Thursday, October 20, 2011

Urap Pegaga~


Urap pegaga ni Ell memang suka sangat.Tapi tak reti nak buat.So kali ni takde malu2 request kat mak mertua nak makan urap pegaga.Tapi bahasa cover arr sket kan..cakap lah nak belajar sambil puji urap pegaga mak sedap...:)
Makanya hari ni dah perturun ilmu,Ell nak share ngan u'ols pulak ye.

BAHAN-BAHAN NYA:-

daun pegaga


4-5helai daun cekur yang muda

sehelai daun kunyit

(3bhn ni dibersihkan dan dicuci.pastu tos kasi kering.Kemudian dihiris halus )



1 cawan kelapa parut putih
1 sudu besar cili kering kisar(option)
1 1/2 camca besar udang kering, cuci dan tos*
1 1/2 cawan ikan bilis*
3-4 biji cili padi*
 isi cekur*
 kunyit hidup*
halia*
sebatang serai dihiris* 1 ulas bawang putih*
6 biji bawang merah*
1/2 inci belacan*
1 camca teh gula*
Sedikit garam*
(*ditumbuk lumat)


CARA-CARA NYA:-


1.Tumis semua bahan tumbuk tadi,termasuk cili kering kisar.
2.Biarkan sejuk sekejap.
3.Gaul dengan kelapa parut dan daun pegaga tadi bila nak hidang.

Perrgghh! tak sedar diri Ell meratah sepinggan sorang.




10 comments:

TuYa said...

kak..
kecur air liur ni dah kak..
kena g selongkar kebun blakang umah mak ni..nak cari daun pegaga..
minta copy resepi ye kak..

atty's said...

sedapnie..kalau rajin nanti leh share resepi

Dee said...

dee lak tak makan daun2 ni..rasa rugi lak..hehehe..

~ Lady ell ~ said...

tuya>>
hihi mcm selongkar gobok pulak ekk.boleh kalau nak copy.:)

atty>>
kak ty.sila2 share.

Dee>>
katanya awet muda.

Neeza.Areef said...

wow...sedapnyeeee...

♥Leily|Ummi Alya Husna♥ said...

stail best aje, so far blom pernah try.. ;-p

@tune® said...

ape?mkn sorang?
haih...

ditott said...

hi ell..sj drop by cni..ditott lame x jengah blog ell..ditott bru update..hehee..lame sungguh rasanye blog ditott x terusik..hehee...

faiz said...

jom follow blog saya ni juga jomwayangku.blogspot.com

mohd akhmar Mukhlisin said...

Meleleh air liur arr...nak kena serang hutan ni...

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...