utk digunakan.nmpk seperti baru..

Ini blinds yg dh siap digantung oleh hsbn Ell.Elok lg rupanya,4 keping ni (kedai lain2) harganya cuma RM80.
Kalau nk beli perabot kat Rengit ni,ada jugak disedikan khidmat penghantaran utk kawasan sekitar.Tp kalau nk beli brg kecik2 tu,takat bonet keta pun muat kot..Just in case la..seelok2 nya klau yg nk brjual tu datanglah dgn lori. Klau saja2 nk jln pn sekurang2 nya van ataupun dgn kete kosong. Manalh taukn..kut nnt dh tngok nk itu ini segala..

12 comments:

ct rahani said...

k.ell.. sonokkan jln2 kt tpt barangan terpakai tuh.. sy pun klu blk kg kdg2 ajak gak cik abe jenjalan kt sana.. klu nasib baik mmg dpt brg yg baru..

ct rahani said...

sedar x sedar akak dh nk bersalin dah x lama lg.. nti klu dh bersalin jgn lupe sms bitau k.. mana la tau x smpt nk jnguk blog akak utk perkembangan terbaru akak.. hehehe..

Brilliant Marjan@اداويه said...

Salam sis..
Sis dah nak due date ae..erm,moga sihat selalu n be careful sis..

ﮐذﻣﯥﺮﺍﭬﮐﺎﺮ ; cRazYgUrL ^ kaZmi3rAfkAr said...

wah...memang betul2 murah la ELL...
berbaloi-baloi

Dee said...

eh..murah2lah ell..mmg worth it sungguh...

rasp said...

how time flies kan sis...
u pun dah dekat nak bersalin...
hope everything goes well with you...
apsal lah rengit nie jauh nun disana...
kalo dekat mmg slalu i gi terjah sis...
barang2 dia mmg berbaloi2..

~ Lady ell ~ said...

ct rahani>>>
uih...kalau akk la kan..x leh buat slalu.ya,sbb kalau pegi mesti ada je yg nk beli walaupun kdg2 benda tu tk perlu..tp buat2 mcm perlu.:D

insya'allah,nnt ada perkhabaran akk sms ya.:)

Brilliant marjan>>>
tak delah dh nk dekat..lebih kurang sebulan lg.thnx ya..

smoocchh n hugs*

~ Lady ell ~ said...

crazygurl>>>
apa nk panggil awak ni ekk.rasa mcm tk syok plak panggil nickname awak ni.

ya,mmg murah..kalau beli brg kat situ..gerenti puas hati.tp kena pandai memilih la...

Dee>>>
betul dee,kita tk kan rugi beli brg second hnd camni,malah lebih untung..duit pun boleh jimat kan..

~ Lady ell ~ said...

rasp>>>
tq sis...hugs* ell pun rasa mcm cepat je masa tu berlalu.

tu la...rugi duk kolumpo tu..meh duk sebelah umah ell nak? heheheh..tk pun nnt ell suruh derang bukak cawangan 'brg terpakai rengit' kat KL tu.:D

Lieya said...

Ehh dah nak bersalin ko Ell, kejapnye mase berlalukan!!!.. Aku pun dah lame tak pegi rengit, last aku pegi bawak mak aku beli pintu terpakai. Berbaloi baloiiii Hehe...

neezareef said...

tu la weekend lps ade ajak hubby pg...dh lama x g situ..tp hubby ckp klu awak yg pg mau kena bwk lori sndiri la..hahahaa..sbb tau msti mcm2 nk bli..hehehe..

~ Lady ell ~ said...

Lieya>>>
lex ar lieya,sebulan lagi..
ha'ah ekk..dulu bnyk aku nmpk pintu2 kayu.skrng mcm dh kurang sket arr..ke,sbb aku tk carik menda tu buatkan aku tk nmpk kot..:)

neezareef>>>
hahaha..bawak lori sendiri.ada2 je hubby akak tu.tp mmg betullah kak..tengok je mesti nk beli.kdg2 menda tu tk penting pun..konon2 kalau ada gerek gak.:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...