Friday, February 17, 2012

Follow up komen blogger di email~

Hello,Assalamualaikum..
Tergerak nak buat n3 pasal tips ni sebab "rajin" sangat komen kat blog kawan-kawan dan ada juga kawan-kawan komen di posting lama blog Ell ni.Ok,bila kita komen kat blog kawan,kita mengharap komen tu dibalas kan.Macammana kalau kawan tu bz dengan hal lain dan tak sempat balas komen kita.Bagaimana pula kita nak tahu yang komen kita sudah dibalas atau tidak? lebih-lebih lagi kalau komen tu yang berbentuk soalan. Ada 2 cara disini



1. Buka n3 tersebut beberapa kali/berapa hari kemudian untuk ketahui samada komen kita dibalas atau tidak. 
2. Satu notification akan dihantar ke email anda mengatakan komen kita sudah dibalas .



Semestinya cara ke2 lebih senang dan mudah.Tapi inbox email u'ols akan semak sikitlah.U'ols kene rajin update lah.Ok meh Ell nak tunjuk caranya.Tutorial ini tidak melibatkan sebarang perubahan pada kod blog, cuma ell nak  tunjuk apa yang perlu di klik untuk membolehkan u'ols follow up komen di blog blogger lain. Ell perasan ini agak kurang disedari oleh blogger-blogger dan tertanya-tertanya macammana nak adakan sistem untuk follow up komen di blogspot sedangkan ianya dah tersedia.:) 


Kalau komen yang dibuka pada page lain, pastikan u'ols tick pada 'Email follow-up comments to' 




atau..
Bagi komen yang embedded di bawah entri, u'ols klik pada 'subscribe by email' 


Itu sahaja.Senang kan?


Ini adalah contoh notification bila Ell subscribe ke blog "life of Lady ell" ,"Celoteh RASP" dan "Cerita Ratna".Oh ya,komen dari blogger lain pun u'ols akan receive juga ya.macam FACEBOOK jugaklah lebih kurang.






Jadi lepas ni senang,u'ols komen saja kat mana-mana blog dan subscribe untuk kemudahan.Tapi kalau u'ols rasa lemas dengan ribu-ribu msg masuk kat email u'ols,abaikan tips ni.Pada Ell walau pun nanti inbox tumpat dan mampat,Ell boleh tahu komen blog untuk minggu lepas,atau bila-bila saja.







6 comments:

rasp said...

elok gak tips nie...
thx for sharing sis...
tapi i nie malas buka email hehehehe...
camner lak tu :D

Reena said...

A'ah kita pun selalu check comment through email sbb nak tapis mana-mana komen pelik sbm publish...

Ell dearie, lama tak jenguk-menjenguk kan? Kita skrg ni pun azam tahun baru taknak ngelat update blog lagik. Hehe... Miss u Ell :)

~ Lady ell ~ said...

rasp>
kalau gitu takyah ler subscribe..nanti 2 minggu lg cek email dh juta2 plak inbox...:)

~ Lady ell ~ said...

reena>
ell rasa ok gak subscribe ke email ni.

tgh cari mood nk jinakkn balik blog..:)

Huda Ahsin said...

Peewwiit! Vogue ler gambor header...Lari tajuk lak ek? Hahaha...

@tune® said...

thanx for the tips ya!

kiki

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...