Friday, October 19, 2012

Kek Pandan Marmar~(resepi)


Assalamualaikum..


Ok la,nak share resepi lagi boleh? nak kata Ell ni pandai sangat tu tidaklah jugak...cuma ada sedikit karajinan je.Itu semua sebab anak2...kalau tak kerana anak2 yang selalu merengek nak bende2 pemakan ni,rasanya malas jugak Ell ni.:P Lebih2 lagi anak yg no 2 tu.Dia suka sangat tengok rancangan masak memasak.Kalau ada agak die terbekenan tu,mulalah die meng'oder'.Kadang2 tak mengagak...baru tengok 2minit kat tiwi, nak haritu jugak siap kat dapur rumah dia.Sedap dia je mengoder.Kalau bahan2 ada,boleh lah layan..tapi kalau bahan tak de...boh layan..:D Kalau tak kerana tengok tiwi,nnt dia sesaje tanya,"petang ni mama nak buat apa?" Ok,dia memang suka makan waktu petang.

Kuih ni namanya seperti yang bertajuk diatas,,:)

Cara buat pun senag je,

BAHAN2:-

4biji telur
100gm gula pasir halus
1/2 sudu besar ovallete
125gm butter dicairkan dan disejukkan
2 sudu besar susu pekat manis
100gm tepung gandum **
1/2 sudu teh baking powder**
** digaul dan diayak

1 sudu teh pandan paste
1 sudu teh serbuk koko
1/2 sudu teh esen vanilla
1 sudu teh coklat emulco

CARA:-
*Panaskan oven terlebih dahulu pada suhu 170'c*

1.Dalam mangkuk mixer,Putar gula dan ovallet sehingga rata.Masukkan susu pekat manisdan telur satu persatu dan putar dengan kelajuan tinggi hingga kembang,pekat dan gebu.(anggaran dalam 10 minit)

2.Masukkan tepung sedikit demi sedikit dan putar pada kelajuan perlahan.

3.Tuangkan butter yang telah dicairkan tadi.Gaul dengan spatula hingga sebati.

4.Adunan dibahagi 2atau 3 bahagian sama banyak.Satu adunan dicampur esen vanilla,coklat emulco dan serbuk koko.Satu lagi adunan diletak pandan paste dan satu lagi biarkan plain.(optional)

5.Griskan loyang dgn marjerin.Sudukan cara berselang seli antara adunan pandan dan coklat. Mulakan di bahagian tengah tin, hingga siap.

6.Bakar pada suhu 170'c selama 40-45minit,atau sehingga masak.

Kek ni nampaknya macam padat,tapi percayalah teksturnya lembut dan sedikit lembab.Kalau nak mencuba..silakan.





Kek Pandan Marmar~(resepi)

Thursday, October 18, 2012

Roti Naik kesukaan ramai(keluarga saya)~resepi


Bismillah...
Hari ni Ell nk kongsi resepi roti naik.Roti yg dari dulu sampailh sekarang memang tak jemu2 dn menjadi kesukaan fmly.Kalau dlm sebulan tu,adalah 4-5x mak mertua Ell membeli.Sebab dia lh yg paling suka cicah kupi. :)  Tapi bila time malas nak membeli, kemain lama baru beli lagi.Bila dh beli,asyik lah memebeli...heheh berbelit2 lidah korang?.Ada sahabat tu kata,roti klasik,mmg sgt sesuai utk bonda mertuaku yg klasik.



Ok,sebenarnya seumur hidup Ell tk pernah menguli doh roti.Hari tu mmg cubaan pertama yg hebat.Dengan takde tepung roti,gigih jugak guna tepung gandum.Orang kata boleh guna tepung gandum,kita buat jugaklh kan...
Nak buat ko tak menyukat dulu...sekali tepung tak cukup daaa...tp tak bnyk kurang,agak2 dlm lagi sesudu tepung tak cukup.Nekad jugaklh nak bikin kan...alang2 dh separuh jln, baik teruskan sampai kesudah.

Bahan2 dan cara nk buat tu senang,tp kene ambil bnyk masa.

BAHAN2:
(A)
1 bungkus yis mauripan 11gm
1/2 cwn air
1 sudu besar gula.


(B)
2 sudu besar marjerin dicairkn.


(C)
1cwn gula
1/2 cwn air panas
-Ell guna fresh milk,jerang atas api,jgn mendidih.Tambah 4 sudu gula.


(D)
3 cwn tepung gandum + 1cwn tepung gandum(utk xtra)

mungkin u'ols boleh tukar tepung roti utk bahan ini.

dan sedikit pewarna kuning.(utk membangkitkan warna)

CARA:-
1.campur bhn (c) dn sejukkn.

2.campur bhn (a) ,kacau dn biarkn seketika hingga brbuih.


3.sediakan mangkuk besar,masukkn tepung dn buat lubang ditgh2.


4.masukkn bhn A,B,C dan pewarna kuning.Gaulkn dn uli sehingga tidak melekit.Kalau melekit,tambah sket2 tepung xtra tadi sehingga tidak melekit.Uli doh dgn tangan sehingga kenyal lebih kurang 45 minit.Kalau ada bread maker senang set je.


5.Tutup doh didlm mangkuk dgn tuala atau cling wrap.Biarkan terperap selama 45minit,sehingga doh naik 2x ganda.


6.Setelah doh naik,tumbuk doh utk membuang udara.Bahagikan doh kpd bulat2(60gm-70gm) kecil yg sama saiz.


7.Susun didlm loyang,jarakkn sedikit.Kemudian tutup semula dgn tuala selama 20 minit.


8.Kemudian bakar roti dlm oven pd suhu 180'c,selama 20 minit.




9.Setelah masak,keluarkn dr oven dan sapukan marjerin ketika roti masih panas.Kemudian taburkn gula.

Itulah hasilnya..Eh tak sempat sejuk roti tu..anak2 dah serbu dulu.Ehem paling kembang bila mak mertua tanya kat anak2 dalam bilik,tapi i terdengar u.."sedap mama buat roti?" anak2 jawab spontan berjemaah sedap...pastu mak mertua makan dua biji.:)




Ok,Selamat mencuba...
*Kegebuan roti brgantung kpd berapa lama kita menguli dn perap.jgn lebih dr sejam.
*Sambil2 tengok tiwi tu boleh buat keje2 menguli.

*Sebenarnya loyang apa nak guna,terpulang kepada u'ols.Kalau loyang bulat biasa,boleh tambah 1-2 bun lagi.





Roti Naik kesukaan ramai(keluarga saya)~resepi

Friday, October 05, 2012

Aku dan Diet~episode 4

Sambungan..

Ok,kalau berdiet ni antara perkara yang penting kita harus ambil perhatian ialah kadar penurunan kita.Tak kiralah berdiet cara apa sekalipun...make sure perhatikan 2 perkara ni.Berat badan kita bertindak dengan 2 cara.
1) BERAT BADAN KITA AKAN TURUN 
2) PROSES SHRINKING..DIMANA UKURLILIT AKAN MENGECIL.

Dan sebab itu,kita kene ambil ukurlilit dan berat kita sebelum kita berdiet.Kadar metabolisma setiap orang kan berbeza2...Ada yang turun berat dulu,ada yang ukurlilit mengecil dulu.


Ini rekod Ell semasa berdiet.Asalnya target nak turun 20kg dari berat 80kg.Walaupun Ell tahu 60kg tu bukan berat ideal,sbb pikiran dah selalu pikir yang nak kurus, susah sangat.So,jadilah setakat weight 60kg.Kat nota ni boleh nmpak minggu pertama berat Ell susut 4kg.Minggu kedua hanya ada penurunan sebanyak 1kg je(total 5kg)..tapi,u'ols tengok ukurlilit pulak ya.Nampak tu...pinggang mengecil dari 41inch susut ke 36inch.Seronok tak, seronok tak? Ok,memang seronok.Rasa nak melompat sampai cecah syiling.hehehe

Bila sebulan setengah Ell berdiet dengan SD2( tarikh kat situ 2bulan sbb tak kira waktu period),Ell dah berjaya menghilangkan lelemak dalam badan sebanyak 14kg! Perggh!! ahkak sendiri terpegun u'ols...senangnya nak kurus.Padahal selama ni diet jugak..tapi 1kg seminggu pun susah nak turun.Untuk 4-5kg sebulan tu mungkinlah kot... 

Dalam bulan puasa,Ell sedar berat Ell tak turun banyak.Kata otai2 SD2 mungkin sistem badan Ell dah immune dgn susu SD2 sebab tu kadar penurunan slow.Tambahan pula,bulan puasa kita memang kurang mengambil makanan dan minum air.Ell dinasihatkan untuk berhenti buat sementara untuk body refresh katanya.Tapi ingat! kurangkan karbo.Boleh ambil,tapi tidak melebehi 35g sehari.Kalau nasi tu,3suap dh cukup.Makan lebih lauk pauk seperti biasa.Makanya, dari lepas raya sampai laa ni Ell stop SD2.

Oleh kerana kita dah diajar dan biasa dengan makanan protien tinggi,nasi tu dh tak heran sangat...Bila stop minum SD2,mee dan pasta selalu Ell kepingin hehe.. Tapi Ell paling tak boleh tahan dengan godaan kuih muih.Tak pe...makan jugak sikit.Ok,sebulan Ell berdiet santai macam biasa tanpa minum SD2.Berat Ell tak naik langsung,malah turun lagi 1kg.

Sekarang my goal is...52kg-56kg.Barulah macam remaja...:P
Boleh ke? Insya'Allah boleh,kita dah usaha kan..yang penting tawakal je.Bila dah dapat berat remaja..:D jangan pulak melantak tak ingat dunia ye tak?

Ok,kalau ada sambungan Ell sambung.Kalau tidak,cukup sampai disini saja.hehe 

Owh ya,mungkin Ell boleh listkan menu diet ya.Tengok nanti kalau ada masa.



Aku dan Diet~episode 4

Tuesday, October 02, 2012

Tuna puff pastry pinwheels (resepi)


Assalamualaikum..

Diet,diet jugak..tapi dapur kene jugak berasap.Resepi ni rajin jugak Ell buat untuk anak2 bekal ke sekolah dan untuk minum petang pun sesuai.Rasanya dah pernah publish gambar ni kat FB kan..cuma resepi je belum sempat dikongsi.Untuk sambungan episod diet tu,akan diupdate lagi.Bosan ah asyik citer diet je..Sekali sekala apa salahnya bertukar ke menu kan..



Ok,nak buat ni senang je,
Asal ada stok puff pastry macam gambar bawah ni jadi je.


Bahan2 inti ikut suka u'ols.Untuk kali ni,Ell guna tuna ayam brand macam dalam gambar atas ni.Guna satu dah cukup.
Bahan2 lain,bawang(cincang),tomato(cincang),rempah kari sesudu dan garam secukup rasa atau boleh guna perencah meggi secukup rasa.Untuk menumis.
Mayonaisse untuk apu dipermukaan pastry.

Cara:-


1.Keluarkan puff pastry dari freezer,biarkan dalam suhu bilik lebih kurang 10min,.
2.Sementara menunggu,Tumiskan bawang dengan sedikit minyak.Bila dah naik bau,masukkan bahan2 lain..tomato,tuna,serbuk kari, garam dan serbuk perasa.Boleh tambah sos cili kalau suka.Tapi kalau guna tuna flakes yg spicy tu,tak yah letak pun tak pe.Dah masak,biarkan sejuk sekejap.
3.Ambil sekeping pastry yang dialas dengan plastik dan sapukan mayonaisse rata2 keatasnya.
4.Senduk bahan tumis tadi,kemudian dirata2kan diseluruh permukaan pastry.jangan buat sebaris ya.
5.Gulung pastry dengan menggunakan plastik alas tadi.Macam nak buat swissroll.
6.Kalau agak2 pastry dh lembik/lembut,masukkan sekejap dlm freezer.Bila dah agak2 boleh potong,keluarkan dan potong lebih kurang 1 1/2 inci tebal.Kalau segulung tu dapatlah dalam 12-13 keping kot...
7.Susun didalam loyang pembakar,sapu kuning telur,dan masukkan kan dalam oven,kemudian dibakar dengan suhu 170'c selama 15min.



Tadaaa...inilah hasilnya.Senangkan? boleh buat kudapan diwaktu petang atau bekal anak2 kesekolah.Oh ya,boleh guna bahan lain untuk intinya.Kalau u'ols nak lagi mudah tak nak menumis bagai..boleh guna tuna yang ready to eat punya.

OK,SELAMAT MENCUBA!







Tuna puff pastry pinwheels (resepi)

Monday, October 01, 2012

Aku dan Diet~episode 3

Sambungan...

"(3 minggu kemudian...) Ok,i'm ready! boleh dah belikan susu tu."

Diet bersungguh2 ni,tapi tak de lah bagai nak rak.Diet dengan SD2 boleh makan banyak2 protien sebanyak mana yang kita nak,asalkan elak dari mengambil sebarang jenis karbo seperti nasi,mee,meehoon,kuetiaw,pasta ,roti,gandum atau yang sederajatnya.Jangan sekali2 tahan lapar.Itu pantang larangnya ya.Ambil makanan sekurang2nya 2-3jam sekali.Oh ya,minuman bergas,bergula,kaffien juga kene jauhkan tapi green tea tanpa gula amat digalakkan.Buah2an juga terpaksa elakkan sebb buah2an mengandungi gula yg tinggi.Ok,Ell tak kisah..sebab ayam,daging,ikan dan semua boleh belasah.Sedap tu..Steak,ayam goreng ikan panggang...errmmmm nyum nyum..hehe


Semangat berapi2 nak kurus.Siap buat nota kecik untuk rujukan dah lepas tahap mana.Ok,gambar atas ni menunjukkan tempoh Ell sebelum mengandung sampai cukup bulan nak bersalin.No 1,2,3 dan 4 yang bulat2 tu menunjukkan mengandung anak keberapa.Nampak tak u'ols...walaupun cukup bulan mengandung anak ke4,tapi tak pernah lepas berat 80kg.Tension tau.Stress ahkak.

Sekarang Ell happy sangat sebab berdiet dgn SD2 berkesan buat Ell.Hari ni,berat Ell dah 65kg.Hampir mengurangi berat semasa mula2 mengandung ank ke3.usaha masih diteruskan untuk mencapai berat badan unggul seperti zaman remaja.hehe over ahkak tau.Tapi kalau dah dapat berat 56kg-60kg pun Ell dah suka sangat2.



Bersambung...



Aku dan Diet~episode 3
Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...