Wednesday, April 21, 2010

Frittata Ayam~


BAHAN2

minyak masak/jagung/zaitun
telur 5-6 biji mengikut kuantti bhn
kentang 3-4 biji
bayam 
ayam tanpa tulang
bawang besar
bawang putih
tomato
susu cair/cream (tak yah pun boleh)
pepper
garam
cheese

*bahan sukati nak guna apa.
franks boleh,daging cincang boleh,sayur2 aje pun boleh..aih ikut tekak u'ols lh ya.


(gambar cheese cik gugel)


CARA MEMBUAT

1.Potong kesemua bahan.
2.Panaskan minyak dlm frying pan dan tumis bawang kemudian diikuti dgn kesemua bhn2.paling utama kentang supaya cepat empuk.


3.Biarkan sekejap,dlm bekas lain pecahkan telur beserta sdkt garam,pepper,susu cair/cream dam sdkt cheese.kemudian pukul.

4.Campurkan bahan2 tadi kedlm telur dan masukkan semula dlm pan.biarkan mcm buat telur dadar tu,masak rata.api kecil.

5.Terbalikkan dlm pan lain slps agak2 hampir masak.contoh sprt dlm gambar.(gambar ehsan cik gugel,kalau nk snap gambo sndri camner pulak gayanya nk flip kan..)

6.Biarkan sehingga betul2 masak dan taburkan cheese.

7.Siap dan dihidang beserta sos..

Sangat sesuai utk sarapan pagi n bekal kids gi sekolah.



Tips:
*Kalau boleh,guna sudip besar supaya tak pecah.
*Ada 2 fry pan n ada skill yg bagus utk flip frittata.Kalau tidak pun boleh je masuk dlm oven.

13 comments:

Rini Jy said...

sedapnya ell. akak kdg2 ada gak buat. kdg2 kentang, crab stick pun ada. bdk2 suka ni.

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

tgk gmbr pun dah terliur sure sedap tue ;-)

rasp said...

i ada gak masak lebih kurang gini le ghupanya...
sbb bak kata u ingredients dia campur2 ikut suka kan..
tapi tak tau plak namanya fritata...hehehehe...
slalu kids request : ibu's omelette, tau le masakan nie yg direquestkan hahahahahaha...

Dee said...

pergh..mesti sedap ni..tp x pernah makan n x pernah try masak..kena try ar kan..baru tau rasanya camana..hehehe..

Moralle said...

Salam sis, wah syok ni bleh try for te kids especially ader chicken :)

Shiela Latif said...

resipi baru nie...best2, aku copy lagi beb gamaknyer....semuanyer sodap2 belaka...tak tahan meleleh air liur dibuatnyer...

ct rahani said...

nampak cam sedap je kak.. nak buat pn cam senang.. lenkali leh ar cuba resepi akak nih..

jane said...

uh mcm best je kak...
kite nak cuba lah nnt


...;)

UmmiRosma said...

Memang sihat makanan ni...nak cubalah jugk..tnx for sharing dear =)

~ Lady ell ~ said...

Rini>>
kak,cakap budak2 tu mcm cakap mak2 je ekk..:)bila lagi?

diana>>
try la..sure adam suka.

~ Lady ell ~ said...

rasp>>
ha'ah yelah tu lebih kurang omelete..tp omelete nipis kan..kidz mmg mudah sua la food yg camni.

Dee>>
betul! kena try baru leh cakap..hihi

~ Lady ell ~ said...

Moralle>>
hi sis,lamanya tk dengar khabar kan..

this recipe mmg kids sukalah sis...and da ingrediants tu bleh ja tukar sesuka hati..

Shiela >>
amik ler..abis kalau dh resepi yg ko dh tau tentu ler ko lg terer ye tak? tu lh pasal resepi baru/yg tk berapa biasa je aku post kat n3..:)

selamat menerai..:P

~ Lady ell ~ said...

ct rahani>>
senang na..cubalah sesekali kalau ada masa free.

jane>>
silakan mencuba..

ummirosma>>
no problem..my pleasure ummi...n true,food ni mmg sihat.utk yg mengamalkan diet sgt sesuai..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...