Thursday, May 03, 2012

Kek Gula Hangus



Assalamualaikum..hari ni sebenarnya nak buat n3 lain..tapi memandangkan ada yang mintak copy resepi Kek Gula Hangus ni..jadi n3 ini yang terlepas dulu.Kek ni buat petang semalam(abis tak sampai sejam) request oleh cik puan seri kecik Dina.Dia tu makan boleh tahan,tapi badan melidi.Ni..tengah type n3 ni dia mintak lagi buat sesuatu nak minum petang.Pandai betul dia meng'order'.dalam kepala ni dh terbayang lempeng pulak.Ok tu projek jap lagi.So,mereka2 yang kusayangi...meh sini Ell share resepi.step by step lagi. Senang je,cuma ada part bahaya sket ya..hehe


BAHAN2:-

1cwn susu pekat manis
1cwn tepung gandum
2sudu kfc soda bikarbonat
4biji telur
2sudu besar mentega
1cwn gula
1cwn air panas

(sukatan cawan tu ikut u'ols ya..tapi mesti cawan yang sama)


CARA:-


 1.Masak gula dgn api sederhana hingga perang/hangus yg tak pahit.

2.masukkan air panas then masak lagi hingga gula cair.Part nak tuang air panas tu hati2 ya..inilah part yang bahaya sket tu.kalau melecur saya tak bertanggungjawab.

 3.masukkan mentega.Jangan dikacau,biar dia cairsendiri.Sejukkan dn ketepikan dulu.

4.Pukul telur hingga kembang dan pekat guna sudip kayu atau pemukul whisker.         


5.masukkan susu pekat kedalam telur,kacau sebati.
6.masukkan pula tepung dan soda bikarbonat.kacau sebati.


 7.Akhir sekali,masukkan air gula yg dh sejuk tadi.

Kacau rata

8.tapis adunan kedalam acuan/loyang guna penapis santan.

9.biarkan adunan terperap 3-4 jam.(Saya tak tahan nak tunggu lama2 sebab cik puan seri kecik dah tak sabar..tak tahan dengar dia merengek "lambatnyerrr...")

10.bakar selama 1jam suhu sederhana 160'c-180'c.bergantung pd oven masing2...



Ok,senang kan...
SELAMAT MENCUBA






7 comments:

ratna said...

Weeee tq for the recipe...insya allah bakal dicuba..

teja said...

hi ell..ni kak ija..akak dah tukar url link blog akak pada tejaluv.blogspot.com ye ell..;)

btw, tq 4 the recipe..insyaAllah nak cuba ni nanti..:)

norhidana said...

salam kenal... tertarik ngn blog akak nih....

ct rahani said...

nampak senang.. tp nk membuatnya yg x rajin la kak.. hiks..

Neeza.Areef said...

nk tanye ell..pkai api atas, bawah or atas bawah?

~ Lady ell ~ said...

ratna>>
silakan mencuba.senang tu. insya'allah menjadi :)

teja>>
ok kak eja.

norhidana>>
terima kasih...:)

ct rahani>>
tapi kalau rajin refer sini ya..hehe

neezaareef>>
atas bawah kak...

Neeza.Areef said...

ok tq

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...