PhotobucketPhotobucketPhotobucket

Thursday, August 12, 2010

Murtabak Popia

Bismillah...
Resepi ni selalu untuk minum petang atau sarapan pagi,apa kata lepas ni boleh terai untuk menu sahur pula memandangkn kita dibulan puasa.


Bahan2:-
tuna dlm tin(ambil isi)/ayam cincang/daging cincang
2biji cili merah(hiris halus)
1biji bawang besar (dicincang dadu)
1 biji telur
sedikit garam
1 sudu serbuk kari
kulit popia
sebiji kentang(didadu)
minyak masak untuk menggoreng

Cara:-



1.panaskan minyak,tumis bawang besar cincang,cili merah cincang bersama ayam/daging/tuna
2.letak sesudu serbuk kari dan garam secukup rasa
3.tutup api dan pecahkan sebiji telur.



4.Bentang kulit popia dan bubuh inti diatas kulit popia 
5.bungkus segi empat seperti murtabak.Tapi bertemu bucu
6.panaskan sedikit minyak pada kuali leper(non-stick)
7.goreng bungkusan popia diatas api perlahan sehingga keemasan.balikkan untuk masak bahagian atas pula.
6.Hidang bersama sos cili.


Ok,agak2 masa mcm tak cukup utk sediakn bende yg remeh2 ni kan..Ell cadangkan sblm masuk tido tu siap2 kn bahan dn bungkus membungkus tu..kendian simpan dlm fridge.Bangun sahur tu goreng n mkn panas2.


SELAMAT BERBUKA PUASA 
UNTUK HARI INI
DAN SELAMAT BERSAHUR 
UNTUK HARI ESOK




5 comments:

iena hamdi said...

dap nyer.. nak cuba laaa

shidah said...

nak cuba gak =)

Dee said...

menarik..leh cuba weekend nih..

Lieya said...

wuiyoooo nampak sedappppp... adehh terliur dah nie... huuuuu huuu

~ Lady ell ~ said...

to alls>>
selamat mencuba....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...