Monday, May 04, 2009

act-tvt cuti



salam u'ols...seronok cuti hujung minggu yg panjang..?Adei,lama Ell tk update blog nih.dekat seminggu lh gamaknya..:P mana2 blog yg update pn Ell tk dpt baca.


Ok,Ell mulakan citer ngan upside down rainbow yg Ell dpt capture smlm petang waktu beriadah main badminton kat laman rumah.Cantik kan u'ols..gambar ni takde edit2 mmg die mcm tu..Cuma gambar atas tu dr cik google..:) Sbnrnya mula2 Ell keluar rumah nmpk penuh je rainbow tu..lg cantik. tp disebabkan awan pn dh berarak menutupi rainbow tu + mendung..dpt nmpk sikit je la..tp yg pnting smpt snap..

Erm...apa nk citer ekk.kalau nk citer pasal hujung minggu tu,mmg tk cukup satu page,sbbnya mmg mcm2 act-tvt, lebih2 lg 'kelas memasak' FOC yg MIL adakan..hahaha kelas lh sangat kan.. Mcm ni, cuti hari buruh tu,BILs balik kampung.Yang satu ni bwk skali his MIL (besan baru my MIL).So,yg besan n menantu ni lh nk belajar masakan Johor,espclly botok2.Ada juga resepi2 lain yg diperturunkan pd menantu baru MIL tu.
Sebenarnya Ell nk letak semua gambar2 kejadian,tp memandangkan trlalu bnyk,takut nnt ada yg senak tengok semua gambar mknn.Makanya Ell tulis je menu2 nya ya...sbb kalau tulis tanpa gambar,tk berapa perasan kan.

day 1(friday)
lunch
nasi lauk asam pedas ikan jahan,pais telur ikan,rojak tauhu n taugeh

dinner
mee rebus sup tulang,laksa johor


day 2(saturday)
b/fast
murtabak n laksa johor
lunch
nasi lauk ikan caru bakar,pulut ayam goreng (style siam)
dinner

day 3(sunday)
b/fast
nasi goreng kampung,pulut serunding
lunch
nasi beriyani,n lauk2 briyani,osmor kambing,dalca
botok2,udang goreng butter
dessert
puding roti caremel


Ini sesi pembelajaran memasak nasi briyani,bnyk lg sesi demo sblm ni,sesi demo memasak serunding udang kering,botok2 n puding roti.Ada jugak resepi yg tak di demo,cuma tulis n cakap mulut je lah ye..

Oh ya,telur pindang Johor pun MIL ada buat tau.tp hari yg seblm d'ols balik kampung la...Hari ketiga d'ols kat kampung tu,menu nya berat sket sbb d'ols dh nk berangkat balik so,masaklh yg best n lebih sket..utk d'ols semua tapau.:)
Ok,habis citer kat dapur..Ell nk tunjuk section lain plak.Section ni mmg panas..bukan panas apa,panas kerusi tu tk sempat sejuk...ada aja yg beralih punggung merebutkan tempat..:)Ni ha..depan pc.Pc tu menjerit je tak..Sekejap ke myspace,sekejap lg ke facebook ,kejap lg ke youtube dan yg paling lama mendownload n tengok muvee.Sedihnya blog Ell je tk dpt nk tengok..huhuhu..:(

nmpk tak,kemain tekun d'ols menonton.. :) Gurls n kids turn,Ell tk snap...lupa :P
Bnyk lg sebenarnya nk citer..tp Ell cantas n amik isi2 penting jer...:)
Lastly,video must watch from Aryan...

video
G2G (got to go)




12 comments:

@tune® said...

hihi
riuh rendah umah el!!

neezareef said...

bestnya ell..mkn2..ade laksa..sup tulang..fuhhh...

dpt cpture gambo pelangi dah kira untung dah tu...bkn salu npk kan...

ARIFFDA said...

rajinnye masak...huhuhu


lapaq la pulak

Gieyana said...

Cantik pelangi tue...rajin benor masak..gathering ramai2 nie best kan!

Brilliant Marjan said...

salam akk..mujur dpt snap..untung r 2..bestnyer mkn2...lauk pauk sume sdap..

sy xpandai msk sgt..just bese2 jew..t de mase nk bljr mknn johor..

ummi sy ske laksa..hebat wt laksa penang jew..

~ Lady ell ~ said...

atune>>
ha'ah cik atune..ko pun tau kan.. :)

neezareef>>
mmg best kak..pastu lemak brkodi2 tk perasan..huhuhu..

jarang kan kita nk jumpa pelangi.. :)

Ariffda>>
biasalh bada..kalau tk rajin nk masak..alamatnya tk makan..lebih2 lg ada tamu datang..itu masak lebih2 tu sbb nk ajar masak..

gieyana>>
best2...seronok..dpt menghuru harakan dapur..tk berenti duk kat dapur.. :D

pelangi tu pn dpt amik guna h/p je kak..tk lh guna camera canggih mcm akak :P

Brilliant marjan>>
salam. :) itu pn akak perasan sbb main badminton kan mendongak atas kalau nk amik shuttle tinggi kan...ha,time tu lh baru nmpk.

alah marjan..akak pun masak bese2 jer...yg penting nk belajar..org kata practice makes perfect.Kalau Marjan nk belajar buat laksa johor,klik je kat 'laksa johor' tu..nnt dier terus gi ke link resepi yg akak pernah publish.

Brilliant Marjan said...

tq kak

*ayu* said...

seronoknya bila berkumpul ramai2 gitu kan ell?

Dee said...

fuh..makan sesajo..tp kalo ada pic..buat org terliur2 lg best ell..

~ Lady ell ~ said...

brilliant marjan>>
ur wlcm.. :)

ayu>>
uish..seronok sis..u pn boleh join sekali :)

Dee>>
hehehe..kesian buat org trliur.

eya said...

siap list tu menu2..sume sedap2..lom tgk gmbo lgk da kate sedap..ekekek..kalo ade gambo..xtau da nk apo nk dikato

~ Lady ell ~ said...

eya>>
amboi eya..dahsyat nye deria ko...boleh tau sedap tu walau takde gambo.. :)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...