Thursday, October 18, 2012

Roti Naik kesukaan ramai(keluarga saya)~resepi


Bismillah...
Hari ni Ell nk kongsi resepi roti naik.Roti yg dari dulu sampailh sekarang memang tak jemu2 dn menjadi kesukaan fmly.Kalau dlm sebulan tu,adalah 4-5x mak mertua Ell membeli.Sebab dia lh yg paling suka cicah kupi. :)  Tapi bila time malas nak membeli, kemain lama baru beli lagi.Bila dh beli,asyik lah memebeli...heheh berbelit2 lidah korang?.Ada sahabat tu kata,roti klasik,mmg sgt sesuai utk bonda mertuaku yg klasik.



Ok,sebenarnya seumur hidup Ell tk pernah menguli doh roti.Hari tu mmg cubaan pertama yg hebat.Dengan takde tepung roti,gigih jugak guna tepung gandum.Orang kata boleh guna tepung gandum,kita buat jugaklh kan...
Nak buat ko tak menyukat dulu...sekali tepung tak cukup daaa...tp tak bnyk kurang,agak2 dlm lagi sesudu tepung tak cukup.Nekad jugaklh nak bikin kan...alang2 dh separuh jln, baik teruskan sampai kesudah.

Bahan2 dan cara nk buat tu senang,tp kene ambil bnyk masa.

BAHAN2:
(A)
1 bungkus yis mauripan 11gm
1/2 cwn air
1 sudu besar gula.


(B)
2 sudu besar marjerin dicairkn.


(C)
1cwn gula
1/2 cwn air panas
-Ell guna fresh milk,jerang atas api,jgn mendidih.Tambah 4 sudu gula.


(D)
3 cwn tepung gandum + 1cwn tepung gandum(utk xtra)

mungkin u'ols boleh tukar tepung roti utk bahan ini.

dan sedikit pewarna kuning.(utk membangkitkan warna)

CARA:-
1.campur bhn (c) dn sejukkn.

2.campur bhn (a) ,kacau dn biarkn seketika hingga brbuih.


3.sediakan mangkuk besar,masukkn tepung dn buat lubang ditgh2.


4.masukkn bhn A,B,C dan pewarna kuning.Gaulkn dn uli sehingga tidak melekit.Kalau melekit,tambah sket2 tepung xtra tadi sehingga tidak melekit.Uli doh dgn tangan sehingga kenyal lebih kurang 45 minit.Kalau ada bread maker senang set je.


5.Tutup doh didlm mangkuk dgn tuala atau cling wrap.Biarkan terperap selama 45minit,sehingga doh naik 2x ganda.


6.Setelah doh naik,tumbuk doh utk membuang udara.Bahagikan doh kpd bulat2(60gm-70gm) kecil yg sama saiz.


7.Susun didlm loyang,jarakkn sedikit.Kemudian tutup semula dgn tuala selama 20 minit.


8.Kemudian bakar roti dlm oven pd suhu 180'c,selama 20 minit.




9.Setelah masak,keluarkn dr oven dan sapukan marjerin ketika roti masih panas.Kemudian taburkn gula.

Itulah hasilnya..Eh tak sempat sejuk roti tu..anak2 dah serbu dulu.Ehem paling kembang bila mak mertua tanya kat anak2 dalam bilik,tapi i terdengar u.."sedap mama buat roti?" anak2 jawab spontan berjemaah sedap...pastu mak mertua makan dua biji.:)




Ok,Selamat mencuba...
*Kegebuan roti brgantung kpd berapa lama kita menguli dn perap.jgn lebih dr sejam.
*Sambil2 tengok tiwi tu boleh buat keje2 menguli.

*Sebenarnya loyang apa nak guna,terpulang kepada u'ols.Kalau loyang bulat biasa,boleh tambah 1-2 bun lagi.





5 comments:

JaSSNaNi said...

assalamualaikum ell..
wahhh 1st time wat pun dah jadi cantek.. tu baru tepung gandum.. kalau tepung roti gamaknye lagi cantek ler...
ape pun saya suka kalau org wat roti menjadi.. sbb saya buat tak penah naik gebu lagi.. uwaaaaaaaa tak tau salah tang mana.. skrg malas wat dah.. beli je.. huk huk huk..

Rasp said...

ell tq tq tq tq sbb share resepi nie....
insyaAllah akan ku cuba gak buat...
bila? ntah ler kan...
sblum akhir tahun hahahahahahaha...
tapi i suka sgt2 lah dpt resepi nie...
muah muah muah muah....tq

bspotgurl said...

wAAhhh!!! Dah lama x tgk resepi Ell..;-) Apa khabar tuan rumah?

Puan Comei said...

nak cuba la resepi ni. dah lama tak buat roti naik resepi tradisi mak mertua. rugi tak blaja sungguh masa dia ada

~ Lady ell ~ said...

jassnani>>
dah jampi puh kiri puh kanan....heheheh nasib baik menjadi

rasp>>
sila sila silakan mencuba,tp tak tau sama ke rasa mcm yg u selalu mkn tu.tapi insya'allah menjadi.

bspotgurl>>
alahai..resepi senang2 je,tak delah resepi yg dahsyat2..hehe kita baik2 je.insya'Allah...

Puan Comei>>
silakn cuba,tapi tak sure boleh sama tak mcm resepi mak mertua tu.
saya pun ada bende nak kene blaja dgn mak mertua ni...selama ni dia ajar ,alang kepalang je..haish.

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...