Wednesday, May 18, 2011

BackUp Blog dengan WordPress~

Hello...
Haritu kan blogspot sehari  tak dapat nak eksess kan.Semua blogger yang menggunakan blogspot jadi cuak gila2 punya kan sebab runsing pikir apa jadi dengan n3 yg dah di posted tu kan..(brapa banyak kan daa..) Ell punya last posting pd hari khamis tu pun jadi hilang gara2 masalah dgn blogspot ni.Bila dia dh ok,tengok2 komen pulak sampai ke hari ni masih tak muncul.Tapi tak pe,ai tetap cool..atleast 2-3 n3's je hilang...

Sebenarnya dulu2 pun terjadi perkara2 macam ni dlm blogspot..kalau u'ols dh senior dlm blog ni,mesti perasan benda ni..heh.pastu kecoh kan nak buat backup blog.Tak tahu berapa ramai yg ambik perhatian pd perkara ni.Ell memilih inisiatif mem-backup blog tu.Ada beberapa cara lh yg time tu diberitahu,tapi Ell cari cara nak backup blog yg mudah dn selamat.dan free jugak.:)


Ok,ini ada satu cara bagi pengguna blogspot untuk selamat yang kadang2 kene banned tanpa kompromi dengan boss kita Google.heh.Bayangkan blog yang kita dah bangunkan bertahun2 hilang dn lesap begitu saje.Sedih kan..tambah pulak kalau banyak artikel2 kita yang penting.Caranya ialah dengan meng-import seluruh data dr blogspot ke wordpress.

Caranya sangat senang,sebab di WordPress sendiri terdapat kemudahan untuk mengambil data dari blog lain yang di sebut Import. WordPress men-support import data dari beberapa penyedia blog, antara lain: Blogspot (Blogger), LiveJournal, TypePad dan WordPress itu sendiri.

untuk import dari Blogspot, Wordpress tidak memberikan batasan. Kita boleh mengimport secara keseluruhan, termasuk import posts, comments dan users(kecuali klip/video dr blogspot). Ell akan tunjuk cara import data (memindahkan data) dari Blogspot ke WordPess. Syaratnya u'ols harus memiliki account Google (email) di Blogspot: Perhatikan langkah-langkah di bawah ini 

Berikut ini cara dan panduan Import Blogger ke WordPress :
1. Tentu saja buat dulu account di wordpress

2. Setelah semua di approve masuk ke dashboard,




3. Masuk ke manage > import & pilih blogger

4. Klik Authorize > Grant Access


5. Sekiranya u'ols mempunyai lebih dari satu blog,pilih blog mana yang akan di import ke wordpress
6. Tinggal klik import,di 'The magic Button' tunggu beberapa saat dan bila selesai, lihat wordpress u'ols sekarang.

See,easy measy like a cheesy..:P
 
Tips:Sebaiknya time mengimport dalam keadaan log in di blogspot dan WordPress. 

Lepas ni if u'ols nak bertukar terus ke WP pun ok,tapi untuk yg suka widget2 dr host lain tu mcm playlist,shoutbox dan lain2,Blogspot masih pilihan utama.Cuma makesure u'ols kene update mengimport ke WP seminggu sekali atau sebulan sekali atau setahun sekali.hehe,kalau dh setahun sekali apa hal pulak nk backup kan....


Ok,selamat menerai mem-backup blog ya.Jgn stres2,ceria2 selalu.Kalau tak faham dgn tutor ni boleh dtg balik tanya.Jgn segan, jgn malu...i lap u...heheh.





 

7 comments:

Shiela Latif said...

wordpress ni tak kena bayar ke beb?...

~ Lady ell ~ said...

tak lah beb...ni yg free.

Dee said...

dulu dee penah backup ke WP tau..tp lepas tu buat dek je..hehehe..kena check baliklah..

Huda Ahsin said...

Ell, I nak buat jugaklah. Seriau ler bila blogspot ni buat hal... Tengkiew eh!

qellissa said...

ni yang wordpress.com ye? bukan .com? ok gak tu boleh try nt..

Cik Wanie Ghani said...

alamak,
wanie dah pernah buat back up,
tapi dah lupa sudah semuanya,
adoilah,
nak kena check blk nie,
huhuhu

mommyYen said...

nice tutorial beb,thanks fro sharing..
mauk kena backup juga ni..takut terdelete oleh blogspot pula nanti

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...