Monday, June 28, 2010

Restoran Saba'~ Area 51


Happy Monday..
This n3 Ell nak citer pasal mkan.Bukan selalu Ell bukak citer pasal restoran yg sedap nih.Rasanya ini yg ke-2 slps restoran Mandella dulu.Maklumlah,orang jarang makan kat luar..:P Serious,kalau u'ols tanya makan kat mana yg best tentu Ell trkulat2 nk jawab.Even kat Pontian ni pun.
Ok lah,hari yg ke.... (isnin,selasa,rabu,khamis) yg ke-4,sebelah mlamnya we'ols dgn family members yg besar pergi restoran arab.Ya Habibi Ya Maulana,kami makan nasik arab daa..

Lokasi nya SABA RESTAURANT,CYBERJAYA

Ini adalah menu nya.Kalau u'ols nak tengok harganya,silalah klik gambar kasik close up ekk.

Sejujurnya makann2 we'ols semua tk bergambo yer..2 gambar atas ni cik google yg bg pinjam..:)Gambar 1 tu gitulh rupanya nasik yg akan dihidang,pastu kuis2 nmpklh isi ayam..nasik arab ni ada 2,satu dgn ayam dan satu lg dgn kambing.pastu ada pulak 2 cara,satu timbus ngan nasik,satu lg panggang asing.die akan bungkus dlm foil.yg tu rasanya lebih berempah.

Oh,ini adalah harga nasik yg dgn daging kambing.We'ols semua amik yg large sbb 1 portion boleh mkn 3-4org (org malaysia).Kalo u'ols tengok mat2 even minah2 arab,yg large tu sekali hadap jer...tengok jelah saiz badannyer..:) ramai betul ekk org2 arab kat cyberjaya tu..

Nilah dia area 51 tu (no.meja mkn).Sementara menunggu,meh kita klik2 sebentar ekk.Ni we'ols sambung 3 meja besar utk 3fmly..kat sebelah kiri ada lagi 2 meja utk remaja2 from our fmly.:)kalo nk bersambung bnyk2 dh mcm ketapi pulak kang.Lagipun bukannya boleh bual pun hujung nun dgn hujung nin..hihihi..

Antara kazen yg sgt close dgn Marsha.Ini tawon je boleh together2,lain tawon itu kazen sudah stay Russia..awww,shy2 cat plak dier..

Org yg bertanggung jawab memperkenalkan we'ol nasik arab Restoran Saba ni.SIL2 n fmly dh nak pindah ke Russia hujung tahun ni.Mungkin ini pertemuan yg terakhir sblm kita berjumpa 3 tahun lagi.:( 
Her hsbn kena transfer ke Russia.Kat pulau yg agak jauh dr Moscow.Penerbangan lebih kurang 11jam.Huh! imagine dat.Lebih dekat dgn Japan dr pusat negara itu sendiri..

Ok,dah..sambung citer makan ekk.:P
Servis,sangat pantas even manusia sgtlh compact... thumb's up!
See,semua pinggan dh licin baru nk tangkap gambar..hahaha.nmpk na gelojoh kan...tinggal tulang jer.Tp Ell tk gelojoh yer..Ell kena buat shift dg hsbn utk take care of Aariz la.So,Ell kena jalan dulu...sbb ingatkan org lain yg baru nk start mkn tu,Ell kira jamah je sket,tp fuhhh Mmg lazat ya amat!! nasiknya fluffy n dagingnya lembut mcm u'ols siat tisu jer.double thumb's up!! Lenkali kalo mkn kat sini Ell nk mkn sorang je sehidang.baru puas! :)

Dah abes makn semua,elok lh sembang2 dulu.lama nnt tk jumpa kan..So,all da kids di izinkan main2 kat luar.
Dina & Syahmin (best buddy)

Bergambaran lagi...peace..
Aryan,Dina,Syahmin,Marsha n Azfar

Dan lagi...
Dari kiri: Haqim,Azfar,Anwar,Azrai n Aryan

Lagi,dan lagi...
Dari kiri:Marsha,Dina,Syahmin,Haqim,Azfar,Anwar,Azrai 
Bawah: Aryan n Asyraff

ente tengok tu..dia sudah kenyang,dia bikin havoc itu restoran llah.Itu semua ank2 sedare kasik conquer itu entrance llah.masya'allah...:)

Ok,dah..masing2 punggong dh kematu kan..mari kita bergambar2 kenangan...
Dari kiri: Abang shuib(SIL4's hubby),Ell+Aariz,Dina,SIL2,SIL4 n MIL

Kalau dh namanya guna camera henpon je,mmg le tk sharp.Jadiklh,asal ada kenangan ekk.

Restoran saba,nnt we'ols datang lagi yer..:) Kalau ada yg nk belanja mmg sedap ler...Oh ya,sebenarnya bnyk jugak yg we'ols order,tp kalau dh bukan kita yg keluarkan ongkosnye,makan jelah tau nyer...heheheh

Katanya kat Cyberjaya ni bnyak gak restoran arab,tapi ini adalah yg paling seddappp.Jgn salah pegi pulak.restoran arab lain tu,die konsep ala2 mewah sket n harganya agak mahal lah,tp restoran Saba ni biasa2 je sbb tu harga nya pun murah.Kalau dh pekene,jangan kata double thumb's up,silap2 u'ols pun boleh up..hahaha..(terangkat lh katanyer..)

Hari pun dh larut malam...we'ols mula lah gerak balik Shah Alam.SIL4 n fmly balik kerumahnya di Hulu Langat.Kiss2 hug2..we'ols berpisah..SIL2 ni rumahnya berdepan je dgn BIL1.Sama2 duduk kat sek 7 Shah Alam.Dan sbb nnt tk jumpa lagi,hubby suggest tido kat rumah SIL2 utk satu mlm...Esok siang kita sambung hikayat seribu satu malam... aktiviti ari jumaat ekk.hihihi..


BERSAMBUNG~







JANGAN LUPA
KLIK SINI (GAMBAR)







Restoran Saba'~ Area 51

Sunday, June 27, 2010

Kisah dikolam renang~


Salam u'ols..
Sambungan n3 lepas.. trpaksa Ell skip aktiviti siang yer.Masalahnye kalau nak citer pun satu gambaran langsung takde.Tapi utk ringkasan bolehlh dihuraikan disini,

1.Hubby n SIL4 gi IKEA
2.Big girls gi ice skating n tengok wayang @ Sunway
3.Ell,BIL1's wife n kids gi swimming @ Kelab rekreasi tentera udara,Subang.
4.MIL rehat kat rumah.(sian die penat)

 Oh ya,kelab rekreasi tu BIL1 jadi membership sbb dia selalu main golf kat situ.kelab tu tak tertutup utk tentera udara je..sesiapa yg kerja gov,nk jadi member boleh je asalkan dgn bayaran tah berapa setahun Ell pun tk amik tau.hehehe.
 
Kat kelab tu ada sketsa sebenarnya..hahahah (Ell gelak dulu yer) Memula tiba, adalah sorang mummy ni bawak ank2 dier..ngam2 our kids terjun je dlm pool semua naik.Ok,bukan itu citernye.hihihi..

 (ni gambar lama Marsha time umo 4-5bln)

Macam ni,tengah seronok2 our kids berenang2,datanglah sorang pakcik cina,bersembang2 dgn ramah mesranya ngan Ell n BIL1's wife (fasih berbahsa melayu,kira mcm kalo suruh nyanyi zapin pun boleh lah..hahaha).Siap main2 ngan Aariz.Pastu tiba pulak sorang remaja...Sangatlh ramah tamahnya tapi setiap patah2 perkataan nya tu susah sgt nk faham..(lidah cina) we'ol saspek anak pada uncle tadi tulah..sebelumnya tu,uncle tu kata dia ada 2 org ank lelaki,sorang di London n sorang lagi umo23 tahun tinggal dgn die.BIL1's wife agak itulh ank nya.

Dan..bila dia swim,dia terjun kat pool kanak2..we'ol anggap tu masih normal lah kan..yg seram nye tu,dia cakap sensorang lh u'ols..adoyai,kesiannye..so,our kids jadi takut.Semua keluar dr pool sambil berlari2 anak.Yang tak tahan nye tu Aryan tanya kat Ell kenapa dgn owang tu (sambil menunjuk2)..:) BIL1's wife explain kat d'ols yg dat guy sgt sunyi sbb abangnya belajar jauh,so die mcm takde kawan nk bermain n berbual.Makanya sbb terlalu taksub dgn belajar,benda tu jadi tekanan pada die.

Dalam lebih kurang 5 minit mcm tu,.remaja tu cuba nak berbual ngan uncle yg we'ol saspek ayahnya tu..tp tk dilayan...Telahan we'ol meleset sama sekali...(bukan dia punya bapak lorr) So,dia cakap jelah sensorang tk henti2.Kesiannn...Hari makin petang makin berduyun pulak yg dtg.Sib baiklh ada yg nk melayan budak tu..Yang bestnye,Dina (2nd dotter) siap bgtau other kids yg lebih kurang sebaya dgn die pasal dat guy yg 'kureng' tu..hahaha..ramah pulak anak ku tu yer...

Mandi punya mandi dh berjam2..BIL1 bg isyarat 'TIME'S UP!!'.So,fahamlh we'ols..hari pun dh nk maghrib.Tapi sblm tu singgah mengisi perut kat kafe kelab tu sbb all da kids dh merengek kelaparan.AstaghfirullahAlazimm...(Ell mengucap dulu yer) yg amik order,serve arak kat org2 kapir ni semuanya org kita,melayu.Yang menambah kemusykilan,d'ols boleh selambadak minum guna gelas yg besar (siap ada cop nama air setan tu).Ell takmo bersangka buruk..mungkin air teh lemon ke atau apple,tapi kenapa mesti guna gelas tu..ish!!!

Aih,ruginya takde gambar2 kejadian...

Sebenarnya Ell dh mintak niece tranfer gambar2 aktiviti tu kat ext hard disc hubby,tp tk sempat pulak.Kalau minta emel,mesti besar pulak saiz gambar2 tu katanya..apa nak buat..memory dlm kepala jelh yer..harini niece tu bakal berangkat ke Vietnam 6hari.Take care dear Aisya...
Ok,u'ols...ada sambungan lagi eh.







JANGAN LUPA 
KLIK SINI (GAMBAR)




Kisah dikolam renang~

Thursday, June 24, 2010

Dari Shah Alam~ke KLIA

sambungan~

Sampai di Shah Alam turunkan semua beg2 n brg2 yg tah hape2 pun ada termasuk dr kampung n dr Hulu Langat.Dah tiba rumah Shah Alam ni,boleh lah kira penyerahan secara tak rasmi ank2 sedare ni pada parents d'ols.Selesai sudah kerja sementara sebagai pengasuh.Alhamdulillah..takde apa2 yg tk diingini berlaku.Semuanya berjalan lancar.Harap2 takde lah dpt nama buruk nnt.:)

Selesai solat,Ell n hsbn beserta SIL4 n hsbn nye rushing ke KLIA sbb flight landing jam 7mlm.Tuptap2,dlm kul 8mlm bru nmpak MIL,BIL1 n his wife kluar dri balai ketibaan.

peluk sana sket,cium sini sket..sambung sembang nnt,kemudian terus solat maghrib dgn waktu yg masih berbaki bape minit je lagi.

 atuk yg keletihan nak jugak dukung dak Aariz ni utk lepaskan kerinduan..:)


Sementara tunggu semua selesai solat,yuk lepak2 ngan Aariz..hehe

Babah & Mama Aariz 


 Pastu we'ols balik semula Shah Alam,tngok2 gmbar2 n fotage yg dirakam masa kt sana dn sambung sembang puas2 sampai pagi..:)

BERSAMBUNG~




JANGAN LUPA
KLIK SINI(GAMBAR)






Dari Shah Alam~ke KLIA

Wednesday, June 23, 2010

Di Hulu Langat~

Salam...
'Life Of LadyEll' still not dead ya,but in coma just for 1 week.Hahaha.Aduyai u'ols..sebenarnya Ell tgh carik semangat nak mengupdate blog ni.Mekasih buat sesape yg sudi jengah sini even Ell tk de n3 pun.Mekasih SHIELA dn yg lain yg Ell perasan banyak sgt berkunjung tak putus2. 

Last n3 Ell tu sebenarnya autopublish dr rumah SIL4.Tapi adoi mak..sakitnye line internet die..tak sanggup nk tunggu.Ingatkanlah nak update se-entry-2,tp kalo tunggu lama bleh sakit jiwa raga lh u'ols..itupun Ell amik yg dh ada dlm draft je. 
Takpelah,yg penting Ell masih ada bende yg nak dicerita.Tidak lh koma yg sebenarnya yer..

Petang isnin 14 Jun 2010 tu,we'ols gerak dr Ayer Baloi,Pontian menuju ke Hulu Langat jam 4.30ptg.Setelah singgah kt rnr jejantas ayer keroh dlm stgh jam,sampai pun cantik je ngam2 sharp 8mlm.Oh ya,parents anak sedare ni turun KLIA dr umrah hari rabu..jadi we'ols saje je singgah rumah SIL4 utk d'ols berseronok2 utk 2malam.Macam biasalh,kidz kan suka swimming...bila stay kat Hulu Langat tu,mmg itulh kejenya..


Masih ingat gambar ni,KLIK SINI untuk lebih lanjut.Sebenarnya Ell takde amik gambar apapun kat umah SIL4 kali ni,sebabnya activity lebih kurang je.Melainkan guys yg turun FISHING POND nak tengok world cup kat tiwi astro sports.Cuma yg Ell ralat sket hari ke-3 kat situ,(sebelum bertolak ke Shah Alam) trlupa langsung nk snap gambar time we'ols ala2 picnic kat  kolam tepi rumah.Menunya nasi ayam madu. 


Ni Aariz yang baru terjaga dari tidur time we'ols sedang berpicnic.

Hari rabu,lebih kurang jam 4 we'ols termasuk SIL4 n fmly gerak ke Shah Alam...

TO BE CONTINUED~

Tunggu Ell nyer next n3 ya u'ols..dh kul 11setengah tgh hari ni Ell masih lum jengah dapur.kang apa plak kata MIL.




KLIK SINI (GAMBAR)

Di Hulu Langat~

Tuesday, June 15, 2010

Membuat Symbol (tips)

Symbol Facebook

Ell nak share dengan u'ols Cara Membuat Symbol seperti gambar di atas. Atau u'ols boleh juga aplikasikan logo atau simbol kesukaan mengikut kehendak u'ols.Bawah ni adalah contoh yang biasa kita lihat.Birthday Song dengan music symbol.

♫♪♫♫♪♪
♪ ♫ HAPPY BIRTHDAY TO YOU ♫ ♪
♫ HAPPY BIRTHDAY TO YOU ♪
 ♪ HAPPY BIRTHDAY TO YOU...♫
♫ ♪ HAPPY BIRTHDAY TO YOU ♫ ♪

Untuk membuat Logo atau Special Character yang tersebut, Ikuti langkah-langkah berikut ini :
  1. Untuk membuat Symbol khusus tersebut, Anda harus menekan tombol Alt+angka tertentu.
  2. Pastikan NumLock pada Keyboard anda dalam keadaan ON.
  3. untuk menekan angka tertentu, tekanlah menggunakan NumPad (Kumpulan Tombol Angka pada bhgn Kanan Keyboard).
  4. Berikut ini Karakter Khusus yang dapat ditampilkan :

    Alt + 0153..... ™ [trademark symbol]
    Alt + 0169.... © [copyright symbol]
    Alt + 0174..... ® [registered trademark symbol]
    Alt + 0176 ...° [degree symbol]
    Alt + 0177 ...± [plus-or-minus sign]
    Alt + 0182 ...¶ [paragraph mark]
    Alt + 0190 ...¾ [ three-fourth]
    Alt + 0215 .... × [multiplication sign]
    Alt + 0162... ¢ [the cent sign]
    Alt + 0161..... ¡ [upside down exclamation point]
    Alt + 0191..... ¿ [upside down question mark]
    Alt + 1.......... ☺ [smiley face]
    Alt + 2 ......... ☻ [black smiley face]
    Alt + 15........ ☼ [sun]
    Alt + 12........ ♀ [female sign]
    Alt + 11....... ♂ [male sign]
    Alt + 6.....♠ [spade sign]
    Alt + 5.......... ♣ [Club symbol]
    Alt + 3.......... ♥[Heart]
    Alt + 4.......... ♦ [Diamond]
    Alt + 13........ ♪ [Music note]
    Alt + 14........ ♫ [Music note]
    Alt + 8721.... ∑ [N-ary summation (auto sum)]
    Alt + 251...... √ [square root check mark]
    Alt + 8236..... ∞ [infinity]
    Alt + 24........ ↑ [up arrow]
    Alt + 25........ ↓ [down arrow]
    Alt + 26........ → [right pointing arrow]
    Alt + 27........ ← [left arrow]
    Alt + 18........ ↕ [up/down arrow]
    Alt + 29........ ↔ [left right arrow ]

    Berikut beberapa Symbol Khusus Tambahan :

    §--Alt+21
    ▬--Alt+22
    ∟--Alt+28
    ▲--Alt+30
     --Alt+32
    !--Alt+33
    "--Alt+34
    #--Alt+35
    $--Alt+36
    %--Alt+37
    &--Alt+38
    '--Alt+39
    (--Alt+40
    )--Alt+41
    *--Alt+42
    +--Alt+43
    ,--Alt+44
    ---Alt+45
    .--Alt+46



    /--Alt+47

  5. Selain karakter di atas, Anda boleh ber-experiment sendiri.
  6. Tidak hanya pada Facebook, simbol khusus di atas juga dapat ditampilkan dengan cara yang sama ketika ber Chatting.

SELAMAT MENCUBA




JANGAN LUPA 
KLIK SINI(GAMBAR)
Membuat Symbol (tips)

Monday, June 14, 2010

Spagetti ala Melayu~


Bismillah...
Mulakan doa sebelum makan yer..:)
Hari2 terakhir anak2 sedare kat kampung ni,inilah masakn ell yg sempoi2 je.Walaupun tak sesedap masakan mama d'ols, harap2 tak de lah komplen bab2 makan ni.Nmpk nya apa yg ell masak semuanya licin je.ke,ell yg masak sket..ahakss..


Resepi ni sebenarnya terlintas tetiba je.nak kata menderhaka pada resepi asal tu tidak ler..tp kalo dh tangan tu dh menggatal nak tokok itu ini,terima je ler..asal tk sakit perut sudah..


BAHAN2:-
Spagetti dicelur dan ditos

Daging cincang
Kentang dan Carrot dipotong dadu (kalau suka)
Bawang merah
Bawang putih
Sos tomato 
Sos cili
Serbuk jintan manis
Sesudu serbuk kari
Sesudu makan Sos Lea & Perrins



 CARA2:-


1.Tumis bawang merah dan putih sampai wangi.kemudian masukkan daging suoaya empuk.
 2.Masukkan juga sos lea & perrins supaya rasanya sebati .(sos ni boleh juga diguna untuk memerap daging)


3.Tambah air dan masukkan kentang,carrots,sos tomato dan sos cili mengikut kehendak tekak.


4.Masukkan serbuk jintan manis..Agak2 sendiri ya..jgn lebih pulak,nnt pahit jadiknya.


5.Masukkan serbuk kari.


6.Masukkan garam dan rasa.Kalau ada apa2 yang rasa kurang bolehlah ditambah ikut selera sendiri.
7.Kacau sebati dan biar mendidih.Kepekatan kuah spagetti ni ikut kehendak sendiri.
8.Padam api dan boleh lah dihidang bersama spagetti sayonara..


Petang ni Ell nak gi antar anak2 sedare ni balik Shah Alam,so ini adalah menu last yg Ell sempat masakkan utk d'ols..Tu sebab Ell kata spagetti sayonara..If u'ols nak try silakan..Kalau nak komplen,komplen saja disini.Ell takde hal.Kalau nak puji pun sangat berbesar hati..:D







JANGAN LUPA 
KLIK SINI (GAMBAR)









Spagetti ala Melayu~

Tuesday, June 08, 2010

Gi jalan pun tido.


Hai alls..
Dalam cuti sekolah ni kan,Ell n hsbn kena tengok2kn anak2 sedare yg parent d'ols gi umrah dgn MIL.So,d'ols ni dihantar balik kekampung utk diamanahkan pd we'ol suami istri ni.Dan untuk menambah stok keperluan d'ols,hsbn bawak d'ols gi TESCO Kulai yg perjalann nya dr Ayer Baloi lebih kurang 20minit melalui highway.

Tapi bila sampai,tengok je lah si Aryan ni.Belum kemana2 pun dia dh terlelap dulu.

 sedap je dia tido ni ha.tambah pulak duk kat sebelah fridge,sejuk je kan rasa..:)

 org lain siap bergambo lagi dgn die yg tido tu..tak sedar jugak..ish2,lena betul die tido..

beberapa ketika memilih barang2..

Aryan tetap jugak tido..

Dan masih lagi tido..

Ni gambar masa menghala pergi.Mmg nmpk sangat muka Aryan dh mula ngantuk dr awal.

Tapi lps tu bila nk balik, segar pulak biji mata dier.




JANGAN LUPA 
KLIK SINI(GAMBAR)





Gi jalan pun tido.

Monday, June 07, 2010

Marsha yang BARU~


Mula2 sekali nak beritahu story ni agak terlewat sket.Sebenarnya Marsha yg BARU ni lebih kurang 3minggu yg lepas.Masalahnya,Ell sangat2 sibuk sampai tk sempat nak update citer.Memandangkan sekolah pun dh cuti..masa tu bleh lh di adjust sket...:)


Nmpk tak anak ku? kecik2 dh mengalami kerabunan.Aih,kesian pulak tengok nyer..

Ok,nak dipendekkan cerita..Marsha dah mengadu yang dier tak berapa nmpk kalau cikgu die tulis kat papan hitam sejak pertengahan tahun lepas.Tapi maknye ni buat don't no je sbb mcm tak caya n lebih pd ingatkn dia saja nk pakai sbb nengok ada kwn yg lain pakai ke.Setiap kali balik sekolah mesti dok komplen tak berapa nampak papan hitam n buat muncung sbb cikgu tk kasi duk depan.Kata cikgu,kat depan utk budak2 yg tak berapa pandai n kurang tumpukan perhatian.

Pernah juga belikan die ubat titis PERMATA HIJRAH yg top tu..die pun dh kurang komplen dr sebelumnya walaupun kdg2 komplen gak.Jd nk djdkn cerita,kebetulan pulak MIL nak tukar lense spec die sbb dh blur sebelum berangkat mengerjakan umrah aritu..

Time tu lah digunakan utk mengambil kesempatan test mata Marsha sekali.Bila cek,tengok2 power die 200++.Hui..giler ah! Terkejut ni maknyer...silau pun kemain tinggi gak.Siap suruh test lagi 2 kali..


Proses test mata yg mula2 dilalui.
Mmg comfirm, komputer tu tk menipu..


Test skali lagi power yg sesuai dgn Marsha sambil dperhatikn atuk n tuan kedai tu. Memandangkan 1st timer,so power Marsha dikurangkan sedikit.


Pilih frame yg sesuai..
And....
Tadaaaa....

Nilah dienyer..Marsha dh bertukar wajah.
"Mama tengok kamu ni dh mcm makcik2 pun ye jugak.hahaha.Eh tp cun..:) Macammanapun kamu, kamu tetap anak mama yg sweet...ni dh pakai spec ni,no more komplen2 yer,blajar lagi pandai..dh takde alasan tak nmpak ya..."





JANGAN LUPA 
KLIK SINI (GAMBAR)








Marsha yang BARU~
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...