Tuesday, June 15, 2010

Membuat Symbol (tips)

Symbol Facebook

Ell nak share dengan u'ols Cara Membuat Symbol seperti gambar di atas. Atau u'ols boleh juga aplikasikan logo atau simbol kesukaan mengikut kehendak u'ols.Bawah ni adalah contoh yang biasa kita lihat.Birthday Song dengan music symbol.

♫♪♫♫♪♪
♪ ♫ HAPPY BIRTHDAY TO YOU ♫ ♪
♫ HAPPY BIRTHDAY TO YOU ♪
 ♪ HAPPY BIRTHDAY TO YOU...♫
♫ ♪ HAPPY BIRTHDAY TO YOU ♫ ♪

Untuk membuat Logo atau Special Character yang tersebut, Ikuti langkah-langkah berikut ini :
  1. Untuk membuat Symbol khusus tersebut, Anda harus menekan tombol Alt+angka tertentu.
  2. Pastikan NumLock pada Keyboard anda dalam keadaan ON.
  3. untuk menekan angka tertentu, tekanlah menggunakan NumPad (Kumpulan Tombol Angka pada bhgn Kanan Keyboard).
  4. Berikut ini Karakter Khusus yang dapat ditampilkan :

    Alt + 0153..... ™ [trademark symbol]
    Alt + 0169.... © [copyright symbol]
    Alt + 0174..... ® [registered trademark symbol]
    Alt + 0176 ...° [degree symbol]
    Alt + 0177 ...± [plus-or-minus sign]
    Alt + 0182 ...¶ [paragraph mark]
    Alt + 0190 ...¾ [ three-fourth]
    Alt + 0215 .... × [multiplication sign]
    Alt + 0162... ¢ [the cent sign]
    Alt + 0161..... ¡ [upside down exclamation point]
    Alt + 0191..... ¿ [upside down question mark]
    Alt + 1.......... ☺ [smiley face]
    Alt + 2 ......... ☻ [black smiley face]
    Alt + 15........ ☼ [sun]
    Alt + 12........ ♀ [female sign]
    Alt + 11....... ♂ [male sign]
    Alt + 6.....♠ [spade sign]
    Alt + 5.......... ♣ [Club symbol]
    Alt + 3.......... ♥[Heart]
    Alt + 4.......... ♦ [Diamond]
    Alt + 13........ ♪ [Music note]
    Alt + 14........ ♫ [Music note]
    Alt + 8721.... ∑ [N-ary summation (auto sum)]
    Alt + 251...... √ [square root check mark]
    Alt + 8236..... ∞ [infinity]
    Alt + 24........ ↑ [up arrow]
    Alt + 25........ ↓ [down arrow]
    Alt + 26........ → [right pointing arrow]
    Alt + 27........ ← [left arrow]
    Alt + 18........ ↕ [up/down arrow]
    Alt + 29........ ↔ [left right arrow ]

    Berikut beberapa Symbol Khusus Tambahan :

    §--Alt+21
    ▬--Alt+22
    ∟--Alt+28
    ▲--Alt+30
     --Alt+32
    !--Alt+33
    "--Alt+34
    #--Alt+35
    $--Alt+36
    %--Alt+37
    &--Alt+38
    '--Alt+39
    (--Alt+40
    )--Alt+41
    *--Alt+42
    +--Alt+43
    ,--Alt+44
    ---Alt+45
    .--Alt+46



    /--Alt+47

  5. Selain karakter di atas, Anda boleh ber-experiment sendiri.
  6. Tidak hanya pada Facebook, simbol khusus di atas juga dapat ditampilkan dengan cara yang sama ketika ber Chatting.

SELAMAT MENCUBA




JANGAN LUPA 
KLIK SINI(GAMBAR)

5 comments:

rasp said...

very very useful tip utk i yg very the buta tuli IT :D
thx for sharing sis...

Dee said...

thx ell..dh lama anak buah tya..camana nk buat heart tu..skrg dh tau..

Lieya said...

Haaaa mcm tu yerk rupenyee... Thanks Ellllllll

Yan said...

yan dulu penah guna 1-2 simbol yg biasela..
pastu lame2 dah lupe dah.. hahahahah seb ell wat entri ni.. bile2 nak pakai leh jengah sini

ninaneno said...

huhukk... untuk laptop saye try banyak kali but tak jadik...dari hari kak ell wat entry ni saye dah emo takleh buat...

tapi bila terbaca kak ell tulis untuk NumPad... tibe2 jadik emo gile plak sebab laptop takde NumPad...

seminit lepas baru discover kegunaan key "fn" dekat keyboard. last2 bleh buat jugak... yeayy... kene tekan alt+fn+number rupenye kalo gune laptop...

ehehh...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...