Tuesday, May 04, 2010

Hachiko~A dog story


Haritu dlm tag Ell ada kata salah satu movie yang Ell suka is Hachiko.Sebenarnya hachiko ni baru lagi Ell tengok..sebelum ni bnyk lg movies lain yg Ell suka.

Ok,nak pendekkan cerita..mula2 bila dgr cite pasal anjing ni Ell rasa mcm mlas nk layan. Tp bila dh tngok trailer dia.. movie Hachiko ni sangat menyentuh hati (kalau ada perasaan la) tak kiralah walau sesiapa even bg kita yg tak membela anjing pun.Cerita ni adalah berdasarkan 'true story' yang dikisahkan pada abad ke-20, diJepun.

sedikit sinopsis mengenai Hachiko:-

"Hachiko lahir bulan November 1923 di Odate, Jepun. Tahun 1924, Profesor Hidesaburo Ueno yang mengajar di bidang pertanian membawanya ke Tokyo dan memelihara Hachiko. Setiap hari mereka selalu pergi bersama-sama. Hachiko selalu menemani Profesor Ueno ke station keretapi Shibuya untuk pergi mengajar di kampus, dan pada lewat petang Hachiko kembali datang ke sana untuk menanti majikannya pulang.
Pada bulan Mei 1925, Profesor Ueno diserang stroke fatal ketika mengajar, dia pun meninggal dunia. Hachiko yang tidak mengetahui hal itu tetap datang menjemput majikannya di station Shibuya dan menunggu dengan sabar meskipun Profesor Ueno tidak akan datang lagi.


Akhirnya istri Profesor Ueno memberikan Hachiko kepada saudara untuk dijaga, tetapi Hachiko selalu melarikan diri dan datang kembali menunggu kehadiran Profesor di depan station Shibuya setiap petang. Lama-kelamaan, pengguna kereta yang lain mulai memperhatikan kehadiran Hachiko yang selalu ada di sana pada jam yang sama, iaitu waktu kedatangan keretapi petang. Mereka sebelumnya sering melihat Hachiko, mereka tahu bahwa Hachiko adalah anjing milik Profesor Ueno. Akhirnya mereka pun merasa kasihan dan memberikan makanan dan minuman bagi Hachiko selama ia menunggu.


Hachiko terus menunggu kedatangan Profesor Ueno setiap petang dan berlarutan sampai 10 tahun kemudian. Akhirnya pada tahun 1935, Hachiko pun meninggal di depan station Shibuya, tepat ketika kedatangan keretapi petang, di tempat di mana dia selalu setia menunggu Profesor Ueno untuk pulang bersama."
-credit to wikipedia-

Aduh..sedih u'ols.Ell malas nak citer bnyk,u'ols tengok trailer nih ya.


Atas ni adalah versi baru yg watak prof. tu dilakonkan oleh Richard gere,klip bawah ni versi jepun yg terawal difilemkan.


Tengok trailer ni sedih tak? walaupun kita tak suka anjing,tapi kita boleh ambil pengajaran dari kisah ni.It's about loyalty and unconditional love.

Must watch movie!!.


Sdikit shots~time menonton hachiko kat rumah dgn anak2..:)



the real Hachiko

Orang2 jepun sangat tersentuh dengan kesetiaan Hachiko lalu mengabadikannya didalam bentuk statue gangsa di Shibuya Station.




12 comments:

rasp said...

memang best kan crite nie sis...
i pun berdrama gak kat umah hehehehehe...
another story yg best gak is "My name is Khan" sis..

bspotgurl said...

sedey pulak

Nurul Diana@Mama Adam + Aidil said...

mcm best jer .. ell tgk dvd ker tv nieh ..

mummy_ayu said...

dah beli dah dvd cita nie..tapi lum sempat layan lagi..harus tgk tu..

CatlinaFly said...

akan ku cari movie ni nanti..tgk trailer pun dah sedih..memang sy suka animals..:) cats and dogs

sweeTSour said...

mcm best je cite ni...nk tgk jugak lah...

Rini Jy said...

ell, akak nangis tgk time hachiko setia tunggu tuan dia masa last2 tu. sedih je muka hachiko time tu. tp masa hachiko kecik2 tu, cute giler. rasa nak picit2 je.

~ Lady ell ~ said...

rasp>>
oh ya,'my name is khan'..ell dh suruh hsbn d/load kan,tp masih tk dpt yg clear gambarnya..

bspotgurl>>
sedey kan.. :(

~ Lady ell ~ said...

diana>>
Ell tengok kat pc,hsbn yg download citer nih.Skrng Ell dh takde beli2 dvd dah..semua main download je...

mummy_ayu>>
oh,mesti2..harus tengok.sangat menyentuh hati.

~ Lady ell ~ said...

catlina>>
mesti carik..jgn tidak2.best citer nih.lebih2 lagi peminat animals kan..:)

sweetsour>>
bukan kata mcm..dh memang 'sah2' best.:)

~ Lady ell ~ said...

Rini>>
jangan kata akak,ell pun tk segan cakap ell nanges jugak.anjing ni binatang cerdik kan...

ザ-sylver-shooter said...

anjing-anjing kt jepun sgt comel, rase nk usap2 jerk.. tp kenapa anjing huduh,buruk dan jijik..
mcm dlm pepatah' bagai melepaskan anjing yang tesepit'

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...