Wednesday, March 30, 2011

Day 2 ~Jakarta


Sabtu (12/3/11)

Kalau nak ikutkan,sebenarnya hari sabtu tu nak stay kat rumah je sebab SIL1 ada programme lain.Maklumlah,we'ols pun agak keletihan...
Da kids pun nampaknya macam tak sabar nak bergodak dalam pool maklong nya tu.Aariz yang kecik tu pun tau mengelitek kaki nak terjun sama.Tapi kata SIL1 pagi2 eloklah gi Taman Mini dulu..sebab cuaca elok lagipun tak berapa panas..Bila balik petang bolehlah swim.Lagipun hsbn SIL1 boleh guide.

 Tempat pertama we'ols tuju di Taman Mini Indonesia Indah (TMII) tu adalah masjid At-Tin.Salah satu masjid yang megah di TMII.

Selain diinspirasi dari surah Al-Qur‘an (surah At-Tin), menurut sejarah,pemberian nama At-Tin sebenarnya juga merupakan usaha untuk mengenang jasa-jasa isteri mantan Presiden Soeharto yang bernama Ibu Tien atau lengkapnya Hj. Fatimah Siti Hartinah Soeharto. Memang, dirinya Masjid At-Tin sejak awal merupakan usaha anak-cucu Presiden Soeharto untuk mengenang ibunda/nenek mereka.
 
 Kebetulan pula time we'ols melawat masjid ni ada acara pernikahan sedang berlangsung.Tapi tak pula we'ols tengok acaranya ..cuma dapat tengok dari luaran.
Ni yang menarik perhatian sangat sebab kat Malaysia belum ada yang buat cenggini.Nice kan...Ini dipanggil bunga papan ucapan.Setiap details tulisan ucapan tu semua dari bunga.
 
 Sebelum masuk kesebuah2 rumah yang ada di TMII tu,Abang Long aka suami SIL1 cadangkan we'ols naik cabel car dulu..Bila dah tengok,baru select nak pergi rumah mana.Jadi tak leceh..sebab TMII tu bukannya kecik.Kalau nak menapak dari satu2 rumah tu boleh fengsan n putus nyawa tau.
No.52 tu Ell,hubby,Marsha,Dina n Aariz.Tu yang Dina tgh melambai2 tu Ell tangkap gambar dia  yg sebelah Aariz tu.
 
 Ni antara view dari dlm cabel car.Gambar yang pertama tu tempat mandi manda ala2 sunway lagoon kecik arr.SnowBay namanya.we'ols tak pergi pun sebab tak terfikir langsung nak kesitu.Lagipun kalau gian sangat nak main air,pool kat rumah tu pun dh puas.Gambar yang ke2 tu pulau2 buatan yang serupa peta kepulauan Indonesia.Gambar 3 tu macam castle untuk kanak2 dipanggil istana anak2.Gambar yang lagi satu tu,antara rumah yang ada di TMII iaitu rumah Minang.
 
serba sedikit gambar2 di rumah2 yang we'ols lawat.Rumah2 d'ols memang halus pembuatan dan senibina die.
Owh,binatang yang kaler merah tu kene bayar ya kalau nak bergambar.Dekat rumah minang ada pulak show monyet tu.Sangat cerdik okeh...dh habis2 buat show bawak tin kosong kat we'ols n dia tercegat nak mintak duit.
 Tu yang u'ols nampak kids ramai2 tu maybe d'ols tengah buat latihan tarian kat istana anak2.Tak tau pulak tarian apa tapi mcm tarian piring.semua tu pakai bengkung tau...kat luar ada plak playground...best la surrounding die.nyaman..bnyk pokok besar2.
 
Ok,ini antar gambar2 selingan yang lain.Sebenarnya banyak lagi gambar..tapi Ell dh upload masuk FB.nakupload dlm blog bnyk2 kang takut pitam plak.

Jangan lupa sebelum pulang singgah ke kedai sovenir dulu ya.
Gambar yang blur sket tu kedai luar.Kebanyakan sovenir kat sini alat2an macam anglung,gamelan,gendang atau apa je yang berbentuk ukir2an.Susah nak carik yang mcm fridge magnet tu...


dah tengahhari terik..tekak pun kering...Ell biar hubby membelek2 barang, Ell ngan ank2 rehat.Sebab kalau ikut rentak hubby tu,memilih memang kene teliti.Sebab dia susah nak puas hati dengan pilihan pertama.
 
Ok,time ni dah pukul 2..patutlah kids memasing merengek ajak mkn.dah masuk petang rupanya...Apa tidaknya,keluar rumah kul 9pg.
 
Yang tak tahan tu kalau kat Jakarta tu jammed dier...Pergghhh kalau kat Malaysia confirm banyak accident.tapi sepanjang Ell kat sana satu accident pun tak pernah jumpa even die punya jammed giler2..Pulak tu nak kagum sket arr dgn driver SIL1 ni sebab dia tu cekap tahap master.:)

Sampai rumah lebih kurang kul 3ptg...we'ols makan tapi kids terus salin baju mandi n terjun dlm kolam...

Astaga...tak ingat mkn dah u'ols....tapi lepas mandi menggigil kelaparan semua mintak mkn.macam menyuap ank burung, sorang kesorang...heheh



TO BE CONTINUED...






Day 2 ~Jakarta

Monday, March 28, 2011

Terbang ke Jakarta~


 Assalamulaikum..
Wah,dah berapa hari dah citer Ell asyik hold je.Type sket masuk draft,type sket masuk draft..publishnye baru hari ni sempat.Sebenarnya hari jumaat malam pun dh boleh nak publish..tapi biasanya kalau weekend tak de sapa pun nak singgah blog cikai mak ni.heh.

Ok,memula citer hari khamis tu we'ols dah gerak ke rumah SIL4 di Hulu Langat.Supaya ada masa berehat beberapa ketika untuk memulakan perjalan jauh esok harinya.Pagi jumaat we'ols bajet kul 11 keluar rumah sebab tak nak berebut2 ke airport(kononnya).Tapi bila dah ready semua nak keluar pintu rumah BIL1 yang dari Shah Alam cakap nak dtg jengah we'ols sekejap sebelum berangkat.Tunggu punya tunggu..jam 12.30 BIL1 sampai dengan BIL4.dan sembang punya sembang,jam 1.30tgh hari BIL1 gerak nak gi solat Jumaat.Sekali lah we'ols keluar rumah dalam hujan tu.sementara habis solat Jumaat,we'ols solat kat surau berdekatan...selesai je solat Jumaat,we'ols tak berlengah terus zoom ke airport.

Sampai airport lebih kurang kul 3.00ptg.Check in semua luggages,isi borang segala..jam dah pukul 4.00ptg.Patutnya we'ols dah mulalah bergerak ke departure hall tu kan...tapi jumpa pulak dengan besan MIL(mertua kepada BIL4) yang anaknya nak pergi umrah.Eh,sempat plak sembang lagi.Pekene secawan kopi.Sebenarnya flight we'ols kul 5.10ptg..bila sedar sebenarnya dh banyak bazir masa,berebut2 we'ols.hehe Yang tak boleh tahan tu terpaksa berlari2 nak kejar bas.faham jelah..KLIA tu besar n kemain banyak gate nye..sampai kat tempat bas ramai pulak isi penumpangnye..Nekad je lah..bersempit2..Kesian MIL asyik mengadu semput sambil termengah2 sebab berlari.Syukur yang amat u'ols...sampai je kat tempat Q nak masuk flight tu...dengar suara yang cakap "yang ada baby n org tua..masuk dulu ye..."Fuhh lega...


Ini lah dia yang bawa we'ols menjejakkan kaki ke tanah jakarta.Nak suruh kids berdiri depan ni tangkap gambar pun dah tak sempat..Oh ya lagi satu ,bukan nak mengatalah ya...stewardess KLM ni is para makcik2 n para nenek2...heheh tapi cekap ok...saya sukee...


Ini budak tak boleh duk diam..tapi mujur tak melalak...kita baru suku penerbangan tapi dia dah sampai dreamland..:) Flight jam 5.30ptg.



Sabar jelah melayan budak ni..

6 seats infant tk kira,dpt 2 row straight n yg best tu dpt tepi tingkap dua, pergi n balik.

we'ols duk atas kepak je...so,pemandangan tu tak luas sangat lah.tapi orang kata,atas kepaK tu lah tempat paling selamat..


Dari matahari condong,sampai matahari terbenam...dapatlah we'ols tengok.Syok ekk dapat tengok dari atas awan...kids teruja habiss!


Time ni dah touch down airport Jakarta pada jam 7.05malam but 7.30 jugak we'ols keluar flight.Lebih kurang 2 jam prjlnn...sesapa yang tengok movie lmbt sikit tu mmglah tak sempat nk habis...Ell godeh tv die tengok masak2 n deco2 je.Tp Marsha n Dina yg mcm dh expert btul tu ni.Mana yg tk tau dia yg ajar kita.

Turun je airport,tengok2 manusia punyalah ramai..serempak pulak dengan para jemaah umrah die.Pelancong Malaysia pun boleh tahan ramai...Luggagess bertimpa2.Sesak gila-gilaan punye.Berpeluh2 ni merempuh halangan manusia.Itu ini,we'ols keluar airport kul 9.00mlm.tapi Jakarta baru jam 8.00.Sedia maklumlah ya,kat sana lewat sejam dari Malaysia kan.

Nak balik rumah pulak...jammed lagi lebih kurang sejam setengah.Cobaan betul...Aryan asyik complain "tak sampai2 lagi"..Apa tak nya dari Pontian dah mkn masa 3 jam nak sampai Hulu Langat..tapi itupun + beberapa jam sebab menyinggah2.Sampai Hulu langat kul 11mlm,dia dh tido..bangun2 pagi je org suruh bersiap2..perjalanan ke airport,penerbangan ke Jakarta,perjalan balik kerumah bila dah sampai Jakarta tu pun mkn masa lama...Apa tak die bunyi....hehe.Ok so maknanya kids memang letih...Sampai rumah SIL1 lebih kurang 10mlm (lebih) waktu Jakarta.

Bila sampai tak buat apa2 lah...cuma meninjau2 keadaan sekeliling n pool yang kids termimpi2..:)
Rilex jap,minum2 air basahkan tekak...we'ols masuk tido sebab esoknya plan nak gi Taman Mini Indonesia.




TO BE CONTINUED......





Terbang ke Jakarta~

Friday, March 25, 2011

test test....

 
Hello alls....Ell dah balik dari jakarta benornyer...Hari Ahad lewat malam sampai rumah.Cuma lum sempat nak update blog lagi.Apa tak nyer..gasak meng upload gambo kat FB je..haha.Kan sebelum gi holiday tu Ell ada bgtau yg monitor pc ni dah habis hayat..balik2 tu mmg frust arr tak dapat nak update apa2 kat blog pasal holiday tu kat u'ols...hari isnin,kids ponteng sekolah n manager kewangan kata 'jom kita g JB beli monitor' heheh laju je arr ngekor kan...sekali beli jangan tidak2 ko..terus beli Acer 23inch with LED Tech.Memang puas hati I tell you.Mcm disuruh2 je kita ni duk dpn pc.Hai makinlah bersemangat Ell nk ngadap pc hari2 mcm ni,jgn marah bang.So balik rumah je terus bedesup pasang. Cek fb tu ni tk sedar masa brlalu.Dsbbkn hari dah lewat malam sngat..kecundang gak ah dari nak update apa2.

Tp lps tu hari selasa,rabu n khamis...gigih arr upload gambar2 dlm FB.pasal apa sampai 3 hari plak ekk..dah banyak sangat gambo2 u'ols...jadi memang makan hari lah kan.hehe.

Balik pulak dapat berita happy lagi yang Aariz menang cnts sleeping angel.YaAllah...rezeki melimpah betullah.terima kasih untuk penganjur cnts kak Hidayati dan sekutunya..dari http://hidayatimohamed.blogspot.com sebab bg peluang utk menang.Mudah2 rezeki kak yati pun bertambah2 ya.hehe mcm membodek ke?

Ok,n3 ni tak de pape yg menarik cuma nak test saham ku masih ada atau dh menjunam teruk..maklumlah berapa lama dh blog u'ols pun tak menjengah kan...tengoklah esok ke lusa ke tulat ke...kalau ada masa ell update pasal holiday ke Jakarta n Bandung tu dn pelan2 Ell merayap ke blog u'olss ya....ok then...see ya..♥



test test....

Saturday, March 12, 2011

N3 lelaju dari Jakarta~ :)



Assalamualaikum...Ell wat n3 lelaju je ni.Pinjam laptop SIL1.Semalam selamat sampai ke Jakarta dengan penerbangan KLM Royal Dutch Airline..Kat airport(KLIA),manusia agak ramai..yang mana nak ke Mekah untuk menunaikan umrah lagi,nak bercuti lagi..pergh,memang agak sesak.Berebut2 nak naik bas kt terminal tu nk naik flight.Nyaris  we'ols hampir ketinggalan..huhu wat naya je.Sampai pulak di Jakarta.. sekali lagi bersesak2 dengan rombongan jemaah umrah.

Semalam jugak kita dikejutkan dengan bencana tsunami yang melanda Jepun.Agak bimbang jugak sebab SIL2 yang berada di Sakhalink Island,Russia kedudukannya sangat hampir dengan tempat bencana.Bila we'ols contact,tak dapat balasan..agak mencuakkan.Tapi syukur...sebelah malam SIL2 membalas pertanyaan dengan mengatakan yang di Sakhalink Island walaupun hampir,namun dilindungi dengan Hokkaido,Jepun.Alhamdulillah..semoga sentiasa mereka dilindungi..

Ok,alls..Ell cau dulu..meh layan shopping...weee..


N3 lelaju dari Jakarta~ :)

Thursday, March 10, 2011

Bye bye~ :(




 Hari ni we'ols nak berangkat dah..tapi belum ke Jakarta...mahu ke KL duluan dong...hehe Pagi ni anak2 masih sempat sekolah(last day,ada test),tu yang buat n3 lelaju ni..tapi untuk sekolah agama maaflah cikgu ya,terpaksa kami cutikan.

Oh,Ell rasa ada antara u'ols yang perasan beberapa hari ni Ell tak bersiaran.
Ni Ell nak cerita,Monitor pc Ell ni kan merajuk...ada ke husband Ell cakap nak beli monitor baru yang 24inch screen nya crystal clear...monitor ni terus senggugut ko...adoiyai...pastu makan minggu jugak lah dia tenat...Kalau on pc ni kan memula 5minit,pastu 15minit.. baru keluar gambar...lama2 dia nazak pulak..kalau on je,sempat Ell basuh bajuh n sidai,silap2 sempat kering..hahah(menipu).Sebenarnya kalau nak ikutkan,monitor pc Ell ni dah tamat dah riwayat dia..tapi hsbn macam tak bleh terima arr pemergiaan monitor ni disaat2 ni..apalagi semalam di hentak2 nya monitor ni depan belakang..hahaha...hidup semula ko...Tapi tau dah...ini mesti sementara je..Apa2 hal pun akan diuruskan balik dari Indon nanti.

Ok alls,mungkin posting ini tak sempat Ell nak berbalas komen...tapi terima kasih pada sesiapa yang memberikan komen.Insya'Allah,kalau diizinkan oleh Nya Ell akan balas komen2 u'ols lepas 11-12 hari yang akan datang.Oh ya,Ell ada draft beberapa n3 untuk autopublish,jangan lupa singgah selalu dan komen sekali ya.Yang pastinya agak menarik dikongsi dan dibaca.Untuk sesiapa yang baik hati tu,klik2 lah iklan yang ada berjoget2 dalam blog Ell ni.


Terima Kasih...


Bye bye~ :(

Wednesday, March 09, 2011

Pasang background Gambar Sendiri Pada Blogspot (mudah)

Hello u'ols...hari ni nak jadi tutor mengenai background blog.(Huhu ada hati tu nak mengajar...:P) Ok,tentang background ni,ada orang suka simple, ada orang suka crowded,apa pun kesukaan u'ols yang pasti tentu seronok ada identiti sendiri kan.Blogspot kan sekarang dah advance,malah kalau tak tahu coding moding pun u'ols boleh buat template berbeza yang unik.

Untuk menggantinya dengan background u'ols sangatlah mudah,
1. Login ke draft.blogger.com
2. Klik Design>Template Designer 

Ok,ini contoh untuk blog external Ell yang mana Ell tempatkan bloglist sahabat2 Ell.




3.U'ols akan sampai kepage "Blogger Template Designer"
Untuk template,u'ols boleh pilih sendiri template kesukaan.Untuk blog Ell tu,Ell pilih "picture window",dengan gambar pertama.Risau gambar background masih lum tukar,ok langkah seterusnya


4.klik Background,
Untuk menggunakan background dari blogspot,silakan pilih tab background.jika suka,klik 'Done'


5.Untuk menggunakan gambar u'ols sendiri,klik 'upload image' dan edit alignment mengikut kehendak u'ols sendiri,samada mahu ketepi,ketengah,keatas atau kebawah.U'ols boleh bereksperimen diruangan 'background image' ini mengikut kehendak sendiri.Silakan mencuba ya.Boleh sesuaikan juga gambar dengan kaler di 'Main color theme'.
U'ols boleh juga remove dan upload gambar lain yang dirasakan sesuai.


6.Sekarang,bila dah berpuas hati..boleh lah klik 'APPLY TO BLOG'
dan hasilnya...tadaaa...See,easy measy like a cheesy..heheh
Yang simple gini senang,if u'ols nak yang lebih grand,try la eksperimen sendiri...


Ok,picture background ni ala2 sedang membaca n3 di blog u'ols lah.If u'ols nak tambah header,pergi ke 'Page element' Ya..Kat situ u'ols boleh upload gambar header sendiri.ramai dah tahu ni kan...Untuk blog Ell ni Ell tak letakkan header sebab gambar background ni pun dah nampak over.hehe.tengok juga kesesuaian gambar..kalau background gini nak jugak letak header muka sendiri...kang nampak macam super over..Sebenarnya blog ni tak ramai yang singgah kan...untuk keperluan sendiri je supaya blog loading tak berat,so boleh je nak syok sendiri...:)

Eh jap,kalau ada gambar scenery u'ols sendiri yang cantik molek pun boleh je ditukar ganti.Tidak semestinya gambar muka kan...apa2 saja asalkan gambar hasil foto hak u,ols.

Semoga bermanfaat..

Ok,esok tutor nak bercuti ya...jangan nakal2 tau...


Pasang background Gambar Sendiri Pada Blogspot (mudah)

Tuesday, March 08, 2011

20 Fakta Gile tentang orang2 di sekeliling ~Tag


Sementara belum sibuk ke Jakarta ni,Ell selesaikan dulu hutang tag yang dah beberapa hari tertangguh.

Tag Dari:

Tag ni senang je, korang buat entry pasal 20 Fakta Gile tentang orang2 di sekeliling korang.. Hmm..banyak sangat? Tak banyak la…Sebab korang hanya buat fakta ni untuk 4 orang n divide kepada 20 fakta, baru 5 fakta untuk tiap seorang..Hehehe~ Sooo…Korang kena buat 5 fakta tentang diri korang, 5 fakta tentang ibu/bapa korang, 5 fakta tentang sahabat karib/best frenz/buddy/BFF korang, n 5 fakta tentang pakwe/makwe/suami/isteri korang.. Pastu tag la 5 orang kawan2/sedara mare/sahabat blogger korang..Senang kan?

5 fakta tentang Ell
1.Seorang anak tunggal...itu hakikatnya.
2.Time kecik2 bila dapat barang baru habis semua bawak tidur,sekarang dah menurun kat anak2.
3.Asyik marah anak main mekap sampai habis,padahal menurun perangai mamanya jugak.:D
4.Tak habis2 dari dulu berangan2 nak bukak sebuah candy shop.
5.Bila time rajin,memang kuat bekerja tak kira masa,time orang tido malam pun masih boleh kemas2 rumah lagi..tapi kalau tengah tak berapa nak rajin....hmmm...

5 fakta tentang suami Ell
1.Seorang yang kuat bekerja.Bijak membagi masa urusan di luar2 rumah termasuk hantar dan ambil sendiri anak2 sekolah. Handal2..
2.Agak taksub dengan badminton.Seminggu 4x,dan 3-4jam sekali, memang dah wajib lah tu.
3.Bakal membuka sebuah kedai sukan (insya'allah).U'ols tolong doa2 kan kejayaan dia.
4.Orang selalu ingat dia masih muda n selalu je kene ngorat(ciss!!!)padahal umur dah 30an.
5.Baik orgnya,pandai buat org ketawa dll. Tp ada masa dia juga agak garang dn tegas (brgantung situasi).

5 fakta tentang ibu mertua Ell
1.Seorang yang pandai memasak,selalu jadi ketua masakan dalam majlis2 kenduri kendara kecil dn besaran (pernah majlis diraja back then).Pernah memasak (botok2 dn beriani gam) untuk Almarhum Sultan Johor sewaktu datang ke daerah Pontian.
2.Sangat rajin berjalan dan melancong tak kira dalam dan luar negara.
3.Berbakat juga menyanyi...boleh tahan hebat! kalau majlis2 family selalunya jadi penyanyi jemputan..hehe
4.Umur dah 70an,tapi still nampak muda.
5.Anak kepada seorang tukang masak (lelaki )yang agak terkenal suatu masa dulu,sampaikan orang2 cina daerah Pontian pun ada yg memanggil masak utk mjlis keramaian.

5 fakta tentang 5 jiran Ell
1.Ell ada jiran yang dulu selalu carik gaduh pasal kucing.Tak boleh terlepas ke rumah dia pun.Sekarang dah sedar kesalahan,2 tahun lepas datang minta maaf sambil menagis2.
2.Juga ada jiran seorang pesara polis yang dah hilang pendengaran,boleh tahan bengis dan garang.Tak berapa dengar org cakap,tapi asyik nak marah je.
3.Ell ada 3 orang jiran yang belum berumahtangga walaupun mereka dah berusia 40an,50an dan 60an.
4.Jiran Ell seorang janda/ibu tunggal yang sudah agak berusia pernah diganggu lelaki phsyco giler seks yang masih muda dan asyik datang kerumahnya.
5.Owh,ada lagi satu jiran yang selalu nak berlawan karaoke ngan rumah kite..kite bukak sket,eh dia pun nak tunjuk handal sama.

Ok,jiran ni memang jiran keliling lah ya.Bukan  seorang jiran je.Fakta yang lain tu Ell rasa tak berapa nak gila,tapi tang jiran2 tu Ell rasa sesuatu yang agak GILA!

Sudah selesai,harap Cik Lieya puas hati ya.Maaf lama sangat peram tag ni.

Tag 5 sahabat
3.Dee



20 Fakta Gile tentang orang2 di sekeliling ~Tag

Monday, March 07, 2011

Yuk ke Jakarta!

Minggu depan cuti sekolah..tapi anak2 dah siap mintak cuti awal ngan cikgu  pada hari Khamis&jumaat.Hari jumaat (11/3/11)berterbangan lah we'ols anak beranak ke Jakarta.Nak terbang ngan sayap memang tak lah kan..sebab belum pernah lagi ada species manusia yang bersayap.haha..Dan dah tentulah naik aeroplane kan..

Airlines system ni kalau cuti sekolah mulalah mencanak harga ticket nya..Dah alang2 anak2 ujian pun dah habis,we'ols pun terpaksa memaksa anak2 mencutikan diri untuk penerbangan sebelum cuti sekolah.Banyak save wooo...Bayangkanlah boleh sampai sekali ganda untuk harga ticket bila dah start cuti sekolah.


 mekasih ya bapak google dipinjamin fotonya...:)

Ini flight we'ols..eh bukan lum dipastikan lagi tapi we'ols beli ticket online dengan KLM Royal Dutch Airlines.SIL1 yang suruh beli ticket flight ni sebab dia dah biasa pergi balik Jakarta-KL dengan flight ni.Harga memang berpatutan,kalau nak compare dengan AirAsia yang u'ols rasa murah tu pun banyak juga kita boleh save.Haritu masa survey ticket,untuk 7 orang Ell anak beranak + MIL selisih harga dengan AirAsia lebih kurang RM500++.Jangan compare dengan MAS,giler mahal!!

Flight sehari sekali sahaja,iaitu pada jam 5petang.Kalau balik dari Jakarta -KL jam 8malam.Disebabkan KLM ni Dutch punya,makanya dia singgah sekejap je.

Yuk  kita ke Jakarta!


Yuk ke Jakarta!

Thursday, March 03, 2011

Marsha di perarakan MaulidurRasul~

Assalamualaikum..
Nak update asyik terbengkalai je.Mana dengan anak demam,sibuk jugak dengan kenduri tahlil arwah abang MIL yg meninggal minggu lepas.Ini tambah pulak dengan Marsha yang sibuk nak baju hijau untuk perarakan maulidurrasul Masjid Jamek Ayer Baloi.Sebenarnya ada je baju hijau dia raya 2 tahun lepas,tapi bila suh dia pakai..hallamak...macam sarung nangka daa...Cepat na budak ni membesar.Banyak2 kedai kat Pontian tu selai pun tak berkenanan.Tak naklah beli sebab terdesak kan...susah2 sangat pinjam je baju tokmak die(bonda saye) sbb saiz lebih kurang je.
Bila balik je rumah terus babah die "pling" (timbul idea) bagi marsha pakai baju kebaya lama Ell yang kalau pakai sekarang ala2 sarung nangka yang dah nak getas...hahah..

Haa...tengok dah besar dah anak mama.baju mama pun dah boleh muat. Baju ni Ell masih boleh muat untuk 5 tahun lepas...tapi sekarang.....:P
Cuma untuk Marsha ni Ell alter lah sana sini sinun sket.Malam tu jugak! dah esok pagi2 kul 7 kene berkumpul kat Masjid.

Haa..ni nak story mori lah citer lawak.tak tau lah teruja sangat ke apa si Marsha ni,jam 5.30pg dia dah bangun tidur.Pukul 6 tengah2 azan tu dia sekuat hati ketuk2 pintu sambil panggil"babah,babah,cepat bangun..Marsha dah lambat ni dah pukul 7,nanti cikgu marah" Astaga..maknya ni sambil terkebil2 tengok jam n terdengar azan cakap jam baru kul 6 pagi kan masih gelap..ingatkan lah nakbangun lambat sket sebab tak sekolah biasanya Ell tak buat breakfast...Adoi,gagahkan jugaklah temankan dia yang dah bersiap2 bagai nak rak,rupanya baru kul 6.
Ok dah,kesian die memang bersemangat waja betullah tu.hehe

Ni tempat bermula perarakan,Masjid Jamek Ayer Baloi.

melalui Sekolah Kebangsaan Ayer Baloi

Marsha yang dah di arrow kan

Kemasnye barisan ni...tersusun je.:)
Ni dah u turn semula selepas 1km..pastu + 1km kedepan lagi.

hey Marsha,kamu nampak macam anak dara lah...:) 
n selalu dah nasihatkan dia supaya tak bersentuh2 dengan kawan2 lelaki walaupun cikgu suruh malah dengan cikgu pun tak boleh sembarangan bersentuhan...harap dia faham apa sebab musababnya...

Ramainya yang pakai hijau...


Marsha ada disitu...cer cari..

Sebarang kemalangan yang berlaku ada ambulans ni backup.Maka selamatlah mereka sampai ke destinasi penyudahnya...

Para2 bapa dan pari2 ibu bolehlah datang ke Masjid jam 9pagi untuk mengikuti acara yang disediakan.Tapi maknya si Marsha ni datang kul 11 pagi.heheh..Maaflah ya,saya ada anak kecik..(alasan)
Tiba je dah acara makan...makan kalau majlis MaulidurRasul kat sini macam biasalah dalam dulang/talam...tapi bukan nasi ambeng ya...semestinya nasi briyani daging.

Seronok dapat sama2 memeriahkan majlis Maulid Nabi ni.Tapi tulah die..tak dapat nak turut serta dari awal...
Marsha di perarakan MaulidurRasul~

Wednesday, March 02, 2011

MY SLEEPING ANGEL CONTEST

Oleh:

Telah di Tag Oleh:
Puan Shiela (tq)


 banner contest


1.Tempat pertama akan memenangi sebuah bakul lipat serbaguna yang amat kiut.


2. Tempat kedua & ketiga akan memenangi sebuah kerusi lipat untuk kanak2 yang amat comel.


3. Ader 3 hadiah saguhati akan diberikan kepada peserta yang bertuah, berupa sticker dinding pelbagai corak yang amat cantik dan sesuai untuk hiasan dinding bilik tidur, ruang tamu atau bilik tidur sendiri.




Inilah syarat2 penyertaan:-
1. Terbuka kepada semua blogger yang berada di Malaysia.
2. WAJIB follow blog aku dan blog sekutu contest ini. Juga men'LIKE' Rombengan cikLuna (update: sila sertakan id Fb d entry).
3. Sila buat satu n3 yang bertajuk "My Sleeping Angel Contest" dan letak banner contest kat n3 dan di side bar blog korang serta link kan terus ke n3 ini. Jangan lupa copy paste sekali hadiah2 nya pada n3 anda itu.
4. Upload 1 gambar kanak2 yang sedang tidur.., tak kiralah anak sendiri ke, adik, sepupu, anak jiran atau anak kawan pun boleh..., tapi kalau bukan anak sendiri pastikan anda mendapat kebenaran ibubapa kanak2 tersebut. Lagi kreatif cara dia tido lagi best. (sekiranya 2 atau lebih org anak, gunakan satu entry sj, 1 anak-1 gambar)
5. Tarikh tutup: 14 Mac 2011 dan keputusan akan diketahui 7 hari selepas contest ditutup.
6. Tag 5 orang kengkawan anda dan pastikan mereka tahu.
7. Sila tinggalkan link peyertaan anda di ruangan komen.


 Untuk penyertaan 


Gambar 1

Gambar 2

ID Facebook : Elly Maswati Mohd Zan (Lady Ell)


Tag kepada:




MY SLEEPING ANGEL CONTEST

Mata Cantik Giveaway

Oleh:



Banner
"Mata Cantik Giveaway"




Seperti biasa syarat2 yek
1. Follow blog MamaNajlaaPunya & JoinContestCanteek jgn lupe boh dlm bloglist (pas abis contest nak buang ok jek)
2. Tepek banner kat n3 & sidebar jgn lupe link yek
3. Tag la 2-3 orang kawan...
4. Tinggalkan url contest korang yek
5. 5 pemenang bertuah akan dapat eyeliner Noor Kajal
6. GA bermula 25.02.2011 sehingga 10.03.2011



Untuk penyertaan 
KLIK SINI


Tag kepada
ENA
AJATYNE
SYANI

Mata Cantik Giveaway

Lulu Caldina 1st Giveaway

Oleh:

LULU CALDINA





Syarat-Syaratnya mudah...Tapi kena faham betul2, sebab lulu akan reject sesiapa yang tak mematuhinya..Harap maklum..

  • MESTILAH telah menjadi Follower Lulu-Pages..(Kelonggaran buat sesiapa yang belum, tapi nak join, sila melayakkan diri untuk menjadi follower blog ini...) GA INI HANYA UNTUK FOLLOWER LULU-PAGES Semestinya
  • Buat entri mengenai GA ni kat blog korang "Lulu Caldina 1st Giveaway" dan letak banner kat atas, beserta link, kat entry dan sidebar..sudah semestinya
  • Selitkan Lulu-Pages dalam bloglist blog (Wah ramai dah buat ni...Mekasih)  semestinya sudah.Lulu check DISINI ya
  • Tag 2 orang dan pastikan mereka tahu..
  • Dah selesai post entri, silalah tinggalkan LINK kat komen di entri ini..(Bersama ID Follower) pasti akan semestinya

Hadiahnya?
Okey, pasal hadiah... siyes belum fikir lagi.. Tapi yang pasti, lulu akan cari hadiah yang istimewa.. ekeke...cukuplah tahu itu yer.. Dari semasa ke semasa, lulu akan update mengenainya.. Untuk yang 'setia' bersama lulu-pages, jangan risau sbb korang akan sentiasa update mengenai GA ini...
Bagi penyertaan tertentu akan lulu beri hadiah... Haa....penyertaan Pertama.. Dan.... satu lagi penyertaan yang lulu akan rahsiakan.. (untuk mengelakkan korang merancang meninggalkan link diruangan komen pada nombor penyertaan tertentu..)


Untuk Penyertaan


Tag kepada


Lulu Caldina 1st Giveaway

Al-Fatihah...

Assalamualaikum...
Beberapa hari ni Ell tak sempat ngadap pc,apalagi nak jengah blog malahan blog sendiri.Ada  banyak tag rupanya...maaf ya Ell lambat reply.nanti2 bila Ell sempat Ell buat soalan tag ataupun GA n contest.Maaf juga mana2 GA/Contest yang dah tamat tempoh.

Minggu lepas pada hari jumaat tepat waktu maghrib,abang ibu mertua Ell selamat kembali kerahmatullah setelah 2 bulan menderita cancer pankreas.Tapi yang syukurnya,beliau dapat cancer ni lepas balik dari mengerjakan ibadah haji.Syukur juga,beliau tidak lama menanggung penderitaan penyakit ini.Ell mohon sahabat Ell sedekekahkan Al-fatihah untuk allahyarham Salleh bin Safar.Semoga rohnya dicucuri rahmat.Alhamdulillah sepanjang beliau dihospital sanak saudara tak putus melawat dan membacakan surah yassin bagi meringankan beban kesakitannya.Selain dari isteri dan anak2 beliau,adik beradik nya juga setia menanti hingga hujung nyawanya..salah seorang yang setia menunggu ialah ibu mertua Ell.

Kemudian sibuk pula urusan dengan kenduri tahlil.Sebab tu lah Ell memmang sangat takda masa dengan blog ni.Kat sini pulak ada sambutan Maulidurrasul.Marsha ada mengambil bahagian dalam perarakan,Dina pulak demam..Macam2 hal nak handle.Tapi alhamdulillah..demam Dina tak berpanjangan.Lepas cuti sehari sekolah,dia dah kuat nak pergi ke sekolah semula.

Ok,nanti Ell update n3 lagi ya...Assalamualaikum semua...



Al-Fatihah...
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...