Friday, October 30, 2009

Masak apa? Popia Pisang...


Salam Jumaat.
Kejap je dh nk weekend semula kan.Pejam celik,pejam celik cepat betul masa berlalu.Hari ni Ell tak de n3 special pun..just nak share resepi dengan u'ols yang Ell buat last weekend.Mana lah tau u'ols ada kerajinan nak menerai resepi minum petang ni.Boleh hidang kan utk family..
Masa Ell published n3 resepi apple pie tu ada plak yg nak try buat guna pisang,mesti sedap kan cik Dee.Resepi kali ni idea lain yang Ell guna pisang jugak.


Bahan-bahan:-
~pisang emas/awak
~kulit popia
~kismis
~kacang tanah digoreng dan ditumbuk
~choc rice & choc chips
~serbuk kayu manis
~kalau suka manis lagi,boleh tambah susu pekat.


Cara-caranya:-
1~bentangkan kulit popia.
2~letakkan pisang,kemudian tabur bahan-bahan lain.
3~sprinkle kan serbuk kulit kayu manis.
4~kalau suka lebih manis,time ni boleh tuangkan sket susu pekat manis.Ell tak letak pun,sbb semua bahan-bahan yang ada tu dh sesedap rasanya.
5~Gulung macam buat popia biasa tu.
6~Panaskan minyak dalam kuali,kemudian goreng popia.

7~Angkat dan toskan minyak.Hidang panas dengan ice cream vanilla dan choc cream..Ada jugak yang celup sekali popia ni dlm chocolate..tp ni cara Ell ekk.Lain org lain tekaknya kan..
7~Errmmm..meleleh air liur. :)

Ell bagi nama resepi ni Sweet popia from Lady ell.hahaha..nama tak agak2..nak glamer aje.Alah,u'ols boleh je nak glamer jugak.Kalau u'ols buat,u'ols letaklah nama u'ols ekk.Alahai..sukahati u'ols lah nakbg nama apa.Tak de nama pun tak pe,yg penting selamAt masuk dalam perut...:D
Ok u'ols,SELAMAT MENERAI.





6 comments:

eya said...

mcm sedap je ell..leh try gini

Diana (Mama Adam Mukhriz) said...

cam menarik nih ... adehh sempat ker nak try nieh yerr.. bahan2 ada yg tak cukup plk kt rumah tue ..he..he..

rasp said...

bila2 if i ada rezki i gi umah u, u buat ni utk i ek sedap tul nampaknya hahahahahah raja malas tul i nie....

Dee said...

fuh..mmg nmpk sedaplah..terus cari buku resepi n salin...tp nk buatnya tu ntah bila..nti dee follow sis rasp..gi minum petang umah ell ye..hehehe..

~ Lady ell ~ said...

eya>>>
apa plak mcm..mmmg dh sedap ler..simple n sweet.:)

Diana>>>
tak leceh diana buat mende ni..alah,tkyah ikut betul2 resepi ni..ikut kretiviti sendiri je..asal ada kulit popia ngan pisang tu udah ler..

~ Lady ell ~ said...

rasp>>>
sila2 sis..insya'allah akan ditunaikan hajat sis tu.;)

Dee>>>
alahai dee..bila2 ada masa nk buat boleh..tk mkn bnyk masa pun..nk follow sis rasp.?boleh2 aja dong..kedatangan dialu2 kan yer..:)

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...