Friday, October 19, 2012

Kek Pandan Marmar~(resepi)


Assalamualaikum..


Ok la,nak share resepi lagi boleh? nak kata Ell ni pandai sangat tu tidaklah jugak...cuma ada sedikit karajinan je.Itu semua sebab anak2...kalau tak kerana anak2 yang selalu merengek nak bende2 pemakan ni,rasanya malas jugak Ell ni.:P Lebih2 lagi anak yg no 2 tu.Dia suka sangat tengok rancangan masak memasak.Kalau ada agak die terbekenan tu,mulalah die meng'oder'.Kadang2 tak mengagak...baru tengok 2minit kat tiwi, nak haritu jugak siap kat dapur rumah dia.Sedap dia je mengoder.Kalau bahan2 ada,boleh lah layan..tapi kalau bahan tak de...boh layan..:D Kalau tak kerana tengok tiwi,nnt dia sesaje tanya,"petang ni mama nak buat apa?" Ok,dia memang suka makan waktu petang.

Kuih ni namanya seperti yang bertajuk diatas,,:)

Cara buat pun senag je,

BAHAN2:-

4biji telur
100gm gula pasir halus
1/2 sudu besar ovallete
125gm butter dicairkan dan disejukkan
2 sudu besar susu pekat manis
100gm tepung gandum **
1/2 sudu teh baking powder**
** digaul dan diayak

1 sudu teh pandan paste
1 sudu teh serbuk koko
1/2 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh coklat emulco

CARA:-
*Panaskan oven terlebih dahulu pada suhu 170'c*

1.Dalam mangkuk mixer,Putar gula dan ovallet sehingga rata.Masukkan susu pekat manisdan telur satu persatu dan putar dengan kelajuan tinggi hingga kembang,pekat dan gebu.(anggaran dalam 10 minit)

2.Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan putar pada kelajuan perlahan.

3.Tuangkan butter yang telah dicairkan tadi.Gaul dengan spatula hingga sebati.

4.Adunan dibahagi 2atau 3 bahagian sama banyak.Satu adunan dicampur esen vanilla,coklat emulco dan serbuk koko.Satu lagi adunan diletak pandan paste dan satu lagi biarkan plain.(optional)

5.Griskan loyang dgn marjerin.Sudukan cara berselang seli antara adunan pandan dan coklat. Mulakan di bahagian tengah tin, hingga siap.

6.Bakar pada suhu 170'c selama 40-45minit,atau sehingga masak.

Kek ni nampaknya macam padat,tapi percayalah teksturnya lembut dan sedikit lembab.Kalau nak mencuba..silakan.





6 comments:

JaSSNaNi said...

canteknye... mmg kek marble mcm ni sedap.. anak2 saya pun suka..

♥ Leily | Ummi Alya Husna ♥ said...

yeay..
nnti blh cuba!

Anonymous said...

[url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com]outlet moncler[/url]
[url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com]outlet moncler[/url]
[url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com]http://www.giubbotti-moncleroutlet.com[/url]
[url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com]outlet moncler[/url]
[url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com]outlet moncler[/url]
[url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com]outlet moncler[/url]
[url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com]outlet moncler[/url]
[url=http://www.nbajerseys-australia.net]cheap nba jerseys[/url]
[url=http://www.chanel-newzealand.com]chanel bags[/url]

Anonymous said...

[url=http://www.chanel-newzealand.com]chanel bags[/url]
[url=http://www.nbajerseys-australia.net]cheap nba jerseys[/url]
[url=http://www.guccihandbags-australia.com]http://www.guccihandbags-australia.com[/url]
[url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com]outlet moncler[/url]
[url=http://www.supra-shoesnz.net]supra shoes[/url]
[url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com]outlet moncler[/url]
[url=http://www.supra-shoesnz.net]supra shoes[/url]
[url=http://www.giubbotti-moncleroutlet.com]outlet moncler[/url]
[url=http://www.supra-shoesnz.net]supra shoes[/url]

Anonymous said...

http://www.maplestudent.com/node/51159

Ucu Faridah said...

as salam marsha...
terima kasih byk2 marsha, betul bagai dikata, kek ni mmg sedap n gebu...ucu dah buat n ikut spt resepi marsha ni....suka sangat2 sbb menjadi....

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...