Monday, March 30, 2009

Blogger Rules~



Ok,n3 ini adalah susulan dr posting Ell yg sebelum ni..memandang kan org yg 'berkenaan' pn smpai sekarang masih tk dtg mintak maaf ke hape ke..even nk memperkenalkan diri pn tak de..Ell rasa nk share info ni dgn u'ols.Sangat penting ya ,utk menjd seorg blogger yg ber'adab' ,berhemah dan brbudi bahasa.Sebenarnya 'peraturan ' penting supaya kita tdk melanggar tatasusila walau dr segi apa pn.Bukan setakat cerita mengenai blogger saja,kehidupan seharian jugak ada peraturan yg patut kita ikut,cnthnya kita dtg rumah org ..tk kan tk beri salam atau seumpamanya..alih2 masuk n terus amik barang org(mencuri) dn 'blah'.sgt kurang ajar kan...tmbah pulak bila dh mencuri..mengaku hak sendiri..owh,tidak patut...

Ell rasa rules ni juga sesuai digunapakai utk panduan Ell sendiri .Bnyk lg yg Ell jumpa sebenarnya,tp yg ini sesuai dan berkaitan dgn situasi ni.



Semua perkara mesti ada guideline~



Rule #1 : Be personal.
Apa pn jenis blog anda, make a point.Jangan hanya nk mengulang apa yg org tulis/buat,itu lebih baik dr apa2 pn.Juga jgn hanya hendak memetik petikan dr petikan org lain.Tp kalau 'mintak izin' dgn tujuan hndak brkongsi maklumat,rasanya tk salah.Tk siapa pn menyalahkan anda kalau hndak brkongsi info atau memberikan pendapat.Tp lebih elok membuatnya sndiri.Pembaca blog anda mungkin berminat mengenai sesuatu tulisan yg berkaitan dgn anda..kalau tk ,masa kn mereka membacanya..

Rule #2 : Be constructive(cadangan yg bernas)
Pendapat dn cadangan anda diambil kira. Anda adalah sebhgn dr golongan pemberi pendapat yg menyumbang serta mmpu meningkatkn kesedaran.My point is setiap org mmpu mmpengaruhi yg lain.Cuma buatlh yg positif.

Rule #3 : Be passionate(kesungguhan)
Love what you do and do what you love.Kan lebih seronok kalau tulis mengenai apa yg diri sendiri sukai.Itu lebih menyenangkan pembaca anda dan rasa ingin berkongsi.tp jgn trlalu memaksa diri anda utk meluahkan segalanya..

Rule #4 : Own style.
Buat cara anda sendiri.Anda boleh pinjam pendapat dr org lain tp anda tk boleh pnjam style.Easy to say, not easy to do.Cubalh memahaminya..

Rule #5: Diversify the media.
Kalau anda suka menulis,fine.Itu salah satu function of a blog. Be your own publishing house. Jgn lupa gambar.Sekurang2 nya satu gambar dlm satu n3. Tunjukkan siapa dan apa sebenarnya anda,bukan setakat duduk di depan komputer.Kadangkala kita patut meletakkan screenshots mengenai apa yg kita tulis dan link kn website tu.(tiada siapa yg akan complain kalau anda mmpromote website mereka) Kalau anda suka menyanyi, isi kn itu didlm blog anda.Masukkan dlm Youtube atau apa saja yg anda mahu.Anda akan menarik ramai pengikut blog anda.

Rule #6 : Interact.
Ini sgt jelas perlu.Balas setiap komen dan komen mana2 blog yg anda suka dan mahu.Jika ada kunjungan kerap ke blog anda,jgn lupa link kan mereka dan balaslh kunjungan.Ini salah satu cara utk anda mnghargai mereka.

Rule #7 : Stay focused.
Jgn terlalu bnyk sgt merapu atau menyimpang dr tajuk. Stick to your subject.One subject per post.Pembaca anda mungkin dtg kerana sesuatu subject yg anda tulis.Try to match their expectations. No brilliant off topic.

Rule #8 : Post often, but not too much.
Jika kita sangka jumlah pembaca yg dtg disebabkan faktor banyaknya post (lebih banyak post,lebih traffic)...kita silap.Sebenarnya lebih bnyk post adalah salah satu sebab dimana kurangnya kekerapan pembaca yg dtg.Cuba berinspirasi.Sekiranya anda rasa tk berbaloi utk dibaca,jangan ditulis! (paling kerap 1 hari 1 post). Respect people’s time..

Rule #9 : Write good content.
Yg ini tk perlu diulas lg.Faham sendiri.Sekiranya diikut step2 di atas.,kemungkinan anda mmpu menulis dgn isi kandungan yg baik.

Rule #10 : Forget all the rules.
"Write short, pithy posts/Write long, definitive posts". Fikirlh sendiri.Jgn terlalu memandai..se olah2 kita serba tahu itu dn ini.The key word is rendah diri..jgn keberatan minta pendapat org lain.


Any comment? u'ols setuju dgn rules nih atau ada apa2 cadangan tambahan..



haa..nmpk tk font size yg besar n bold tu...itu supaya lebih jelas ya...pd yg 'brkenaan' tu,harap faham..kalau dtg nk berkawan,Ell terima dgn besar hati.tp kalau masih buat tk tau tk mengaku salah silap...ish,tk tau lh apa jenis manusia nih.. secara jujur Ell cakap,Ell buknlh jenis org yg baran n cepat melenting..tp helloooo..ini hak okeh.mesti deperthnkan.Lenkali mintak izin n pandai2lh ubah ayat sendiri..adoiyai...
*Harap maaf kalau ada trkasar bahasa..tp u'ols leh imagine yg Ell tulis ni dgn nada yg lembut lg bersantun tanpa meninggikan suara..:)
*Sekrg Ell pn nk tngok samada mmpu ke Ell ikut kesemua rules kt atas.. :) Semoga menjadi panduan utk u'ols jugak ya.
*Sumber dipetik dr http://www.365questions.org/ .Thnx mate..


Blogger Rules~

Friday, March 27, 2009

HEY YOU!! listen here~

Salam pembuka bicara... sebelum itu,ell nk memohon maaf andai n3 kali ni akan menyinggung perasaan sesiapa dn ell rasa ell agak emo sket..
Apa yg Ell nk katakan disini,mengenai 'copy&paste gang'.Sebab apa Ell panggil cam tu?sbb perangai yg sgt tk berhemah,masuk blog org,pilih article then copy n paste sesuka hati every single letter of the post.Hey the “culprit” (sorry the word is exaggeration) itu tdk memberi apa2 credits pn kpd ideas kamu. Ini betul2 menyakitkn hati.
Imagine u'ols did the brain storming for a single blog post then somebody meniru n masukkan dlm blog d'ols pulak... and no simple “TY” or “Thanks” or even a link in return. Ell mengaku Ell bukanlh penulis blog yg bagus,tp ideas yg di posting itu adalah dr diri Ell sendiri..Kadang2 Ell pn copy from other sources tp Ell pastikan akan bg credits to them n I only quote some part not paste them all at once.cth:-hadis,surah,tips or apa2 saja kata2 hikmah.itu mmg elok utk kita kongsi kan...tp yg tk logiknya disini,kehidupan Ell dlm satu hari boleh 'exactly'same dgn org lain..dgn setiap patah perkataan pulak tu...ini berlaku pd Ell punya 2 entry yg seblm ..


*itulh perlunya web traffic..
*wajib meminta izin sblm mengambil sesuatu hak org lain.kn dh diajar dr kecik..tk kn tk masuk ajar pulak....ini perkara basic yg kita perlu tahu...
*oh ya, jgn lupa tengok trailer teleserye 'A Time For Us' yg Ell sediakan kt previous n3 ya...:P
HEY YOU!! listen here~

~Kahit Isang Saglit~






Hello n hi...

U'ols, ingat apa yg Ell dh janji at previous n3? Ell nk citer sket synopsis teleserye 'A Time For Us' yang ditayangkan kt rtm2 tu.Title n3 ni adalah title drama ni dlm bahasa tagalog yg brmaksud 'Even For Just One Moment' tp bila disiarkan di Malaysia title drama ni diubah 'A Time For Us'. Sebelum u'ols baca synopsis drama ni, apa kata u'ols tengok dulu trailer ni .tp u'ols pause/mute/stop Ell's Playlist kat bawah blog ni supaya lebih kensentrasi ..Enjoy!

video

Ha..cam ner, best ?
Ok, the synopsis goes like this:-
Bringing you Jericho Rosales (Echo) and Carmen Soo (Msian model & actreess) together in a very love story of 2 worlds. Rocky Santillan(Jericho Rosales) son of policeman yang mati dibunuh & his mom terkena serangan jantung dan mati akibat terkejut dgn kematian suaminya di sebuah pantai.Margaret/Garie(Carmen soo) hidup gembira bersama ibu dan ayahnya tp disuatu pagi apabila bagun dr tidur,dia dapati ayahnya pergi meninggalkan dia dan ibunya utk menyelamatkan diri dr diburu pihak berkuasa(tetapi dia tdk tahu).Ayahnya seorang Filipino bernama Ronaldo Dimandal(Albert Martinez).Kemudian Garie dan ibunya tinggal bersama neneknya(Louisa Chong) yg tk mahu mereka mengingati sedikit pn tentang ayahnya kerana seorang asing dan penjenayah.
Rocky seorang polis di jabatan Philippines Drug Enforcement Agency(PDEA) dtg ke Malaysia utk menyiasat dan mencari org yg terlibat dgn kematian ayahnya.Dan dia masih ingat wajah org yg bertemu ayahnya dimalam sebelum ayahnya dijumpai mati ( ayah Garie).Setelah 15 thn,Garie masih berharap akan berjumpa ayahnya dan dia bercadang pergi mencari ayahnya di Philippines. As you can clearly see the connection… they are actually searching for the same MAN!! wow....
Semasa di Malaysia,dlm keadaan yang kecoh krn Rocky dikejar penjahat yg ada kaitan dgn kes siasatannya,dia bertembung dgn Garie dlm sebuah teksi dan disitulah segala bibit percintaan bermula.Tp percintaan mereka penuh halangan dan rintangan.....~



*Drama ni akan menimbulkan pelbagai perasaan ...n kalau nk nangis or senyum sensorang itu normal..:)
*Tk dpt pulak Ell carik kat you tube intro drama ni versi Malaysia.(English song).
*keseluruhan cerita ni menggunakan bahsa tagalog n english dan sket2 bahasa melayu..
*Ell jangka drama ni mesti meletopss mcm kt philippines...



~Kahit Isang Saglit~

Wednesday, March 25, 2009

~ A Time For Us ~





Ini lah u'ols,Ell nk citer sket.Dh lama tk tengok Jericho Rosales ni berlakon kan..n kalau tk salah Ell,last drama series yg ditayangkan kt malaysia dulu is Pangako Sayo & Sanay wala nang wakas bersama pompuan cantik filipino kristine hermosa yang time tu cerita paling 'berhantu' kt Malaysia..:D

And last week(tuesday),disebabkn nk rilex sesaja depan tv tralih pulak channel rtm2 dr tv3 kul 12.30tgh hari.Lepas tengok sekejap terus melekat tk nk beralih.Antara yg menarik perhatian Ell, Jericho Rosales berlakon kt Malaysia .Time tu dlm hati ,ait! citer apa plak nih.Dari 10mnt ke 20 mnt ke setengah jam n seterusnya sampailah habis citer..rasa nk tengok plak esok harinya...wah..mmg best la u'ols citer nih.In 3rd episode,Ell dh stuck to it already. :)

Cerita ni dilakonkan oleh pelakon hebat Philippines Jericho Rosales dan Carmen soo , pelakon /model cantik dr Malaysia serta dibantu oleh pelakon2 hebat dr kedua2 negara.
Carmen acts well and they look good together...bila tengok drama ni kan,Carmen nmpk betul2 mcm filipino.

Dgn kerjasama 2 negara Philippines(ABS-CBN) dan Malaysia(Double vision),cerita ni tambah menarik setiap hari.Nice to watch! Apa yg Ell baca,pengarahnya Gilbert Perez meninggal dunia akibat serangan jantung pada July 16th,2008 dan teleserye ini was his last project as a director.Nasib baik sempat habiskan keseluruhan penggambaran cerita nih.
For da next entry,Ell nk citerkan sedikit mengenai synopsis cerita ' A Time For Us' atau bahasa tagalognya 'Kahit Isang Saglit' (KIS).So,check it out....
*Baru ditayangkan di Malaysia pd 12 mac 2009 (rtm2)
*Antara drama series yg membuatkan Ell melekat depan TV :)





~ A Time For Us ~

Tuesday, March 24, 2009

Gimme an 'E'



Tag From Pn.Bada





The rules:


It's harder than it looks! Copy to your own note, erase my answers, enter yours and tag twenty people. Use the first letter of your name to answer each of the following questions. They have to be real nothing made up! If the person before you had the same first initial, you must use different answers. You cannot use any word twice and you can't use your name for the boy/girl name question. Have fun! Don't forget to post it!

1. What is your name: Ell
2. Four letter word: Eleh!
3. A boy's name: Empok (org sasau yg otaknya mereng duk kt kg sebelah dulu,skrng dh arwah)
4. A girl's name: Eton (budak pompuan yg suka bully zaman sekolah rendah dulu,ada ke dia suruh org buatkan homework die..kurang ajar kan..tp ank cikgu)
5. An occupation: E-blogger :)
6. A color: Emerald .alah,kaler ala2 ijo la gitu.
7. Something you'll wear: Earrings
8. A food: Egg tart
9. Something found in the bathroom: empty shampoo bottle..:) sayang nk buang..:D
10. A place: Egypt
11. A reason for being late: Entah!
12. Something you'd shout: Eeiiii!
13. A movie title: Edward scissorhand..johnny depp & wynona ryder yg masih muda remaja n sgt sepadan..
14. Something you drink: Epal jus
15. A musical group: Electronic ( forbidden city) ,Everclear (everything to every one)& Echo And the Bunnyman (nothing last forever).Wow..group rock yg Ell boleh layan..tk berapa ganazz sgt.
16. An animal: Elephant
17. A street: Enggang street,mmg pernah perasaan tp kt mana tk ingat .;)
18. A type of car: Elantra (Hyundai)
19. The title of a song: Everytime by A1
20. Tag 20 0ther people: Ewah..bnyknyer..kalau camtu, kamu,kamu dan kamu lh ya...(sambil menunjuk ibu jari kearah kamu) alah,kamu lh yang membaca..:)




Gimme an 'E'

Monday, March 23, 2009

Postdated N3 ~Meraikan Raja Sehari


Ell sudahkan cerita Raja Sehari yang tertangguh kelmarin dengan rangkaian gambar2 dihari persandingan.Serba sedikit Ell letakkan didalam catatan kali ini untuk tatapan kalian.
Raja & Permaisuri diarak menuju istana(chewah..) dgn paluan kompang sbg tanda ketibaan Raja sehari kita.


Sebelum disandingkan disinggahsana,kedua mempelai dipersembahkan dengan silat pengantin.



Adad orang Johor baling ambur2 ini harus ada..(baling syiling&gula2).dulu2 orang2 tua kita akan panggil kanak2 sahaja,tp zaman sekarang ini,mak2 budak pun ikut sama..:)itu namanya rezeki trcampak ya..tidak harus ditolak.Ianya sebagai simbol moga dimurahkan rezeki ;)
Pulut Kuning bertatahkan Udang

Antara menu yang trhidang untuk santapan Raja Sehari dan pengiring2 pengantin perempuan..

Acara menunjukkan bakat trpendam disamping meluahkan rasa cinta melalui nyanyian lagu :)




Antara hasil kerja ala2 pakar oleh anak saudara ..



Kamar beradu yang dihias sederhana
tidak ketinggalan tumpang gembira..si Aryan budak fontel.
*ayat Ell ala2 skema ekk.hahaha
Postdated N3 ~Meraikan Raja Sehari

Wednesday, March 18, 2009

~ziarah~





Semalam hari selasa,Ell sefmly pergi JB.Keluar rumah lebih kurang 11.10pg.Memandangkan PONTIAN-JB tu melalui KANGKAR PULAI..so,Ell decide nk ziarah sorang kawan ni kt rumah parents dia.bukan nya selalu dpt jumpa kan..this is da first time jumpa ngan syima nih,memandangkan dia pn duduk di Kuala Selangor.Tambahan pulak dia mengalami seliuh dikaki kirinya yg menjadikan dia separa OKU (katanya) :D kesian...jalan pn trhincut-hincut...tp nmpak nya keadaan dia semakin ok berbanding dgn kakinya yg bengkak kelmarin(ditunjuk dlm blognya)...dan harapnya akan cepat sembuh seperti biasa.


Dh berkenalan n berbual serba sedikit oleh org2 tua kami (MIL n Syima parents)...we'ols pn gerak meneruskan tujuan meninggalkan rumah syima.Owh ya,terima kasih ya syima hidangkan we'ols air teh buatan kamu tu..maaanis sangat.:) dptlh hilangkan dahaga . alhamdulillah..




*syima,cepatnya kamu publish n3 ni..time tu akak belum balik lg dik...


Dh siap semua urusan,we'ols gi TESCO Tebrau City utk belanja sket barang dapur...itu ini masa habis dlm tu lebih kurang 3 jam.:) Balik rumah dh lepak.






~ziarah~

Sunday, March 15, 2009

Postdated N3 ~Singgahsana



Pssst!! U'ols..Ell kan,sebenarnya dh mula segan nk citer pasal weddings nih.Yelah,sudah 3 purnama lamanya berlalu..:P Tp memandangkan Ell dh janji ,maka wajib lah Ell tunaikan.Kalau tk,Ell sendiri pn tak senang duduk dibuatnya..Owh,kelewatan post n3 ni tk dpt nk dielakkan disebabkan semua photo collection tk de dlm simpanan Ell.So,satu2nya harapan is menunggu copy dr nephews ni lah.Org2 yg brtanggungjawab mengambil gambar hari kejadian.

Ash,Rui&Qim with Pengantin

 
Okeh,sprt yg Ell khabarkan..Ell&Hsbn sbg wedding planner yg tk brtauliah ni memilih theme garden n tradisional concept.Dan,mndapat prsetujuan dr semua pihak. Mngkin tk se'gah' mana tp we oll's decide nk keep it clean ,simple..just nice
dan hasilnya...



Raja & Permaisuri duduk dgn bergayanya diatas pelaminan..:)

antara minah2 (nieces) yg nk enter frame jugak.. 

Marsha n Kak Hana (Rui sister) 'try test' pelamin (the evening before majlis)


clean, simple..n just nice


All together..the pelamin, the dresses, the deco n the make-ups for just only RM750. Kira murah kn...?zaman sekarang susah nk cari harga yg baik mcm ni...n ell dpt tau,start Jan 2009 lepas , owner bridal house tu dh naikkan harga semua package sehingga 30%-40%.Wah..mmg untung ell gi booked cepat2.Ingat ya..seawal 6 bulan sblm tarikh majlis perkahwinan.
Ell juga ada sediakan panduan perkahwinan yang berhemah utk rujukan u'ols.Kalau rasa perlu boleh cari DISINI



*Nanti Ell upload lagi gegambaran pengantin dan majlis.
*thnx to RUI for the great pictures.



Postdated N3 ~Singgahsana

Friday, March 13, 2009

~Me Handbag~


Salam mesra u'ols...adei,tensi betul 2-3 hari Ell tk dpt jengah n komen blog u'ols..sori eh u'ols..sila salahkan my hsbn yg asyik duk buat kerja n menguasai PC sepanjang 3 hari ni. hahaha sori dear.. ;)
Okeh dah2..Ell nk lunaskan hutang TAG yg Dee kasi nih.ell mmg suka buat mende2 tag ni, bleh dikatakn sbg tanda pnghrgaan..hiks* n yg penting ell menghargai persahabatan ikhlas yg cuba u'ols tunjukkan dgn tags .itu maknanya u'ols nk tau lebih lg tentang Ell n nk mengeratkan siraturrahim...Tak gitu..
Tag kali ni simple je..pasal 'HANDBAG'
coach handbag
Dh banyk Ell citer tntng Ell ni tk suka pakai handbag dlm n3 yg lepas2 trmasuk dlm menjawab tags..sebabnya Ell phobia lepas kes ragut dr motor sampai trjatuh dgn luka yg teruk n hand bag ell trtinggal dlm public toilet pastu hilang, dlm satu mall kt JB.benda2 tu semua buatkn Ell serik nk bawak handbag.. tp masih ada handbag juga.
Gambar atas tu,my SIL belikan MIL dr US last year.MIL pakai kejap je..then kasi kat Ell.Apalagi,sekarang Ell lh yg punya...Handbag tu brperanan juga sbg diaper bag ya u'ols...maklumlah,ada baby kecik ni kan.Phm2 je lah,kalu mcm diaper bag tu,harus ada diapers,botol air/susu n baju sepersalinan utk baby kan..so,ell tk lh mensnap2 isi dlm bag tu..Itupn kalau jln2 ke mana2 tk de nya Ell bawak turun bag ni..Ell lebih suka brlenggang kangkung...lebih selesa :)
liz claiborne purse
Antara lain yg Ell sumbat jugak dlm bag is my purse.woaho,dlm purse ni tk de apa2 sgt..cuma yg penting is my identity card n my kids card..cash? adalh dlm 30-40hinggit..itupn just in case..Ell ni kn fully sponsored by MR AMINUL...kalau tk de purse ni pn tk pe...:P
Handphone kekadang je simpan dlm handbag...sbb Ell lebih suka masuk dlm pocket seluar.Gambar phone Ell tk amik .Alah,phone Ell biasa2 aja..tk delh camera tu semua.asal boleh buat panggilan keluar masuk n sms,dh cukup pd Ell.itupn baru last year Ell guna handphone nih,kalu tidak...haram.Ell rasa duk kt umah tk perlu guna handphone kan..sbb org2 yg nk cntct Ell boleh terus dial no phone rmh atau phone no hsbn Ell (kira mcm share phone la..),tp semenjak dh jadi blogger ni.Ell rasa handphone ni mcm satu keperluan supaya boleh kawan2 terus brcakap ngan Ell.
See,Ell mmg simple kan...
Oh ya,kene tag orang lain ekk..erm,sesiapa lah yg baik hati...:)
~Me Handbag~

Tuesday, March 10, 2009

VIRUS TAG berjangkit


1st~ZaZa over at New Zealand tagged me on this:-
Tag:Name Game

1.STAR WARS NAME: (the first 3 letters of your last name,first 2 letters of your first name) Zanel
2.DETECTIVE NAME: (favourite colour,favourite animal) Brown cat
3.SOAP OPERA NAME: (middle name,town where you were born) Mas muar
4.SUPERHERO NAME: (2nd favourite colour,fav drink,add 'the' to the biginning) The red carrotmilk
5.FLY NAME: (first 2 letters of first name,last 2 letters of yourlast name) Elan
6.ROCK STAR NAME: (current pets name,current street name) O-wee Ayer Baloi
7.PORN NAME: (first pet name,street you grew up on) Nyau Ayer Baloi
8.GANGSTA NAME: (first 3 letters of real name plus 'izzle') Ell Izzle
9.GOTH NAME: (name of your favourite perfume,favourite candy) CK Lollipop
10.WIZARD NAME: (last 3 letters of mothers name,first 3 letters of current job,first 3 letters of your zodiac sign and last 3 letters of home streets name) Dahhou Sagloi



HaHaHa..lawak2.. =D
Kategori tag:Merapu Meraban
~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~~


2nd~Got this Tag from eya

Tag:About Married


When was your engagement? ~October 1999
When is your marriage anniversary? ~3rd September
How long have you known your spouse? ~15 years
How long did you date before you got engaged? ~6 years
Where did you meet your spouse? ~roadside :)
What is your spouse’s full name? ~Aminul Rashid Arshad
Do you have any children? ~Yup
How many? ~3
Do you have any pets? ~Yup
Do you own or rent? ~Erm..own
Do you live in the country, city/town? ~country
What is your favorite activity you do together? ~Spending our times with kids (tengok muvee,etc)
Do you have a favorite vacation spot? ~erm..beach is alwayz in my mind
How many siblings do you have including in-laws? ~1+8
What mosque do you attend? ~near my house (tp tk rajin..bkn ahli mesjid)
Is this the mosque you got marrried in? ~Yup
What town is your current address? ~Pontian
Do you work or stay home? ~Stay home
Where did you go for your honeymoon? ~Somewhere in Malaysia

Leave a piece of marriage advice: ~
Communicate, respect for self and each other, trust, faith, laugh together not at each other, don’t go to bed angry or hurt, don’t ask what you are not ready and willing to accept and let go and remember that often time we don’t know we’re making a mistake unless we are told so speak up without being rude and hurtful.

and remember this,"Marriage is forever. You have to stick it out no matter how miserable you are"


ermmm..looks like i'm suppose to tag more people..
I tag:-
For all you married people out there!


Kategori Tag:Releven yg boleh diterima pakai..
VIRUS TAG berjangkit

Friday, March 06, 2009

Kenali Pontian~final part


Sebenarnya Ell hampir trlupa yg Ell ada lagi satu bhgn tentang kenali pontian.Sori la u'ols..bkn disengajakan.Tp Ell kene habiskan jugak n3 pasal Pontian ni,sbb nnt ell rasa tk senang hati.;P
Ok la,kali ni Ell bawa semula u'ols naik ke bandar stlh beberapa part di kawasan 'trselatan /penghujung' benua Asia Tenggara tu.Dlm perjalanan pergi balik menuju ke bandar pontian dr Kukup , u'ols akan jumpa dgn KUKUP GOLF RESORT .So,pd sesiapa yg berkebolehan 'menebas rumput' tu,boleh la singgah n stay kt sini beberapa hari :)Pelbagai kemudahan disediakan.


Kukup Golf resort & Clubhouse
Teruskan lg perjalann, u'ols akan nmpk 'giant durian' nih.Owh ya, ini bkn bermakna ada durian gergasi ya..disini kawasan dusun durian dan buah2an di Kukup.Ell pn tk pernah menyinggah sbb kalau musim durian, berlambakan pekebun2 durian berjualan di tepi2 jln.Kalau u'ols dtg brsama tourist guide,mesti ada disertakan pakej kedusun durian dn buah2an nih.
Giant Durian
Ok,bila tiba simpang 4 ke Johor Bahru dan Benut ,simpang kekiri atau dikenali penduduk setempat Tambak Pontian akan trlihat 'pusat perdagangan Pontian' dimana keseluruhan kawasan ini asalnya adalah laut yg ditambak menjadi Bandar baru Pontian.Bangunan2 baru bnyk didirikan utk dijadikan sbg Pusat bg Daerah Pontian.Keluasan penambakan Ell tk tahu berapa hektar,tp yg pasti sgt luas


Signboard ke Pusat Perdagangan Pontian
Antara bangunan dn deretan kedai2 baru yg didirikan brtujuan utk di commercial kn.

Bangunan kuning yg didlm gambar kanan adalah antara salah sebuah bangunan iaitu hotel yg didirikan diatas kawasan tambak Pontian yg brtaraf 3 bintang..


Pulau Pisang
Dari tepi laut Pontian kelihatan Pulau Pisang. (anak panah merah didlm gambar atas)
The island is in Malaysian territory, tp dibawah persetujuan perjanjian the Government of the Straits Settlements pd thn 1900 dgn Sultan Johor, telah diberikn hak kebenaran keatas kepulauan dimana rumah api dibina dn laluan ke ketmpat trsebut selagi diuruskn rumah api trsebut. Pd hr ini, tanggungjwb trletak pd the Maritime and Port Authority of Singapore yg dimana hak kebenaran pd Singapura keatas rumah api trsebut telah mnjd isu perhatian sejak beberapa thn kebelakangan ini..lebih2 lg setelah kehilangan Pulau Batu Putih.



Gambar atas kiri ini (yg bertanda anak panah merah) adalah hutan bakau yg dahulunya selaras dgn kawasan yg ditambak.Gambar sblh knn pula menunjukkan hasil tambakan semakin jauh ketengah laut.for info, Ell berdiri dn men'snap' diantara gambar kiri dan kanan ini.
Tepi laut tambak Pontian ini juga sgt sesuai dijadikan tempat beriadah diwaktu petang krn boleh menghirup udara nyaman tepi laut.Ada juga trdpt penggemar layang2 mengambil kesempatan utk bermain,disebabkn oleh tiupan angin yg sgt sesuai melakukan aktiviti itu.tk kurang juga yg memancing.Ada lagi satu kawsan tepi laut yg dijadikan tmn rekreasi ,tp Ell dh lama tk kesitu n gambar pn tk diambil..
Ambik angin laut ketika air pasang...kalau rajin,boleh lh tunggu ketika matahari nk trbenam tu...uish,mmg sgt cantik.
Rasanya kawasan lain dlm daerah Pontian mcm biasa je..manakala semua yg menarik rasanya dh Ell paparkan .So,Pada Ell mengapa pontian harus dikenali dn menarik adalah kerana adanya:-

1.Taman Negara Johor, Tg. Piai
2.Taman Negara Johor, Pulau Kukup
3.Tanjung Piai (Penghujung Benua Asia)
4.Kukup Laut
5.Muzium Nanas
6.Muzium Bugis
7.Program Homestay
8.Rumah Api Pulau Pisang
9.Kukup Golf Resort
10.Ramsar Site (Hutan Paya Bakau)

dan mungkin ada lg tmpt menarik yg Ell trlepas pandang...

SEKIAN
*Rasa seronok share maklumat dn info dgn u'ols..harap berguna yg boleh dijadikan sedikit pengetahuan dn pembelajaran..;P
Kenali Pontian~final part
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...