PhotobucketPhotobucketPhotobucket

Tuesday, May 15, 2012

Kulit Kentang Goreng/Bakar Berinti~



Hello u'ols...harini nak share resepi yang Ell buat untuk sarapan dan bekal anak2 pergi sekolah.Tapi bukan sarapan harini lah...Minggu lepas punya.Since ada org tukang betulkan ceiling rumah loteng tu...banyak gambar2 resepi yang terperam...tengoklah minggu ni ada 2-3 kot n3 resepi.heheh dah macam blog tukang masak pulak nanti.
Errmm sarapan Ell memang tak boleh miss buat untuk anak2.Paling cikai pun toast bread sapu dengan marjerin kemudian tabur gula.Lebih2 lagi yang si kakak Marsha.Walaupun dah 11tahun,tapi kalau takde bekal sekolah...muncung panjang je boleh sangkut baldi.Dia bukan boikot makanana kat kantin sekolah...tapi malas nak beratur dan menunggu.Pastu kalau dah dapat makanan,loceng pulak dah bunyi.tu yang dia malas beli makann kat kantin sekolah tu.Kalau balik,merungut tak habis2 kata lapar tak makan pastu blame kan mamanya ni tak sediakan bekal.Kalau bagi duit,tak pernah luak.Sebab tu kesian..bekal sekolah mesti ada.


Kadang2 kering jugak idea kan nak buat sarapan apa.Ell rajin jugak tengok2 resepi omputih tu.Yang mana kene dengan selera anak2,boleh buat selalu.Kalau tanya resepi kat pak google selalunya Ell cari 'appetizer menu'.


Ok,resepi Kulit kentang ni Ell buat cara goreng.Lagi satu cara bakar dalam oven.Tapi kalau nak buat bekal anak2 sekolah ni mana ada banyak masa nak bakar 2 kali yang ambil masa lebih kurang sejam setengah.Pengsan ko nak bangun sebelum subuh nak siapkan sarapan.




BAHAN-BAHAN:-
6 biji kentang yang bentuk lonjong
daging cincang(kalau guna brand RAMLY,guna sekeping)
bawang merah cincang
bawang putih cincang
sebiji atau setengah tomato didadu
1 sudu serbuk pati ayam
minyak untuk menggoreng
cheese parut


CARA-CARANYA:-
1.Rebus kentang separuh masak.Kalau nak bakar,bakar separuh masak selama 50-60mnt.

twice-bkd-potatoes-3.jpgtwice-bkd-potatoes-4.jpg

2.Belah suku kentang bahagian atas.


twice-bkd-potatoes-5.jpg


twice-bkd-potatoes-6.jpg

3.Korek atau buatkan lubang untuk letak inti.
(Kalau nak jimat masa,sebelum masuk tidur tu rebus dan korek lubang siap2).
Isi kentang yang dah dikorek tu jangan buang.

4.Buatkan inti,Tumis bawang putih dan bawang merah dengan sedikit minyak.
5.Masukkan daging cincang dan kacau sehingga daging masak.Kemudian masukkan serbuk pati ayam dan tomato.Kacau rata.Tutup api.
6.Campurkan bahan inti ini bersama isi kentang yang dah dikorek.Gaul rata.
7.Goreng kulit kentang kedalam minyak yang dah dipanaskan.(goreng terendam)



8.Dah siap goreng,masukkan inti kedalam kulit kentang.



7.Taburkan cheese parut.Kemudian dibakar selama 15-20minit dengan suhu 170'c atau cheese dah cair.


Ok,kalau nak buat bekal untuk anak2,balutkan dengan clingwrap supaya inti tu elok sehingga dia nak makan waktu rehat.Makan satu dah boleh kenyang.




SILAKAN MENCUBA.







10 comments:

Huda Ahsin said...

Ell... kita saaayang awak! Kita pun kena buat bekal utk bdk2 hari2. Idea dah kering mcm pdg pasir dah ni... Nanti kita gi carik kentang besor. Tengkiew!

Neeza.Areef said...

wow..lain dr yg lain bekal anak klu mcm nih..

Unknown said...

nak kena cuba ni, beri kelainan dr cokodok pisang yg selalu aku buat...hahaha

Zasillah Ariffin said...

sedapnyee babe!... :(

UmmiRosma said...

A good idea....nak buat jugaklah...almost like the jacket potatoes ya...

Maybe bila I nak buat, tak perlu deerfry...terus bake dlm oven, boleh jugak kan.

Tnx for the recipe pretty mommy!

~ Lady ell ~ said...

Huda>>
bikin bekal ank2 jugak ke...nanti Ell post lagi resepi sarapan dn bekal kalau rajin ya.Huda boleh jugak refer Ell's recipe atau search je dlm blog ni breakfast.insya'allah ada.tapi tak bnyak manalah.

~ Lady ell ~ said...

neeza>>
anak ell yg tua tu agak cerewet jugak..kalau cupcake2 tu tak nak nyer..dia suka bende2 yg boleh kenyang banyak.sandwich ok,nasi goreng ok,sosejroll ok n yg gitu2 lah dia suka.


bada>>
hehe buat je bada...cucur pisang ko sebut,terus terbayang2 aku.aku kalau pisang rajin buat lempeng je..sbb kurang minyak.mak mertua aku lah ajar,dr buat cucur..baik buat lempeng..letak kelapa parut sket.

~ Lady ell ~ said...

shiela>>
insya'allah sedap...heheh

ummirosma>>
yup ummi,macam jacket potatoes.boleh baked dlm oven..mmg itu resepi asal..:)

lynmunir said...

Wow, wow Best resepi ni. Boleh saya buat untuk anak nanti. Thanks.

Nur haura afeeya said...

Assalamualaikum salam sejahtera warga group��
�� Sy nk mintak tolong viralkan berita baik ni ye����

1) Ni berkenaan kisah hidup pesakit lutut kronik dan masalah saraf sendi2 dan juga kisah hidup pesakit kanser stage 1 sampai stage 4, pesakit asma kronik dan juga produk yg berpatutan harga nya tapi kesannya setanding ubat harga mahal ribuan ringgit.

2)Dah ramai yg sembuh dengan penawar herba beliau. Kanser yg sudah merebak ke organ-organ lain pun boleh diubati insya Allah.☺����

3)Pengamal perubatan herba ni dah banyak pengalaman berdepan dengan pesakit2 kanser,sakit saraf,sakit lutut dan asma. Ramai yg dh pulih.

4)Mcm2 kanser blh rawat termasuk leukimia,paru2,limfoma dll.


5) Puan Rasmani Binti Md Noh psakit lutut kronik yg terpaksa jalan mengesot esot atas lantai dan klau cuba berjalan secara berdiri boleh dengar lutut berbunyi bunyi tulang yg sangat sakit. Hendak masak terpaksa gunakan kerusi sebab xmampu berdiri lama2 dan lepas 6 hari minum dah mampu berjalan lancar dan saraf kaki dah tak tegang dah. Mampu masak berdiri semula. Kesan sangat cepat baru 6 hari minum.

Sy share melalui pengalaman sy sendiri yg mengikuti perkembangan pejuang2 kanser ni....sy sendiri pun guna produk die (jus herba) dah 5tahun setia walaupun sembuh terus juga minum sebagai supplement.

Jadi skg ni sy rsa perlu share berita ni buat semua supaya masih ade harapan bg mereka yg tercari2 penawar kanser yg tepat .����

▪Adik Luqman -kanser GIST-Anoerectal Tumor
Skg sudah sembuh dari kanser.
..........................................................................
▪️Pn. Hayati Abd Hamid- Pensyarah Kanan UITM, kanser payudara stage 4.
Skg dh sembuh dn shat walau pon pernah diberitahu oleh doktor yang beliau hanya mampu bertahan 1 tahun saja untuk hidup. Beliau setia dengan jus herba ini selama lebih 6tahun.
Beliau mengarang sebuah naskah/buku yg mengisahkn pengalaman beliau sepanjang perjuangannya melawan kanser dengan mengambil jus herba ini sebagai salah satu rawatan alternatif (nk buku nti blh order)
Terkini (2020): Beliau pernah ditemuramah dlm rancangan Selamat Pagi Malaysia di Tv1 menceritakan tentang perjuangan beliau menempuh kanser dari tahap 4 hinggalah sembuh.
………………………………………………………………………....
▪Adik Izzat b.muhd Ariffin ,kanser Burkit Lymphoma stage 4 sekarang dh sembuh
Guru nya memberitahu beliau x pernah nampak seperti pengidap kanser tahap 4, kerana sentiasa nampak cergas dengan pengambilan jus yang memberi tenaga dan merawat.Beliau mengambil jus herba ini dr kanser tahap 4 sehingga sembuh.
..........................................................................
▪Puan Musriharni pesakit asma kronik sejak kecil yang terpaksa menggunakan healer setiap hari. Beliau juga pesakit gastrik kronik(GERDyang menyebabkan berangin satu badan sehingga terasa ke pinggang. Perut membuncit dan mengeras kerana terlampau banyak angin sampai sesak nafas dan anxiety akibat nya menggigil dan seram sejuk.
Sekarang kesihatan Alhamdulilah semakin baik, gastrik dan anxiety dah takde dan asma pun tak perlu guna healer lagi. Paru2 dah elok semula.
..........................................................................
▪Puan Rohana Binti Ismail seorang yang cergas dan aktif dalam mendaki gunung termasuk gunung Kinabalu dan lain2 gunung di Malaysia tapi sejak sakit bengkak lutut, segala aktiviti lasak terpaksa dilupakan sehingga nk turun tangga di ofis pun terpaksa turun bagaikan ketam turun tangga sebab lutut bengkak. Setelah minum jus ini, dalam masa 1 minggu saja kaki beliau dah sembuh semula. Bengkak dah surut dan dlm msa 2 mingu saja mampu berjoging kembali, naik bukit dlm 8km jauh nya dah tak sakit2 dah lutut.
..........................................................................
Call order wasap@call- En mohd zuhairi- 0174687570

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...