Monday, May 10, 2010

Kek Biskut Marie+Kacang~

 Hai alls..
Harini sebenarnya Ell nak publish n3 lain..alah,pasal ank Ell nak surprise hari ibu kat Ell..tp takde gambar apa pun yg berkaitan.Nanti Ell amik gambar 'adiah' yg d'ol 3 beradik bagi n post kat sini eh.Walaubagaimanapun..(ewah menggunakan ayat skema bahsa melayu) untuk harini Ell post n3 resepi untuk tidak mengosongkan hari isnin tanpa posting.:P .Ni pun buat sempena hari ibu gak..Ini anak2 lah request nak ni.:)

U'ols biasakan dengan kek batik biskut marie ni.Macam Ell penah kata dulu,nak buat nya tutup sebelah mata pun boleh.Ok,klau Ell masa yang diperlukan 10 minit untuk membuat n plus setengah jam sebelum boleh makan.Simple dan yang pasti sedap..


BAHAN2

300gm biskut marie
250gm butter
200gm coklat masakan
1 cwn kacang tanah siap panggang(optional)
1 tin susu pekat
3-4sb(1/2 cwn) serbuk koko
sepeket kecil ovaltine
1 cwn nestum

 Kek batik Ell ni takde guna telur.


CARA2 NYA


 ~goreng tanpa minyak kacang tanah,ketepikan dn biarkan sejuk.
~patah 4 biskut marie

 ~cairkan butter


 ~bila dh cair,(tp bukan cair sepenuhnya),masukkan coklat masakan dan tuangkan setin susu pekat
~campur sekali ovaltine dan 3-4sb serbuk koko
~Kacau sampai rata dan pekat dengan api yg perlahan.
~Masukkan nestum dan gaul rata.


*Ell suka pakai ovaltine sbb tak berapa manis mcm milo.pastu serbuk koko ikut suka brand apa,kalau dpt vanhoutan lg best!


 ~Tutupkan api dulu,baru masukkan biskut dan kacang.sbb takut nnt biskut kembang.nanti rasanya pun ala2 lemau gitu..


~dah gaul rata,bolehlah masukkan dlm loyang or caserol ke apa ke..ikut suka kemudian tekan2 bagi rata.Tapi sebelum tu pastikan alas dgn plastik supaya senang nak potong.


 ~Kalau ikut cara Ell,masukkan dlm plastik (gambar atas) pastu gulung panjang.bulat2kanlh bg cantik.:)


 ~yang ni dah siap digulung sedia untuk disimpan dlm fridge.nak simpan pun senang,tk bnyk guna ruang.Kalau buat mcm ni dapatlah 3-4 gulung.Pastu bolehlah nak kasik jiran satu,kawan satu, nak pulun adik badik sorang satu pun tak mengape..:)
~Agak2 dah keras,lebih kurang setengah jam bolehlah keluarkan dari fridge,potong,bukak mulut dan makan.


*Bila gulung dalam plastik mcm ni,nak potong pun senang n boleh dapat shape bulat yg cantik.nak potong menyerong pun tak de org marah.lagi org suka ade.:)


 ~SELAMAT MENCUBA~

13 comments:

Lieya said...

Arghhhh sedapnye Ell... mabelesss nie.. mintak sikit. Hahah

Dee said...

oh..lepas ni kalo buat nk boh kacanglah..pastu gulung2kan mcm ell buat tu..menarik..dee kalo buat..tambah nestum..wangi je bau..hehehe..

ratna said...

good idea la ell yg simpan dlm plastik tu. thanxxx for the recipe..

Cik Wanie said...

uish,
fav nie,
nanti nak ajak mama cubalah resepi akk nie,
yahooooooooo:)

e_ja said...

sedaapppnya ell..dh lama akak tak buat..harus buat ni...;-)

Shiela Latif said...

oh ell....sedapnyer kuih ko nie...aku copy lagi recipe nie....insyaallah aku akan buat tok anak2 aku lak nanti....ntah bila lar gaknyer...huhuhu

rasp said...

nie time2 bulan posa...
antara paberet dish seisi rumah...
leh katakan tiap2 minggu kena dok buat...
tapi gud idea lah sis bungkus tu...
senang nak potong...
thx for sharing...

~ Lady ell ~ said...

lieya>>
jemput datang rumah..akan kuhidang utkmu..:)

Dee>>
ya ya..dulu ell bubuh nestum gak.tp ada sekali tu nestum mmg dh abis kat umah..ell tak bubuh pun,tp ok jer..n sampai sekarang ell dh tak terinagt pun kene bubuh nestum..:)

~ Lady ell ~ said...

ratna>>
senangkan..:)ok ratna,my pleasure..

wanie>>
silakan dik mencuba.cuba sekali mesti nak berkali2..:)

~ Lady ell ~ said...

e-ja>>
wah..akak lagi handal bab2 masak ni..:)

shiela>>
silakan men'copy..:)
takyahlh ko tunggu utk ank2..utk ayah ank2 pun boleh jer..:P

~ Lady ell ~ said...

rasp>>
huh rajin nyer..tiap2 minggu buat bulan posa...u ni mmg hebat gak kat dapur sis..saje je takmo tunjuk kan..:)

ok...

Glass cook ware said...

Hi Kake,biskut is very nice looking i love very much this post thanks for it.

Tihara said...

sedap kek batik ni..raya2 mesti jumpa kek ni..

Related Posts Plugin for WordPress, Blogger...