Tuesday, March 13, 2012

Nasi Himpit (homemade)

Assalamualaikum...
Apa lah bende nak update ekk kalau duk rumah dengan rutin yang sama.Anak-anak cuti sekolah seminggu pun tak tahu nak kemana.Inchek suami busy manjang.Untung juga anak-anak tak mintak nak jalan-jalan.Adoilah..boring seyh.Ada tak de, n3 nak masak nasi ni pun jadilah ea.hehehe

Tapi nasi bukan sebarang nasi,
nasi himpit dipotong dadu,
kalau tak de yang instant kenelah buat sendiri,
Bila dah siap,jadikan lontong, dibuat soto pun bolehlah labu..

hahahaha..
nyaris pantun tak jadi pantun david teoh.haha..spontan ni tau.tah hape2 je..
tulah dia kalau lama sangat terperap dalam rumah.otak pun macam nak sewel.Bila nak carik udara segar ni....

Ok,mari tengok caranya ya.Bahan utama yang kene ada mestilah beras.Tak tahulah pulak kalau nak masak nasi guna bahan lain.Selain itu plastik kecil untuk masukkan beras.Stapler dan staples(ubat stapler).Garpu untuk mencucuk-cucuk mata kasim selamat..eh bukan,untuk cucuk plastik.:D

1.Basuh bersih beras dan toskan


2.Kemudian masukkan kedalam plastik dengan nisbah 3/4.Lebih kurang macam u'ols isi kelongsong ketupat lah tu.Lepas tu,stapler rapat-rapat.


3.Cucuk-cucukkan permukaan plastik dengan garpu.Tak yah banyak-banyak,3 cucuk depan dan 3 cucuk belakang.

4.Pastikan air rebusan dan siap jerang dan menggelegak,baru masukkan bungkusan nasi tadi kedalam air panas tu.
5.Rebus selama 4-5 jam atau kelihatan dah jadi nasi himpit.

6.Apabila dah siap,sejukkan sedikit dibawah air paip yang mengalir,sambil elok-elokkan rupa dia, kalau ada yang penyek.Biarkan sejuk baru dipotong.


inilah hasilnya nasi himpit tu.

Tadaaaa...nasi himpit soto ayam.Bergedil tak de tak pe,yang penting kuah sambal kicap.Barulah ada 'kick' .


Ni dia..kemain banyak buat sambal kicap.Bukannya apa,nanti esok-esok kalau nak makan dengan pisang goreng dah ada siap kan..hehe orang JOHO kan...Eh tapi u'ols kalau buat sambal kicap ni kene goreng sket tau..bukannya apa,utuk elak sakit perut sebab mentah.hahaha..macamlah kalau goreng tu tak boleh sakit perut.:)

Ok lah u'ols..ini saja lah n3 ringkas dari saya.Malu pulak bende senang gini pun nak post dalam blog.huhu.







6 comments:

nasazfrog... said...

bagus jugak buat nasi himpit sendiri erk,, lagi puashati kan sis... uhhh complete kuah sambal kicapnye... rajinye...

atty's said...

lama dah tak buat nasi impit sendiri
terliur nengok soto + sambal kicap

Neeza.Areef said...

arwah mak akak klu nk wat home made pnya tekan2 je dlm loyang..pstu tutup tindih dgn batu giling..padat dan mampat..tp zaman dah berubah kan..

~ Lady ell ~ said...

nasazfrog>>
selalu kat rumah ada stok..abis tu kuah sotonya dah siap carik2 nasi himpit takde plak..tu yg buat sendiri..lgpun mak mertua rajin gak buat nasi himpit ni..kuah kicap tu mesti ada..kalau tak rasa kurang arr..:)

kak ty>>
saya pun dh lama kak...sbb tu nak jugak buat walau takde stok nasi himpit instant kat rumah.

Neeza>>
org dulu2 mmg gitu kan kak cara die..main lenyek2 kat dlm talam.sekarang cara senang dh ada,takkan nk buat susah pulak kan...

Shiela Latif said...

aku time ngandung ni nampak makanan semua aku nak terai babe...siket kikiki

Ameera Syafiqah Rahman said...

salam,

kak biar betul kena rebus 4-5jam? wargh x dapat la nk buat nasi himpit mcm ni sbb x cukup masa :(

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...